Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is 'een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten.' Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

Deel dit topic

Reacties

+35
Kars
Verschil is dat de ene als beroep activist is en de andere zijn beroep probeert te behouden.
+9
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
en de andere zijn beroep probeert te behouden.

Precies. Boeren zijn persoonlijk slachtoffer en de klimaathysterie is een luxe"probleem" voor verveelde, verwende kindertjes.
+1
Jotke
@Kars

En de een vrijwel alleen illegale activiteiten onderneemt tijdens het protesteren en de ander vrijwel alleen op legale manier protesteert...
+2
George
Quote Reactie van @Kars:
Verschil is dat de ene als beroep activist is en de andere zijn beroep probeert te behouden.

Dit is de beste conclusie van vandaag!
+3
HansBa
Nou dat is niet helemaal waar; op boeren wordt zelfs geschoten!
bio boer
Waren er geen boeren opgepakt die zeiden dat ze naar huis van wal moest gaan demonstreren?
+1
Farma_boerke
Het verschil zit hem in bewoording, ER roept op tot blokkade van snelweg (ook opwebsite) en niet tot een demonstratie itt de woorden van bv FDF die werden gebruikt.
Blokkade is verboden en dus opruiing, demonstreren is grondrecht, maar ook aan regels gebonden.
Jotke
De een is beroepsactivist en maakt zich graag elke demo schuldig aan criminele activiteiten. De ander vecht voor z'n bestaan en vrijwel alleen binnen de lijnen van de wet.

Als je niks strafbaars doet of oproept te gaan doen kun je ook niet opgepakt worden.

De enkele die wel strafbare feiten gepleegd hebben zijn wel degelijk opgepakt of beboet. Misschien niet van te voren maar wel nadien. Het gros van de boeren/sympathisanten heeft nog geen enkele wet overtreden tijdens de protesten, zowel niet op 1, 15/16 oktober en 13 december 2019 als 19 februari 2020 en alle protesten die volgden of daartussen plaatsvonden. Dat is bij ER wel anders.

Er zijn wel boeren/hun kinderen opgepakt die niks strafbaars hebben gedaan, bijv. Jouke.
+1
Julius
@Jotke Sinds wanneer mag je met een trekker op de snelweg?
+5
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Julius:
Sinds wanneer mag je met een trekker op de snelweg?

sinds wij met de hele groep door de politie tegen gehouden werden en door een 8 agenten de snelweg op geleid werden.
politie aanwijzingen moet je altijd opvolgen. en gaan voor verkeers regels
+2
@Fendt926Driver Vanuit Stroe richting huis moest je persee over de snelwegen volgens politie, vervolgens zegt de media dat het illegaal was. 😐
+1
Kars
@Jelle Boerkamp6110 dat heb ik 2 jaar terug bij provincie huis Den Bosch ook meegemaakt. Politie dwong ons snelweg op de terugweg.
Stond zelf perplex eigenlijk dat ze dat deden.
+1
Jotke
Quote Reactie van @Jelle Boerkamp6110:
@Fendt926Driver Vanuit Stroe richting huis moest je persee over de snelwegen volgens politie, vervolgens zegt de media dat het illegaal was.

Zo ging dat 1 oktober 2019 ook. Media en ook de landelijke politie riepen massaal dat snelwegverboden enz genegeerd werden terwijl het toch echt de politie zelf was die ze er op stuurde. Er is toen niemand uit eigen initiatief de snelweg opgegaan.
Weidezicht
@Jotke nou? Dat is misschien wel een beetje kort door de bocht. S middags weer nasr huis, werd wel ieder rechtsaf de a12 (utrechtsebaan) opgestuurd richting clausplein
Jotke
Quote Reactie van @Weidezicht:
a12

A12 is toch een snelweg...
Twentsch Land
Ga nou niet een individuele situatie zien als het nieuwe normaal ... neem de proef op de som .... start je trekker en rij de autobaan op, je zult snel met de werkelijkheid worden geconfronteerd.

@Jelle Boerkamp6110
+1
Jotke
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Ga nou niet een individuele situatie zien als het nieuwe normaal ... neem de proef op de som .... start je trekker en rij de autobaan op, je zult snel met de werkelijkheid worden geconfronteerd.@Jelle Boerkamp6110

Ik geef alleen aan hoe de regels volgens het Nederlandse en zelfs het Europese demonstierecht zijn.😉

Bij een officieel aangevraagd protest mag men over de snelweg naar de locatie toe, mits men met voldoende trekkers is en dus zorgt dat je opvalt en begeleiding van politie.

Dit heeft het Europees gerechtshof zelfs bevestigd.

In je eentje moet je dat niet gaan doen, dat mag ook niet. Ik wil ook benadrukken dat ik er nooit toe op zou roepen om de snelweg op te rijden! Dat moet ieder voor zichzelf beslissen of ze dat wel of niet doen. Het is niet zonder risico's.

Geef alleen antwoord op de vraag of het mag. Daar is het antwoord op: Ja, mits!
Jotke
Quote Reactie van @Julius:
@Jotke Sinds wanneer mag je met een trekker op de snelweg?

Sinds er ooit een demonstratierecht vastgelegd is in de Nederlandse grondwet. Zoek het maar op.😉

Op weg naar officieel aangevraagde protesten( 1/16 oktober en 13 december 2019, 19 februari/24? juli 2020, 7 juli? en 17 november? 2021( of was dat ook 2020? Bij cbl En de koning), 22 juni 2022 enz) mag je met de trekker over de snelweg. Uiteraard wel in grote groepen en onder begeleiding.

PS: Zoals @Fendt926Driver ook zegt. Bij de grote protesten was het meestal de politie zelf die boeren met trekkers de snelweg oplijde. Vooral 1 oktober 2019 gebeurde dit massaal omdat de lokale korpsen wel inzagen dat dit veiliger was dan binnendoor.

Het is zeker ook wel eens tijdens niet aangekondigde protesten gebeurd. Daar heeft de politie dan ook naar gehandeld door iedereen( overigens meestal zonder boete) weer de snelweg af te lijden.
+1
Farma_boerke
@Jotke blokkeren mag wettelijk niet (in gevaar brengen derden).

De blokkerfriezen kunnen meepraten erover alsmede ook de boer hier:
gelderlander.nl/home/…
Jotke
Quote Reactie van @Farma_boerke:
@Jotke blokkeren mag wettelijk niet (in gevaar brengen derden).

Door op de snelweg te rijden blokkeer je niks. Je blokkeert de weg als je bewust expres stil gaat staan zoals die Friezen deden.

Dat je langzamer rijdt dan overig verkeer betekent niet dat je blokkeert. Zoals gezegd dien je begeleiding te hebben om zodoende ander verkeer te waarschuwen.
+7
weurding
Benieuwd hoe ze aankijken tegen rellen...eeeh (feestvieren) de marrokanen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's demonstratie , groningen , politie , boer , roorda , boerenprotest en boerenprotesten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.581