Staghouwer: emissiearme vloer niet oorzaak explosies

De vier incidenten waarbij zich een explosie heeft voorgedaan in een ligboxenstal met een emissiearme vloer, zijn niet het gevolg van die vloer. Ook bij traditionele roostervloeren kunnen hoge methaanconcentraties ontstaan, vooral tijdens het mixen, blijkt uit onderzoek.

Deel dit topic

Reacties

+7
Rob07
Blijkbaar hebben we weer geen slimmerik op landbouw
+3
de jonge
@Rob07 echt he, wat is dit voor wezen,een blinde kan het nog zien en hij heeft ook nog het lef te ontkennen dat het meer gevaar opleverd.
Melkveehoudernh
@de jonge aardbevingen kwamen eerst ook niet door gaswinning, duurt jaar of 25 zijn alle verantwoordelijke overleden
de jonge
@Melkveehoudernh klopt of op andere functies, om te walgen..
casev
Bang voor de financiele consequenties bij een eerlijk antwoord?
+1
matt
Wel stelt hij dat mogelijk het risico op hoge methaanconcentraties groter is bij emissiearme vloeren dan bij traditionele roostervloeren door de beperktere

Hier gaat het om,hebben ze weer het woord mogelijk tussen gezet zodat ze nog alle kanten op kunnen!
demelkboer
Wat is het percentage traditionele stallen dat ploft en wat is het percentage emissie arme stallen dat ploft
overstekend wild
@demelkboer traditionele stallen exploderen niet. Hooguit een steekvlam.

Maar er is geen meldingsplicht en geen registratie systeem. En daar lijkt den haag ook wel geen behoefte aan te hebben
+2
BertK
Oorzaak van een explosie is de ontsteking van een ontvlambaar gas, niet de vloer. Op zichzelf is een explosie misschien wel te overzien. Het grote probleem is dat het grote volume gas dat bij een explosie ontstaat nergens heen kan en dus wegduwt wat weg kan, in dit geval de gesloten emissie-arme vloer. Rooster zullen een stuk minder snel opgelicht worden. De grote schade en letselkans komt dus wel degelijk door een dichte vloer waaronder explosieve gassen ophopen en nergens heen kunnen bij ontsteking. Ventileren zodat alle gassen naar buiten ontsnappen was nou net niet de bedoeling, ammoniak vanwege de extra depositie, methaan vanwege het broeikas effect.
spotmelker
@BertK Punt wat ze (bewust) vergeten is dat mest in een dichte opslag sneller verrot en meer emitteert dan in een open opslag. Dat verklaart ook de hoge emissie reductie van Aeromix systemen.
Noorderling
@spotmelker reductie of concentratieverlaging?
+1
spotmelker
@Noorderling ammoniak 51% reductie en methaan/lachgas bijna 100. Op Dairy Campus. Helaas hebben ze het vervolg van de proef verpest door het luchtbellen systeem te vervangen door een veredelde hooiblazer.
zonnebloempje
@spotmelker artikel vervolgonderzoek ook gelezen, maar die reden wist ik niet👍, zou natuurlijk veels te simpel /goedkoop zijn geweest. Buitenlandse onderzoeken zien ok reductie van minimaal 20% . Mooi systeem!
spotmelker
@zonnebloempje Er zijn al verscheidene geïnstalleerd bij melkveebedrijven die o.a. al nare ervaringen met mestgassen hadden opgedaan. Het viel me op dat bij de Engelse en Ierse onderzoeksrapporten de stikstofgehaltes op een veel hoger niveau liggen dan in NL, zeker één kg tot 1,5 kg/ton hoger.
overstekend wild
Makkelijker om je eigen leugens vol te houden dan met een kritische blik toegeven dat je het mis had.
kaas
Hij zit daar alleen maar om het geld hij kon zijn eigen bakkerij toko niet draaiende houden ja dan moet je wat anders zoeken
+1
kanniewaarzijn
@kaas Je moet ook nog de gave hebben om met alle winden mee te draaien, anders hou je het ook niet lang vol in de baantjescarrousel.
Farma_boerke
Duh.
Bij een tradiotionele vloer kan het weg en hoopt het niet op, dat is het principe. Om dan de juiste explosieve mix te krijgen is veel moeilijker tov gesloten systemen.
FF ambtenaarwerk doen:

bij 9.5% methaan (20 graden C) is het explosie effect het grootst
"Studies revealed that a methane concentration of ~9.5% is the most dangerous mixture for methane-air systems. The lower flammability limit (LEL) of methane was found to be 4.6 ± 0.3% and the upper flammability limit (UEL) of methane was obtained 15.8 ± 0.4% from various investigations when methane was ignited in air at ambient temperature and pressure. Ignition of a combustible gas may be initiated via auto-ignition or by an external ignition source such as an electric spark or flame."
newcastle.edu.au/__data/assets/…

"The ignition source was an induction electrical spark of the power equal to approximately 10 W. It was stated, that the increase of initial temperature of the methane-air mixture causes a significant increase of the explosion range."
sciencedirect.com/science/article/…

Maw shit happens en vaker dan je zal denken
Farma_boerke
Dubbelpost
hans-hans
Misschien een idee om buiten de stal een ventilatiesysteem te maken wanneer in de put een te hoge en ontbrandbare concentratie is ventileren
Is beter dan een explosie dacht ik
+5
weurding
Als gas ophoopt door die vloer is het ALTIJD de oorzaak
+5
de hoef
@weurding jij wordt de volgende landbouw minister
+1
weurding
@de hoef ben ik te dom voor
+4
George
@weurding
Als ik zie wat we de laatste jaren gehad hebben is dat niet heel erg😂
de hoef
@weurding da gaat jou lukken
+1
jan 10
Is deze man werkelijk ziende doof,je zal maar net zo,n rotvloer voor je ogen zien exploderen.
betonhuis.nl/cement/…
Kars
@jan 10 dat beluchten werkt goed. Waar ik werkte hadden we in 2 stallen gemaakt. Zoveel kost het niet en je stal ruikt ook fris. Mja dan houden we geen duur probleem in stand.
Jan-T
Nee de vloer is niet het probleem dat klopt.
Maar het proces onder de vloer verandert door deze vloer.
Deze vloer word dan explosief maar dat wil die niet snappen. het komt door de mest van die boeren die we weg hebben willen.

Hier zit iets achter waarna meneertje staghouwer zijn achterbaksheid en of intelligentie niveau kan laten zien.
Jan-T
Het is wel een geweldige financiële kans voor Lely die de gassen onder de vloer afvangt.??
spotmelker
@Jan-T die luchtkasteelwassers verbruiken zoveel energie dat het in feite een afwenteling is van groen naar grijs.
+2
Melkveehouder.
Bij deze uitspraak van Slaghouwer moet ik aan mijn moeder denken. Die zei vaak ‘dat één dwaas meer kan beweren dan tien wijzen kunnen weerleggen’. Een waarheid als een koe.
de hoef
@Melkveehouder. das een wijze vrouw menno
+1
weurding
@de hoef U bent abuis😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ligboxenstal en explosie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN