Boerin Chantal is PAS-melder en vreest voor torenhoge dwangsommen: ‘Dan houdt het op’

Slapeloze nachten heeft ze ervan, een gevoel van misselijkheid soms, of geen eetlust. Sinds ze weet dat haar bedrijf behoort tot de groep van veehouders waar de provincie Overijssel moet handhaven, staat haar leven op de kop. Voor Chantal Farjon uit Bruchterveld (43) dreigt einde oefening. ,,Als wij twee derde van ons vee kwijtraken, is het bedrijf niet meer levensvatbaar.’’

Deel dit topic

Reacties

+9
HansBa
Dat is de tweede aan de rand van hardenberg. Triest. Tweede gezin in nood terwijl er net besloten is dat er een tweede opvang locatie voor asiel zoekers bij komt aan de rand van hardenberg. Dat kan wel.
Stobbenboer
Ja klopt en de buurtbewoners worden een paar dagen voordat ze komen ook nog ff ingelicht
HansBa
@Stobbenboer heb er geen problemen mee hoor maar dit alles kan binnen een week geregeld worden terwijl die boeren gezinnen al maanden in dr stress zitten. Vraag me wel af wie meer stikstof uit stoten; die 100 koeien van die pas melder of die 100 asiel zoekers die er komen met alle mobiliteit erbij.
groeier
Sinds ze weet dat haar bedrijf behoort tot de groep van veehouders waar de provincie Overijssel moet handhaven, staat haar leven op de kop.

Dat zal de overheid toch op moeten lossen, de sector mag niet de klos zijn, laat 't verkeer krimpen op de meer dan overvolle snelwegen....
theo-lamers
Ga met de boeren uit de buurt in gesprek met provincie/overheid. Lever allemaal een x aantal % koeien in. Kunnen ze vast wel gelegaliseerd worden.
BertK
@theo-lamers Of latente ruimte die je de komende tien jaar toch niet gebruikt. Alternatief is die ruimte volzetten net de koeien van die pasmelders.
Een provincie met een beetje goede wil, vindt wel een optie tot legalisatie op afzienbare termijn.
theo-lamers
@BertK ik weet niet of mob dat goed vind. Als er 100 paskoeien moeten worden gelegaliseerd moeten er ergens minimaal 100 koeien minder worden gehouden. Dat geeft de meeste zekerheid voor de pasmelder.
+10
Noorderling
@theo-lamers
klopt niet, ik kan wel 1000 koeien houden op 1 mol waar een ander misschien nog niet met 50 toe kan naast een n2000 gebied met een NB vergunning.
Dat een ander moet inleveren voor een pas melding slaat ook nergens op, ik zou niet graag gelegaliseerd worden ten koste van iemand anders. Krijgen we hetzelfde bloedbad en verdeeldheid als met de 8% korting op fosfaat. Alleen maar verliezers, overheid bood ruimte, wij benutten die als sector en nu blijkt dat niet gemogen te hebben, dan heeft bevoegd gezag toch een probleem? De provincie, die schuift het af naar den Haag en men blijft naar elkaar kijken totdat we het als sector zelf oplossen.

In scenario overijssel lost het zichzelf ook op, boeren gaan kapot door de dwangsommen, financieel door minder vee of de boete, maar vooral mentaal breekt het je op en maak je keuzes waarvan blijkt over 3 jaar dat het niet nodig was. Wel weer een pasmelder minder op het lijstje van vd Wal. En zo "lossen" problemen zich op in den Haag en Zwolle. We moeten niet naar elkaar kijken als collega's maar naar de probleemveroorzaker, dat is niet de MOB, beleidsmakers maken een vergiet waar een ander op kan schieten, 10 vingers heb je tekort aan om alle gaten dicht te stoppen. Dan moet je een stap verder denken als minister, is alleen voor vd wal teveel gevraagd, die snapt er 0,0 niks van.
theo-lamers
@Noorderling voordat de pas werd ingevoerd was er niks aan de hand. Mob won geen enkele zaak. Ik weet niet waarom ze gewacht hebben op de pas want het was bekend dat dit kon gebeuren.
Hoe het uiteindelijk opgelost word is iets tussen overheid juristen en rechter. En op dit moment winnen de mob juristen meer als de sector juristen.
Ik heb hier al meer dan 30 jaar temaken met deze problematiek en ik lever geen kg N in om een pasmelder te legaliseren
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @theo-lamers:
voordat de pas werd ingevoerd was er niks aan de hand. Mob won geen enkele zaak

Daar kan je dus uit opmaken dat het hele gebeuren vooropgezet is. Diederik Samson heeft de PAS (mede)bedacht en ingevoerd. Als je dan bedenkt dat de PAS meer economische ontwikkelruimte behelsde, dan is het toch wel vreemd dat een Greenpeacekopstuk daar actief aan werkte. En als je dan bedenkt dat het hele activistenwereldje (Samson, MOB, "recht"erlijke macht) elkaar vervolgens de bal toespeelt, dan is een en ander wel duidelijk dunkt me.
cs-agrar
Quote Reactie van @theo-lamers:
voordat de pas werd ingevoerd was er niks aan de hand. Mob won geen enkele zaak.

toen was mob er nog niet?
theo-lamers
@cs-agrar dacht het wel
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @theo-lamers:
Lever allemaal een x aantal % koeien in.

en dan moet de sector weer bloeden voor iets wat ze niet zelf gecreerd hebben, maar vanuit overheidswege opgelegd, op drijfzand onderbouwd, hadden we paar jr terug ook al...
+2
sorry
@cs-agrar en een minister die zogenaamd zegt dat ze het vreselijk vindt en er een dom lulverhaal bij houdt
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @sorry:
dom

als wij dus zelf uit compassie de pas-melder gaan helpen door beetje in te leveren, en het is ze op zich van harte gegund hoor, dan gaat de sector gemiddeld wel achteruit, en dat is precies wat ze daar in DH willen, hebben ze het evengoed nog voor elkaar..
+1
spotmelker
@cs-agrar De sympathie voor dergelijke actie is er ongetwijfeld maar ik verrek het om mee te gaan in deze buitengewoon onzinnige regelgeving.
+1
HansBa
@theo-lamers 0nzin. De overheid faalt hier, die moeten het oplossen. Er is in Overijssel zat nh3 te koop, wil de pas melder met dwangsom ook wel voor betalen, maar het salderen zit dicht in Overijssel. En met een goede overheids regeling zijn er genoeg stoppers, daar hoeven blijvers niets voor in te leveren.
+2
de jonge
@theo-lamers voor een fout die de overheid heeft gemaakt?? de overheid hoort het op te lossen en de complete sector schadevergoeding te betalen voor het leed wat ze de mensen in de sector aan doen... weet je wel dat stress een hele belangrijke ziekteveroorzaker is? en stress krijgen we genoeg van de overheid... Ook in de kamer weten ze heel goed dat door hoge psychosociale arbeidsbelasting(psa) veel meer kans is op bv een burn out.PSA kan grote gevolgen hebben en lichamelijke en geestelijke klachten geven....
HansBa
@de jonge is voor ons natuurlijk niet vergelijkbaar dan voor de betreffende veehouders met de dwangsom in de nek.
+1
Jannus
+1
de jonge
@Jannus dank je, inderdaad zeer toepasselijk, al een tijd niet meer gehoord,terwijl ik het een heel goed nummer vond.
Albert Altena
@theo-lamers Niet zo dom lullen aub.
+3
familie pelle
@theo-lamers

Eerst zeg je ;
Quote:
. Ga met de boeren uit de buurt in gesprek met provincie/overheid. Lever allemaal een x aantal % koeien in. Kunnen ze vast wel gelegaliseerd worden.

Dan zeg je;
Quote:
en ik lever geen kg N in om een pasmelder te legaliseren

Conclusie; Je lult maar een end in de rondte.
theo-lamers
@familie pelle ik zit niet in de buurt van die bedrijven dus ik kan ook niet veel, behalve een mening geven over wat misschien wel kan. Maar dan kan ik persoonlijk nog wel anders tegen pasmelders en andere meningen aankijken
+1
familie pelle
@theo-lamers
Quote:
. behalve een mening geven over wat misschien wel kan

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet
Weidezicht
@familie pelle juist, dat viel mij ook al op. Dacht gelijk, die praat 2 kanten uit.
HansBa
Bij deze boerin in het dorp stopt in december een veehouder met 50 mk. Waarom kan deze boerin hiermee niet geholpen worden? 50 mk min 30% afroming is toch al vast 35 mk. Zou een begin kunnen zijn maar waarom gebeurt dat niet?
+1
cornelissen
@HansBa Niet elke stopper doet mee aan een opkoop regeling ,als je er al voor in aanmerking komt.
Boerin Chantal zal zelf op pad moeten met een beetje geld. En zich goed laten adviseren door een ter zake kundig advocatenkantoor. Want die dwangsom hebben ze nog niet zomaar te pakken, want ik neem aan ,dat boerin Chantal bezwaar heeft aangetekend tegen de dwangsom.
HansBa
@cornelissen hij hoeft ook niet mee te doen aan een stoppers regeling. De stopper kan ze ook inderdaad rechtstreeks aan haar verkopen. Maar waarom kan deze manier van extern salderen niet in Overijssel?
theo-lamers
@HansBa dat geef ik toch ook min of meer aan aan in een reactie hierboven. En laat ik dan zo zeggen iedereen die vind dat ze gelegaliseerd moeten worden kunnen een bijdrage leveren.

Ik heb daar een andere mening over maar dat is ook de frustratie uit het fosfaatdossier.
+1
Mooiproater
@HansBa provincie Overijssel kun je op dit ogenblik niet extern salderen
Stadsboer
@Mooiproater vind jij dan dat ze haar lot in handen van de provincie moet leggen? Ik ging ook zelf op zoek. Verwacht dat extern salderen wel weer los komt. Misschien met een hoger afroompercentage, maar er gaat wel weer wat mogelijk worden.

Waar ik benieuwd naar ben: heeft de uitbreiding plaatsgevonden na het indienen van de pas melding of al eerder?
Weidezicht
Plus dat 1 voor 1 alle pasmelders aan de beurt komen, dus dat onderling regelen met paar koeien minder, moet dan elke paar maanden opnieuw.
+2
sorry

HansBa
@sorry komen die rechten op de balans, mag je er op afschrijven of trek je ze in 1 keer van de winst?
+2
HansBa
@Mooiproater klopt, maar waarom niet? Zou toch alles oplossen voor deze bioerin. Op ammoniakrechten.nl/ staat 1155 kg te koop in Bruchterveld. Zou mooi passen toch.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouders , vee , boerin , overijssel , kop en pasmelder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!