Verslagje vergadering rfc

gisterenavond naar de vergadering geweest.

1e deel van de avond ging over cooperatieve regelingen (seizoen, weidemelk en kwantum)
Hier was eigenlijk weinig discussie over, en meningen waren flink verdeeld. (logisch ook, een grote wil meer kwantumtoeslag, een kleiner bedrijf juist minder)

2e deel ging over financiele regelingen.
eigenlijk was iedereen het eens met de systematiek van de garantieprijs en het vooraf bekend maken van deze prijs (met eventueel grotere foutmarge als gevolg)

over reserveringsbeleid was wel flink discussie.
gestelde vragen:

hoeveel% EV is wenselijk? +40% meer is niet nodig
waarom geen hoge reservering bij hoge melkprijs en lage reservering bij lage melkprijs?ingewikkeld, en geen zekerheid tov van banken.
EV groeit nu snel, wat is de verwachting de komende 3 jaar?verwachting is dat de komende 3 jaar de winst, en dus ook de reservering rond het huidige niveau liggen
Er wordt zoveel gereserveerd om volgende redenen:
flinke investering nodig om extra melk na 2015 goed te kunnen verwerken
zit risico aan dekkingsgraad van pensioenfonds, hier is extra EV voor nodig.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Toch mis ik de gevatte redevoeringen van Evert Meilink nog steeds
Ik heb het al vaker gezegt, bij het vroegere Coberco was de slogen volgend jaar word het beter , en dat jaar moet nog komen.De top verdient te makkelijk teveel geld en dat motiveerd niet of onvoldoende.
casev
> ``Er wordt zoveel gereserveerd om volgende redenen: flinke investering nodig om extra melk na 2015 goed te kunnen verwerken``

tja.... eerstfabriekenvoor `n habbekratsafstoten,en dan voor `n hoop geldextra capaciteit bouwen.`tblijft `n beetje krom......
Coen
functionele veroudering in een zuivelfabriek gaat het nog harder dan op een melkveehouderijbedrijf
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: De motivatie moet natuurlijk wel van twee kanten komen. Kijk, 'domweg' grondstof door blijven produceren en leveren welke bijvoorbeeld in interventieprodukten en/of nog laagwaardigere exportzuivel is ''vragen om een lage melkprijs''.
Karsjen Tamminga
Wat doen boeren? Een oudestal afbrekenen een nieuwe bouwen
Is dit nieteen beetje het zelfde??
Karsjen Tamminga
Juist Ard Eshuis Wat je thuis doet doet de meklkfabriek[overnemen] Dus jij doet het thuis fout om dat je groeit
Zo simpel als ik het nu schrijf is het niet Ard Maar denk er maar even over
En Ard weet ook wel dat als het niet gebreurd was de laastejaren was het ook niet goed gegaan Kijk maarduistland
anonymous_46
Dat klinkt heel bekend in de oren, jij ging (of gaat nog steeds) ook altijd trouw naar de Coberco vergaderingen om telkens hetzelfde liedje te horen en na elke fusie telkens hetzelfde te constateren....
euroknaller
Ik ben gisteravond ook naar de vergadering geweest,

De 1e helft ging over toeslagen en heffingen:

- Seizoenstoeslag-voorstel: worden we per saldo maar een klein beetje beter van. De wintertoeslag Aug-Nov daalt met 1,20 per maand, iedere maand vervalt de heffing van 0,53, De heffing in het voorjaar/zomer bleef gelijk.

- Kwantumtoeslag-voorstel: Niet bepaald gunstig voor de grotere en gemiddelde bedrijven, voor de kleinere bedrijven verandert er wel iets in positieve zin. Dit is gepeild in de zaal.
+/- 20 mensen wilden het oude systeem bewaren, +/- 45 mensen waren voor het nieuwe voorstel, +/- 50 mensen wilden graag de oude Friesland Foods regeling terug. (1500 euro kosten per bedrijf/jaar, geen kwantumtoeslag)

- Weidemelktoeslag wordt in 2012 op teruggekomen, persoonlijk verwacht ik hier weinig van... we zullen zien hoe het afloopt.

2e helft ging over reserveringen, hier was veel discussie over. De voorstellen van Jack Rijlaarsdam en Pieter de Boer werden wel genoemd maar hier werd nauwelijks aandacht aan besteed.

