Melkprijs Juni RFC

Nog inflatie correctie?

Deel dit topic

Reacties

labella
-1,5
+5
JappieJo
+ 0.0
familie pelle
-2,5
+2
casev2
Wat een negativiteit. De marktnoteringen stijgen weer, en als ik in de supermarkt zie wat voor prijzen ze rekenen, word er ergens in de keten op dit moment een hele dikke marge gemaakt!
+5
familie pelle
@casev2
Quote:
. De marktnoteringen stijgen weer

Heeft niets met melkprijs van fc te maken. Is hier al 100 keer uitgelegd. Indexondernemingen zijn allemaal gezakt dus daling is geen negativiteit maar realiteit
BertK
@familie pelle komt het bij de nabetaling met een beetje mazzel.
hans1980
@familie pelle hoeveel dan min?
Erik1979.
@familie pelle voor juni staan ze hoger als voor mei. Dus ik verwacht nu stabiel en later in het jaar stijgend
Bartlehiemboer
Dacht ook dat de markt weer aantrekt.
Horeca maakt ook weer mooie dagen

Bij veel bedrijven moet de coronasteun terug betaald worden, dus ik neem aan dat ze er alles aan doen om te kunnen verkopen....
Edvof
Vanwege de vertragende effecten die tussen marktsignalen en uitbetaling boerderij melk zit; -0,75
+15
matt
Een - zou me tegenvallen.
+2
de hoef
@matt ik sluit me bij jou aan
matt
@de hoef gelijk ze hebben geluisterd 🙂))
de hoef
@matt gelukkig wel
+3
JohnDeere7serie
@matt inderdaad, noteringen zakken al niet meer sinds februari. Klein plusje moet er wel in zitten, inflatie blijft ons ook niet bespaard.
de Tank
@JohnDeere7serie melkprijs trekt zich niets aan van inflatie, deed het vorig jaar bij stijgen ook niet. Ga maar uit van een daling rond de 1 cent.
+1
DVEboer
1
jvt
Directeur van de index toko Arla zegt dat ze er nog niet zijn met zakken, dus RFC gaat gewoon ook een cent of meer af
Erik1979.
@jvt hoe zit het bij jullie met stikstof? Kloppen de verhalen over België of niet?
+1
jvt
@Erik1979. Vlaanderen ja. Is daar drama aan het worden. Maar jij maakt net als meeste mensen de fout om te denken dat wat in vlaanderen speelt hetzelfde is in Wallonie. Zijn eigenlijk twee verschillende landen die samenwerken, maar op meeste vlakken compleet andere regelgeving met eigen regering. Stikstof speelt hier bij ons (nog) niet. Maar waar ze in nederland met semi warme hand dadelijk het verzonnen stikstof probleem willen oplossen, gaat het in Vlaanderen met de botte bijl. Ik ga ervan uit dat uitkomst dadelijk is gewoon niet verlengen van vergunningen, grote gebieden op nulbemesting, zodat boeren eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt in die gebieden in vlaanderen en de boeren geen vergoeding krijgen of van ellende een aalmoes accepteren. Natuurpunt kan dan die gronden voor vrijwel nul overnemen, want wie koopt er nu grond die niet bemest mag worden.
Erik1979.
@jvt ik wist het niet, en ik zat te wachten totdat jij ergens reageerde zodat ik het kon vragen. Er wordt veel gespeculeerd. Daar houdt ik niet van.
KOC1981
@jvt is Arla al bekend voor juni?
bio boer
@KOC1981 fc is altijd de eerste toch
jvt
@KOC1981 Nee, de 31e maar ga er maar vanuit dat de directie van rfc wel appje krijgt van directeur Arla wat prijs gaat worden
Mc_douwel
-0.5 ivm correctie verkeerd ingeschatte melkprijs afgelopen tijd
Braboboer
Ik voorspel dat het getal begint met een 4 😬
cjw73
@Braboboer das wel te hopen, anders lijkt het niet best.....😰😰
+1
Hooibaaltje
+0.5. En dan weer geleidelijk naar boven
bio boer
@Hooibaaltje hoop het voor je zie die stijging nog niet grondstof prijs is nog laag en spotmelk prijs is ook nog 35 cent
+1
bio boer
@bio boer als ik de grondstof prijzen vergelijk met in het verleden hoort daar 38 tot 40 cent bij zo groot waren die nabetalingen niet reverentie 2021 rond deze tijd waren de prijzen gelijk de kosten zijn nu hoger bij de fabrieken we zijn toch sluitpost
cjw73
@bio boer en iedereen weet dat de melkprijs bij rfc afhangt van die 5 andere, nou ik zie nog geen 1 stijgen, dus dat is vast niet aan de orde.
+3
Melkboer16
Gelijk
+2
de Tank
@Melkboer16
Mooi, als dit de bodem is dit jaar dan wordt het financieel weer een prima jaar.
Melkboer16
@de Tank ik ga er vanuit dat het de bodem is en dan geleidelijk aan beter.
1e en 2e snede zijn goed en de mais zal ook wel weer goed komen.
Erik1979.
@Melkboer16 ik wordt van alle kanten gebeld dat ze koeien verkopen. Boekjaar is van 1 juli tot 30 juni. Dit boekjaar goed gedraaid. Volgende boekjaar de boekwinst op verkoop van vee.
richard-de-wolff
@Erik1979. Goed gedraaid en dan koeien verkopen?
Erik1979.
@richard-de-wolff ja, veel melkveehouders hebben even een jaar met hoge melkprijs mee gepakt. Nu gaat die omlaag en dan gooien ze er de koeien uit. Afgelopen jaar iets minder gestopt.
T60401
Quote Reactie van @Erik1979.:
t. Nu gaat die omlaag en dan gooien ze er de koeien uit. Afgelopen jaar iets minder gestopt

