Rente als een raket omhoog….

Deel dit topic

Reacties

+2
Melkboer16
En daar maken de mensen zonder financiering zich het drukste over @jg
Hebben zelf vaak een verouderd bedrijf en komen nooit meer bij
+1
mlkvhoudr
@Melkboer16 is het zo 'n elonmusk raket dan land die wel weer 🙂
Ik zit als pachter niet echt in de financieringen maar 10 jaar vast hoor ik hier toch maar weinig voorbij komen als gekozen renteperiode
+3
Theo61
@mlkvhoudr Bij ons kon het nooit langer dan 5 jaar, laatste keer dat ik moest verlengen max 3 jaar, heb toen na verkoop 4 ha land alles afgelost en ben nu hypotheek vrij .
+1
Twentsch Land
Nou !

Die zwaar gefinancierd zitten zullen ook niet blij zijn ...zou de rente 2,5 procent stijgen en de hypo is een miljoen dan is het wel even 25000,- per jaar ..... een bedrag wat voor velen een inkomen op jaar basis is.

@Melkboer16
+3
mlkvhoudr
@Twentsch Land ik sprak pas iemand die vertelde hoe dominant de bank zich gedroeg bij het doen van bepaalde uitgaven, gaande weg het gesprek realiseerde ik me dat deze persoon dus in intensief beheer moest zitten, dat werd bevestigd, ik persoonlijk vond dat best heftig had me nooit gerealiseerd dat de bank als je in intensief beheer zit ook mee beslist of er bepaalde spullen gekocht mogen worden
+5
Twentsch Land
Dat is al wel veel langer, heb het vaker gehoord....als ik op die manier zou moeten boeren zou er vandaag nog wat veranderen.

@mlkvhoudr
+2
matt
@Twentsch Land dat sluipt erin,kun je vanaf de zijlijn wel roepen “vandaag nog iets veranderen”
Maar als je in die positie zit,valt er weinig te veranderen.
mlkvhoudr
@matt is ook weer zo.....wou er maar mee zeggen niet elke hoge financiering leid tot succes
+1
ntd79
@mlkvhoudr niet elke lage financiering ook😅
+2
mlkvhoudr
@ntd79 😄 ik wou er geen "opa verteld" verhaal van maken en het is vooral bedoeld voor de jongere ondernemers om dicht bij zichzelf te blijven, je hebt gelijk hoor op dit moment is massa kassa daar hoeven we niet moeilijk over te doen denk ik dat dat zo is bij hoge melkprijzen.
In mijn jonge ondernemersjaren wel veel van die melkboer16 succesverhalen gehoord en dat kan hé er zijn zeker succesvolle groeiers, ik mis wel eens plan b.
Daar bedoel ik mee dat maïs wel eens de helft van de prijs was, het nog gewoon regende in de zomer, ze nog niet allemaal knettergek geworden waren in den haag, ik denk dat als je een allrounder bent met topkwaliteiten dat het nog steeds kan maar je moet wel je eigen kwaliteiten goed weten in te schatten
+1
ntd79
@mlkvhoudr als ik eerlijk ben denk ik wel dat als je op dit moment niet lekker binnenloopt, dus zonder echt aanwijsbare redenen, je het een en ander weleens kritisch tegen het licht mag houden.
+6
mlkvhoudr
@ntd79 mensen vergeten altijd heel snel nog niet zo lang geleden regende het hier verhalen van collega's die failliet gingen aan de fosfaat of zware problemen hadden omdat er 2 jaar achter elkaar te weinig groeide, ik vind het mooi hoor die succesverhalen maar niet overal schijnt de zon even hard
+3
Erco
@mlkvhoudr en die collega's krijgen hopelijk eindelijk eens wat ruimte om adem te halen. Maar dan zijn ze er nog niet... Hopelijk blijft deze melkprijs nog even
+1
ntd79
@mlkvhoudr dat is zo. Zeker zijn er schrijnende gevallen. Maar de overdrijvingsfactor is hier af en toe ook weleens aan de hoge kant.
+1
hans-hans
@ntd79

Bank overvallen om eigen geld terug te krijgen
Melkboer16
@mlkvhoudr er is niemand failliet gegaan aan de fosfaat! Wie ze niet had die had ook geen koeien!
Alleen @cornelissen had er een paar te weinig.
Christo vond dat wij maar wat extra’s in moesten leveren en de rest nam z’n verlies in stilte.
Twentsch Land
Als het zo bar is dan morgen gelijk een bord in de tuin...en elders verder, desnoods kleiner.

@matt
+1
Erco
@Twentsch Land we hebben het allemaal hier "gehoord" 😉
Melkboer16
@Twentsch Land je naam zegt het al Saksisch erfrecht!
Maar wat is nou één miljoen financiering op pak m beet 1 miljoen liter melk? Heb wel ervaring met meer en het maakt je alleen maar scherper.
En ook al zou de rente 2% stijgen waar praten we dan over bij deze melkprijzen?
Die niet durfden te investeren zitten nu in de rats omdat ze zoveel gas en stroom gebruiken.
ntd79
@Melkboer16 heel erg afhankelijk. Een euro financiering per liter en alles bij de tijd zou je op slofjes moeten kunnen doen. Een euro financiering bij een afgeschreven bedrijf en bijvoorbeeld een naderende overname zou ik bijna zeggen, ga jezelf dat niet aan doen.
Melkboer16
@ntd79 klopt zeker maar ik weet niet anders.
Toen m’n ouders de eerste grote investering deden was dat vreselijk veel geld na de overname maar 3 jaar later lachten ze erom en deden de critici hetzelfde voor 3 keer zoveel geld. Het is eigenlijk hetzelfde als nu met de inflatie.
Later kwam de torenhoge rente maar die duurde maar kort en toen molken ze 4 keer zoveel melk als toen ze begonnen.
ntd79
@Melkboer16 dat ben ik wel met je eens, als je een beetje beweegt zit je zo op 1,5 euro en daar is ook niks mis mee.
ntd79
@Melkboer16 heb zelf ook nooit anders gedaan, en ook nog wel gekker. Alleen je komt op een bepaald moment op een grens qua arbeid. En als personeel niet je grote hobby is, dan ben je over.
+4
mlkvhoudr
@Melkboer16 je komt dus uit een uitermate succesvolle familie waar altijd alles goed gaat, goed dat die er ook nog steeds zijn🙂
+1
Melkboer16
@mlkvhoudr misgeraden jochie.
De tegenslagen hebben wij ook gehad net als in elke familie.
Stond er ook jong alleen voor maar door schade en schande wijs geworden. En ja in onze familie barst het van de boeren met ambitie.
+2
Frans1
@Melkboer16 jij romantiseerd een overname nogal. Tijden zijn veranderd, als jonge overnemer ga je tot het gaatje, en alsnog moet er dan alsnog geschonken worden om het rond te krijgen. Maak maar eens een overnamebegroting, en alle bezittingen in het bedrijf op reële waarde zetten. Kun je zo op een sigarendoos doen. Het gaat je niet meevallen
+1
weurding
@Frans1 het vinden van een sigarendoos is een grotere opgave😅
sjuu
@Frans1 maar goed, wat kost een overname ? Je mag alles doorschuiven. Ik til daar niet zo zwaar aan.
George
Quote Reactie van @sjuu:
Je mag alles doorschuiven. Ik til daar niet zo zwaar aan.

Dat is bij sommige de instelling , als het bedrijf maar voort gaat dan krijgt de opvolger alles en de andere kinderen niks of slechts een heel klein beetje.
+1
ntd79
@George vind dat echt heel erg afhankelijk van de situatie. Je hebt gevallen dat de opvolger altijd buitenshuis heeft gewerkt, misschien ook nog in het dorp of elders heeft gewoont. Vaders en moeders het werk op de boerderij gedaan. Opvolger krijgt het bedrijf(bijna) zonder financiering enz . Dat deze opvolger de volle mep gaat betalen is dan ook terecht. Je hebt ook situaties waarin de opvolger vanaf 16 vol heeft mee gedraaid, altijd melken, geen uurloon genoten heeft, want hij/zij is opvolger dus belang van bedrijf. Er is een opvolger, dus volle bak doorontwikkeld met bijbehorende financiering, broers zussen nooit een poot uitgestoken. Neemt volledige financiering over bij overname. Ouders riant huis uit bedrijf. Dan wordt het verhaal heel anders.
bio boer
@ntd79 je kan ook clausule opnemen dat je binnen bepaalde tijd de toko verkoopt dat je het moet delen met je broers als de opvolger het later ook weer weg geeft aan opvoger heeft die ook nooit wat aan het vermogen van het bedrijf gehad dat vermogen komt pas vrij als het verkocht wordt op de vrije markt
ntd79
@bio boer ja, volgens mij is dat vaak met een dikke vijftig.
Vdejong
@bio boer boerderij gelijk verkocht, toen de meerwaarde clausule niet meer van kracht was ,🙈🙊😁. Maar in de clausule stond ook de bepaling dat deze niet gold als er in het buitenland een boerderij gekocht werd.
bio boer
@Vdejong haha daarom woon je nu ook ze ver weg 😅
George
Quote Reactie van @ntd79:
e hebt ook situaties waarin de opvolger vanaf 16 vol heeft mee gedraaid, altijd melken, geen uurloon genoten heeft

Daar gaat het mij ook niet om , natuurlijk moet de opvolger beloond worden voor de werkzaamheden die hij verricht heeft op het bedrijf.
+1
Hans van Bergen
@George Als een opvolgert 15 jaar in de mts zit en werkte 70 uur per week * 51.5= een 3600 uur per jaar * 15= 54000 uur. Als de ouders hiervoor AB hadden laten komen waren ze bijna 3 miljoen euro lichter geweest. Met een paar zzpers was het loon ook al 54000* 25= 1.325.000. Dus ja wat wordt er geschonken??
George
@Hans van Bergen
70 uur per week maken er niet veel. Dat zijn 7 dagen per week 10 uur per dag. Maar van mij mag je zoveel aan de opvolger geven als je wilt. Ik maak me er niet druk over wat een ander doet en wat voor vreemde beweegredenen sommige hebben.
Hans van Bergen
@George Dat klopt want de meesten maken meer uren. Maar ik heb ff 70 genomen omdat je als opvolgert vaak wat werk erbij pakt
George
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Dat klopt want de meesten maken meer uren.

Ik weet zeker dat er niet veel zijn die iedere week 70 uur werken. Maar als jij dat denkt is het goed. Ik ben blij dat ik niet iedere dag 10 uur hoef te werken. Mijn dochter werkt op de gemeente en hebben daar een 36 urige werkweek en mijn zoon verkoopt E Bikes en heeft een 40 urige werkweek. Dat zijn normale werkweken. En een zelfstandige zal best eens wat meer uren draaien , maar niet 7 dagen per week 10 uur per dag.
+1
Vdejong
@George helaas George. Mijn vrouw heeft in het verleden een jaar lang de uren, die ik maakte, bijgehouden. We zijn toen tot de conclusie gekomen dat 70 uur per week geen uitzondering is, er waren zelfs een heel aantal weken met meer dan 80 uur.
Ik moet er wel bij zeggen dat we dan ook alles rekenden, zoals rekeningen betalen, administratie, vakliteratuur lezen, bezoek boekhouder, etc. Alles wat werk gerelateerd was.
George
@Vdejong
Wat een kut beroep heb je dan toch als je 365 dagen per jaar 10 uur per dag moet werken.
+1
Albert Altena
@George Ik ga liever aan het werk op de boerderij dan me op zo'n spinning fiets af te beulen.
Vdejong
@George dat heet passie
+2
Noorderling
@George
een ding wat ik niet mis is 1uur per dag bij een ander pauze houden en nog een uur in de auto zitten.
Elk verloren uur ben je thuis, een ander is ook 10uur van huis om 8 betaald te krijgen.
Overal is wat bij.
+1
cjw73
@George moet stellen dat het bij mij in het verleden meer regel was dan uitzondering, had er dagen zat bij dat ik 12 werk deed. Maar heb ook wel eens het idee dat ik toen mijn lichaam ook zwaar naar de klote heb geholpen.
+2
Todi
@cjw73 Als je s morgens melkt om 6 uur en s avonds om 6 uur en om 8 uur klaar dan zit je al op 14 uur.
Vdejong
@Todi hele dag op een lege maag?
Todi
@Vdejong Mijn zus werkte in gezinsverzorging en zij moest koffie en brood in de melk stal brengen. Ik zij haar Amehoela.
+1
Vdejong
@Todi gezinsverzorging bij een boer neem ik aan?
cjw73
@Todi je moet ook eten en koffie drinken
George
@Todi
Je zult door de dag heen vast wel een paar keer moeten eten en koffiepauzes hebben , of hoort dat allemaal bij het werken?
Todi
@George Zelfs een kindje maken hoort bij het werk want ik had nog niet gezegd dat ik van 8 tot 11 nog aan het lassen ging of beton storten of metselen ed. Smily.
bio boer
@George maak sowieso al 1200 uur op de trekker die houd dat voor mij bij
Is al 3.2 uur per dag de minimale vee verzorging is 6 uur op een dag zit ik al op 9.2 uur perdag
Vdejong
@bio boer houd je 8,8 uur over voor PB met 6 uur slaap
bio boer
@Vdejong prikkebord doen we wel op de trekker gps met rechrij stuur zou nog wel maklijk zijn en klepelen gaat ook maar met paar km/h
Todi
@Vdejong PB en in combinatie met trekker rijden? Een bio boer denkt anders. S
+1
de Tank
@Hans van Bergen En opvolger leeft van de lucht?
ntd79
@de Tank ik heb zelf nooit loon gehad, terwijl ik vanaf 16 serieus heb meegewerkt in bedrijf. Wat ik nodig had kon ik krijgen.
+1
T60401
@Hans van Bergen Dat is wel extreem gerekend maar zit wel een kern van waarheid in. Daarnaast kun je afvragen wat is de vrij verkoopwaarde van de toko nu de opvolger 15 jaar thuis gewerkt heeft om de toko te ontwikkelen. of als de opvolger er niet geweest was.
Hans van Bergen
@T60401 Zit een kern van waarheid in??? Laat jij even een berekening zien dan waar meer waarheid in zit??
+1
Todi
@George Wel mooi op te lossen om in maatschap winst verdeling zoon 75 % Vader/moeder 25 % te zetten
+1
de Tank
@Todi Dan schenk je tijdens de maatschap dus, lijkt het bij de overname wel mee te vallen welk vermogen doorgeschoven wordt. Linksom of rechtsom, alleen met ingebrachte arbeid, al zit je 100 jaar in maatschap kun je bij volledig eigendom de werkelijke waarde niet bij elkaar werken. Geeft ook helemaal niets zolang iedereen zich daar maar senang bij voelt.
Todi
@de Tank Schenk.... Zeker niet.
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
Dan schenk je tijdens de maatschap dus, l

Ho ff. Bij een jaarwinst van zeg 100.000 euro en de zoon werkt hele weken thuis dan mag ie wel 75.000 vergoeding voor de arbeid hebben. Dus of er in dat geval iets geschonken wordt ligt ook nog aan de winstgevendheid.
de Tank
@pieta en dan is de winst na vergoeding ingebrachte productiemiddelen en kapitaal? Beeld je in dat je een samenwerking aangaat met een wildvreemde en puur zakelijk bekijkt kwa verdeling op basis van ingebrachte kapitaal, arbeid en kennis, hanteer ja dan dezelfde verdeling als wanneer je je zoon in maatschap krijgt?
Todi
@de Tank Nee Winst uit de onderneming.
Todi
@de Tank Verder.... Was een mooi idee om bedrijf te kopen. Ouders brengen geld in mts en mts koopt bedrijf verdeling 75 25.
+1
pieta
@de Tank Bekijk het ook eens zakelijk vanuit de kant van de opvolger. Als je al die vergoedingen vooraf wilt innen en er blijft een te verdelen resultaat van bijv 25.000 euro over zou de opvolger dan instappen? Zakelijk gezien zou ik als opvolger dan ook niet instappen.
+2
de Tank
@pieta klopt, daarom is het goed dat voor alle betrokkenen duidelijk is hoe het in elkaar steekt en kom je links of rechtsom er op uit dat de vrije waarde nooit betaald kan worden en het kapitaal wat in een bedrijf zit weinig rendement geeft.
Klussera
@de Tank dat is super belangrijk om dat van te voren te bespreken met familie gebeurt veel te weinig mij zelf ook overkomen dat overname niet doorgaat en ik voor weinig bezig geweest ben dit gebeurt helaas bij meerdere
+2
pieta
@ntd79 Het is altijd afhankelijk van de omstandigheden en de gunfactor. En als je die "opvolger" bent die hele dagen elk vrij uurtje bezig is op de boerderij dan neemt de gubfactor van de broers/zussen vaak wel wat toe.
ntd79
@pieta maar dat is ook precies wat ik bedoel. Vaak staat er ook een clausule in zoals bioboer aanhaalde. Maar er wordt vaak makkelijk heel makkelijk geroepen van 'Saksisch erfrecht, jij hebt makkelijk lullen'. Maar tel alles maar eens op wat in het saksisch erfrecht ook gebruikelijk is.....
Erco
@mlkvhoudr pff dat is niet prettig ondernemen. En ik maak me er al nu kortstondig druk over dat de abn na een extra lening van ruim n ton blokkaderecht wilde hebben op mijn fosfaatrechten. Als je na drie jaar al meer dan het dubbele hebt afgelost en netjes vraagt gooi het er maar weer af dan weet je t antwoord wel denk. En normaal maakt het ook geen fluit uit op zich maar nu ik verkopen/verleasen wil kan je nog niet zonder die apen 😤. Maar ik hoor dat ze dat bij alle boeren erop willen hebben...
mlkvhoudr
@Erco waarvoor dient dat blokkaderecht ? Extra zekerheid voor hun?
+3
bio boer
@mlkvhoudr in het melk quotum tijd perk waren ook die dachten dat het goed idee was om melkquotum teverkopen dan laaste jaren alles teleasen die zijn geen boer meer
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Extra zekerheid voor hun

Dat bankwezen kan je wat dat aan gaat niet echt ondernemen noemen. Zorgen echt wel dat ze uitkomen als er iets op de fles gaat. Ga je daar mee niet akkoord, heb je gewoon de financiering niet. Jij draagt alle risico, zij niet
mlkvhoudr
@cs-agrar gfactueel.nl/rabo-recordwinst-door-kleinere-stropp….

1.9 miljard zat er op een gegeven moment in de stroppenpot duizelingwekkende cijfers
JohnDeere7serie
@mlkvhoudr ik zie de stroppenpot als "ruwvoer voorraad" oftewel als belasting drukken. Nu is de veehouderij als 'kwetsbaar' aangemerkt en is de geldkraan zo goed als dichtgedraaid. De nieuwe topman Stefaan Decraene zal druk zetten de klantendossiers "op orde" te brengen.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Ga je daar mee niet akkoord, heb je gewoon de financiering niet. Jij draagt alle risico, zij niet

Ja dat kan ik ook wel begrijpen. Als je ergens geld insteekt wil je dat ook weer graag terug.
+1
Erco
@mlkvhoudr denk t. Maar financiering ik d pak m beet 25-30 procent van waarde.bedrijf dus wat is t risco? 🤷
George
Quote Reactie van @Erco:
denk t. Maar financiering ik d pak m beet 25-30 procent van waarde.bedrijf dus wat is t risco? 🤷

Jij hebt natuurlijk wel de waarde van de gebouwen in de grond heel hoog in de kop zitten. Executiewaarde zal waarschijnlijk een heel stuk lager liggen en dat is waar de banken rekening mee houden.
Halveer je de waarde van de gebouwen en een paar euro van de grondprijs af dan schiet de financiering tov de waarde van het bedrijf omhoog.
+1
Erco
@George nee ik heb het nu bijna alleen al over de waarde van grond
George
Quote Reactie van @Erco:
pff dat is niet prettig ondernemen.

Dat is het dan ook niet meer , je bent dan een slaaf die wordt voor gezegd door de bank wat je niet mag en wel moet doen. In die positie moet je niet willen zitten , je hebt nog maar verrekte weinig te willen.
+1
de Tank
@mlkvhoudr niet alleen aanschaf spullen, ook bedrijfsvoering. Maar goed, als je daardoor weer uit I tensief beheer komt heb je zelf iets over het hoofd gezien.
+1
weurding
@Twentsch Land en dan de energie er nog bij
+1
Frans1
@Twentsch Land en de melkprijs 25 ct hoger dan berekend bij het aangaan van de financiering😉
Twentsch Land
Schiet lekker op als de kostprijs 26 cent of meer is dan begroot 😉

@Frans1
Frans1
@Twentsch Land waar haal jij die 26 ct vandaan? Als dat zo is wordt het tijd om terug te gaan naar de basis😉
Ynze Oenema
@Twentsch Land ik denk toch niet dat 1 miljoen zwaar gefinancierd is 😉
Twentsch Land
Als je 100 bunder hebt en 2 miljoen liter melk levert en nog een rij huizen in het dorp hebt valt het idd nog mee.

@Ynze Oenema
Frans1
@Twentsch Land heb jij ook een evt opvolger?
Twentsch Land
Dat zou nog wel eens kunnen 😉

@Frans1
cjw73
@Ynze Oenema daarvoor zul je toch moeten weten hoeveel er gemolken wordt. Want met 5 ton is een schuld van een miljoen zwaar zat.
+1
Erco
@cjw73 en met 1 miljoen een schuld van 2 miljoen valt wel weer mee daarentegen 😉
jg
@Melkboer16 Iedere ondernemer maar zich druk over kosten , dus ook de rentekosten.
Todi
@jg Als je de kosten bv 10% onder uit haalt en de rente kosten 2 % stijgen is in de ogen v d bank positief.
jg
@Todi De kosten onderuithalen is de laatste jaren niet gelukt. Verhogen van vaste kosten wel. Als als.....
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
n daar maken de mensen zonder financiering zich het drukste over @jgHebben zelf vaak een verouderd bedrijf en komen nooit meer bij

Ik maak me er met mijn sterk verouderd bedrijf anders totaal niet druk over, zou mooi zijn als spaargeld ook weer rente opbrengt. Verder hoef ik niet bij te komen , ik heb geen opvolger en ik ben me er wel van bewust dat er straks niet meer voor alle erven een koper is in tegenstelling tot grond. Maar ook daar zal de vraag van buiten de landbouw moeten komen , die enkele boeren die overblijven kunnen nooit alle vrijkomende grond er zo maar even bij kopen. Gebouwen heb ik hier al jaren op nul waarde staan dan raak ik daar niet over teleurgesteld. Een goede woning vind ik dan wel belangrijk , alles is betaald hier en zie wel hoe het loopt.
Hans van Bergen
@George Is dat niet bij jouw dat grote zonnepanelen project?
mlkvhoudr
@George op moment is er bij die erven ook nog wel een koper te vinden tenminste in mijn regio
de Tank
@Melkboer16 vaak zijn dat stoppers, die hebben geen moeite met sterk stijgende rente
+1
bio boer
Zo lang de melkprijs maar goed is maakt hoge rente niet veel uit
Twentsch Land
De vraag bij deze is hoelang zo lang is.

@bio boer
+1
bio boer
@Twentsch Land zo lang dat de melk alle kosten dekt 😉
hans-hans
Gaat de rente nog meer omhoog
cjw73
@hans-hans absoluut. Want dit is het enige middel nog om de inflatie iets te drukken, alhoewel ik er zeker van ben dat die nog verder oploopt.
+1
Noorderling
@cjw73
trekt de economie dat met nog een tweede sleepanker naast energie?
Gaan al tal van fabrieken dicht vanwege hoge productiekosten, mkb staat nu onder druk, als een schakel mist kan een heel productieproces gestaakt worden of iets niet opgeleverd worden. Als die sneeuwbal aan het rollen komt hebben we voor zomer 2023 al een flinke crisis te pakken.

Met de hele maatschappij die volgezogen is met goedkoop geld, gaat dat extra pijn doen, omdat iedereen ook kon bijfinancieren en groter wonen. Levensbehoefte 1, voedsel is nu al sluitpost bij de voedselbank.
+5
Weidezicht
@Noorderling de huizenprijzen zijn ontploft, wederom door de banken veroorzaakt. Die hebben iedereen die om een hypotheek kwam (burgers) maximaal volgepompt met geld. De waarde van de woningen is niet gebaseerd op de stenen, maar op wat je maximaal kon lenen op basis van die lage rente. Zij hadden dat gewoon moeten beperken op zoveel keer je inkomen.
de Tank
@Weidezicht zet renteaftrek ook maar ff in het rijtje van oorzaken.
+1
Twentsch Land
Wordt het links of rechts is de vraag...maar als de rente verder stijgt komt er veel te koop voor weinig geld.

@Noorderling
+2
Noorderling
@Twentsch Land
weinig geld, maar wel duur geld.
Grondprijs is ook zoveel gestegen als dat de rentelasten gedaald zijn.
Netto maakt het niks uit, behalve dat rente kosten zijn en aflossing nog belasting overheen komt.

Is hier veel grond net onder, maar ook zeker boven een ton/hectare verkocht.
Of diegene destijds een 1-2% hogere rente dan variabel konden trekken is maar de vraag. Als je zo ver gaat zou vastzetten in kader van risico wel noodzaak zijn.
Als dat niet het geval is, is 1% rentestijging ook direct 1000euro/ha extra kosten. Die hakt er in. Met huidige bodem in de markt met tarwesaldo wellicht nog op te brengen, omdat de graanteelt toch al geen aflossing draagt, maar het kan zomaar een vicieuze cirkel worden.
+3
ntd79
@Noorderling noord west Europa zal nog een stootje kunnen hebben, maar het is echt heel erg de balans tussen inflatie en recessie. Uiteindelijk zullen bij nog meer verhogingen de zuidelijke Europese landen de EU weer onvermijdelijk meeslepen in een nieuwe crisis met hun torenhoge schulden icm een zwakke economie.
bio boer
@Noorderling het lijkt mij ook dat de economie het moeilijk krijgt binnen verschillende sectoren zijn de verschillen wel groot de het meeste van de inflatie kont puur door de duure energie lijkt mij daar gaat rente verhogen niet bij helpen
Die exstra uitgave aan energie waar gaat dat heen ? Als dat naar Rusland gaat zijn we het geld kwijt worden we in rap tempo armer
+1
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
Als dat naar Rusland gaat zijn we het geld kwijt worden we in rap tempo armer

accijns en btw, gister op het nieuws dat de staatkas nog maar 4x een hoger bedrag per kwartaal of half jaar binnen gekregen heeft.

Terwijl het nu toch niet allemaal en overal halleluja is. Melkvee is uitstekend, maar er zijn ook sectoren die de andere kant van de medaille aan moeten kijken. Gemiddeld kan het wel goed zijn, met een gigantische spreiding is het beeld nogal vertekend.

Hiermee valt het een en ander wel op zn plaats. Exit mkb.
Allemaal 8-5 inchecken en penneklikken als manager van de manager...

bio boer
@Noorderling toch kan ik bij mij nog niet spreken dat het binnen loopt kan alles betalen maar dat is het ook nou ook best wat kosten gemaakt met grasdrogen en gerst verbouwen weer gekilverd en grasklaver er in die opbrengsen moet nog komen voer nu 2 weken gerst heb nog 65 ton gras brok in totaal wel 100 ton kv vervanger
Heeft metelkaar ook wel 35.000 euro gekost wat nog melkgeld moet worden en nog 50.000 euro uitgeleend is metelkaar ook nog wel bedragje en afgelopen winter weinig gemolken door minder koeien en toch wel 2 kg melk minder per koe tikt toch ook best aan
+2
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
65 ton gras brok in totaal wel 100 ton kv vervanger Heeft metelkaar ook wel 35.000 euro gekost wat nog melkgeld

Gangbaar is wel harder opgeschoten dan bio. Maar 100ton krachtvoer voor 35cent. Het is veel geld, maar met kopen ben je bijna het dubbele kwijt. Het is september. Mei komen de eerste extra kosten pas weer. Kun je nog een dik half jaar melken met zoals het nu lijkt dit jaar nog een goede (gangbare) melkprijs. Betaald is maar weer betaald.

Heb ook niet stilgezeten, veel gezaaid, wat machines gekocht, ook een 190 ton krachtvoer zitten. 90% kunstmest betaald voor volgend seizoen. Normaal is dit wel de periode dat het even passen en meten is met alle uitgaven in het seizoen, dan was kunstmest kopen een hele aanslag al dan niet onmogelijk.
Gaan nu rustig verder. Als nu alles goed bij kunt benen komen er straks nog wel een paar goede maanden en is de zomer vaak gauw weer vergeten.

Maar minder melken rekent altijd lastig, 1-2jaar geleden ook mee te maken gehad door wat zuinig in jongvee zitten en ongemerkt veel oude koeien in de stal. Meer melken kost ook geld, blijkbaar houdt je er wel altijd wat aan over en vind alles zijn weg wel weer, fosfaat kopen of kunt overaanbod van slachtvee, jongvee of voer wel weer verkopen, net wat winstgevend is.
Negatieve spiraal kom je niet zomaar snel weer uit, insemineren tot noemenswaardig melk in de tank duurt al bijna 3 jaar.
bio boer
@Noorderling de herfst is altijd krap hier in de winter ook nog bak tsr ganzen schade en weidevogelland vergoeding is alles bijelkaar ook 130 k in de winter exstra dan staat er zomaar weer hele klap geld wat dat betreft zijn we echte subsidie boer 😅
ronald-deutz-fahr
@Noorderling waarom heb je 190 ton krachtvoer zitten?
Eigen teelt? Of heb je zo’n koppel koeien dat het over 6 weken op is?
bio boer
@bio boer oja ook nog nieuw zetje nieuwe maaier tussen door gekomen
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
65 ton gras brok in totaal wel 100 ton kv vervanger

