Helft minder antibiotica kan prima

[bron: Resource]

De ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid) willen dat het antibioticagebruik in de veehouderij in 2013 is gehalveerd. Dat is haalbaar, zegt ASG-onderzoeker Gidi Smolders, die zicht heeft op antibioticagebruik in de biologische melkveehouderij.

'De melkveehouderij is geen grootverbruiker van antibiotica: maar tien procent van het totale gebruik in de veehouderij. Wel zijn de verschillen binnen de sector aanzienlijk. Veel gangbare melkveehouders gebruiken veelvuldig antibiotica om uierontsteking te behandelen. Ik houd het antibioticagebruik bij van ruim honderd biologische melkveehouders. Die mogen sowieso geen antibiotica gebruiken voor de preventie van dierziekten.
'Tien van die bedrijven zijn nu helemaal antibioticavrij. Om antibiotica uit te bannen, moet je voorkomen dat de dieren ziek worden. En om dat te bereiken moet de boer zijn management aanpassen. Je kunt kiezen voor koeien die wat minder geven. Die koeien hebben vaak een betere weerstand dan koeien die zich uitmergelen voor een hoge melkgift. Verder moet het voer voldoende mineralen bevatten, dient de huisvesting goed te zijn en moet de boer niet gestresst zijn. Boeren met stress grijpen sneller naar medicijnen.Ik ken melkveehouders, ook gangbare melkveehouders, die al acht jaar geen antibiotica meer gebruiken. Eerst gebruiken ze alternatieve middelen zoals kruiden en homeopathie ter vervanging van de antibiotica. Daarna ontdekken ze dat aanpassing van het management beter werkt.'
Bij recent onderzoek door Berenschot naar antibioticagebruik in de intensieve veehouderij bleek dat vijf procent van de dierenartsen tachtig procent van de antibiotica uitschrijft. 'In de melkveehouderij worden antibiotica door een veel groter aantal eigen dierenartsen voorgeschreven. Daar heb je nauwelijks 'snelwegdierenartsen' die in heel Nederland leveren.'

Deel dit topic

Reacties

anonymous_13
is helemaal waar, maar dan moet er wel eerst een knop om bij de meesten
arie.j
wat is de helft?
Is dat in elke sector apart? Of voor de veehouderij in het algemeen?
Logisch zou zijn per bedrijf, en rekening houdende met diersoort en wat er met de dieren gebeurd.
Met dat laatste bedoel ik b.v. melken of vetweiden, kippen voor de eieren of mestkuikens enz
anonymous_13
arie.j, dit artikel gaat over de melkveehouderij
arie.j
Waaar haal jij dat vandaan?
Minister Verburg heeft het duidelijk over de veehouderij, en beslist niet over de de melkveehouderij alleen
Dat bedoelt ze heel duidelijk niet
arie.j
Sterker, ze heeft het juist met name over de intensive veehouderij .
Zie b.v. dit artikel [www.trouw.nl]
Wimsumar
Beste discussieleden: Toegegeven, ook ik gebruik een aanzienlijk deel van de antibiotica preventief en wel in de vorm van de ''droogzet-antibiotica''. Ik zie hierin ook geen enkel kwaad.
Jan S
😀
Wimsumar
Beste Jan S.: Inderdaad antibiotica moet betaald worden en doet min of meer ''pijn in de portemonee, maar dat is met alle verzekeringspremie die je hebt betaald en niets is overkomen.
Anderszijds, het gebruik van homeopatische middelen en kruidenextracten klinkt voor de buitenstaander misschien wat sympathieker, maar ook deze artikelen zijn niet gratis. Over giftigheid, bijwerkingen e.d. van laatstgenoemde middelen wordt nooitgesproken ( en dat zal er ook niet om liegen!)
anonymous_8
Wimsumar Schreef:

> Anderszijds, het gebruik van homeopatische
> middelen en kruidenextracten klinkt voor de
> buitenstaander misschien wat sympathieker, maar
> ook deze artikelen zijn niet gratis. Over
> giftigheid, bijwerkingen e.d. van laatstgenoemde
> middelen wordt nooitgesproken ( en dat zal er
> ook niet om liegen!)


