'Melkveebedrijf heeft mogelijkheden om fiscale druk te beperken'

De opbrengsten in de melkveehouderij zijn door de hogere melkprijs de afgelopen maanden fors hoger dan het langjarig gemiddelde. Ondanks de hoge toegerekende kosten verwacht ABAB Accountants en Adviseurs zeer goede resultaten. Dat kan een goed moment zijn om naar de structuur van de onderneming te kijken. Een herstructurering van de onderneming kan namelijk in het huidige jaar belasting besparen, maar ook in de toekomst. Daarnaast zijn er mogelijk andere voordelen.

Door de verschillende tarieven en faciliteiten in de inkomsten- en vennootschapsbelasting, zowel nu als in de toekomst, wordt het vanuit fiscaal oogpunt de komende jaren mogelijk interessanter om een onderneming in een bv in te brengen of om een samenwerkingsverband aan te gaan met een daarvoor opgerichte partner-bv.

Een partner-bv bestaat uit een vennootschap onder firma met als vennoten één of meer natuurlijke personen en een bv waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. In het samenwerkingsverband brengt de ondernemer zijn arbeid in en kan hij de faciliteiten in de inkomstenbelasting blijven benutten voor de toegerekende winst.

De bv ontvangt enkel een winstaandeel voor het ingebrachte kapitaal. Voor dit aandeel in de winst kan de bv profiteren van het lagere tarief in de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst kijkt kritisch naar zulke structuren, maar op basis van de rechtspraak is deze onder voorwaarden toegestaan. De winstverdeling moet op zakelijke grondslagen plaatsvinden.

bron: ABAB Accountants en Adviseurs

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , druk , melkprijs , belasting , abab , structuur en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!