Stikstof die als N2 naar lucht verdween, toch meegeteld als ‘bodemoverschot’

De kringloopwijzer zorgt voor boerenbedrog. Boerenbestuurders creëren hun eigen stikstofoverschot. Licentie houder KLW Zuivelnl heeft jarenlang een verkeerde voorstelling van feiten weer gegeven. Onterecht zijn boeren door Zuivelnl in de hoek gedrukt.
Dank aan STAF voor het boven tafel halen van deze feiten.
Tijd voor stappen.

Deel dit topic

Reacties

+3
hans1980
Top
+5
GJKlaassen
We weten niet waar het blijft dus we schrijven het maar toe aan de bodem....

Boerenverstand is weer ver te zoeken in Wageningen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJKlaassen:
We weten niet waar het blijft dus we schrijven het maar toe aan de bodem....

Dat is nu precies wat er al ruim 20 jaar in de mestwet gebeurt; men heeft geen idee van de processen die er spelen en schrijft uitkomsten die ze niet kunnen verklaren af als "verliezen" en "uitstoot". Wat een treurige "wetenschap"!
marcel r
John. Betekend dit nu ook dat de berekende depositie verminderd kan worden met deze denitrificatie?
John Spithoven
@marcel r Dit heeft niets met depositie te maken. Dit heeft te maken met een door de sector bedacht model dat op een onjuiste manier berekend hoeveel verliezen er jaarlijks zijn van stikstof richting de bodem. Deze verliezen worden te hoog ingeschat, waar een melkveehouder zelfs via herverdeling van melkgeld op afgerekend wordt.
Stikstofverliezen, die voor een deel door Zuivelnl worden toegeschreven aan bodenvervuiling, zijn dat niet , maar worden omgezet in een neutraal gas N2.

En dit is maar 1 van de vele weeffouten die de kringloopwijzer heeft. Tientallen miljoenen euro's boerengeld zijn er verkwanselt aan een model die een onjuiste weergave is van de werkelijkheid.
En omdat er zelfs melkgeld onjuist verdeeld wordt (stikstofbodemoverschot is een parameter in vele duurzaamheidsprogramma's), is de KLW in strijd met de wet oneerlijke handelspraktijken.
+2
Noorderling
@John Spithoven
Zelfde verhaal met vlinderbloemigen.
Als dat percentage toeneemt wordt het overschot ook hoger, hoe organisch gebonden stikstof in knolletjes uitspoelt is mij een vraagteken. Correctie op organische stof of toenemend nlv bestaat immers niet in de klw. Alleen bij gras scheuren krijg je de rekening wel, alleen wat moet er dan uitspoelen als je nooit wat opgebouwd hebt?
+1
John Spithoven
@Noorderling Klopt, de KLW neemt het organische stof gehalte in de bodem niet mee, maar claimt wel te kunnen berekenen hoeveel de CO2 footprint van een bedrijf is. De hele KLW is gebasseerd op aannames en weeffouten, met als grote black box het koe model, waarbij weidende extensieve bedrijven zwaar gestraft worden tov intensieve stallende bedrijven.

En met dat als gevolg dat de black box verliezen van stikstof allemaal maar richting de bodem gestuurd worden met als gevolg dat de overheid onjuist beleid maakt. Zuivelnl heeft al diverse keren onze data van de KLW ter beschikking gesteld aan de overheid, zodat die er beleid op kunnen maken. De voermaatregel, de kader richtlijn water, afrekenbare stoffen balans enz. Boerenbestuurders die, niet gehinderd door enige kennis en kunde, de sector in hun naiviteit voor de trein flikkeren.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Bij nul bemesting (natuur gebied) verdwijnt er , afhankelijk van de bodem omstandigheden, tussen de 6 en 34 kg stikstof via denitrificatie. Vanuit de landbouw valt er op dat zelfde natuur gebied 10 kg N depositie.
Hoe is er dan in hemelsnaam sprake van een "enorme vermesting ".

En met dat verhaal gaan onze voormannen dan ook nog in mee.

(klik om te vergroten)

+1
de jonge
@John Spithoven kun je geen rechtszaak aanspannen tegen al de foute berekeningen die de staat gebruikt om de landbouw kapot te maken, ze zijn toch verplicht besluiten te maken op goedwegende onderzoeken en niet op aannames? hier kun je toch constant uit afleiden dat ze maar wat doen omdat het hen het beste uitkomt..
grijs
@de jonge rechtzaak is goed mogelijk. Groot succes op goede afloop. Ook zuivel NL is de weg kompleet zoek .het wordt eens tijd dat we massaal de kringloop wijzer NIET in leveren .
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @grijs:
Groot succes op goede afloop.

Voor de Staat wel ja!
+2
de jonge
@kanniewaarzijn als je er op die manier in staat, kun je beter niets gaan doen en wachten tot het hakblok zijn werk heeft gedaan. Het zal vast niet makkelijk zijn,maar waar is de strijdbaarheid van iedereen gebleven? doneren aan agrifacts is wel het minste wat we met zijn allen kunnen doen, zij proberen uit alle macht om veranderingen ten goede te krijgen. wat is dat ons als landbouwsector waard??
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
kun je beter niets gaan doen

Dat is ook het beste. Je kunt hoog en laag springen en 100x gelijk hebben: je zult het niet krijgen! Dit land is door en door corrupt inclusief de "recht"erlijke macht omdat ze een agenda hebben. Er zijn al eerder procedures gevoerd over de mestwet waarbij glashelder bleek en aangetoond werd dat uitkomsten kant noch wal raakten (zelfs een procedure waarin de overheid moest toegeven dat er geen onderbouwing was, terwijl mensen werden opgeknoopt met heffingen van 10duizenden euro's). Die heffingen waren dus volstrekt willekeurig. De Hoge Raad geeft zelf aan in toegestuurde stukken dat heffingen niet willekeurig mogen zijn op grond van Europese verdragen. Als je dat dan aanvoert wordt het ongegrond verklaard omdat het niet van belang zou zijn voor de rechtszekerheid.....

Dit is slechts één van de voorbeelden! Ik wens je dus veel sterkte.
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Overigens: die uitspraak ging dwars tegen het advies van de Advocaat Generaal in...zegt ook wel wat lijkt me!
de jonge
@kanniewaarzijn begrijp me niet verkeerd, ik zal de laatste zijn die jou stelling niet onderbouwt, vooral wat betreft de corruptie, maar als we ons als makke lammen naar de slachtbank laten lijden,zonder in verzet te komen, zal het zowiezo alleen maar erger worden,al denken sommigen dat dat niet kan.....
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
als we ons als makke lammen naar de slachtbank laten lijden

Dat moet ook weer niet, maar een "recht"sgang is een doodlopende weg. Ik zie meer in massaal weigeren om ook maar ergens aan mee te doen/of leveren van producten. Boeren hebben veel meer macht dan ze denken.
+1
Farma_boerke
@de jonge iedere berekening is gestoeld op keuzes. Veelal van de onderzoekers die dan zeggen, “volgens de stand van de wetenschap van destijds” “voortschrijdend inzicht” of “zo simpel ligt het nu ook niet”
Beter is het de modellen allemaal bloot te laten leggen. Welke keuzes liggen eraan ten grondslag, van Aerius tot KLW. Allemaal hebben ze keuzes en aannames die kunnen verkeren. Zonder kennis van die keuzes blijft het een mistige zaak en gordiaanse knoop die amper is te ontwarren. Ook de commissie Hordijk kon hem niet doorslaan.

Blijven schieten en volhouden.
marcel r
Quote Reactie van @John Spithoven:
Bij nul bemesting (natuur gebied) verdwijnt er , afhankelijk van de bodem omstandigheden, tussen de 6 en 34 kg stikstof via denitrificatie. Vanuit de landbouw valt er op dat zelfde natuur gebied 10 kg N depositie.Hoe is er dan in hemelsnaam sprake van een "enorme vermesting ".

Dit is dus precies wat is bedoelde te zeggen in mijn vraag.
Hebben we hiermee een onderbouwing, dat er helemaal geen stikstof probleem kan zijn in N-2000 gebieden?
+1
John Spithoven
@marcel r Soms moet ook ik een nachtje slapen voordat ik het heldere licht zie 😁
Bekkink
Afschaffen deze onzin!
+1
Nevergiveup
Zou Bennie op vakantie zijn ? Of is hij de "leugens" nog aan het analyseren ...
+3
John Spithoven
@Nevergiveup Ja klopt ik mis zijn wel overwogen en analyserende bijdragen op mijn leugens 😁
+1
Bekkink
@Nevergiveup ligt nog onder de stikstofdeken te slapen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , kringloopwijzer en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0