je hebt gewoon heel wat op voor gefinancieerd, komende maanden loop je dus binnen. Je moet het dan wel allemaal in perspectief gaan zien als je zoiets doet.
bio boer
@cs-agrar klopt aankoop kv voer is nu 8 cent per kg melk anders zou het wel 12 cent geweest zijn is al weer 4 cent minder kosten komde wintermaanden
+1
de Tank
@bio boer 50000 uitgeleend? Is nog onderdeel van je vermogen, blijkbaar had je die extra ruimte.
bio boer
@de Tank zitten in maatschap gaat via mijn vader zijn vermogen
sorry
@Noorderling
+3
Weidezicht
@Noorderling hier staat inderdaad letterlijk laat mkb maar klappen, het grote geheel draait wel door. Van de week filmpje gezien, waarin iemand op onderzoek uitgaat naar wie de macht en de wereld bezit. Was misschien wat wappie achtig, maar denk wel dat het eerlijk verhaal was. Heel veel grotere bedrijven in westerse wereld zijn eigendom van nog grotere bedrijven (zoals neztle, unilever enz. Deze zijn op hun beurt weer eigendom van grote institutionele beleggers (o.a. blackrock) dat zijn er uiteindelijk maar 3 en die zijn ook weer eigendom van elkaar. De aandeelhouders daarvan zijn de grote der aarde, zoals rockefeller, bill gates enz. Dus de paar allerrijkste bezitten uiteindelijk bijna alles en hun macht (de bakker op de hoek stopt, zijn produktie gaat naar de grotere bedrijven enz) wordt met het verdwijnen van mkb groter en groter.
Todi
@Weidezicht Dat is toch het oude riedeltje van baudett.
+1
Noorderling
@Weidezicht
Rothschild, die konden er ook wat van.
overstekend wild
@Weidezicht Follow the money Vanguard
Todi
@Noorderling Zelfde strekking heeft klaver toch over de boeren.
Noorderling
@Todi
Vermoedens worden bevestigd.
+1
cjw73
@Noorderling das de grote vraag of de economie dat nog trekt. Bonden eisen forse loonsverhogingen, maar als de fabrieken stil komen te staan door veel te hoge energie prijzen en personeelstekort, komt de rest van het volk op straat te staan en als die bal begint te rollen lijkt het niet best. Maar is een reëele optie.
Weidezicht
@cjw73 met loonsverhogingen van 10 procent, binnen een paar maanden dat de inflatie ook rond de 10 procent zit, gaat dus sowieso alles naar een structureel 10 (of 20 25) procent hoger nivo. En hebben ze dus alle bijgedrukte euro s weer een basis gegeven.
+3
BoerBart
@cjw73
Aflossen helpt. Is wel erg lastig. Eerst geef je de halve winst aan de belastingdienst. Vervolgens ga je alsnog vervangingsinvesteringen of luxe uitgaven doen, je hebt namelijk eindelijk ook eens een goed jaar. Dan ben je een knappe jongen als je ook nog een tonnetje kun aflossen. Meer waarschijnlijk gaan de leningen en daarmee de verschuldigde rente nog hoger oplopen. Het wordt er niet makkelijker op.
+2
T60401
@BoerBart Heb hier wel leniging lopen die al een heel eindje afgelost zijn. Kun je er dan 1 wegpoetsen dan scheelt dat gelijk een 10000 euro verplichte aflossing op 1 jaar. Heb je het jaar er op meer mogelijkheden die je zelf kunt bepalen in plaats van de bank.
+1
pieta
@T60401 Dat hebben wij een jaar of 4 geleden ook gedaan. Wij hadden 2 leningen en door wat investeringen recht op een europese rentekorting. Toen werden alle aflossingen op de lening gezet met de korting. De korting liep 3 of 10 jaar. Gekozen voor 3 jaar maximale korting. Na 3 jaar de gehele lening afgelost. En nu zitten we al 4/5 jaar aflossingsvrij. 😁
+1
Melkboer16
@pieta dat is wel een heel luxe positie. Maar ja ik kan me niet rekenen naar uitgekochte bedrijven.
Over extra aflossen hoef ik niet na te denken, het geld is al jaren gratis en de eventuele opvolger neemt de hypotheek dan maar mee.
En de rente is nog steeds laag
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
het geld is al jaren gratis en de eventuele opvolger neemt de hypotheek dan maar mee.

De jong moeten jouw schulden overnemen en daar ga je groots op. 😀
duitser
@George hij krijgt er ook vast wat voor terug
George
Quote Reactie van @duitser:
hij krijgt er ook vast wat voor terug

Ja dat is inderdaad wel te hopen , stel dat je alleen de schulden krijgt en er niks tegenover staat. Dan zou je die ouwe toch helemaal opknopen. 😂
+2
Twentsch Land
Een erfenis mag je weigeren 😉

@George
+1
T60401
@Twentsch Land wijze les voor deze zondag. Altijd beneficiair aanvaarden
Melkboer16
@George Joh, als ze toko overnemen dan nemen ze toch ook de zekerheid over. Heb zelf ook de rest van de familie uitgekocht en toen hadden we al een € per kg met een sterk verouderd bedrijf. En daarna meer als 2 om vooruit te komen.
Die het niet durfden zijn er al niet meer of aan het afbouwen
+1
Noorderling
@Melkboer16
Huidige waarde zit zomaar op 5euro per kg.
30cent financieringslasten. Ga er maar aan.

Één euro is geen euro meer.
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Heb zelf ook de rest van de familie uitgekocht en toen hadden we al een € per kg met een sterk verouderd bedrijf.

Dat noem jij uitkopen? Dat was waarschijnlijk alleen al het melkquotum waard destijds. Dat is eerder de rest van de familie uitroken. 😂
cornelissen
@George Je weet niet hoeveel eigen geld er is ingebracht.
Melkboer16
@George jij had heel makkelijk praten als enigst jong op een ruilverkavelingsboerderij.
+2
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
jij had heel makkelijk praten als enigst jong op een ruilverkavelingsboerderij.