Die zogenaamde zak geld van 120% houdt vele tegen om te stoppen.
Noorderling
@T60401
zou dat daadwerkelijk zo zijn? Wat een straf om je zo te laten gijzelen door een onbetrouwbare partij als de overheid.

Rente lijkt me voor kopers en verkopers een grotere bedreiging, betaalcapaciteit neemt hard af.
120% van 80% van de waarde van afgelopen jaar? Wel 120%, 4% achteruit geboerd.
cjw73
@Noorderling toch als je er over nadenkt om te stoppen, krijg je van veel partijen het advies om even af te wachten tot er meer duidelijkheid is. Bank zei hier ook geen overhaaste dingen doen.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
krijg je van veel partijen het advies om even af te wachten tot er meer duidelijkheid is. Bank zei hier ook geen overhaaste dingen doen.

Dat laatste ben ik het mee eens, maar wat als je de knoop doorgehakt hebt, en je nu 5 jaar terug kijkt, heeft wachten dan meer duidelijkheid gebracht?
Wat is het belang dat iemand adviseert om te wachten?
Willen zij niet de boodschapper zijn terwijl je misschien net iets mis loopt? Willen ze een klant houden?

Een ding misschien, wachten totdat fosfaatrechten toegekend zijn. Maar dat is wat anders dan vd Wal op haar woord en ogen vertrouwen.
In mijnbouwdossier wacht ik al 10 jaar op duidelijkheid van de overheid. Hoop doet leven, ik verwacht er alleen niets meer van, valt het ook al gauw mee.

Een factor krijg je misschien duidelijkheid, komen 2 of 3 ongrijpbare factoren voor terug. Derogatie, 7e actieplan nitraat. bufferstroken en 4% minder benutbare grond, 2028 einde fosfaatrechten? Inname latente ruimte? Zeg het maar. Alles heeft invloed op je eigen verdiencapaciteit, die van de koper op jouw locatie en daarmee ook de prijsvorming. Een bepaalde mate van onzekerheid blijft altijd om je heen zweven, als het ene weg is komt er wel weer wat nieuws wat vaak niet beter is.
+3
de Tank
Quote Reactie van @Erik1979.:
ik wordt van alle kanten gebeld dat ze koeien verkopen

Dat maakt mij wel nieuwsgierig, ik word namelijk nooit gebeld als iemand anders zijn koeien verkoopt, zit je in de koehandel?
+1
Erik1979.
@de Tank nee, bedrijf volledig op zijn kop gegooid afgelopen jaren. Gestopt met jongvee. Minder personeel. Moeten nu dieren aankopen. Ik ben nu aan het kijken wat het beste past. Ik heb er 200 per jaar nodig voor vervanging.
de Tank
@Erik1979. Duidelijk.
robbies
@Erik1979. Daar ga je spijt van krijgen. Hier ook een paar jaar zonder jongvee geboerd. Dat nooit weer
Erik1979.
@robbies ik ben er ook bang voor. Maar doorgaan op oude weg was geen optie. Ik vind 80 uur werken in de week geen probleem. Alles wat er boven gaat kost mijn lichaam dat van mijn vrouw en gezin. Wij hebben de melk nodig voor de kosten. Als we een groot deel afgelost hebben dan kan ik mij voorstellen dat we weer beginnen en dan wat minder koeien. Ik had eerst 6 locaties. Nu 4 en dat is meer als genoeg. Liever nog 1 minder eerlijk gezegd.
de Tank
@robbies Wat viel je tegen dan? doe het nu een aantal jaar en bevalt prima eerlijk gezegd
robbies
@de Tank groeien valt niet mee, aankoop komt nooit uit en mijn ervaring is dat je bijtijds afscheid moet nemen van koeien. Als je dat niet doet zit je gauw met een ouwe veestapel.
pieta
@robbies Wat vind jij een oude veestapel? Wij zitten inmiddels op 5 en 6 maanden gemm leeftijd.
robbies
@pieta oudmelkte veestapel bedoel ik. Zonder aanwas kwam ik in de verleiding om koeien van 20 kg melk nog te insemineren. Dan moet je er nog heel lang naar kijken voordat ze weer op productie zijn.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Zonder aanwas kwam ik in de verleiding om koeien van 20 kg melk nog te insemineren

Als je een pink insemineert moet je net zo lang kijken, heb je geen productie, geen blauw kalf, werk met robot aanleren, een mindere lijstproductie en moet je voer investeren in de groei van die vaars tijdens de 1e lijst. 😁
robbies
@pieta wij zijn in ieder geval qua productie niet vooruitgeboerd in die periode.
pieta
@robbies Is dat je doel dan? Mijn doel is simpelweg de kost verdienen met melken.
robbies
@pieta gooi je jongvee eruit en vertel ons over twee jaar hoeveel rijker je geworden bent. Hier viel t niet mee, en ik ken er inmiddels heel wat meer die er van teruggekomen zijn. Wil niet zeggen dat het nergens een succes is.
pieta
@robbies en @Braboboer Ik heb nergens gezegd dat je jongvee uit moet besteden. Ik heb jongvee, altijd gehad en uitbesteden heb ik nog niet overwogen. Voor zover ik het kan berekenen kun je beter een koe minder melken en houden zelf jongvee. Wellicht dat jullie allebei mij om advies hadden moeten vragen. 😂

Ik had het enkel over het uitstoot- vervangmoment. Wij hebben iets op de 20% vaarzzen per jaar. Dit jaar heb ik er al 5 verkocht. Jongvee hou ik voldoende aan voor de zekerheid. Vervangen van koe doe ik enkel als ik met het aanmelken van een vaars meer kan verdienen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Vervangen van koe doe ik enkel als ik met het aanmelken van een vaars meer kan verdienen.

Wat brengen vaarzen ongeveer op?
Slachtprijzen vallen mij mee. Risico is soms ook dat een koe dood of lichter weg gaat dan dat ze geweest zijn.

Nu een koe die al wat twijfelachtig was, eerste behandeling sloeg niet aan en zat nog in de wachttijd, laatste kans neopen en je kunt er helemaal geen kant meer mee op en begint te slijten. Heb net als bovengenoemde ook na invoering P rechten krap gezeten en deel exact dezelfde ervaring.
Als je pech hebt wordt het kosten+ euthanasie en is het gat met verkoop zomaar 2000euro.

Te veel jongvee kost vast geld, te weinig kost nog veel meer geld. Met dat je de verleiding ingetrokken wordt om een verpleeghuis te worden en telkens maar door insemineren. En als het dan een jaartje loopt, melkprijs is goed en hebt voldoende voer kun je zonder heel erg afhankelijk te zijn van derden nog wat extra melken.

Gat tussen opfokkosten/waarde vaars en goede slachtkoeien vind ik niet onoverkomelijk groot dat er geen keuze is. Bij enige twijfel, geen goede diagnose, meerdere dingetjes en kwakkelen is de keus om in te wisselen wel makkelijker. 500euro erbij en hebt een vaars waar je weer 5 jaar mee kunt doen. Zit je op circa 1cent opfokkosten. Vind ik nog acceptabel.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat brengen vaarzen ongeveer op?

2000 laatste keer
+1
pieta
@Noorderling Ik verkoop vaarzen als ik ze niet nodig heb voor vervanging van koeien. Koeien vervang ik wanneer ik het moment van vervangen daar vind. Niet omdat er een vaars klaar staat. Ik fok voor 22/23% vervanging vaarzen op. Moeilijker is het niet. Ik adviseer over het algemeen mezelf op zulke gebieden. Wat een ander allemaal doet/adviseert maakt mij niet uit. Ik luister wel maar ik pik er enkel uit waar ik wat mee kan.
Noorderling
@pieta
Dat klopt, nemen het ter kennisgeving aan.
Moesten wel wat na flink geïnvesteerd te hebben, wel kosten geen baten loopt ook vast. Moet het vliegwiel eerst een flinke slinger hebben.

Stal zit niet vol dus hebben wel speling. Verdringing is er niet direct. 3jaar vooruit plannen met insemineren tot vaars aan de melk valt me nog niet mee. Moet toch ergens geld kosten, dan maar aan fosfaat.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
En als het dan een jaartje loopt, melkprijs is goed en hebt voldoende voer kun je zonder heel erg afhankelijk te zijn van derden nog wat extra melke

Wij hebben vorig jaar dan ook alle vaarzen aangemolken en 80.000 kg melk meer geleverd. Jaar geëindigd met wat meer koeien.
Terwisscha
Quote Reactie van @Noorderling:
Te veel jongvee kost vast geld

Hangt er maar net vanaf. Als je intensief bent, en voer moet kopen en mest moet afvoeren dan ben ik daar mee eens.
Maar als je extensief bent en je hoeft geen voer en mest af te zetten en je hebt ruimte in de stal over waarom niet?
+1
robbies
@pieta ik had het niet over uitbesteden. Ik had het over alles onder BB en vervanging bijkopen.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
over het uitstoot- vervangmoment. Wij hebben iets op de 20% vaarzzen per jaar.

Zal wel aan mij liggen maar je doet het ergens mooier voor dan het is. Je schreef hier verder naar boven dat de gemiddelde leeftijd 5 jaar en 6 maanden is. Er van uitgaanden dat alle vaarzen op 24 maanden kalven. Dan heb je in 3,5 jaar alle melkkoeien vervangen. Ofwel 28 % vervanging. Je zult misschien de vaarzen wat jonger laten kalven dat kan nog een paar % schelen. Maar dat is nog lang geen 20%
Noorderling
@T60401
Gemiddelde leeftijd is geen afvoerleeftijd.
Dat moet je nog verrekenen, kom je rond de 5jaar melken en 7jaar uit schat ik en dan komt 20% wel in de buurt.
T60401
@Noorderling Ik heb het over gemiddelde leeftijd. Heeft niets met afvoerleeftijd te maken.
+1
Noorderling
@T60401
Jij wilt vanuit gemiddelde leeftijd van 5,6jaar het vervangingspercentage berekenen. Dat kan niet. Je stelt dat koeien gemiddeld 3,5 lijst meegaan.
Dat is actuele levensproductie. Afvoer is dat getal circa maal twee. Maar dat kan @pieta je vast vertellen, of niet.
pieta
@Noorderling We zitten met een afvoerleeftijd van iets op de 8 jaar inmiddels(laatste jaar) en 3-jaarsgemiddeld ligt op 7 jaar en paar maanden.
+1
pieta
Quote Reactie van @T60401:
Zal wel aan mij liggen maar je doet het ergens mooier voor dan het is. Je schreef hier verder naar boven dat de gemiddelde leeftijd 5 jaar en 6 maanden is. Er van uitgaanden dat alle vaarzen op 24 maanden kalven. Dan heb je in 3,5 jaar alle melkkoeien vervangen. Ofwel 28 % vervanging. Je zult misschien de vaarzen wat jonger laten kalven dat kan nog een paar % schelen. Maar dat is nog lang geen 20%

