Boeren mogen nog altijd veel te veel stankoverlast veroorzaken

Veehouders wordt geen strobreed in de weg gelegd als ze te veel stank produceren. De Wet geurhinder en veehouderij beschermt burgers onvoldoende. Deskundigen verklaren tegenover Zembla dat de wet uit 2007 een papieren tijger is. Volgens geurexpert Hugo van Belois leidt de wet zelfs tot meer stankoverlast.

“Deze wet is bedoeld om de belangen van veehouders te beschermen”, zegt milieujurist Valentijn Wösten. “Heel simpel komt het erop neer dat als je al veel stank veroorzaakt, je mag blijven doorgaan met het veroorzaken van die stankoverlast.”

Staatssecretarissen Dijksma en Van Veldhoven sloegen adviezen om de wet aan te scherpen in 2016 en 2019 in de wind. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen verklaart nu tegenover Zemblad dat ze de wet opnieuw onder de loep zal nemen. “Op het moment dat die aangepast moet worden dan gaan we hem ook aanpassen.”

Zembla: ‘Stank en strijd’. Donderdag 28 april, 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2

Deel dit topic

Reacties

+1
familie pelle
Schijtprogramma!
-Jan-
Quote Reactie van @familie pelle:
Schijtprogramma!

Advocaat van de duivel,meer kan ik er niet van zeggen,hier ruik ik wel eens een fabriek die staat 8 km hier vandaan en dat heeft deze advocaat dagelijks op tafel staan
+1
j h p
@-Jan- Als je de parkeerplaats van Schiphol oprijd word je gewoon misselijk van die lucht.
jan w
@-Jan- Hier idem dito, een fabriek die op ongeveer 10 km afstand staat.
+2
jan w
Ik hoop dat ze schappen met voedsel in de supermarkten ( tijdelijk ) nog een keer leeg raken, misschien krijgt men dan een ander inzicht. Er zijn nu ook al glastuinders die geen nieuw energie contract meer krijgen.
casev2
Tja, wat is stank..... ik ruik niks als ik op stal aan het werk ben, maar als ik savonds binnen kom, word mij wel altijd vriendelijk verzocht even wat anders aan te trekken..... Daarnaast, rij ik zo af en toe ook wel eens langs een varkens/kippenstal, en moet ik toegeven dat ik toch wel een beetje blij ben daar niet naast te wonen.....
+2
roelvdw
@casev2 ben jaren melkveehouder geweest en dan ruik je je eigen luchtje amper ben nu kippe boer en ruik het ook amper maar als ik nu langs een melkveehouder rij ruik ik het wel het is maar net waar je dagelijks in zit
zandhapper
@roelvdw Dat gaat mij net zo...
BertK
@casev2 Idem sommige mensen. Die advocaat staat zo vaak in de rechtszaal, daar ruiken ze hem ook niet meer.
Bekkink
Honger honger honger!!
paul1
@Bekkink valt mij wel op dat sommige schappen in de supermarkt niet aangevuld worden. Ik denk dat hier en daar al lichtelijk aanvoer problemen zijn.
Tiepmachien
Laten ze toevoegmiddel maar wettelijk verplichten
Scheelt al een hoop bij melkveehouders die het niet snappen en kuil hebben die je op een kilometer al ruikt door de penetrante stank
Zelf redelijk wat varkensschuren in de omtrek
De oude meuk en de nieuwe welke de luchtwassers uit hebben staan maar zo snel mogelijk opkopen
Vdejong
@Tiepmachien u snapt alles en hebt dus nooit kuilvoer wat te nat is ingekuild?
Tiepmachien
@Vdejong
Ik snap veel
Wat is te nat?
De een vindt dat van 40% en een ander van minder dan 30%
Ik heb nooit stinkende kuil
Bij < 30% ds ook niet
Vdejong
@Tiepmachien hoogmoed komt voor de val. Zeg nooit nooit
Tiepmachien
@Vdejong tot nu toe in meer dan 30 jaar nooit
Zo beter?
@Tiepmachien Waarom toevoeg middelen wettelijk verplichten . Weer een kostenpost en niets is voor niets , alleen als de zon schijnt is die gratis .
Tiepmachien
@Hans is Hobby boer betere conservering dus minder stank
j h p
@Tiepmachien Ben je mooi klaar mee als je een conserveringsmiddel hebt die alleen/hoofdzakelijk DL melkzuur maakt, je koeien vertellen het je dan wel, mooi spul bij uitkuilen, mooie analyse en daar houd het dan op, koeien hebben last van te veel DL melkzuur.
Tiepmachien
@j h p geen idee wat DL is
j h p
@Tiepmachien En dan wil jij het verplichten? Niet lichaamseigen, belastend, links draaiend.
+1
Weidezicht
Volgende stok om mee te slaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , burgers en stankoverlast geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0