Je gokt maar weer wat...
Wimsumar
Beste Marcster: Ja, maar wat is gokken. Om jeuk op de rug te bestrijden kun je beter door de brandnetels rollen dan door gras
anonymous_8
Beste Wim. Of jij wel of niet ergens kwaad in ziet, kan helaas niet als nationale maatstaf dienen. Graag gedaan. Dank u.
anonymous_13
arie.j, inderdaad de minister heeft het over alle sectoren maar deze reactie van Gidi Smolders gaat over de (biologische) melkveehouderij.
wimsumar, droogzetters beinvloeden wedegelijk de werking van andere (met name lactatie) preparaten. een veel gehoorde opmerking van mensen die gestopt zijn met droogzetters is: nu werken de andere middelen ook weer.
arie.j
Gidi Smolders? biologische veehouderij?
Zit je soms op een andere golflengte?
Deze discussie ging over halveren van het antibiotica gebruik in het algemeen, niet over iets anders.

Als je een reactie vastplakt aan degene waar je op reageert is het beter te volgen.
Gewoon even doorscrollen, dan kun je het onder de betreffende reactie zetten.
arie.j
Sorry, ik lees het bovenste nog eens en daar gaat het inderdaad over die Gidi Smolders met de biologische veehouderij.
Vreemde reactie overigens.
Het gaat de minister met name over het verminderen van het gebruik in de intensieve veehouderij
En zij gaat dan een onderzoek bij biologische melkveehouders daarvoor op loslaten als een soort bewijs dat het haalbaar is
Niet erg wetenschappelijk lijkt me, meer vooringenomen.
anonymous_246
Dat is dan weer jou voorin genomen mening, maar Gidi is al verschillende jaren bezig met dit onderzoek.
Als de melkveehouderij weinig problemen heeft dan is 50 % reductie ook een makkie, dus wie gaat de uitdaging aan??
arie.j
Bij de melkveehouderij heeft het leeuwendeel van het gebruik met mastitus te maken .
Terwijl antibiotica gebruik voor mastitus bestrijding in de intensieve veehouderij te verwaarlozen is.

Dat geeft alleen al aan dat het veel te gemakkelijk is om alles in dit opzicht aan elkaar te knopen
Misschien kan 50% reductie in 3 jaar, ik weet het niet, maar dat zoveel minder in zo korte tijd makkelijk is, dat wil er bij niet erg in .
Antibiotica kost nog altijd behoorlijk veel geld, dus boeren gebruiken het niet voor de flauwekul.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/04/2010 14:39 door arie.j.
Wimsumar
Beste Marianne V. Uw laatste stelling wil ik toch met onderbouwing tegenspreken. Als een koe aan het eind van de droogstand (droogzetantibioticum is dan uitgewerkt) weer afkalft en de lactatie met een laag celgetal start dan is een onverhoopte volgende uierontsteking ontstaan door infectie van buitenaf. Dus vanaf een plek waar de droogstandsantibiotica géén invloed op heeft kunnen hebben.
jan w
Ik ben er wel mee eens, maar het kan en mag niet zo zijn dat straks nederland weer voorop wil gaan lopen en dat onze concurrentie ermee wordt aangetast.
anonymous_8
Voorop lopen komt doorgaans de concurrentiepositie ten goede...
claas816
dat zou wel zo moeten zijn ,maar onze melkprijs lijkt mij meer gekoppeld aan de wereldmarkt dan aan het feit dat wij altijd voorop lopen met (meestal dure voor de boer)regels en wetten
Scarlett
Met hardlopen wel ja.
Jan S
😀
brabo
dat gaat nooi werken, want dan ontstaat er weer een illegalel handel met bijvoorbeeld het buitenland. Dat moeten we niet willen.
ejb
het is beter om je niet al te druk te maken over uitspraken van de overheid en politiek dit omdat er verkiezingen aankomen en als de stemmen geteld zijn zijn alle politici de eerder gedane uitspraken al lang vergeten.

bovendien is straks ook moeilijk uit te leggen door politici als onze dieren ziek worden omdat het gras te weinig voedingstoffen bevat omdat wij niet op niveau mogen bemesten en ja ze beginnen na 9 juni wel te begrijpen dat er een balans moet komen tussen milieuwensen en dierwelzijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , voer , intensieve-veehouderij , antibiotica , antibioticavrij , dieren , melkveehouders , boer en huisvesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2