Je begon zo goed(5 woorden) 😁 maar toen ging het volledig mis. 😁 Lees de reactie van Noorderling maar ff
Erco
@robbies hier hoor ik juist positieve verhalen van diegene die jongvee van me koopt. Zn vaarzen hebben zo'n hoge bsk zegt zn voervertegenwoordiger. Zijn rustige dieren ook in de melkstal. Vanaf het najaar gaat n ander ook structureel hoogdrachtige pinken kopen, hopelijk zegt die hetzelfde ☺️.
Braboboer
@pieta

Heb ook een paar jaar scherper in het jongvee gezeten op advies van alle wijze. Onder het mom van meer P ruimte voor melkkoeien.

Is me zeer slecht bevallen. Op begeven moment melk je een hoop ouwe meuk met weinig liters.

Paste niet in mijn systeem.
+2
de Tank
@Braboboer gelukkig zijn niet alle ervaringen gelijk.
Melkboer16
@pieta hier ook na de invoering van de fosfaatrechten fors minder jongvee door veel BBgebruik.
Nu weer op ons oude systeem met veel jongvee en de melkkoeien ook weer aangevuld.
Zal wel niet maximaal verdienen maar dit geeft meer rust.
Koeien hebben nogal eens problemen na BB geboorte en dan is dat dure kalf zo weg
T60401
Quote Reactie van @pieta:
ij zitten inmiddels op 5 en 6 maanden gemm leeftij

@Noorderling
Erik1979.
@de Tank maar er zijn meer mensen nieuwsgierig. Ik heb ook een nieuwe voervoorlichter. Ik wil er nu nog niets over kwijt maar lijkt te functioneren. Als alles een beetje loopt is het misschien een idee als Co een rapportage maakt over ons en de voervoorlichter. Dan weten jullie hoe het zit en loopt. Voorkomt speculaties.
+2
de Tank
@Erik1979. reportage altijd leuk natuurlijk, verder zul je mij niet horen speculeren over jouw situatie. Ouwe wijven die graag speculeren hou je altijd.
+1
cjw73
@Melkboer16 zo dat jij nu al kan zien dat het een goed maïs jaar wordt vindt ik knap. Meeste is net boven de grond..🤔🤔
+1
Melkboer16
@cjw73 boeren die netjes met hun grond omgaan hebben altijd goede mais.
Ook al komt ie hier net boven de grond, de voorbereidingen die we gedaan hebben maakt dat het daar niet aan kan liggen.
Dat zie ik hier en daar toch anders en ook die boeren zeggen dat ze goed mais hebben.
cjw73
@Melkboer16 maar nu begin je toch wat anders, als de laatste regen voor deze zomer al gevallen is, komt er bij de meeste niet veel af. En ik verwacht zeker een hitte zomer qua temperatuur. Voorbereiding ben ik absoluut met je eens. Zag ze dit jaar ook weer er in om wroeten, want de maïs moet erin. Nou wacht maar even rustig af tot het opgedroogd is. Die van mij is zaterdag pas gezaaid.
T60401
Quote Reactie van @cjw73:
t jij nu al kan zien dat het een goed maïs jaar wordt vindt ik kn

