Hoe lang zal de ,,stikstof gijzeling” nog duren?

Door Meindert Nieuweboer sr,

GEGIJZELD

Door de stikstof pandemie waar we in ons land de laatste jaren in worden gegijzeld , zowel de veehouderij maar ook de woningbouw en de wegebouw en industrie. De stikstof problematiek is heel veelzijdig en is een echt béta vak en wordt grotendeels door alfa’s behandeld en daar heb ik grote moeite mee.

Als men kijkt naar de EU voorwaarden houden die kort gezegd in dat elke lidstaat in de EU moet zorgen voor het in stand houden van de natura- 2000 gebieden en daar waar het te wensen overlaat herstellen, aan stikstof worden door de EU geen voorwaarden gesteld, wel wil men op de hoogte blijven van de cijfers die in de Kader Richtlijn Water zijn gesteld (KRW) waar het gaat om 120 verschillende stoffen, waaronder nitraat en fosfaat (NO3 en P2O5)

Als er van een paar stoffen van de 120 uit de EU voorwaarden boven de gestelde limiet zijn wordt gesteld, dat het oppervlakte water in ons land te wensen overlaat. Veelal gaat het om chemische verbindingen die de rioolwater zuivering er niet uit kunnen halen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vertelde de woordvoerder van de stichting natuur en milieu de heer Lucas Reijnders op de TV aan een praattafel dat als we niet snel maatregelen namen tegen de enorme emissie van ammoniak (NH3) uit de veehouderij er over 10 jaar geen boom meer zou groeien in ons land door de enorme verzuring en deze uitspraak had impact en kreeg navolging.

Ik zag de uitzending en dacht dat kan niet waar zijn, dan wilde er bij ons naast de stallen immers geen boom meer groeien.
In het Noord Hollands dagblad kwam een uitgebreid artikel over stervende bomen in het Robbenoordbos in de Wieringermeerpolder door ammoniak , met foto’s er bij.

Enkele dagen daarna het interview met de boswachter uit de polder in de krant, hij vertelde dat de bomen niet afsterven door NH3 maar door zoute kwel in het bos, daarom was er in 1930 een bos geplant in de polder omdat landbouw er niet kon worden uitgevoerd.

Dezelfde Reijnders haalde destijds veel het nieuws met allerlei schadelijke beweringen van de landbouw en zo werd hij aangesteld als hoogleraar aan de VU in Amsterdam en publiceerde en sprak veel over de schade van stikstof en fijnstof schade maar deze haalden geen publicatie in de wetenschappelijke bladen, uiteraard wel in de milieuclub blaadjes.

Vele studenten werden geconfronteerd met zijn zienswijze over stikstof en met name ammoniak . In allerlei studiefuncties zijn deze afgestudeerden uitgezaaid over ons land . En dan te weten dat NH3 een vluchtig stikstofgas is ,65 á 70% van de lucht weegt , snel vervliegt en verwaait en zich splitst in stikstof (N2) en waterstof. Het verwaaien werd door een politicie tegen gesproken maar we moeten ook af en toe het woestijnzand van onze auto afvegen zei ik en toen liep hij weg.

Sinds 1993 zijn we in ons land verplicht om de mest in de bodem te injecteren om de ammoniak emissie te beperken. De ondeskundige Minister Brinkhorst van landbouw heeft bij Algemene Maatregel van Bestuur deze bemestingsplicht afgekondigd. Bij AMvB is het niet nodig dat het parlement zich er mee bemoeid. Deze maatregel werkt contra productief, metingen geven aan dat er nauwelijks reductie van NH3 is, maar berekeningen wel tot zelfs 70% NH3.

Het bodemleven heeft ernstig te lijden van de ammonia (NH4) in de bodem , er ontstaan giftige stikstof verbindingen in de bodem door gebrek aan zuurstof zoals Lachgas (N2O) nitriet (NO2) maar ook sulfiet (SO2) en blauwzuurgas (HCN) al deze gifstoffen doodden het bodemleven, zoals wormen en het zeer belangrijke overige bodemleven die van belang zijn voor het verbinden van de nutiënten aan het kleihumus complex, door deze domme schadelijke manier van bemesten neemt jaarlijks de uitspoeling van meststoffen naar oppervlakte een grondwater toe.

De bio diversiteit in de bodem is inmiddels tot een dieptepunt gedaald. In zijn boek ,,De geheimen van een vruchtbare bodem “ zegt Dr Erhard Hennig in een hand met grond zit meer leven dan er mensen op aarde zijn! Elke bodemkundige en elke bemestingsspecialisten raadden destijds af om dit domme plan in te voeren en eisten eerst wetenschappelijk onderzoek , maar dat werd afgewezen door het ministerie van LNV

Om de genoemde reden zijn de grond gebruikers in ons land inmiddels verplicht om langs waterlopen bufferzones niet meer te bemesten en te beplanten . Dit is te danken aan de D66 landbouwminister Brinkhorst in de tijd toen de meeste parlementariërs van heden nog op de lagere school zaten.

Zonder wetenschappelijk onderbouwing een ingrijpende mest maatregel afkondigen met ernstige gevolgen is uitermate dom.
In een gezonde bodem leven 6 á 700 wormen per M3 zowel horizontale als verticaal werkende wormen , de gangen in de grond zorgen voor een goeie waterberging maar in tijden van droogte voor een cappilaire werking van het bodemwater naar de plantenwortels. De wormen zijn gereduceerd tot soms nog maar 40 per M3 in de bodem.
In 2013 gaf de toenmalige minister C. Veerman , wel deskundig! , opdracht voor een bodemonderzoek naar de gevolgen van de manier van bemesten voor de bodem en het bodemleven, ambtenaren van LNV hebben het onderzoek gecanceld , zij vonden het onderzoek niet relevant. Veerman was toen al weer weg!

Nu de politiek in een impasse zit , en zoals Jules de Graaf in zijn boek, ,,Geloof niet alles “ zegt ,,ze hebben zich in een hoek geschilderd” en weten niet hoe uit de hoek te moeten komen. Er zijn plannen om de stikstof emissie uit de veehouderij en de industrie en het verkeer binnen korte tijd drastisch te verminderen 70% wordt genoemd om de vermeende schade van met name het stikstofgas ammoniak NH3 , het gas weegt 65 á 70 % van de lucht, vervliegt snel en is op 300 meten van de bron, de stal, de composthoop of de rioolwater zuivering niet meer te meten.

Om toch weten wat de emissie en depositie van NH3 is in de natuur heeft het RIVM de rekenformule AERIUS bedacht, maar volgens het Plan Bureau voor Leefomgeving en de Commissie Hordijk ( meten in weten) en de onderzoek stichting Staf niet geschikt voor beleid en niet voor recht. Toch wil de overheid deze formule gebruiken om de zo genaamde piekbelasters op te sporen en trachten deze te laten stoppen met hun bedrijf. Hoe zal een rechter zich uitspreken met deze rekenmethode als basis voor de uitkoop of onteigening.

In de politiek is men het niet eens over het probleem , men is het niet eens over het oplossen van het gestelde probleem, men weet niet of men met een sanering van de veehouderij iets bereikt en wat het ergste is er is geen kosten baten analyse gemaakt en daar trekt dit kabinet bijna 25 000 000 000, voor uit.

Gelukkig is er inmiddels een politieke partij opgericht die bij de laatste Provinciale Staten verkiezingen in alle provincies de grootste partij is geworden , Boeren Burgers Beweging heten ze.

Er zit bijna 80% stikstof in de lucht en 19 % zuurstof en 0,04 % carbonium dioxide (CO2) Stikstof oxides die er uit vele verbindingen bestaan worden onder de verzamelnaam NOx genoemd om het maar eenvoudig aan te duiden , het is voor de alfa’s al moeilijk genoeg om deze materie te begrijpen. De NOx stikstof komt vrij of anders gezegd ontstaat bij elke ververbranding in kachels en motoren en bij verbranding bij onweersbuien

Bij onweer is 20 Kg nitraat(NO3) neerslag per onweersbui geen uitzondering . Dieren stoten géén stikstof oxides uit al willen sommige politicie het wel beweren ? . Wijlen professor dr. Jaap van Bruchem ,chemicus, bodemkundige , veevoedingsdeskundig, zei destijds over het ammoniak verhaal ,, een probleem wat niet bestaat kan men ook niet oplossen”. En dan weten we dat stikstof, maar ook carbonium dioxine (CO2) zeer belangrijke voedingsstoffen zijn voor planten , één hectare gras ,graan en suikerbieten nemen 20 000 kilogram CO2 op per seizoen.

Op de stikstofkaart van het kabinet zijn volgens de Stichting Agrifacts -Staf voor tienduizenden hectares aan bufferzones ingetekend rond natuur gebieden zonder dat die natuurgebieden een stikstof probleem hebben .Toch wenst het kabinet ook in deze zones een voor de veehouderij zeer uitdagende stikstof reductie van 70%. Het gaat om het IJsselmeer, Friese meren, meren in Zeeland . Rond het IJsselmeer is een strook ingetekend van 28 000 hectare , anderhalf maal de Wieringermeerpolder ingetekend waar onder strenge voorwaarden landbouw en veeteelt mag worden uitgevoerd.

Het stikstofplan is een ,,papieren werkelijkheid” Het kabinet heeft de uitvoering van het plan neergelegd bij de 12 provincies en laat daar nu de nieuwe politieke BBB partij de grootste zijn en ook in de Eerste Kamer , ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Hoe lang zal deze ,,stikstof gijzeling” nog duren?

April 2023
Meindert Nieuweboer Sr
Aartswoud

Deel dit topic

Reacties

+1
Jannus
LeoT
13 jaar
Groen1
@LeoT 8 jaar
Jawis
Zodra dit kabinet optieft......
Groen1
.
Claas 1986
Zo lang de wil ontbreekt om het op te lossen word het nooit wat. dat moet dus eerst veranderen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's suikerbieten , veehouderij , onteigening , verkiezingen , natuurgebieden , bodemleven , meststoffen , stikstofplan , piekbelasters en Stikstofkaart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0