Betere melk van gehoornde koeien?

Welke effecten hebben de factoren voer, omgevingstemperatuur en hoorns op de kwaliteit van de melk? Onderzoekers van het laboratorium Kwalis gingen deze vragen na in het kader van het project ‘Hornmilch 2021’. Ze kwamen tot een interessant inzicht.

Bron

Deel dit topic

Reacties

labella
Ik heb ook al eens een onderzoek gezien waaruit bleek dat gehoornde koeien betere klauwen hadden dus dit zou best eens zo kunnen zijn.
+1
Van-Epscheuten
@labella dat is mij ook verteld bij klauwbekapcursus. Met name op het 100 dagen moment, koeien zijn gevoelig dan voor zoolbloedingen, omdat ze dan mineralen uit de klauwen onttrekken. Gehoornde koeien kunnen dan uit de horens halen. Het aantal lactaties kun je terugtellen in het aantal ringen in de horens.
+1
bio boer
@Van-Epscheuten hoor het ook vaker dat hoorns effect op gezonheid van de koe bij vrouwen zeggen ze ook wel elk kind kost je een kies
Maar het houden van gehoorende koeien in ligbox is geen optie in mijn ogen hoe wel de boer met gohoorende koeien zecht dat het wel kan heb ik genoeg gezien aan krasen bij koeien vroeger ooits ook koeien gekocht met hoorens was geen succes heb de hoorens van een fleckvieh wel eens gezien datzijn beste moord wapens heel anders dan die ronde horens van vroeger bij de friese koeien
Putjeschepperr
Krijgen we dat gezeur ook nog zeker straks van wakker dier
de Tank
@Putjeschepperr Als het verwijderen van de hoorns bewezen betere melk en/of verminderde weerstand geeft kun je daar vooral van leren. Iets wat waar is, is waar. Om het te ontkennen omdat het je niet past kom je op den duur altijd tegen.
diekman
@de Tank je kunt ook de bijklauwtjes niet bijwerken. Heeft misschien wel hetzelfde effect.
BertK
In het artikel staat niet wat die betere kwaliteit dan is. Ben wel een beetje geïnteresseerd.
Mh12
Ik vind horens echt prachtig staan bij koeien...... heel soms een kalf vergeten onthoornen. Dan kijk je het aan, heb maar bij 1 de hoorns erop kunnen laten..... die gebruikte ze niet.... alle andere waren in pinken groep al aan het jeuken bij de rest, daar wordt het erg onrustig van, en veel schrammen. Dus zagen......
+1
Vdejong
HoorndragerBETEKENIS & DEFINITIE
Man die door zijn echtgenote bedrogen wordt. Letterlijk betekent hoorndrager: een stuk vee met horens

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk en voer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!