Veel diergeneesmiddelen in gezuiverd water Friesland

In gezuiverd water van tien rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) in Friesland zijn hoge concentraties van diergeneesmiddelen als fipronil, imidacloprid en diazinon aangetroffen. Deze middelen zijn al jaren verboden als bestrijdingsmiddel in de landbouw, maar komen nog wel voor in onder andere vlooienbanden en mierenlokdozen, zegt Wetterskip Fryslân. Het waterschap gaat nader onderzoek doen bij de rwzi's waar de meeste verboden middelen in het water werden gevonden.

Deel dit topic

Reacties

+27
Jawis
Zet er dan huisdiergeneesmiddelen neer....
Nu wordt de landbouw weer geframed.... door wetterskip fryslan. Belachelijk
+3
Mkl87
@Jawis zo is het! Dit doen ze niet per ongeluk
+2
grös
@Jawis
Ik zou als leek bij "Fipronil" ook meteen aan kippenhouderij denken.
+3
Nevergiveup
@grös fipronil zal best nog in Oekraïne gebruikt worden ...
Porky
@grös dat mag hier niet meer gebruikt worden, doe je dit wel dan krijg je gevangenis straf, maar bij huis dieren geen probleem hoor, dit toont de totale waanzin aan waarin we in dit land leven, en bestuurd worden door totaal wereld vreemde figuren die nog nooit iets gepresteerd hebben voor de maatschappij , behalve hem ontwrichten.
+2
Jannus
@Jawis waterschapsverkiezingen komen eraan en dan weet je het wel
+1
hans1980
@Jawis idd
+2
apel
Lijkt me toch dat standsorganisaties hier ff een briefje aan wijden en eisen om rectificatie.
+1
Vantveen
Ik zou maar eens bij de hondentrimsalons gaan meten
+4
Weidezicht
@Vantveen allemaal in het schuurtje en de achterkamer. Net als die thuis hobbyende nagelstylisten. Alle troep door de gootsteen denk ik.
+1
grös
@Weidezicht
PFAS, en dan hebben we het nog niet eens over GFT compost, ga voor de grap bij burgervrienden eens in de groene kliko kijken.
+1
casev2
@grös gft compost..... Afgelopen week een dagje grond wezen rijden vanaf een compostering waar een paar bergen gft afval lagen. Je wilt echt niet weten wat je daar allemaal in ziet liggen, en ze er grotendeels uit moeten zeven. Complete vuilniszakken huivuil zie je er inliggen... 🙈
grös
@casev2
Ze beweren dat er na zeven niks meer in zit.. Heb ooit een vracht VAM compost gehad, zaten een heleboel witte stukjes plastic in.. En glas zie je niet eens. Al die plastic t-zakjes, coffeepads.
+6
Klussera
Wie betaalt de media voor anti landbouw en veehouderij berichten deze week?
+1
dijkstra uit w
wetterskipfryslan.nl/news/…

het orgineele pers bericht is net wat minder gekleurd.'
Dit is ook het grote probleem van de media, men heft nergens bron vermeldingen bij met een link. in de digitale wereld kan dat gewoon. maar ze verrekken dat te doen. om zo de lezer op het verkeerde been te zetten.

''Ook geneesmiddelen voor mensen werden vaak aangetroffen in concentraties die hoger zijn dan de norm voor oppervlaktewater. Het gaat dan bijvoorbeeld om oxazepam en diclofenac.''

Niet best dat zo veel mensen dus oxazepam gebruiken. als je leest wat dat voor spul is.

Het is een direct werkend kalmeringsmiddel en helpt gevoelens van angst en spanning te verminderen. Het werkt tevens anti-convulsief. De piek in werkzaamheid wordt bereikt na circa 2 tot 3 uur en de halfwaardetijd van het middel bedraagt 4 tot 15 uur na inname.[1] Tabletten van 10 en 50 mg zijn verkrijgbaar. De tabletten van 50 mg worden niet snel door een arts voorgeschreven, aangezien dit een hoge dosis betreft. Experts plaatsen grote vraagtekens bij het veelvuldig gebruik van oxazepam.

Bij een alcoholverslaving wordt dit middel soms ingezet om de ontwenningsverschijnselen te verminderen, in het bijzonder angst, misselijkheid en zweten. Bij artsen gaat de voorkeur vaker uit naar een langwerkende benzodiazepine, aangezien oxazepam vrij snel is uitgewerkt.

Ook kan oxazepam intraveneus (per injectie in een ader) worden toegediend of intramusculair (in een spier), indien snelle of plaatselijke sedering gewenst is.[2] Intraveneuze of intramusculaire toediening is een sterk afwijkende (niet-gangbare) toedieningswijze.[1]

Vanwege de korte werkingstijd kan oxazepam al snel verslavend werken en het is raadzaam oxazepam voor slaapklachten niet langer dan enkele weken te gebruiken. Doet men dit wel, dan kan het voorkomen dat men niet meer zonder oxazepam in slaap kan vallen, of steeds meer nodig heeft, door verhoogde tolerantie. Voor angst- en spanningsklachten is de maximaal aanbevolen tijd om het te gebruiken enkele weken tot enkele maanden. Bij zowel langdurend als kortdurend gebruik is het raadzaam de dosering langzaam te verminderen alvorens te stoppen.[3] Bij sommige personen kan oxazepam, zelfs in lage doseringen en bij kortdurend gebruik (tot enkele weken) al (lichte) ontwenningsverschijnselen geven. Verslavingsgevoelige personen en personen met een voorgeschiedenis van alcohol- en/of drugsverslaving zijn hier vaak gevoelig voor.

Oxazepam is een van de weinige benzodiazepinen zonder actieve metaboliet. Dit betekent dat het lichaam oxazepam vrij snel via de nieren naar buiten werkt en daardoor is een fatale overdosering na toediening van veel vocht vrijwel onmogelijk.

In 2006 was oxazepam het meest voorgeschreven medicijn in Nederland[4] en het behoort sindsdien nog steeds tot de meest voorgeschreven medicijnen.

Oxazepam is ook een veel gebruikt middel bij stress of burn-out klachten.

Schadelijk voor het milieu
Bewerken
Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat sporen van oxazepam via menselijke urine in waterlopen terechtkomt. Dit geneesmiddel zorgt ervoor dat het eetpatroon van vissen sterk gewijzigd wordt.[5] Deze studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.[6]

De wetenschappers stelden baarzen bloot aan dit middel, in dezelfde concentraties zoals die ook in Zweedse waterlopen worden gemeten. Daaruit bleek dat de blootgestelde vissen minder sociaal en stoutmoediger werden. De baarzen verlieten hun schuilplaatsen veel eerder, terwijl hun niet-blootgestelde soortgenoten zich verborgen hielden. De oxazepam-vissen bleken ook sneller te eten. Dit graasgedrag kan gevolgen hebben voor de rest van het ecosysteem. Als de baarzen meer zoöplankton eten, blijft er minder van dit plankton over om algen te verwijderen, waardoor algenbloei gestimuleerd wordt.

Volgens de onderzoekers ligt de oplossing van het probleem in het ontwikkelen en plaatsen van betere zuiveringsinstallaties.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , friesland , waterschap , diergeneesmiddelen , en fipronil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0