Goh weet je nog iets anders dan dat ik het makkelijk had en jij moeilijk? Maar ik heb het melkquotum wel gewoon over genomen van mijn moeder en er gewoon voor betaald.
Eigenlijk lul je altijd maar wat jezelf het beste uitkomt.
pieta
@Melkboer16 Bij uitkopen maak je wel een sprong maar verdienen van geld doe je toch echt met de koeien.
ntd79
@pieta bij verplaatsing in een ruilverkaveling wordt je financieel toch niet veel wijzer? In 2012 zijn wij verplaatst voor natuur/verkaveling. Met hangen en wurgen kregen we de bunderprijs op hetzelfde niveau als elders in Drenthe.
de Tank
@ntd79 tenzij verplaatsen je meer ontwikkelmogelijkheden geeft, dan moet het nog wel verdiend worden na het verplaatsen.
ntd79
@de Tank daarvoor doe je het ook. Punt is alleen dat je vaak nogal wat los land, mondelinge pacht in gebruik hebt op je oude locatie, die ben je allemaal kwijt maar je hebt die bunders wel nodig en je wilt ook niet achteruit. Indertijd een bedrijf met 30 bunder extra gekocht. Dan ben je wel even rustig. Maar de buitenwacht denkt dat je een grote zak geld gebeurt hebt😅niet voor natuur in Drenthe. Dat moet je puur voor de ontwikkeling doen en je bent weg bij zo'n natuurgebied. Een keer ingericht zit je met een onverkoopbaar bedrijf als je blijft zitten.
Vdejong
@ntd79
Quote:
Een keer ingericht zit je met een onverkoopbaar bedrijf als je blijft zitten.
dat was ons idee ook en daarbij kreeg Veenhuizen ook nog eens een Unesco status
+1
pieta
@ntd79 Wij hadden een goede verplaatsing. Echt wel een slag mee kunnen slaan maar tegelijkertijd had ik nog steeds leeftijdsgenoten met een net zo'n grote boerderij en zowat dezelfde financiering als ik. Dus wat is dan je voorsprong?
Vandaar dat mijn stelling is dat je het met boeren moet verdienen. Ik boer nu 15 jaar sinds de overname en heb gemiddeld ruim een duppie per jaar af kunnen lossen.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Wij hadden een goede verplaatsing. Echt wel een slag mee kunnen slaan maar tegelijkertijd had ik nog steeds leeftijdsgenoten met een net zo'n grote boerderij en zowat dezelfde financiering als ik. Dus wat is dan je voorsprong?Vandaar dat mijn stelling is dat je het met boeren moet verdienen. Ik boer nu 15 jaar sinds de overname en heb gemiddeld ruim een duppie per jaar af kunnen lossen.

Dat heb je ook hard nodig om inflatie voor te blijven.
jg
@pieta Aflossingsvrij is niet belangrijk, schuldenvrij wel.
+1
pieta
@jg Toch boert het ontzettend makkelijk. Maar over stijgende rente kan ik me totaal niet druk maken en mijn rente is variabel. 😁
Elvis
@pieta Europese rentekorting? Heb je daar een linkje van ?
+1
pieta
@Elvis Dat was in 2015. En nee, ik heb geen link.
+2
Noknok
@Elvis was vorig jaar ook nog de rentekorting
,gewoon informeren of dat nog is. Zit op bepaalde investeringen , bv melkrobots toen.
Elvis
@Noknok waar informeren?
+1
pieta
@Elvis Bij je bankier.
hans1980
4% zegt de bank hypotheek rente
Coen
@hans1980 , bij langjarige investeringen reken je met de reële rente, die was altijd rondom 2% maar is de laatste jaren eerst 0% en nu al een paar jaar negatief geworden.
+1
Hans van Bergen
Rusland gaat de oorlog verliezen en dan ga de gaskraan weer open en daalt d pries. Daarna kunnen de gasvelden in oekraine eindelijk aangesloten worden en stijgt het aanbod nog verder. Vraag is in hoeverre Griekenland Spanje portugal frankrijk Belgie Nederland etc etc een hogere rente kunnen betalen mede gezien de kolossale staatsschuld.
+1
George
@Hans van Bergen
Nu klink je wel heel erg optimistisch.
hans-hans
@Hans van Bergen wie de oorlog gaat winnen of verliezen weet geen mens
Hans van Bergen
@hans-hans Jij niet anderen wel.
Hans van Bergen
@hans-hans Ik heb op mijn fb een filmpje gedeeld waarin je ziet hoe Amerikaanse wapens worden ingezet die verder en exacter schieten vooral op russische munitie depots en plaatsen waar de kolonels en generaals zijn die ze uitgepeild hebben en dat maken ze dan allemaal af. Tis allemaal wat propagandistisch maar op deze manier worden oorlogen gewonnen
bio boer
De rente moet eerst ook omhoog anders kunnen ze die niet weer verlagen als de economie weer in crisis komt
+1
sorry

hans-hans
hans-hans
@hans-hans jerome powell is dit die regelt de rente verhoging
newholland6640
We hadden nog een lease voorstel 24 maanden met 0 procent rente… rare tijden.
+2
mlkvhoudr
@newholland6640 sommigen zeggen dat de rente bij de prijs van de machine inzit in dat geval, dus eigenlijk moet je eerst onderhandelen over de prijs en pas later of er wel of niet geleased word
+1
newholland6640
@mlkvhoudr

Klopt. Eerst prijs onderhandeld en toen financiering.
+1
ronald-deutz-fahr
@newholland6640 ik ben geen voorstander van lease, maar mocht je vant jaar nog iets groters in de planning hebben waar je bank voor nodig ben dan gooide ik die trekker mooi in de lease, desnoods 60 maanden
+1
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

We hebben hier een kippen cyclus van 70 weken qua liqiditeit. Dan moet je altijd behoorlijk wat voor financieren. Is het mooiste als dat lukt zonder bank indd.
Vdejong
@newholland6640 de lage landen Canada rekent hier bij lease met een rentepercentage van 4,99%
January
@Vdejong meende dat ze daar alles contant betaalden
Vdejong
@January alhoewel het banksysteem erg achter loopt bij dat in Nederland, kunnen we hier ook met de pinpas betalen
January
@Vdejong dat mag ook
Grasbaal
Ik ben spaarder bij de rabobank, krijg nog steeds 0%
newholland6640
@Grasbaal

Helemaal 0? Of achter de komma nog iets?
+1
Twentsch Land
Dan ben jij er op vooruit gegaan .... want geld op de spaarrekening was geld toegeven 🤓

@Grasbaal
+2
labella
@Grasbaal dan heb je te veel geld, ik krijg nog 0,01%.😅
Milky
@Grasbaal Ik koop ledenobligaties bij FrieslandCampina. Als stijging euriborrente zo doorgaat zitten die bij de volgende renteronde wel door de 5%...
Melkboer16
Alle gekheid maar ff op een stokje.
Het artikeltje is van BB geplukt en geschreven door Peter Pals!
Weer zo’n iemand die zelf de boerderij thuis niet over wilde nemen en nu probeert werk te vinden bij boeren die dat wel durfden.
Vind het maar een angstverhaal die wel vaker op BB staan.
Over een tijdje is dat gedoe met Poetin wel een keer afgelopen en dan zal toch de economie daar weer in gang moeten worden geholpen.
De wereld zal de fout van het einde van WO1 in Versailles niet nog eens maken.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Melkboer16:
De wereld zal de fout van het einde van WO1 in Versailles niet nog eens maken.

ik heb "de wereld(leiders)" anders niet zo hoog zitten, jij wel?
Melkboer16
@cs-agrar jij weet ook dat Rusland niet veel meer heeft als delfstoffen waar men van kan leven.
Het Russische volk heeft niet gekozen voor de oorlog en een land in armoede laten zitten geeft op den nog meer ellende
Achso
@Melkboer16 we zullen over een jaar nog wel eens zien bij wie en waar de armoede het grootste is en wie daar het beste mee kan omgaan
de Tank
@Achso In Rusland zijn ze armoede al meer gewend. Daarnaast is de levensverwachting een stuk lager dus hoeven ze er minder lang mee om te gaan.
bio boer
@de Tank imand die hier op de armoede grens zit heeft voor Russische standaarden goed
Vaak klein autootje tot beschiking voldoende eten en een huis in vaak goede staat dat kun je betalen met baantje van 32 uur in de week
In middels is het hier zo als je geen nieuwe iPhone of nieuwe leaseauto kun veroorloven is wel armoede 😅
+2
Frans1
@bio boer heb je ervaring of denk je dat je het goed hebt met een baantje van 32 uur en een gezin te onderhouden? Nou is 32 uur wel wat weinig, maar voor 40 uur, 1800 euro schoon, dat is toch echt schrapen elke maand.Je hebt nog geen nagel om aan je reet te krabben in die situatie, onderschat dat maar niet.
Twentsch Land
Je hebt nog geen nagel om aan je reet te krabben in die situatie, onderschat dat maar niet.

Je kunt niet alles zelf .... samenwerken 💪🏻
@Frans1
+1
Frans1
@Twentsch Land niet iedereen wil jouw kont krabben 😬.

Maar als je bedoelt samen werken, dan worden er ook veel meer uren per week gewerkt, en zul je de kinderen uit moeten besteden. Het praat altijd makkelijk voor een ander😉
Twentsch Land
Gelukkig hoef ik hef niet met 1800,- in de maand te doen 😂

@Frans1
Twentsch Land
Maar als je bedoelt samen werken, dan worden er ook veel meer uren per week gewerkt, en zul je de kinderen uit moeten besteden. Het praat altijd makkelijk voor een ander

Effe beetje plagen Frans 😉

@Frans1
+2
bio boer
@Frans1 onze werknemer werkt 32 uur heeft 2 kinderen alleen staand 😅 over algemeen zit idereen er in nederland warmpjes bij vroeger woonden de armen nog in een plagen hut wat dat betreft is doorsnee huurhuis hele luxe is de armoede grens hier in nederland flink omhoog geschoven is maar net waar je die grens trekt
Achso
@bio boer dus als de eerste in de plaggenhut belanden is de grens bereikt??
January
In West Europa is er geen echte armoede, was afgelopen weekend in een groot winkel centrum, en tassen met boodschappen werden maar in geladen, en bij de vreettenten was het ook druk , er zullen altijd mensen zijn die het minder hebben maar het zijn vaak de zelfde mensen
+3
Albert Altena
@January Er is echt wel armoede.
Maar het is zeer moeilijk om een scheidslijn te vinden tussen mensen die het aan hun zelf te danken hebben en die enorme pech hebben.
Achso
@January alles achter een mooi laagje plamuur.
Autotje, moet wel anders kun je niet werken.
Iphone, zal wel moeten. De hele bende is online en QR codes.
Vakantie, om niet gillend gek te worden op 80m2 2 hoog achter.
+1
marcsterreborn
@pieta Mogge Piet. We gaan er weer een mooie dag van maken...😉😀
pieta
@marcsterreborn Wekker gezet of moet je 's-nachts altijd pissen? 😁
+1
marcsterreborn
@pieta 'het is sleg weer veur nieuwsgierige leu' , zeiden ze vanmorgen bij radio Oost. En dat klopt. Het was ook slecht weer voor boeren die hun koeien uit de wei moesten halen. Niet alleen donker maar ook mistig. Gelukkig heb ik ze allemaal weer binnen gekregen.
matt
marcsterreborn
@matt jan heeft het niet zo op gewasbeschermingsmiddelen...
Arnold1988
Welke rentepercentages bieden Rabo en Abn?
Variabel
5 jaar vast
10 jaar vast
de Tank
@Arnold1988 Wordt 10 jaar nog aangeboden? Laatste aanbod wat ik heb gehad stamt van juni dit jaar, wil ik gerust delen, zegt alleen nu niet veel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rente geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!