Loods

Foto's van loods

Loods nieuws

Cocaïnelab in koeienstal: celstraf voor Colombianen die er werkten

13-01-2021 - Drie Colombiaanse mannen die in een stal in Lepelstraat bij Bergen op Zoom cocaïne uit karton persten, zijn veroordeeld tot drie jaar cel. De koeienboer die de stal verhuurde is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij ervan wist.

Volgens de rechtbank tekende de boer begin vorig jaar een huurcontract voor drie maanden met een Belgische man. Binnen mocht de Belg tenten opslaan. Maar er gebeurde wat anders. De boer en de Belg zeggen dat ze van niks wisten.

Partytent
Binnen in de loods aan de Noorder Kreekweg werd een grote partytent opgezet. En er trokken stiekem drie Colombianen in de stal, met een hele lading spullen zoals zeven, pannen en vaten.
Ze woonden er ongeveer tien dagen. De mannen sliepen in een vouwwagen die er stond geparkeerd. Ze aten en dronken rondom hun kampeerplek.

Zwavelzuur
Daar stonden ook allerlei brandbare en giftige stoffen zoals zwavelzuur, benzine en ammoniak. Die spullen waren nodig voor het productieproces. De cocaïne zat namelijk verstopt in stukken karton en kartonnen dozen. Met de chemische stoffen konden de Colombianen het spul eruit weken.
Dat had al ongeveer 24 kilo coke opgeleverd. In de stapels karton die klaar lagen, was voor nog eens 44 kilo drugs opgelost. De straatwaarde liep in de miljoenen euro's.

Op 4 maart viel de politie binnen in de loods en konden agenten de drie Colombianen op heterdaad betrappen. Hun dna zat op diverse plekken. Eentje had ook foto's op zijn mobieltje van de koeien in de stal ernaast.
Nieuwe slotenDe boer krijgt geen straf want of hij opzettelijk meewerkte aan het drugslab, is nog maar de vraag. Hij had weliswaar na het afsluiten van het huurcontract tegen zijn vader gezegd dat hij er niet meer mocht komen en dat er nieuwe sloten op de deuren waren gezet. Bovendien zei hij tegen een werknemer dat er tijdelijk kennissen woonden. De boer ontkent dat hij dat allemaal heeft gezegd.

De rechtbank noemt het 'bijzonder' dat de boer niks heeft gemerkt van het lab. Maar voor de rechters is dat onvoldoende om hem te veroordelen: het staat niet vast dat hij ook echt wist wat de Colombianen er uitspookten.

Gesloten
De afgelegen stal ligt op een paar honderd meter van het Schelde-Rijnkanaal aan de grens met Zeeland. Loods 4 waarin het drugslab zat, werd in november voor zes maanden gesloten door de gemeente Bergen op Zoom, waar het dorp Lepelstraat bij hoort.

Nieuwsgrazer

Colombiaanse cokeboeren in tranen, justitie wil 'speciaal ingevlogen profs' de cel in

10-12-2020 - Drie Colombiaanse mannen runden vakkundig een professioneel drugslab in een koeienstal in Lepelstraat. Ze moeten ieder drie jaar cel in, als het aan justitie ligt. Ook de boer komt er niet zomaar vanaf: hij hoorde anderhalf jaar cel eisen en een fikse boete.

"Natuurlijk wisten de verdachten dat ze in een lab moesten gaan werken", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank van Breda. "Dit zijn geen amateurs. Het uitwasproces is een ingewikkeld proces. Je moet er kennis van hebben, zodat de boel niet ontploft. Ze worden ingevlogen, hebben hoogwaardige kennis en ze worden door anderen bevoorraad."

Het drugslab werd op 4 maart dit jaar ontdekt na een tip. Bij de inval hing er een benzinelucht binnen, die typisch is voor cocaïnefabrieken. Agenten vonden in de loods drie Colombianen die zich verstopten.
'Kamperen bij de boer'Er stond een vouwwagen waarin ze sliepen. Verder was er een soort muur gebouwd van hooibalen Volgens de politie om het lab onzichtbaar te maken. Dat lab zat in een grote partytent. Daar stonden ook vaten met chemische stoffen zoals zwavelzuur en benzine. Er lagen overal stapels karton: platgemaakte fruitdozen. In dat karton zat cocaïne opgelost. De Colombianen moesten dat karton natmaken, uitpersen en dan moest dat vocht gefilterd worden. Eindproduct: 44 kilo coke met een straatwaarde van 2,2 miljoen euro. Maar het OM denkt dat er voor veel meer coke is uitgeperst.

De officier van justitie noemde de drie Colombianen 'een schakel in een grote geheel'. De mannen willen niet veel zeggen over wat ze daar deden. Ze kwamen voor schoonmaakwerk en veehouderij. Over cocaïne wilden ze niet praten.
Gevlucht voor guerilla'sVerdachte Luis A.M. (26) is landarbeider en werkte als koffieplanter maar vluchtte voor guerilla's. "Als je in die situatie zit moet je wat doen en toch een manier vinden om vooruit te komen".

Wilmar M. (48) legde een familiefoto op tafel en barstte in tranen uit. "Mijn zoon vraagt heel vaak aan mijn vrouw waar ik ben."

Aguileo P.M. (51) bood zijn excuses aan en was ook in tranen. Hij vroeg begrip vanwege de armoede in zijn land. "Je probeert voor je familie vooruit te komen."
Het OM is ervan overtuigd dat ze niet de grote bazen zijn achter dit lab. "Maar het is hier niet een beetje mengen en roeren. Dit is een gevaarlijk chemisch proces, en je hebt specifieke kennis en vaardigheden nodig.
Weliswaar is leven in Colombia niet eenvoudig en maar dat kan en mag geen excuus zijn."
'Nette man'De Lepelstraatse koeienboer hoorde anderhalf jaar cel tegen zich eisen. En een boete van 26.000 euro. De boer zegt dat hij van niks wist en zijn stal verhuurd had aan een 'nette man' uit België. Maar daar had het OM geen boodschap aan. Ze zien wel degelijk schuld bij hem, ook al maakte hij geen drugs.
"Het is onwaarschijnlijk dat hij niks gezien heeft. Hij heeft zijn loods ter beschikking gesteld, aan een onbekend iemand. Maar een boer laat nooit iets zomaar gebeuren op zijn terrein. Hij wist wat er in zijn loods gebeurde. Zelfs zijn vader zei dat er iets niet klopte", zei de officier van justitie.
Vanmiddag volgden de pleidooien. Advocaten hadden onder meer kritiek op het technisch onderzoek. Ze vinden dat er te weinig karton onderzocht en dat het gissen is naar de omzet in het lab.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.
LEES OOK: Zo namen Colombiaanse cocaïneboeren een koeienstal in Lepelstraat over

Nieuwsgrazer

Naast de paarden kon methamfetamine worden gemaakt bij Eerselse manege

22-10-2020 - EERSEL - Zo’n tien paarden liggen of staan in de stallen van de manage aan Stokkelen in Eersel. Buiten schijnt het zonnetje en bij de paardenbak ligt een stapel met rode en gele paprika’s en wortels. Het lijkt een ideale dag voor meisjes of jongens om in de herfstvakantie langs te komen om de paarden te verzorgen, maar kinderen lopen er niet rond op de manege. Er staan politieauto’s voor de deur en agenten voor onderzoek uit naar het drugslab waar methamfetamine kon worden gemaakt, dat woensdagmiddag in een loods is ontdekt.

Nieuwsgrazer

Nog meer Loods nieuws

Datum Onderwerp Reacties
05-08-2020 Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse' 0 reacties
05-08-2020 Ruim 2.700 ton ammoniumnitraat lag onveilig opgeslagen in ontplofte loods Beiroet 0 reacties
27-07-2020 Dode gevonden na grote brand in boerderij in Amsterdam-Noord 0 reacties
06-08-2019 HiGro in Oirlo 0 reacties
26-07-2019 Zeer grote brand in loods van bloembollenbedrijf in Beugen 0 reacties
26-07-2019 Video: Dubbink investeert in hooidrooginstallatie in plaats van schaalvergroting 0 reacties
08-03-2019 Koeien bij Attero Wijster blijven binnen 0 reacties
13-11-2018 Grimme Maxtron 620 in de bieten 0 reacties
05-07-2018 Video: alles onder één dak met nieuwe bewaarplaats 0 reacties
20-06-2018 Goederenhub Groningen Eelde geopend 0 reacties
01-06-2018 Bouw dakserre Agrotopia verder uitgesteld 0 reacties
22-05-2018 Grote brand in aardappelloods Uithuizermeeden (met video) 0 reacties
22-05-2018 Groninger aardappelloods door brand verwoest 0 reacties
02-04-2018 Opendeurdag bij Loonbedrijf Heyns-Heykants 0 reacties
10-03-2018 Brand op pluimveebedrijf in Surhuisterveen 0 reacties
20-02-2018 Göweil Maschinenbau: 30 jaar Oostenrijkse machinebouw 0 reacties
19-12-2017 Onder Trump kunnen 100.000 kippen ‘biologisch’ gehouden worden in dichte loods 0 reacties
16-09-2017 ‘Potato Europe slaat modderfiguur’ 0 reacties
14-09-2017 Brand bij Agrifirm: loods in vlammen opgegaan 0 reacties
06-09-2017 Aanvoerplatform REO Veiling in Poperinge dient tuinbouw 0 reacties
15-07-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods 0 reacties
15-07-2015 Drama voor veehouder: twaalf kalfjes overleven hevige hooibrand niet 0 reacties
10-11-2014 VIDEO: Op een boerderij in Oirschot woedt een grote brand 0 reacties
01-08-2014 Brand in Friese kaasfabriek: gevolgen voor boeren vallen mee 0 reacties
25-05-2014 Man (44) komt om in luchtafvoersysteem 0 reacties
18-12-2013 Grote brand in kaasopslag in Zaandam 0 reacties
27-10-2013 Loods met riet afgebrand in Blokzijl 0 reacties