precies nog geen zinnig woord over te zeggen. Als die noorden wind nog een paar maanden aanhoudt piepen we wel anders.
+1
Terwisscha
@de Tank Voor velen niet denk ik. Kwam al een artikel tegen dat de gemiddelde kritieke melkprijs 50ct is. Stond volgens mij in de vakblad Melkvee.
+3
Noorderling
@Terwisscha
Tussen kritiek en kritiek zit ook nog wel wat ruimte.
Het is een optelsom van de kosten en uitgaven, kritiek is tering naar de nering zetten, daar is het kengetal geen juiste weergave van.

Melkprijs was 4cent hoger, er is veel geïnvesteerd en gerenoveerd.
Als je wat wou aanpakken moest en kon dat afgelopen jaar. Koopt eens wat in het voren.
Er zit wel 5-10 cent ruimte in dat kengetal, terwijl het niet zo geïnterpreteerd wordt.
+1
de Tank
@Terwisscha Ik denk dat de meesten die boer willen blijven ook boer kunnen blijven, in ieder geval wat het financiële aspect betreft. zoals @Noorderling al aangeeft, een hoge melkprijs zoals vorig jaar geeft een hogere kritieke melkprijs omdat de meeste boeren geen vermogen naar de belasting willen brengen en extra uitgaven gaan doen/toeschrijven aan afgelopen jaar.
Terwisscha
@de Tank @Noorderling inderdaad, de kritieke melkprijs stijgt en daalt mee met de melkprijs. Ik weet niet of de factor arbeid mee genomen is, anders scheelt dat ook een hoop
familie pelle
@de Tank
Quote:
. financieel weer een prima jaar.

Mooi dat jij hier genoegen mee neemt. Voor mij echter is boeren niet alleen een hobby.
+1
de Tank
@familie pelle Voor mij ook geen hobby hoor. Wat doe jij aan de melkprijs dan op het moment dat je er geen genoegen mee neemt? De afgelopen 35 jaar heb ik genoegen genomen met de melkprijs, anders was ik wel gestopt.
Heb je de melkprijs van vorig jaar nodig om tevreden te zijn?
familie pelle
@de Tank net een nieuwe renteaanbieding gehad. Ben 20.000 euro meer kwijt aan rente per jaar.
Pachtprijzen gaan hier al over de 2200 euro per ha en voor een snede gras wordt 600 plus betaald.
Daarnaast stijgen alle kosten dit jaar gezien de cao onderhandelingen in de gehele breedte.
Gezien de uren die een gemiddelde agrariër maakt vind ik dat er een dito winst gemaakt mag worden. Minsten 150.000 euro per jaar. Met de huidige melkprijs en kosten is dit niet haalbaar en dus mag het van mij ietsje meer zijn.
Albert Altena
@familie pelle Dat is dus bij een rentestijging van 2% een hypotheek van 1mln.
familie pelle
@Albert Altena
Quote:
. Dat is dus bij een rentestijging van 2%

Ik mag hopen dat jij 1 van de weinige bent die niet op de hoogte is van de actuele (gestegen) rente.
Albert Altena
@familie pelle Zal eens aan mijn zoon vragen? Die is hypotheek adviseur.
Kan ook betekenen dat je het altijd mooi laag had!
Erik1979.
@Albert Altena je kunt ook blckbx luisteren want die houden je op de hoogte over de financiële problemen...... Als je zoon jou hypotheek geregeld heeft en je hebt 4% betaald dan is het misschien eerlijk om jou testament aan te passen 😝
+1
pieta
@familie pelle Voor mij ook niet. Maar tot op heden is dit jaar goed. De vooruitzichten zijn niet hetzelfde als vorig jaar maar als we bij RFC vandaag de bodemprijs aangetikt hebben dan heb ik er vertrouwen in.
Bennie Stevelink
Prijs blijft gelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , rfc en inflatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
93
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN