Minister boos op Rabobank: ‘Er klopt helemaal niets van dat het Landbouwakkoord geklapt is’

Minister van Landbouw Piet Adema is boos over de opstelling van de Rabobank. Die is volgens hem ‘één van de grootste partijen die het minste doet’ voor de verduurzaming van de landbouw.

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
### Wilt u het artikel delen met iemand zonder account? Schenk het artikel en ontvangers kunnen het artikel direct lezen. U vindt deze mogelijkheid onderaan het artikel en in het deelmenu. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag eventueel naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

20 apr 18:09
Rabobank helpt 'stikstofboeren' niet uit de schulden

Rutger BetlemMathijs Rotteveel

Stefaan Decraene, ceo van Rabobank. 'Boeren zijn belangrijke klanten voor ons.' Foto: Kiki Groot voor het FD
In het kort
Rabobank zou, onder meer volgens de Tweede Kamer, de intensivering van de veeteelt te veel hebben gestimuleerd.
Daarom gaan er steeds meer stemmen op om de grootste financier van de agrarische sector te dwingen een financiële bijdrage te leveren aan de hervorming ervan.
Rabo-topman Stefaan Decraene zegt dat de bank geen leningen aan boeren wil kwijtschelden.
Rabobank zal geen leningen aan boeren afschrijven om de financiële pijn in de stikstofcrisis te verzachten. Dat zegt Stefaan Decraene in zijn eerste grote interview als ceo van de Utrechtse bank. 'Als je leent, betaal je terug. We gaan uw hypotheek toch ook niet kwijtschelden?'

Rabo is de grootste financier van de agrarische sector en zou volgens de Tweede Kamer de intensivering van de veeteelt te veel hebben gestimuleerd, met milieuschade tot gevolg. Er gaan stemmen op om de bank te dwingen een financiële bijdrage te leveren aan hervorming van de agrarische sector.

Decraene ziet de rol van zijn bank als een zakelijke: die van kredietverschaffer van boeren. Die rol verandert niet omdat er in Nederland 'een stikstofdiscussie speelt'. 'Het kwijtschelden van leningen kan reglementair niet en is niet de taak van de bank. Een boer is in eerste instantie gewoon een bedrijf.'

Daarmee geeft de topman een duidelijk signaal af aan de politiek en de milieubeweging. Decraene erkent de ernst van het stikstofoverschot in Nederland, maar wil niet ingaan op de rol van Rabobank daarin. Hij wijst naar de overheid voor een oplossing. En die laat het vooralsnog afweten.

Geen landbouwakkoord
Afgelopen dinsdag klapte het landbouwoverleg tussen de overheid en betrokken partijen: boeren, natuurorganisaties, provincies, supermarkten en voedselproducenten. Die moesten samen bedenken hoe de agrarische sector in 2040 duurzaam en winstgevend kan zijn. Rabobank zat niet aan deze tafel, maar de nieuwe topman heeft inmiddels wel een rondje door Den Haag gemaakt. Hij sprak onder anderen met minister-president Mark Rutte en minister Sigrid Kaag van Financiën.

Het afbreken van de gesprekken en het blijvend ontbreken van een duidelijk stikstofbeleid, is voor Decraene een teleurstelling. 'Dit zorgt voor een ongelofelijke periode van onzekerheid bij boeren. Het aantal landbouwers gaat achteruit. Bij de boeren die wel doorgaan, zien we dat zij duurzame investeringen uitstellen.'

'Boeren zijn belangrijke klanten voor ons', zegt de topman. De bank heeft vijftig man extra aangesteld die deze boeren moeten helpen. Als ze willen overstappen naar een duurzamere bedrijfsvoering, maar ook als ze willen stoppen.

Stikstofmiljarden
Dat zal op grote schaal gebeuren als de kabinetsplannen doorgaan. Dat wil namelijk op huidig landbouwgebied 'landschapsgrond' creëren. Op deze mengvorm tussen landbouwgrond en natuurgebied is alleen extensieve landbouw (minder dieren, minder mest) toegestaan. Boerenorganisaties vrezen dat hierdoor veel landbouwgrond wordt opgeofferd voor natuur en dat de boeren daarvoor opdraaien.

Decraene erkent het probleem voor de boeren, maar wijst ook op de relatief gezonde financiële staat van de sector in Nederland. 'De landbouw is een conservatief gefinancierde bedrijfstak', zegt hij. 'Het eigen vermogen is hoger dan het vreemd vermogen. Wij financieren echt niet het hele bedrijf.'

Rabobank heeft in de agrarische sector een marktaandeel van 80%. Eind vorig jaar had de bank er voor €40,4 mrd aan krediet uitstaan, inclusief de verwerkende voedingsindustrie. Daarvan staat meer dan de helft uit bij de primaire land- en tuinbouwsector. Dat bedrag daalt al jaren.

De milieubeweging vindt het onwenselijk dat overheidsgeld om boeren uit te kopen via een omweg bij Rabobank terechtkomt. Daarmee zou de bank profiteren van een probleem dat ze zelf deels veroorzaakt heeft. Decraene is het daar niet mee eens. 'Als de overheid geld beschikbaar stelt voor het uitkopen van boeren, dan komt dat hoofdzakelijk bij de boer terecht. Niet bij ons.'

Lees vrijdag het hele interview met Stefaan Decraene op FD.nl

Lees ook

Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1473955/

rabobank-wil-stikstofboeren-niet-financieel-tegemoetkomen-kud3aaErj3iz
sorry
Ze hebben alex toch aangenomen , is dat niet genoeg ?
+14
Braboboer
Misselijk makend en lekker makkelijk weer van de linkse rakkers om de Rabobank overal de schuld van te geven.

Wie heeft al die vergunningen verleend waarmee de veehouderij kon intensiveren? Dat was toch echt de overheid zelf, lekker makkelijk om een bank dan daarop af te gaan rekenen.
+4
klant
@Braboboer groot gelijk van de rabo
+2
Kars
@Braboboer zo denk ik er ook over. Quotum.nu piet, koop die lucht koeien op. Dan komen ze niet in een stal te staan. Nee, piet je hebt geen rooie cent, dat is jouw probleem
+2
Rob07
Ik vind wel dat de banken altijd veel rente in rekening brengt als je dit vergelijkt met hypotheek op eigen woning.
Maar kwijtschelding is mijn inziens een idioot voorstel. Vooral handig voor politici die zelf geen idee hebben.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Rob07:
Ik vind wel dat de banken altijd veel rente in rekening brengt als je dit vergelijkt met hypotheek op eigen woning.

Er zijn meer banken, dus als het teveel was kon en kan je naar een ander.
Twentsch Land
Jarenlang heeft de overheid intensief gestimuleerd en dan nu de schuld bij een ander leggen, ronduit schandalig ..... hoeveel heeft de overheid wel niet de jaren door verdient aan de landbouwsector 🤔
+3
LeoT
Ik eis
Jij betaalt

(klik om te vergroten)

+2
Noorderling
@LeoT
Christelijk groenlinks, communistische unie.
+3
arie.j
Normaal standpunt van deze bank
Van de Nederlandse overheid was er geen enkel bezwaar hoe de Rabo in het verleden boeren financierde.
En nu achteraf zeggen dat de bank schuldig is?
Nou er één de schuld heeft , dan is het die overheid en de meerderheid van die volksvertegenwoordigers zelf
Makkelijk hoor , effe de rekening van het eigen beleid bij de ander leggen.
Jan-T
Logisch dat ze de rabobank nu iets in de schoenen proberen te schuiven.
Zelf is de overheid niet instaat om het geld ter beschikking te stellen.
Anders was het toch al bekend hoe je het geld wil verdelen.

Ze willen van alles in Den Haag en de inwoners van Nederland mogen het weer betalen.
+3
Henk2
Degenen die het meest hebben geprofiteerd zijn de Nederlandse burgers.
Een topproduct op hun bord voor een veel te lage prijs de laatste 40 jaar.
+8
jan 10
Adema is op de verkeerde boos,hij moet boos zijn op Rutte ,Kaag De Groot en vd Wal,uiteindelijk blokkeren die elk op hun eigen manier elk gesprek.
En een eis dat 180.000 ha landschapsgrond moet worden is de druppel..
Hoe verzinnen ze het om grond tegen vergoeding af te waarderen om er vervolgens een soort natuurgrond van te maken,stelletje sukkels daar in den Haag.
Nevergiveup
Ff een raar minpunt , misleiding van Rabo bank.

Heb een spaarrekening bij andere bank die 2,5 x meer rente als Rabo geeft , wil ik een "groot" bedrag over maken komt de melding dat het rekening nr. Niet van een bank is maar van een persoon ?? Al vaker over gemaakt naar die bank , nooit melding gehad !

Bedrag overgemaakt en staat nu ook op andere (nederlandse internet) bank

Rabo wil zeker ook niet teveel leeglopen met zulke fake berichten 🥵.

Maar ja dan moeten ze rente van 0,75% maar hoger maken 🖕
+1
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Ff een raar minpunt , misleiding van Rabo bank.Heb een spaarrekening bij andere bank die 2,5 x meer rente als Rabo geeft , wil ik een "groot" bedrag over maken komt de melding dat het rekening nr. Niet van een bank is maar van een persoon ?? Al vaker over gemaakt naar die bank , nooit melding gehad !Bedrag overgemaakt en staat nu ook op andere (nederlandse internet) bankRabo wil zeker ook niet teveel leeglopen met zulke fake berichten 🥵.Maar ja dan moeten ze rente van 0,75% maar hoger maken

Kan je niet erg volgen, je maakt toch gewoon een bedrag naar een tegenrekening over?
En Rabo zal het dan worst zijn of het een persoon of bank is, of wellicht de belastingdienst , of de gemeente en weet ik wie veel.
Zou niet weten hoe ze eem melding daarover moeten maken
En ik werk altijd met de RABO
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Kan je niet erg volgen

Ik snap het ook niet.
Nevergiveup
@arie.j Er komt in de overboeking een soort yellow sticker met de waarschuwing.

Je kunt het natuurlijk niet geloven , maar het is echt zo , ik wilde er een screenshot van maken maar dat laat de rabo app niet toe , ik zal het met een andere telefoon dan een foto van maken .

Het bericht klopt ook niet , dus vind het heel raar dat Rabo zi'n melding geeft , ze willen denk dat je schrikt en het geld niet "wegsluist "
Nevergiveup
@Nevergiveup Ik heb ff een 🖋️ uit de Haag geleend , voordat jullie soms allemaal gaan proberen geld over te maken 😊

(klik om te vergroten)

arie.j
@Nevergiveup O, nu begrijp ik het
Naam en rekeningnummer komen niet overeen.
En dan krijg je een waarschuwing om nog eens goed na te gaan of je naar de juiste rekening overmaakt.
Hierbij de link met uitleg van de RABO
rabobank.nl/particulieren/online-bankieren/…
Nevergiveup
@arie.j Dan krijg je de melding "rekening nr. En naam komt niet overeen"

Nu deze melding , terwijl die rekening vorig jaar ook bestond , en nooit geen melding gehad.

Dus U begrijpt het toch niet helemaal ....
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
@arie.j Dan krijg je de melding "rekening nr. En naam komt niet overeen"

Nee, dat hangt er helemaal vanaf, zojuist bij mijn bankrekening even wat ingevuld en daarbij een andere naam
dan het bankrekeningsnummer
Maar de foutmeldingen zijn beslist niet allemaal in gelijkbewoordingen, dat hangt er echt vanaf.
Mijn conclusie is dat er niets aan de hand was bij jou
Alleen kreeg je de waarschuwing dat bij hun gegevens het niet klopte.
En ik vermoed (en weet wel zeker) dat het jouw naam moest zijn bij dat nummer van die leasbank
Want jij maakt geen geld naar een bank zelf over, ook niet naar de Rabobank.
Maar naar een rekeninghouder bij die bank.
In dit geval dus die van jezelf
pieta
@Nevergiveup Volgens mij is het nog wat simpeler. Jij hebt een spaarrekening bij leaseplanbank. Daar heb je je eigen spaarrekeningnummer op je eigen naam(denk ik). En in je "adresboek" heb je het lease plan bank genoemd. En dat komt dan niet overeen met de tenaamstelling.
Nevergiveup
@pieta Dat zou kunnen , zoals gezegd wel raar dat nu voor het eerst de melding komt na ruim een jaar bankieren , maar goed bij deze houden we het er maar bij , het geld is er iig. nog wel ✅
de Tank
@Nevergiveup Is het geld nu overgemaakt of niet?
Nevergiveup
@de Tank ja is wel gewoon overgemaakt
sorry
@Nevergiveup en als je de naam van de persoon invult ipv leaseplan ?
Nevergiveup
@sorry nog niet geprobeerd , maar heb dit nog nooit eerder gezien bij andere overboekingen naar persoon of bank. Is nu opgetreden bij overboeking "groot" bedrag van spaarrekening naar spaarrekening , en een boeking van vorig jaar naar exact de zelfde rekening van 50.000 euro gaf toen nog geen melding ....
oubi
@Nevergiveup agv witwassen komen er steeds meer controles. Voortschrijdend inzicht.
Nevergiveup
@oubi Tja , treft wel vaak de gewone man dan , die witwassers zullen wel weer andere wegen hebben denk.
slagakker
@Nevergiveup Die melding krijg ik ook ooit en bankier ook bij de RABO
de Tank
Gezeik over schuld, als op het moment van handelen het door iedereen geaccepteerd wordt is er geen sprake van schuld.
Nevergiveup
@de Tank zolang iedereen nog geloofd dat het wel een x verdiend / betaald word gaat het monopolie spelletje nog gewoon door dat klopt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , piet , rabobank , piet adema en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
4.145