Vragen waren o.a.:

- Meer winstverdeling richting 60+ boeren zodat jeugd gemakkelijker overnemen kan.
- Minder reserveren, meer uitkeren -> +2 cent per liter
- Bonus van directie naar aanleiding van gehaalde doelen, behalve het uitkeren van een goeie melkprijs richting de producent

Vooral over de kwantumtoeslag was discussie omdat melkveehouders van verschillende omvang in de zaal zaten, de winstverdeling was uiteraard ook veel discussie over.
euroknaller
Reserveren, reserveren, reserveren...
We gaan dus een gouden toekomst tegemoet want over een aantal jaren is er waarschijnlijk wel 50% EV.

Maar.................. Er ligt iets op de loer wat op dat moment een hogere melkprijs belemmert:

De volgende overname van een fabriek
kaas
je bent me voor het zelfde idee had ik hoeveel fabrieken hebben ze de laatste jaren gesloten,dit zat er aan te komen
anonymous_78
>>Maar.................. Er ligt iets op de loer wat op dat moment een hogere melkprijs belemmert:
>>De volgende overname van een fabriek

zo gaat het al decennia bij de cooperatie , alle overname's en fusie's hebben nooit meer melkgeld opgeleverd ondanks alle mooie beloftes van het bestuur
anonymous_78
voor dat de verschillende fusie's melk-unie >>campina >> rfc beklonken werden zaten we wel eens ruim 2 cent boven de rest van nw europa , nu krijgen we het gemiddelde
hypotheekboer
Beste Wimsumar,

zo aan het verslag van K.o.C. en Euroknaller te lezen is er zoals gewoonlijk weer over koetjes en kalfjes en spiegeltjes en kraaltjes gesproken. Veel belangrijker is de toekomststrategie en ik denk dat jij er niet zover naast zit. RFC gaat uit van 20% groei in NL, en wat jij al zegt, dat moet allemaal de grens over. Of er wel zoveel ruimte komt in de relatief hoogwaardige Europese markt door wegvallen van productie in het buitenland mag betwijfeld worden, dus blijft over Afrika en Azië, met forse concurrentie van de kiwi's, ozzies en de yankees. China schijnt zo'n groot afzetpotentieel te hebben dat die onze meerproductie zo op kan slokken.
Dat wordt dus gewoon produceren voor een lage prijs. Of we met 20% meer produktie met de hoge kosten voor onze produktiemiddelen onze kostprijs zover kunnen verlagen dat we prijstechnisch concurrerend worden met eerder genoemde landen heb ik nog niet kunnen ontdekken. De kostprijs is de afgelopen jaren bij mijn weten nauwelijks gedaald, zo niet flink gestegen bij de groeiers.
Ergo, contradictio in terminis.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/10/2010 23:47 door hypotheekboer.
hypotheekboer
jij snapt het. Als je de directie dus wilt beteugelen in hun expansiedrang, moet je het %EV beperkt houden en dus de reservering. Groei is een veel te mooi speeltje voor (het salaris van) de directie. Opvangen van de (verwachte) productiegroei zou grotendeels uit de huidige cashflow moeten kunnen.
frank b
Bekruipt me 't bekende rfc-gevoel van iets met plas, glas en bleef zoals 't was........
jg
Wat vinden de voorstanders van quotering van het extra reserveren voor investeringen in verwerkingscapaciteit voor 2015 , einde quotering ?
Scarlett
K.o.C Schreef:
-------------------------------------------------------
> >Er wordt
> zoveel gereserveerd om volgende redenen:
>
>
> flinke investering nodig om extra melk na 2015
> goed te kunnen verwerken

Ja ja, Eerst lobby-en in de politiek om de superheffing op te heffen en dan natuurlijk flink investeren om de ( verwachte) groei op te vangen, en zo drukt men zich altijdom de melkprijs te drukken.
>
>
> zit risico aan dekkingsgraad van pensioenfonds,
> hier is extra EV voor nodig.

Hier bekruipt me het gevoel dat de onderneming méér van en vóór de werknemer is dan van en vóór de leden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/10/2010 15:39 door HarryB.
k.o.c
Ik denk dat ze qua productiecapaciteit nog wel ok zitten.
Volgens mij moet je eerder in de richting van Producten/merken denken, eventueel met de bijbehorende capaciteit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , rfc en weidemelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN