Grondloos boeren

Wie heeft er ervaring met grondloos boeren dwz voer aan kopen en mest afvoeren en dan het liefst in de meest extreme vorm,dus alleen een stal en silo ''s en verder dus melken en niet uren op de trekker door brengen . Heb ongeveer 20 jaar geleden eens een artikel gelezen over iemand die mais aan kocht en zelfvoedring toepaste in een sleufsiloen zo het systeeem rondzet en heb wel eens gelezen over Dirk Endendijk maar heb nog nooit geen cijfers gezien ben benieuwd naar jullie reacties groetn Ricardo

Deel dit topic

Reacties

1234
vergelijk het maar met pachten- en grondeigenaarboeren of volledig loonwerk en eigen mechanistie, theoretisch altijd gunstiger maar in de praktijk valt het nogal tegen bij een lage melkprijs. Je bent nogal afhankelijk van je cash-flow stromen en als die nogal schommelen moet je wel een goede rentmeester zijn.

Aan de andere kant als het zo goed boeren wasop die manier, dan had elke zoon boer kunnen worden(wat bij de varkenshouders vroeger wel gebeurde) en had dit op grote schaal dit al plaats gevonden.

een kleine rekensom leert je al snel dat het met deze voer en mestprijzen arm boeren is


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/01/2011 09:26 door 1234.
anonymous_74
1234 Schreef:
-------------------------------------------------------
> vergelijk het maar met pachten- en
> grondeigenaarboeren of volledig loonwerk en eigen
> mechanistie, theoretisch altijd gunstiger maar in
> de praktijk valt het nogal tegen bij een lage
> melkprijs. Je bent nogal afhankelijk van je
> cash-flow stromen en als die nogal schommelen moet
> je wel een goede rentmeester zijn.
>
> Aan de andere kant als het zo goed boeren wasop
> die manier, dan had elke zoon boer kunnen
> worden(wat bij de varkenshouders vroeger wel
> gebeurde) en had dit op grote schaal dit al plaats
> gevonden.
>
> een kleine rekensom leert je al snel dat het met
> deze voer en mestprijzen arm boeren is

Zolang bij de overdracht de grondprijzen omlaag aangepast worden om de overname rond te kunnen krijgen zou je wel gek zijn om openlijk grondloos boeren te promoten!!).
ejb
[www.melkveebedrijf.nl]

bij dit systeem hoef je alleen nog maar mooi hooi te kopen.

maar dit is absoluut niet goed voor imago dus vooral niet doen
wolfje
beste ejb, hoezo absoluut niet goed voor het imago?
Red bull
Wolfje Schreef:
-------------------------------------------------------
> beste ejb, hoezo absoluut niet goed voor het
> imago?

Geen weidegang, dus slecht voor het imago.
Albert
En dan schijten de koeien niet ?
duitser
D'r zijn in Nederland zo te lezen een aantal boeren die met het Kempensysteem werken. Waarom reageren die hier niet of leggen hier hun ervaringen niet neer, of krijg je bij zo'n systeem ook een spreekverbod?
jvt
in de USA hebben ze dit de laatste jaren ook gepromoot, er is in dit forum al genoeg over gesproken dat dit desastreus kan uitwerken.
wolfje
desastreus uitwerken?licht eens toe
Red bull
De meesten die via bijv. v. Bakel daar heen gingen, hadden een grondloos bedrijf, maar wel 1000+ koeien. Je bent voor de ruwvoedervoorziening dan voor 100 % afhankelijk van een akkerbouwer. Bij lage ruwvoerprijzen is dat geen probleem, maar doordat de teelt van maïs op een gegeven moment gesubsidieerd werd voor de productie van bio-ethanol, steeg de prijs van snijmaïs ook extreem. In combinatie met de lagere melkprijzen is dit voor velen verkeerd uitgepakt.
Farmer_
De meeste waren 150% gefinancieerd, daar kon je alleen uit komen met een bovengemiddeldemelkprijs en op het juiste moment de juiste beslissingen te maken.
anonymous_835
Je bent volledig afhankelijk van de prijzen van de markt, en marges zijn al gering. Als dan na 2015 het quotum eraf ook nog af gaat, is de kans groot dat ruwvoer en de afvoer van stront alleen maar duurder worden omdat bijna elke boer meer wil gaan melken. Dan zit je snel in de problemen, en er is niks wat je er aan kan doen. Je kan het dan vergelijken met beleggen in aandelen, enkel moet je er nu ook nog hard voor werken.
Als je je land verkoopt heb je heel wat geld, maar je hebt niet veel onderpand om meer op terug te vallen, dus per saldo zoveel schiet je er niet mee op. Want als je van dat geld telkens moet gaan bijlappen om rond te komen, dan is het een doodlopende weg.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/01/2011 11:01 door Wouterpl.
beemster5
waar heb je onderpand voor nodig dan ?
Grondloos boeren vraagt weinig financiering (in een quotumvrije omgeving).
anonymous_835
Het natuurlijk hangt af van de leeftijd/staat van de gebouwen, maar stel je lost met het verkopen van het land de lening af , maar op langere termijn zal er een nieuwe stal, melkerij, trekker en/of voermengwagen nodig zijn.Grond bied de bank de meeste zekerheid, zonder dat ga je een groot verschil merken.
Ik denk dat je hier gewoon niet aan moet beginnen, het is iets waar je niet mee wilt gokken, tenzij je misschien geen bedrijfsopvolger hebt en je verwacht geen grote investeringen meer te doen. Maar alsnog, dan houd je aan het eind niet veel meer over om te verkopen, hoe ga je het dan doen met je pensioen?
boerbiet
Financieeel kan dit theoretisch natuurlijk altijd uit, tenminste als je na 2015 niks rekent voor productierechten. Als je eens voor het gemak rekent met nieuwe gebouwen en silo's € 6000,- per koe en je lost die op 10 jaar af op 9000 liter melk dan is dit € 0.67 financiering per liter. 10% aflossing en 4% rente geeft het eerste jaar nog geen dubbeltje financieringslast. Ik denk dat de meeste jonge boeren meer betalen aan de bank. Dan heb je nog altijd bij een melkprijs van 30 cent, 20 cent over voor toegerekende kosten en privé. Vraag is natuurlijk of er een bank is die dit wil financieren, want er is nauwelijks onderpand.

Het probleem is hier onder andere het quotum geweest, want hier hebben we toch tot 2 euro voor betaald per liter, terwijl dit niet meer als een recht is om te produceren, maar ook hier kreeg je geld voor als er genoeg onderpand onder zat.
producent
Wanneer je al het voer moet kopen en alle mest moet afvoeren reken dan maar op zo'n 17,5 € cent per kg melk.
de hunter
40000 duizend euro per ha. maal 5% rente verdeeeld over 15000 liter per ha is 13.3 cent per liter,tel daar bij op 6 cent voerkosten plus 6 cent bewerkingskosten
dan ben je op dik .25 cent per liter kun je heel wat voer voor kopen en mest afzetten.
Farmer_
Als je die grond verkopen kan wel, als je deze grond niet bezit en je start een nieuw bedrijf gaat dit verhaal niet op.
beemster5
Dan gaat het juist op: als je die grond nog niet hebt en ook financieel niet kunt kopen: ga je grondloos boeren. Ik merk dat velen het benaderen als keuze, maar dat is het vaak niet: het is meestal de enige optie.

Ik denk dat we nog raar zullen opkijken als in 2015 de bescherming van het quotum eraf is. Dan mag iedereen dus melken. Kijk eens wat Nederlanders de laatste 50 jaar wereldwijd gedaan hebben om toch boer te kunnen worden,en dat kan dan ook weer in Nederland............

Als je een leegstaande ligboxenstal huurt en een koppel koeien koopt kun je al melk produceren, echt moeilijk is het nou toch ook weer niet ?
gezienus
Beemster5 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dan gaat het juist op: als je die grond nog niet
> hebt en ook financieel niet kunt kopen: ga je
> grondloos boeren. Ik merk dat velen het benaderen
> als keuze, maar dat is het vaak niet: het is
> meestal de enige optie.
>
> Ik denk dat we nog raar zullen opkijken als in
> 2015 de bescherming van het quotum eraf is. Dan
> mag iedereen dus melken. Kijk eens wat
> Nederlanders de laatste 50 jaar wereldwijd gedaan
> hebben om toch boer te kunnen worden,en dat kan
> dan ook weer in Nederland............
>
> Als je een leegstaande ligboxenstal huurt en een
> koppel koeien koopt kun je al melk produceren,
> echt moeilijk is het nou toch ook weer niet ?

ben je wel 150000€ startkapitaal nodigmet alles er op en eraan om TE produceren en dan noch kijken al je wat VERDIEND
anonymous_74
gezienus Schreef:
-------------------------------------------------------

> ben je wel 150000€ startkapitaal nodigmet
> alles er op en eraan om TE produceren en dan noch
> kijken al je wat VERDIEND

Menig huisvrouwtje met een (gehuurd) boetiekje is meer kwijt met de start!! Met vermoedelijk veel minder kans op rendement.
Ben het trouwens geheel met de visie van Beemster eens.
anonymous_100
Dergelijke concurrentie ben ik niet zo bang voor,ze verdwijnen net zo snel als ze komen
George
Dat zijn geen echte concurrenten zolang ze ook hun tank laten leegzuigen en achteraf pas weten wat ze ontvangen zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
anonymous_100
Er wordt altijd tegen de cooperaties aangeschopt,maar wie doet het beter? Jij weet het ook niet anders had je ons dat wel voorgedaan
George
Ik zeg alleen maar dat je mede-melkveehouders niet als concurrent moet beschouwen.
anonymous_100
Ze zijn het toch George,kijk maar naar de grond en quotumprijzen
George
Nee hoor als je buurman of andere melkveehouder meer voor grond wil betalen dan jij er voor over hebt moet je hem laten kopen.Je bent niet verplicht om te hoge prijzen voor grond of quotum te geven omdat je buurman het ook doet.
anonymous_100
Daar heb je wel gelijk aan,maar als je vooruit wilt en je buurman ook, beconcurreer je elkaar toch?
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee hoor als je buurman of andere melkveehouder
> meer voor grond wil betalen dan jij er voor over
> hebt moet je hem laten kopen.Je bent niet
> verplicht om te hoge prijzen voor grond of quotum
> te geven omdat je buurman het ook doet.

Dat is allemaal leuk en aardig en zeer sociaal dat je ieder als collega beschouwd. Maar is het niet een klein beetje veel naïef?
Ik ken hier ook wel enkele intensieve veehouders die in het verleden zeer collegiaal met elkaar omgingen, TOTDAT de slimste van het stel zijn groei-vergunningen op orde had waardoor bij de rest het slot erop ging!!
George
En nu is hij de grootste boer met de meeste schuld en heeft geen enkele collega meer in zijn omgeving. Hij heeft van alles veel , varkens , mest , werk ,en hypotheek.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/01/2011 12:54 door George.
anonymous_8
Tja als je niet van werken houdt, moet je geen boer worden..
George
Tja en als je van werken houd en wel wat wilt verdienen eigenlijk ook niet.
brabo
als je niet wil werken en toch nog geld wil verdienen, kun je altijd nog mais zaaien
George
Afgelopen jaar 2010 was dat zo ja.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/01/2011 21:37 door George.
anonymous_292
Pas 3 januarie en je weet nu al dat je wat aan de mais verdiend
George
Heb ik dat geschreven dan dat ik dat al weet?
Een ding durf ik al wel te voorspellen op 3 januari dat er dit jaar weinig mais verkocht zal worden onder de €1000,- per ha.
arie.j
Typisch mensen die de tijd van voor de quotering niet gekend hebben
In verreweg in de meeste EU landen is de quotumwaarde nul of heel weinig.
De productie ontploft er echt niet hoor.
In Nederland komt er wat productie bij, verder niets.
Als grondloos boeren zo aantrekkelijk was dan gebeurde het nu ook al.
Farmer_
Het is een manier van jezelf rijk te rekenen, ik heb de dure grond niet nodig dus verdien ik meer, maar dan wordt het geld in gebouwen of vee/machines gestopt en zitten ze nog tot aan de keel in de schulden.
producent
Bij jouw berekening heb je al2,666666666 € per kg melk aan schuld voor grond die boeren ken ik niet.
spotmelker
> Wanneer je al het voer moet kopen en alle mest
> moet afvoeren reken dan maar op zo'n 17,5 € cent
> per kg melk.
En.....wanneer je grond moet kopen en daar een financiele last op rust van 3000/ha/jaar en je melkt daar 15000 kg/ha op kom je op 20 cent/kg melk
Albert
mestafvoer met of zonder derogatie?Als de derogatie net zo tijdelijk is als de quotering kunnen we nog een poosje vooruit met de mest.
anonymous_88
+ grond geeft ook extra arbeid. wordt vaak vergeten!
pipo2
productierechten en de kosten die daar mee gemoeid zijn inderdaad het enige probleem. het komt bij dit systeem nog meer aan op ondernemenrschap omdat je afhankelijk bent van de "voermarkt"als je in staat bent om op het juiste moment voer aan te kopen/in voorraad te zetten dan kun je goed verdienen. de argumenten dat je kwetsbaar bent ga ik niet in mee want je kunt ook snel "schakelen" in slechte tijden is het makkelijk om de productie en daarmee het verlies te beperken.
Albert
koeien in slechte tijden voor weinig naar het slachthuis en in betere (minder slechte of goede) tijden duur kopen.
pipo2
daar komt het dus op ondernemerskwaliteiten aan. op tijd de signalen oppikken en daar naar handelen, iets wat de gemiddelde veehouder niet of nauwlijks in de genen zit.
Farmer_
Grond = zekerheid, met grondloos boeren ben je erg kwetsbaar in slechte tijden, je koeien/machines en onroerendgoed(gebouwen) zijn in goede tijden de volle prijs waard voor de bank(wat dan je zekerheid/bezit is), in een lange dip wordt de marktwaarde steeds lager van je koeien/machines en onroerendgoed, totdat de verkoopwaarde lager wordt dan je vreemd vermogen en zal een bank sneller geneigd zijn de stekker eruit te trekken, als de bank over gaat tot verkoop van je bezittingen zal je er niets aanoverhouden, behalve een flinke kater.
anonymous_100
Er wordt hier vergeleken met de voerprijzen van nu en mestafzet van nu,dit is natuurlijk flauwekul.Je moet zorgen dat je mestopslag groot genoeg is voor minimaal een jaar,zodat je alle mest in het voorjaar voor zo weinig mogelijk geld af kunt zetten.Dit geldt natuurlijk ook voor de aankoop van ruwvoer,aankoop in het seizoen van oogst,dus ook opslag voor minimaal een jaar.Dan denk ik dat er op deze manier wel geld te verdienen is,mits niet teveel boeren op deze manier gaan werken want dan konden de prijzen wel eens heel snel op gaan lopen.
Albert
En als je dan verder groeit is je kavel te klein om een jaarvoorraad voer te plaatsen,of in slechte tijden is het geld er niet om een jaar voer te betalen.De buffer van bedrijven met grond is bij grondloze bedrijven de voervoorraad,je buffer is met een jaar op.
casev
Op zichis de gedachtegangniet eens zo raar.Hangt er wel sterk vanaf waar je zit.Kan je je grondin de flevopolder voor 70kkwijt,of zit jein`nminder gewild gebied.

Als je zorgt voor voldoende mestopslag,zodatjetot het voorjaar kan wachten met afvoeren,zullen die kosten ook na 2015 nog wel te doen zijn.
anonymous_471
Inplaats van Ruwvoer aankoop kun je ook kiezen voor het Voercentrum en Mestraffinage.

Voeraankopen via het Voercentrum, ( dit kan er zijn ook veehouders die meer ruwvoer inbrengen dan afnemen)

Mest raffinage:
- Gas verkopen
- N,P en K verkopen als dit als kunstmest wordt aangemerkt
- droge fractie afzetten ( zit weinig meer in en is een grondverbeteraar)

Hiermee is in de toekomst best nog wat mogelijk.
kaas
in de toekomst en dat is altijd afwachten hoe het uit pakt met de Mestraffinage maar het lijkt me een leuke ontwikkeling
Grasbaal
KB,

Als het op die manier straks technisch en financieel mogelijk is dan is opschalen heel eenvoudig en gaat de melkveehouderij dezelfde kant op als de varkenshouderij.
Coen
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> KB,
>
> Als het op die manier straks technisch en
> financieel mogelijk is dan is opschalen heel
> eenvoudig en gaat de melkveehouderij dezelfde kant
> op als de varkenshouderij.

grondloos boeren in NL is, ook nà 2015, een doodlopende weg
in een dergelijk bedrijf zit geen enkele leencapaciteit, dus kan alleen met 100% Eigen Vermogen
Farmer_
Willen we daar heen Co?

ABS stuurt dramatische nieuwjaarsbrief van de varkenshouders
Naar aanleiding van de recente daling van de varkensprijzen stuurt het Algemeen Boerensyndicaat een dramatische nieuwjaarsbrief van de varkenshouders. Blokkades en prikacties zijn volgens de organisatie niet uitgesloten.

Volgens het ABS bereikt de crisis in de varkenshouderij op dit jaareinde zijn dieptepunt.Varkenshouders werken reeds 4 jaar aan kostprijs of met verlies. De laatste maanden is dit nog verergerd door de sterk gestegen voederprijzen en het niet kunnen doorrekenen van deze extra kosten in de verkoopsprijs van de varkens wat leidt tot een verlies van meer dan 20 € per varken. Voor een gemiddeld Vlaams bedrijf dat zo'n 100 varkens per week levert aan het slachthuis betekende dit een verlies van meer dan 2000 € per week!

Vandaag beslisten de grote Duitse slachthuizen om de varkensprijzen drastisch te verlagen, Belgische slachthuizen volgen dit klakkeloos. Een vermindering van 9 eurocent per kilo levend varken betekent voor de varkenshouder een bijkomend verlies van 10 € per varken, oftewel 1000 € per week dat een gemiddeld bedrijf extra verliest. Dit betekent dat een gemiddelde varkenshouder 13.000 € per maand verliest!!! Van een mooi nieuwjaarscadeau gesproken!!!

En wat doet Europa? Een Groep op Hoog Niveau installeren en in afwachting van de resultaten en aanbevelingen van die werkgroep totaal niets doen! Wetten en regels maken daar is men goed in.

De milieu- en dierenwelzijnsregels die Europa aan de varkenshouder oplegt verhogen de kostprijs met 15 eurocent per kilo varken. De consument verlangt en vraagt dat varkens op dergelijke manier geproduceerd worden, maar is blijkbaar niet bereid een meerprijs te betalen voor kwaliteitsvlees. De distributie vecht ondertussen ook een ware prijzenoorlog uit om de consument voor zich te winnen en wie is hier uiteindelijk de dupe van? Inderdaad, de producent-varkenshouder.

Tijdens de feestdagen heeft iedereen de mond vol van hulp aan de medemens en respect voor elkaar. Varkenshouders ervaren dit helaas niet. Retailers en grote voedingsverwerkende bedrijven zijn enkel uit op nog meer winst, Europa doet zijn ogen dicht en vindt het goed dat de consument goedkope voeding ter beschikking heeft.

Varkenshouders zien het niet meer zitten maar hebben geen enkele uitweg. Stoppen kan niet omdat er zware schulden zijn, het bedrijf verkopen evenmin.

ABS is er van overtuigd dat deze situatie op korte termijn nefaste gevolgen zal hebben voor de Europese zelfvoorziening van voedsel en dat we afhankelijk zullen worden van voedsel uit niet Europese landen.

Indien niet snel verandering komt in de prijsvorming, waarbij de onkosten om gezond en kwaliteitsvol voedsel te produceren kunnen doorgerekend worden af boerderij, zullen we als ABS niet (kunnen) beletten dat er links en rechts prikacties of zelfs heuse blokkades opgeworpen worden om de problemen te duiden aan wie het moet zien en op vandaag niet ingrijpt om tot een correcte verloning te komen voor de getroffen varkenshouders, zo besluit de organisatie haar nieuwjaarsbrief.
Grasbaal
Farmer,

Nee, volgens mij moetde melkveehouderij zich niet die kant op ontwikkelen. Maar soms zijn technologische ontwikkelingen niet tegen te houden. Hoeveel kleine varkenshouders zijn er nog in Nederland?.
anonymous_100
De macht van de grote getallen werkt ook in negatieve zin
George
Negatieve grote getallen.
Farmer_
Denk dat de handel er alleen maar beter van wordt, belemmeringen vallen weg en ze krijgen vrij spel en dominerende hele sector zoals bij de vakenshouderij .
Karsjen Tamminga
De sinterklaas van de RABOBANK zei de laaste keer bij ons dat zulke bedrijven Nog nooit wat verdient hadden
De bedrijven in AMERIKA zijn niet voor niets aan het grond kopen
Ik denk dat we ook met de gemiddelde grond prijs van de afgelopen jaren moeten rekenen Ricardo
RENE KREMERS zei ook het graan blijft duur de eerste jarendus het voer en de melk ook
En zou houden we weer weinige over
We kunnen het er vrijdagmiddag wel eens over [mekkeren] hebben Ricardo
He WIM is mekkeren wel een nederlands woord???
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> De sinterklaas van de RABOBANK zei de laaste keer
> bij ons dat zulke bedrijven Nog nooit wat verdient
> hadden
>De bedrijven in AMERIKA zijn niet voor niets aan
> het grond kopen
> Ik denk dat we ook met de gemiddelde grond prijs
> van de afgelopen jaren moeten rekenen Ricardo
> RENE KREMERS zei ook het graan blijft duur de
> eerste jarendus het voer en de melk ook
> En zou houden we weer weinige over
>We kunnen het er vrijdagmiddag wel eens over
> hebben Ricardo
> He WIM is mekkeren wel een nederlands woord???

Het zal wel nederlands zijn karst anders had ie wel gereageerd,en gewoon zorgen dat je saldo s draait/liter een dure liter(dikke melk) goedkoop in de tank , jaar in jaar uit en dan is een jaar als 2009 een dip en niet meer dan dat.
Karsjen Tamminga
TUKKER 30 jaar terug had de bank het er over wat zit er in de tank [liters]
Nu vragen ze altijd wat voor gehaltes heb jein de melk
En melk je ook boven je g
De bank mannetjes [boekhouders] hebben misschien wel meer geleerd van 2009Dan dat wij als boeren er van hebben geleerd ??
gezienus
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> van de afgelopen jaren moeten rekenen Ricardo
> RENE KREMERS zei ook het graan blijft duur de
>

ja waar de kremertjes al niet zij´n er is ook noch een bij de rabobankdie mischien jouw financiering regeld
zo blijven we familie kars
Karsjen Tamminga
Is RENE KREMERS vanDifco international, een dochterbedrijf van Van der Ploeg International.
Een broer van je ?? Hebben hem last als spreker gehad op de VVB
anonymous_88
CO die grote verdienen ook geen drol!
Albert
Gebeurt straks op veel bedrijven voor een gedeelte.alle nieuwe stallen gebouwd op de groei die wachten op het quotumloze tijdperk gaan in 2015 echt geen grond aankopen.
anonymous_471
Indd Co daar heb je gelijk in,

ik vindt het ook niet een ideaal beeld van de Veehouderij sector.

Naast een stal kan prima 10 hectare worden gebruikt als speelweide, dit zorgt wel voor extra toetredings drempel om te starten.
goldensun
Hoe denken jullie over zo veel grond verkopen dat je geen hypotheek meer hebt en danverder voer aankopen en mest afvoeren of eventueel ook nog gedeelte quotum verkopen en in 2015 weer verder zien.
gezienus
geen kans van slagen jaren kan het goed gaan maar 1 slecht jaar ..................
anonymous_196
Het zou ook nog weleens kunnen zijn over een paar jaar ..., grond prijzen laag en het voer duur

George
Grondprijs laag en voer duur? Ik denk dat de grond dan weer snel omhoog gaat als het voer erg duur wordt. Er komt dan toch weer een nieuw evenwicht. Bovendien geloof ik niet zo in goedkope grond. Er komt er geen bij en het is de meest veilige belegging. Neemt niet weg dat grond die nu € 50000,- per ha opbrengt best eens een keer kan dalen naar € 40000,- maar ik geloof niet dat grond hard in waarde zal dalen , blijft gewoon schaars in een klein land als NL. Het voer kan dit jaar best wel weer eens duur worden evenals het krachtvoer vanwege de hoge graanprijzen. Er is wereldwijd een enorm grote vraag naar graan terwijl de teeltomstandigheden in diverse werelddelen niet optimaal verlopen door nattigheid , droogte of vroege winterinval. Op langere termijn zijn de voerkosten nog niet in te schatten.
Misschien is het tijd om de markerwaard en de rest van het ijsel meer droog te leggen
Red bull
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
> Misschien is het tijd om de markerwaard en de rest
> van het ijsel meer droog te leggen

En dan wordt er natuurlijk weer een gedeelte ingericht als natuur .... (Oostvaardersplassen zijn ook aangelegd in de Flevopolder)
Vervolgens wordt dit natuurgebied weer verbonden met de andere gebieden...

Zo gaat dat in NL
Karsjen Tamminga
Las in de krant Ricardoje hebt nog al hele plannen??
IS HET 102 KEER19000 LITER
OF 76 KEER 19000 LITER
Ben benieuw of het kan inverband met de .mineralen Ricardo
Als het kan bouw ik ook het laaste stukje stal
hookwood
Ik ben ook wel benieuwd naar zijn plannen. Moeten we het volgende week maar even over hebben Ricardo!
ricardo
het laatste is makkelijker dan het eerste Karst {76*19000}en of het lukt met de mineralen moet de komende jaren blijken we gaan het vanzelf zien , ik houd je op de hoogte en zie je vrijdag wel . Jr jou zie ik de vrijdag daarop wel we hebben nog wel even comtact. Wat ik in de discussie mis is een boer die het in de praktijk uitvoert, grondloos boeren en het met cijfers onderbouwt JAMMER maar helaas je kan niet alles hebben.
Farmer_
Denk dat elke regio verschillend is, hoe makkelijk kun je aan voer komen en je mest afzetten.
Coen
Ricardo Schreef:
-------------------------------------------------------
Wat ik in de discussie mis is een boer die het in de praktijk uitvoert, grondloos boeren en het met cijfers onderbouwt
JAMMER maar helaas je kan niet alles hebben.

deze lieden + hun veevoerverkopers durven niet met hun cijfers opt prikbord te komen

kijk maar eens naar de directe kosten (met name voer en mest) van de zeer intensieve boeren, dan kun je dat wel extrapoleren naar grondloos boeren en concluderen dat grondloos boeren, ook financieel, een doodlopende weg is
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ricardo Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> Wat ik in de discussie mis is een boer die het in
> de praktijk uitvoert, grondloos boeren en het met
> cijfers onderbouwt
> JAMMER maar helaas je kan niet alles hebben.
>
> deze lieden + hun veevoerverkopers durven niet met
> hun cijfers opt prikbord te komen
>
> kijk maar eens naar de directe kosten (met name
> voer en mest) van de zeer intensieve boeren, dan
> kun je dat wel extrapoleren naar grondloos boeren
> en concluderen dat grondloos boeren, ook
> financieel, een doodlopende weg is

Beste Coen, volgens mij is dat lulkoek. Ligt natuurlijk aan de uitgangssituatie. Als je je grond kunt verkopen a 50.000 euro/ha. Peter Brouwers van de ZLTO milieuportefeuille heeft het ruim 20 jaar gedaan. Vraag die naar cijfers.
Als ik even reken: 50.000 euro * langjarig 4% = 2.000 euro per jaar, de mais was dit jaar zeer duur a 1.500 euro per hectare = 500 euro per hectare over. Tel daarbij op de bewerkingskosten a stel 300 euro/hectare = 800 euro/hectare, bij 50 m3 mest per hectare is dat 16 euro per m3.
George
€1500,- per ha zeer duur???
Dat was dit jaar de prijs van slechte mais. Goede bracht € 2000,-per ha of meer op.
pieta
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> €1500,- per ha zeer duur???
> Dat was dit jaar de prijs van slechte mais. Goede
> bracht € 2000,-per ha of meer op.

Beste George, ik heb het over snijmais. Pak de prijs van de laatste 10 jaar voor snijmais en dan is 1.500 veel. Volgens mij hebben wij twee jaren 1500 gegeven, 2007 en 2010. Voor de rest altijd ongeveer 900.
George
Klopt maar bereid je vast voor dat dit jaar de prijzen weer hoog zullen zijn. En in een markt dat de olieprijzen stijgen zal de graanprijs ook duur blijven ivm Bioethanol. Ik verwacht dat de prijzen van €900,- per ha voor goede mais verleden tijd zijn.
pieta
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Klopt maar bereid je vast voor dat dit jaar de
> prijzen weer hoog zullen zijn. En in een markt dat
> de olieprijzen stijgen zal de graanprijs ook duur
> blijven ivm Bioethanol. Ik verwacht dat de prijzen
> van €900,- per ha voor goede mais verleden tijd
> zijn.

Komend jaar lijkt mij wel. Daarna zal de tijd het leren. Is voor ons trouwens geen enkel probleem. Een bekende profeet op het prikbord zegt altijd dat de opbrengstprijs met enige vertraging de kostprijs volgt.
brabo
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Klopt maar bereid je vast voor dat dit jaar de
> prijzen weer hoog zullen zijn.

George, begin je nu al ?, het jaar is net 3 dagen oud.
George
Ja ik probeer de prijs omhoog te praten en dat is dit jaar ook goed gelukt.
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ja ik probeer de prijs omhoog te praten en dat is
> dit jaar ook goed gelukt.

Niet schrikken als binnenkort een bus varkensboeren je erf opdraait!!)
George
Komen die dan op de koffie of wat?
anonymous_8
Ze komen de ordners van je mestboekhouding meenemen.
George
Die heb ik geen , en wat moeten ze daarmee?
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Komen die dan op de koffie of wat?

George, jij onderschat jezelf.
Het is je in 2010 gelukt om de maisprijs (lees brokprijs) omhoog te praten. Misschien zien zij jouw wel als redder in nood!!)
George
Ach zo had ik het nog niet bekeken. Ik dacht dat ik de boeman zou zijn die de voerprijs omhoog heeft gepraat.

Zomaar wat headers:

Rabo: hogere prijzen houden aanGeplaatst: 15 uur geleden
2011-01-03T17:39:00Z

- Laatste update: 15 uur geleden
2011-01-03T17:45:40Z

Auteur: Jan EngwerdaLonden – De prijzen voor mais, sojabonen en koffie zullen dit jaar verder stijgen.

200 pond per ton graan
Graantermijnmarkt Londen breekt records

Europese voorraad daalt
Graannoteringen blijven stijgen.

Mais en tarwe dit jaar bijna de helft in prijs gestegen

'Maïsprijzen kunnen record aantikken in 2011'Geplaatst: 24 december 2010, 15:41
24 december 2010, 15:41


Auteur: Jan Cees Bron 3 reactiesChicago - De maïsprijzen op de termijnmarkt Chicago stijgen volgend jaar tot recordhoogte. Dat schrijven Goldman Sachs en Rabobank in vooruitzichten op volgend jaar.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2011 09:40 door George.
anonymous_196
Gaat je weer lukken

Voedselprijzen naar recordhoogte
Uitgegeven: 5 januari 2011 12:46
Laatst gewijzigd: 5 januari 2011 13:37
ROME - De voedselprijzen in de wereld zijn in december tot een recordhoogte gestegen. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden.
© Thinkstock

Dat heeft de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag bekendgemaakt.

De voedselprijzen bereikten daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in december uit op 214,7 punten. In november stond de index nog op 206 punten.

Verder stijgen

Volgens de FAO kunnen de prijzen van maïs, tarwe en andere granen nog verder stijgen gezien de huidige weersomstandigheden. ''We zijn bezorgd vanwege de onvoorspelbare situatie'', zei FAO-econoom Abdolreza Abbassian.

''De voedselprijzen kunnen bijvoorbeeld nog veel verder stijgen als de droogte in Argentinië aanhoudt.''

Winter

Verder waarschuwde Abbassian dat de winterse omstandigheden op het noordelijk halfrond een bedreiging kunnen vormen voor tarwegewassen. De FAO-econoom denkt niet dat de hoge voedselprijzen zullen leiden tot massale rellen in arme landen zoals in 2008 het geval was.
© ANP
George
Dat weet ik , maar afgelopen herfst kreeg ik zowat het hele prikbord over me heen dat ik loog dat de mais duur zou worden. En de mais werd duur.
Coen
pieta, grondloos boeren is grondloos boeren

dan geen vergelijkingen maken met grond als beleggingsobject en niet overal is de grond 50.000 euro per ha waard

mijn stelling blijft: grondloos boeren kan in NL alleen als je alles met eigen vermogen financiert
anonymous_74
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta, grondloos boeren is grondloos boeren
>
> dan geen vergelijkingen maken met grond als
> beleggingsobject en niet overal is de grond 50.000
> euro per ha waard
>
> mijn stelling blijft: grondloos boeren kan in NL
> alleen als je alles met eigen vermogen financiert

En is je stelling ook ergens op gebaseerd?
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta, grondloos boeren is grondloos boeren
>
> dan geen vergelijkingen maken met grond als
> beleggingsobject en niet overal is de grond 50.000
> euro per ha waard
>
> mijn stelling blijft: grondloos boeren kan in NL
> alleen als je alles met eigen vermogen financiert

Beste Coen, ik maak geen vergelijking met grond als beleggingsobject.Dat grond in Nederland niet overal dezelfde waarde heeft is mij bekend. Je stelling blijft discutabel.

Aankoop van een erf met ligboxenstal voor 100 koeien met een degelijk woonhuis 475.000 euro. Aankoop 100 melkkoeien 100.000 euro. Investering in voorraden 75.000 euro. Machines ed 50.000 Totaal 700.000 euro. Stel iemand heeft een eigen vermogen van 200.000 euro(30% eigen vermogen). Er mag vrij gemolken worden.

Te melken 900.000 kg * 0.31 = 279.000
Omzet en aanwas 0
veekosten 2 cent = 18.000
krachtvoer 6 cent = 54.000
ruwvoer 50 ha 75.000
loonwerk (50 * 350) = 17.500
mestafzet 2.500 m3 * 10 euro = 25.000
vaste kosten
onderhoud 20.000
verzekeringen/wts/ozb5.000
energie 9.000
boekhouding 2.500
rente 6% over 500.000 = 30.000

Winst excl afschr 23.000. Wellicht ben ik wat vergeten, Schiet maar!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/01/2011 20:14 door pieta.
Albert
5% rendement eigen vermogen €10.000
Jan S
😀
anonymous_107
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> >>>Aankoop van een erf met ligboxenstal voor 100
> koeien met een degelijk woonhuis 475.000 euro.
> Aankoop 100 melkkoeien 100.000 euro. Investering
> in voorraden 75.000 euro. Machines ed 50.000
> Totaal 700.000 euro. Stel iemand heeft een eigen
> vermogen van 200.000 euro(30% eigen vermogen). Er
> mag vrij gemolken worden.
>
> Te melken 900.000 kg * 0.31 = 279.000
> Omzet en aanwas 0
> veekosten 2 cent = 18.000
> krachtvoer 6 cent = 54.000
> ruwvoer 50 ha 75.000
> loonwerk (50 * 350) = 17.500
> mestafzet 2.500 m3 * 10 euro = 25.000
> vaste kosten
> onderhoud 20.000
> verzekeringen/wts/ozb 5.000
> energie 9.000
> boekhouding 2.500
> rente 6% over 500.000 = 30.000
>
> Winst excl afschr 23.000. Wellicht ben ik wat
> vergeten, Schiet maar!>>>
>
> De melkprijs zal iets hoger zijn hoop ik. 1 cent
> = + 9000
> Totale voerkosten van 16 cent lijkt mij een paar
> centen te hoog +18.000
> De overige kosten zullen hoger zijn. -5.000
> vaste kosten voor onderhoud lijken mij te hoog+
> 5.000
>
>
> Komt ie op 50.000 excl afschrijvingen.
>afschrijvingen (ca - 15.000)
>
> Kan me het eigenlijk niet voorstellen dat zo'n
> grondloos bedrijf meer zou verdienen dan een
> gemiddeld bedrijf in 2010.

Dit komt omdat een gemiddeld bedrijf een financiering heeft van 1.20?euro/kg
In dit voorbeeld zit dat op0.55

De grond geeft dan dus een 0.65 euro hogere financiering.
Dit is 585000 meer financiering, per ha 11700, en dat zijn prijzen waarbij grond goed rendabel te maken is in de melkveehouderij.

Met een EV van 200.000 hoef je er niet aan te denken op de vrije markt een bedrijf met grond aan te kopen...
pieta
Beste Jan S, ik ben blij dat je nog wat positiever bent. Ik vind het zelf ook een voorzichtige berekening.
anonymous_8
Goede berekening. Al ben je in een grondloze situatie als bedrijf natuurlijk enorm gevoelig voor wisselende (stijgende) prijzen van ruwvoer en mestafzet.
Als je de onzekerheid van mestkosten en -afzet zou kunnen uitschakelen, bijvoorbeeld door mestraffinage, kun je je grondloze bedrijf al een stuk minder kwetsbaar maken.

Maar ja het struikelblok blijft natuurlijk weidegang voor de koeien. Dat blijft lastig als je geen grond hebt.
George
Soms is het struikelblok geld en dan is het lastig om grond te kopen.
Jan S
😀
pieta
En Coen houdt het inderdaad bij zijn stelling. Onderbouwing ervan moeten we schijnbaar zelf bedenken. Of ben je nog aan het rekenen?
Coen
Waar staat voor € 475.000,- dat erf met degelijke woning en ligboxenstal voor 100 melkkoeien inclusief voldoende mest- en voeropslag
De vaste kosten, inclusief de bewerkingskosten, zijn met € 36.500,- toch zeker niet hoog ingerekend
Voor een € 10,- verdienste per uur kun je net zo goed gaan vakkenvullen bij een grootgrutter
pieta
durk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Waar staat voor € 475.000,- dat erf met
> degelijke woning en ligboxenstal voor 100
> melkkoeien inclusief voldoende mest- en
> voeropslag
> De vaste kosten, inclusief de bewerkingskosten,
> zijn met € 36.500,- toch zeker niet hoog
> ingerekend
> Voor een € 10,- verdienste per uur kun je net zo
> goed gaan vakkenvullen bij een grootgrutter

Welke bewerkingskosten? Wij hebben zelf een boerderij gekocht. Dat was de prijs.
Karsjen Tamminga
Hebben jullie het oude bedrijf van van der ZIJP gekocht bij HEERENVEEN ???
pieta
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hebben jullie het oude bedrijf van van der ZIJP
> gekocht bij HEERENVEEN ???

Nee
beemster5
dan vind ik koeien melken toch leuker dan vakken vullen (bovendien vlieg je er dan al uit bij 5 euro)
Farmer_
Jaarlijkse vervanging van vee? 25%? x 1000,--= weg winst.
Aflossing? denk dat loonwerk aan de lage kant is gezien je maar 50.000 aan machines hebt( gebruikte voerwagen+ 1 of 2 trekkers), je laat dus alles doen.
pieta
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jaarlijkse vervanging van vee? 25%? x 1000,--=
> weg winst.
> Aflossing? denk dat loonwerk aan de lage kant is
> gezien je maar 50.000 aan machines hebt( gebruikte
> voerwagen+ 1 of 2 trekkers), je laat dus alles
> doen.

Omzet en aanwas 0, 90 kalveren * 250 = 22.500. Aankoop vee 22.500 eraf. Geen land, nagenoeg geen machines. Oude trekker van 70 pk, met een uithaaldoseerbak en een aanveegband. Ik koop dat voor minder dan 50.000. Ik zou 50 ha mais laten hakselen a 350euro/ha incl plastic/onderstoppen.
Farmer_
Krijgen jullie 250/kalf, BB? als dat zo is jongvee snel weg doen, ruimte opvullen met meer melkkoeien, maar ik zie geen aflossing, alleen mais voeren, kun je denk ik nog beter naar het kempensysteem gaan.
pieta
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Krijgen jullie 250/kalf, BB? als dat zo is jongvee
> snel weg doen, ruimte opvullen met meer
> melkkoeien, maar ik zie geen aflossing, alleen
> mais voeren, kun je denk ik nog beter naar het
> kempensysteem gaan.

Volgens mij brengen de BB wel 250 op, met de bank is wellicht aflossingsvrij ook bespreekbaar. En alleen aflossen in goede jaren is natuurlijk ook mogelijk. Wellicht heb je nog een partner die uit werken gaat en kan je wel een bepaalde hoeveelheid aflossing opbrengen.
jg
Nu begint het een beetje zielig te worden. Aflossingsvrij en geen onderpand ??? En het inkomen van een partner er aan wagen ??. Wat een zielig gedoe om zo melkveehouder te blijven/worden.
pieta
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nu begint het een beetje zielig te worden.
> Aflossingsvrij en geen onderpand ??? En het
> inkomen van een partner er aan wagen ??. Wat een
> zielig gedoe om zo melkveehouder te
> blijven/worden.

Beste JG, hoezo zielig. Volgens mij is een woonhuis met 1 ha grond en een ligboxenstal voor 100 koeien weldegelijk onderpand. Waaraan wagen we een inkomen van een partner? Volgens is het tweeverdienen al van de jaren negentig. Dit is alleen van belang op de vraag of en hoeveel je structureel kunt aflossen.
anonymous_74
Is dit puur fictie of denk je echt in deze richting?
Serieus bedoeld!
pieta
diesel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is dit puur fictie of denk je echt in deze
> richting?
> Serieus bedoeld!

Nee. Er werd een stelling door Coen neergezet. Ik heb er een berekening neergezet. Berekening is voor discussie vatbaar.
jg
Hypotheek zonder grond als onderpand kost 2 tot 3 procent (absoluut) rente meer tov grondgebonden hypotheek.
Daarnaast zal iedere financier de afscgrijving en aflossing in overeenstemming met elkaar willen brengen.
Laat iedereen gewoon accepteren dat melkveehouderij grondgebonden is, dat intensieve bedrijven financieel kwetsbaar zijn, en dat grondgebonden melkveehouderij met een vrij forse financiering samengaat.
anonymous_74
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hypotheek zonder grond als onderpand kost 2 tot 3
> procent (absoluut) rente meer tov grondgebonden
> hypotheek.
> Daarnaast zal iedere financier de afscgrijving en
> aflossing in overeenstemming met elkaar willen
> brengen.
> Laat iedereen gewoon accepteren dat
> melkveehouderij grondgebonden is, dat intensieve
> bedrijven financieel kwetsbaar zijn, en dat
> grondgebonden melkveehouderij met een vrij forse
> financiering samengaat.

Alles puur economisch berekenen Is schijnbaar nogal een gevoelig onderwerp!
Maar daar hoeven we ons in deze sector gelukkig niet erg druk om te maken. Zolang andere maar wel accepteren dat de grond als sluitstuk voor een prikkie overgaat zullen er weinig liefhebbers zijn om te gaan boeren zonder grond!!)
pieta
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hypotheek zonder grond als onderpand kost 2 tot 3
> procent (absoluut) rente meer tov grondgebonden
> hypotheek.
> Daarnaast zal iedere financier de afscgrijving en
> aflossing in overeenstemming met elkaar willen
> brengen.
> Laat iedereen gewoon accepteren dat
> melkveehouderij grondgebonden is, dat intensieve
> bedrijven financieel kwetsbaar zijn, en dat
> grondgebonden melkveehouderij met een vrij forse
> financiering samengaat.

Ik heb al een rente van 6% gerekend. Van het aankoopbedrag zal ongeveer 300.000 euro voor het huis zijn, 100.000 euro voor de ondergrond en 75.000 voor de stallen. De stal zullen we dan afschrijven in 15 jaar. Dit geeft een afschrijving van 5.000 euro per jaar. Die 2 tot 3 % hoger vraag ik me af waar jij die op baseert. Volgens mij is het risico voor een bank geeneens zo gek hoog. Hou er wel rekening mee dat de hypotheek voor het woonhuis nu is meegerekend in bedrijf. Het grote probleem wat ik hier in zie in het rondmaken van een financiering is het aantonen van de ondernemerskwaliteiten. Het zal niet meevallen om even een financiering los te praten bij de bank. Wellicht kun je dan de mogelijkheden van borgstelling gaan onderzoeken. Daarnaast is er volgens mij nog steeds 20.000 euro subsidie voor jonge boeren die investeren. Als je een eigen vermogen hebt van 200.000 euro heb je waarschijnlijk ergens geld mee verdiend. Als startend ondernemer mag je meen ik vrij afschrijven. Stal enn machines in een keer afschrijven en belasting terug vragen over oude jaren. JG ik zou zeggen: DIM, denk in mogelijkheden.
jg
Die is wel sterk ja, denk in mogelijkheden!!
pieta
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die is wel sterk ja, denk in mogelijkheden!!

Het gaat mij er maar om dat je niet telkens zegt kan niet. Verander je insteek en probeer te bedenken waarom het wel kan. Zoek de kansen.
Farmer_
Dus hard werken alleen om te kunnen melken, je moet niet vergeten komen er problemen dan zijn je koeien geen 1000;-- / stuk meer waard en je gebouwen ook niet in een slechte melkprijs periode en kun je je hypotheek met je onderpand niet meer aflossen.
George
Als je genoeg grond (onderpand) hebt is een jaartje niet aflossen helemaal niet erg voor de bank.
beemster5
wat wil je allemaal laten doen als je geen land hebt en de mest afzet ?
Farmer_
Ging ervan uit dat hij gras en mais ging voeren, hij had het over 50ha ruwvoer, dus in de omgeving maaien end..
Farmer_
Goed dat je deze discussie begint in getallen dit is intressant.

Denk dat je met het kempensysteem veel beter af bent, heb gehoord dat de voerkosten+machines op 12ct/Liter ligt, dan ziet het plaatje er al veel beter uit, loonwerkerskosten vallen dan ook weg.
ricardo
pieta Schreef:
-------------------------------------------------------
> Coen Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ricardo Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > Wat ik in de discussie mis is een boer die het
> in
> > de praktijk uitvoert, grondloos boeren en het
> met
> > cijfers onderbouwt
> > JAMMER maar helaas je kan niet alles hebben.
> >
> > deze lieden + hun veevoerverkopers durven niet
> met
> > hun cijfers opt prikbord te komen
> >
> > kijk maar eens naar de directe kosten (met name
> > voer en mest) van de zeer intensieve boeren,
> dan
> > kun je dat wel extrapoleren naar grondloos
> boeren
> > en concluderen dat grondloos boeren, ook
> > financieel, een doodlopende weg is
>
> Beste Coen, volgens mij is dat lulkoek. Ligt
> natuurlijk aan de uitgangssituatie. Als je je
> grond kunt verkopen a 50.000 euro/ha. Peter
> Brouwers van de ZLTO milieuportefeuille heeft het
> ruim 20 jaar gedaan. Vraag die naar cijfers.
> Als ik even reken: 50.000 euro * langjarig 4% =
> 2.000 euro per jaar, de mais was dit jaar zeer
> duur a 1.500 euro per hectare = 500 euro per
> hectare over. Tel daarbij op de bewerkingskosten a
> stel 300 euro/hectare = 800 euro/hectare, bij 50
> m3 mest per hectare is dat 16 euro per m3.

Pieta die Peter Brouwers heeft die eens in de boerdrij gestaan , met mais zelfvoedering in de sleufsilo boeren zonder grond? groeten Ricardo.
Albert
Een tijdje geleden stond een grondloosbedrijf te koop, dacht in Flevoland
Jannus
(ex)bedrijf van Wien vd Brink ??
pieta
Ricardo Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Coen Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > Ricardo Schreef:
> > >
> >
> --------------------------------------------------
>
> >
> > > -----
> > > Wat ik in de discussie mis is een boer die
> het
> > in
> > > de praktijk uitvoert, grondloos boeren en het
> > met
> > > cijfers onderbouwt
> > > JAMMER maar helaas je kan niet alles hebben.
> > >
> > > deze lieden + hun veevoerverkopers durven
> niet
> > met
> > > hun cijfers opt prikbord te komen
> > >
> > > kijk maar eens naar de directe kosten (met
> name
> > > voer en mest) van de zeer intensieve boeren,
> > dan
> > > kun je dat wel extrapoleren naar grondloos
> > boeren
> > > en concluderen dat grondloos boeren, ook
> > > financieel, een doodlopende weg is
> >
> > Beste Coen, volgens mij is dat lulkoek. Ligt
> > natuurlijk aan de uitgangssituatie. Als je je
> > grond kunt verkopen a 50.000 euro/ha. Peter
> > Brouwers van de ZLTO milieuportefeuille heeft
> het
> > ruim 20 jaar gedaan. Vraag die naar cijfers.
> > Als ik even reken: 50.000 euro * langjarig 4% =
> > 2.000 euro per jaar, de mais was dit jaar zeer
> > duur a 1.500 euro per hectare = 500 euro per
> > hectare over. Tel daarbij op de bewerkingskosten
> a
> > stel 300 euro/hectare = 800 euro/hectare, bij
> 50
> > m3 mest per hectare is dat 16 euro per m3.
>
>
> Pieta die Peter Brouwers heeft die eens in de
> boerdrij gestaan , met mais zelfvoedering in de
> sleufsilo boeren zonder grond? groeten Ricardo.

Weet ik niet. Hij zat in Rijkevoort en is nu in melkmaatschap met iemand en richt zich op bestuurswerk.
cs-agrar
IN principe moet je bij eigendomsgrond de verkoopwaarde deels ook weer meenemen in je berekening. het is immers niet weg, blijft er gewoon liggen en als je het verkoopt krijg je er ook nog wat voor.
Jan S
😀
Karsjen Tamminga
Het friesdagblad van vrijdag bl 9
anonymous_207
5 jaar geleden kostte de grond de helft, toen wou niemand het hebben was te duur.zeg nooit nooit
anonymous_74
j Schreef:
-------------------------------------------------------
> 5 jaar geleden kostte de grond de helft, toen wou
> niemand het hebben was te duur.zeg nooit nooit

Op papier zijn we allen toch zo rijk.
Een probleem: die grond van 5 jaar geleden kan je voor het dubbele aan de straatstenen niet kwijt!!)
George
Voor het dubbele mischien niet , maar een euro of anderhalf de meter is hij toch wel meer waard geworden.
anonymous_107
Aangezien grond veel te duur is voor hetgeen waar je het voor gebruikt, kan grondloos boeren eerder uit dan boeren met grond.
jg
Bij 36 per liter kan beide , bij 26 cent per liter geen van beide uit.
spotmelker
Izak Schreef:
-------------------------------------------------------
> Aangezien grond veel te duur is voor hetgeen waar
> je het voor gebruikt, kan grondloos boeren eerder
> uit dan boeren met grond.
Een terechte conclusie.
Albert
Aangezien wij de eigen grond alleen rekenen voor de waterschapslasten (of zelfs die reken je niet)kan boeren met grond beter uit als boeren zonder grond.Of je rekent 5% van 50.000=2500en dan wint grondloos.
de hunter
Mijn voerman heeft een klant die grondloos boert vorig jaar 12 cent voerkosten, koeien hebben stro in de boxen en de vaste mest halen ze kosteloos op.
Grasbaal
En dan is het rekensommetje opeens weer anders....
anonymous_80
Dat bedrijf waar de voerman over sprak was zeker Dirk Endendijk, die zweert al 40 jr dat gronloos boeren financieel het beste is. Hij heeft ouderwetse stomest waar hij nog geld voor toekrijgt.
Coen
vragen mijnerzijds:
. is vorig jaar het kalenderjaar 2010 òf 2009 ? scheelt nogal wat in voerprijzen, zowel ruwvoer als krachtvoer
. is die 12 cent incl. / excl. jongvee en incl. / excl. BTW ?
. zou die voerman het voederrantsoen hier eens kunnen plaatsen ?

gegevens waarop ik mijn stelling baseer zijn gebaseerd op gerealiseerde cijfers over boekjaar 2008/09 en kwamen toen incl. BTW en incl. jongvee uit op > 20 cent per kg melk cijfers 2009/10 en lopende jaar 2010/11 heb ik nog niet gezien
Grasbaal
Coen,

Tot welk bedrag is het volgens jou verantwoord om grond tbv een melkveebedrijf te kopen??
Coen
alles wat kwaliteit heeft en op je pad komt; maar vooral geen kangaroesprongen
jaarlijks een paar procent proberen uit te breiden of eens in de zoveel jaar een veelvoud van die paar procent
wel altijd zorgen dat er ook voldoende productierechten op die aangekochte gronden kwamen

tot voor enkele jaren kochten wij regelmatig wat grond met op die hectares ook circa 15.000 kg melkquotum; de laatste jaren was de grond en het melkquotum ons te duur dus zochten wij andere beleggingen voor de vrije kasstromen binnen het bedrijf
anonymous_244
je geeft geen antwoord...
anonymous_107
Dus kun je nu beter je grond verkopen en grondloos boeren...
anonymous_244
hoe heb je dat trouwens recht kunnen rekenen, die grond + melkquotum? stel de grond kostte die jaren ong. 30000 euro per ha, melkquotum 2 euro per liter, geeft bij 15000 liter/ha een financiering van 4 euro/liter. al kon je dat uit eigen zak betalen geeft het nog een berekende rente van 20 cent per liter. of zie ik het nu helemaal fout
Jan S
😀
pieta
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mogen wij ook weten waarin je het vrijkomende geld
> hebt belegd?

Volgens mij in ledenobligaties bij FC.
Farmer_
Denk als ik een grote hoop vaste mest hier aan de weg leg met een bordje erbij gratis af te halen, dat het er over 3 jaar nog ligt.
anonymous_100
Een voordeel,het bultje is inmiddels aardig kleiner geworden
cs-agrar
gemeente?
anonymous_8
Je weet het he....

het is gemeen - gemener - gemeente
Farmer_
Hier in de buurt zijn grote kalkoenenstallen waarvan je de vaste mest gratis thuisgebracht krijgt en ook verdeelt over het land, dat ze mest gratis ophalen komt vrijwel niet meer voor denk ik.
Grasbaal
Als je de oude (rundvee) stalmest goed weet op te slaan dan kun je daar in juli/aug bij ons in Noord-Holland nog geld voor beuren.
Farmer_
Misschien voor speciale gewassen zoals gladiolen of tulpen of iets dergelijks, stuctuur verbetering van zware klei of is er mest tekort in N-Holland?, zo'n 20 jaar terug wildenboeren weleensgratis mest afhalen, nu zie je het vrijwel niet meer.
jan.1
Denk dat het wel kan de kosten zijn ongeveer 20 centen om de melk te produceren ,voer 12 -mest 5 en en overige kosten 3 ,quotum moet wel eigendom zijn, en bij 100 mk kosten voor stal en mestopslag 10 centen, bij melkprijs van 32 centen blijft 2 centen over .Na 2015 gaan wel voerprijs omhoog maar heb je al flink afgelost op je stal.Zou eerste paar jaar wel bijbaantje ernaast blijven doen
Karsjen Tamminga
Mijn buurman de varkens boer zei laast Toen het zo goed ging had ik misschien toch maar grond moeten kopen In plaats van een hok bouwen ??Maar ook een uitspraak van mijn buurman de korting op het voer en de toeslag bij deslachrij zijn mijn inkomen ??
jan.1
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mijn buurman de varkens boer zei laast Toen het zo
> goed ging had ik misschien toch maar grond moeten
> kopen In plaats van een hok bouwen ??Maar ook een
> uitspraak van mijn buurman de korting op het voer
> en de toeslag bij deslachrij zijn mijn inkomen

Varkensboer heeft natuurlijk nix aan grond,behalve als belegging in goede tijden.De veeboeren moeten hun tijd niet te veel rekenen dat ze op hun land zitten te keutelen maar ze halen er in ieder geval nog voer vanaf
anonymous_100
Ja ja, 100 koeien en dan nog een baantje er bij..
jg
De komende jaren gaat het om de input in de melkveehouderij. Graan omzetten naar melk is een ongewenste en onrendabele omzetting. De zelfgeproduceerde voeders , vooral N-rijk min 150 re, kun je gebruiken. Zelfgeproduceerde energie kun je beter direct verkopen.
Voor grondloze melkveehouderij zijn de kansen minimaal.
anonymous_194
Kosten ruwvoer(aankoop) worden mijn inziens veel te laag ingeschat.

Snijmais: v.b. 1 hectare gem. € 1200 (laag bedrag waar geen boer met grond wat aan verdiend), hakselen etc, inkuilen, plastic, kuilmonsters, zeg totaal € 1600 excl. opslagkosten. Stel opbrengst 16 ton per ha. Kp per 100 kg ds € 10.

Gras: ga eens ergens behoorlijke hoeveelheden van goede kwaliteit kopen voor minder dan € 0,10 per kg d.s. Vrachtkosten erbij, inkuilen etc. Prijs wordt minimaal € 0,12 per kg ds. Zo zit je met ruwvoer bij 50/50 al aan gem. € 11 per 100 kg ds. Krachtvoer zul je gem. mijn inziens (groot aandeel snijmais) minimaal € 6 tot € 7 moeten aanhouden. Prijzen in 2011 worden volgens mij zeker hoger!

Voerkosten zullen dan al minimaal € 17 a € 18 worden.

Met veekosten, nutskosten, (totaal € 3,5 per 100 kg), rente en gelijke aflossingen aan afschrijvingen zal de marge bij €30/100 kg opbrengst zeer schamel zijn

Ik geloof ook niet dat banken dit in de huidige tijd zullen gaan financieren. Kijk hoe het in Amerika nu gaat, met deze grote bedrijven met weinig grond en geen of veel minder mestafzetkosten.

Volgens mij is de voornaamste reden hiervan dat bij de omzetting van voer naar melk een te laag rendement gehaald wordt, en dat de opbrengstprijzen van melk significant te laag zijn.
anonymous_74
Als ik hier al die nieuwe stallen zie en inschat hoeveel eigen grond ze hebben dan loopt de veebezetting ook al aardig richting 7-8 gve/ha eigen grond. Hoezo grondgebonden!!)
pieta
Jantje99 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kosten ruwvoer(aankoop) worden mijn inziens veel
> te laag ingeschat.
>
> Snijmais: v.b. 1 hectare gem. € 1200 (laag
> bedrag waar geen boer met grond wat aan verdiend),
> hakselen etc, inkuilen, plastic, kuilmonsters, zeg
> totaal € 1600 excl. opslagkosten. Stel opbrengst
> 16 ton per ha. Kp per 100 kg ds € 10.
>
> Gras: ga eens ergens behoorlijke hoeveelheden van
> goede kwaliteit kopen voor minder dan € 0,10 per
> kg d.s. Vrachtkosten erbij, inkuilen etc. Prijs
> wordt minimaal € 0,12 per kg ds. Zo zit je met
> ruwvoer bij 50/50 al aan gem. € 11 per 100 kg
> ds. Krachtvoer zul je gem. mijn inziens (groot
> aandeel snijmais) minimaal € 6 tot € 7 moeten
> aanhouden. Prijzen in 2011 worden volgens mij
> zeker hoger!
>
> Voerkosten zullen dan al minimaal € 17 a € 18
> worden.
>
> Met veekosten, nutskosten, (totaal € 3,5 per 100
> kg), rente en gelijke aflossingen aan
> afschrijvingen zal de marge bij €30/100 kg
> opbrengst zeer schamel zijn
>
> Ik geloof ook niet dat banken dit in de huidige
> tijd zullen gaan financieren. Kijk hoe het in
> Amerika nu gaat, met deze grote bedrijven met
> weinig grond en geen of veel minder
> mestafzetkosten.
>
> Volgens mij is de voornaamste reden hiervan dat
> bij de omzetting van voer naar melk een te laag
> rendement gehaald wordt, en dat de
> opbrengstprijzen van melk significant te laag
> zijn.

Ik heb gerekend met 16,3 cent voerkosten. 50 hectare mais * 18 ton drogestof / 365 dagen/100 melkkoeien = 24,7 kg ds peer koe per dag. Dus zeg niet dat ik zuinig gerekend heb. Als ze nou 17 kg ds uit mais nodig hebben per dag, heb je maar 35 hectare mais nodig of de mais hoeft maar 12.5 ton ds per ha op te brengen.
Bij een opname van 17 kg ds tegen 11 cent per kg ds geeft een bedrag van 1.87 euro. Dit delen door 30 kg melk geeft 6 cent ruwvoerkosten. Om dan aan 17 a 18 cent voerkosten te komen mag het krachtvoer, mineralen en structuur verhaal 11 a 12 cent kosten.
anonymous_274
Op de site van agrohome staat nog een grondloos bedrijf in Giessenburg te koop.

Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem was 1.200.000 euro.....
pieta
koeienfan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Op de site van agrohome staat nog een grondloos
> bedrijf in Giessenburg te koop.
>
> Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem was
> 1.200.000 euro.....

Was dat incl of excl 1.000.000 kg melk?
anonymous_274
pieta Schreef:
-------------------------------------------------------
> koeienfan Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Op de site van agrohome staat nog een grondloos
> > bedrijf in Giessenburg te koop.
> >
> > Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem was
> > 1.200.000 euro.....
>
>
> Was dat incl of excl 1.000.000 kg melk?

Serieuze vraag ???

Zonder quotum.
pieta
koeienfan Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > koeienfan Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > Op de site van agrohome staat nog een
> grondloos
> > > bedrijf in Giessenburg te koop.
> > >
> > > Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem was
> > > 1.200.000 euro.....
> >
> >
> > Was dat incl of excl 1.000.000 kg melk?
>
> Serieuze vraag ???
>
>Zonder quotum.

Is de vraagprijs dan wel serieus bedoeld? Mij lijkt de waarde van zo 'n stal wat beperkter als een bedrijf zonder grond verkocht wordt. Je krijgt dan toch andere kopers op het erf. Wellicht dat je ook beter in een andere provincie kan gaan kijken voor een goedkopere boerderij. Zelf zijn we naar geen enkel boerderij wezen kijken waar ze zo veel voor het erf vroegen. Als ik dan kijk wat wij voor ons erf gaven hebben we de nieuwe stal voor 180 koeien er zowat bij in.
anonymous_274
pieta Schreef:
-------------------------------------------------------
> koeienfan Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > pieta Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > koeienfan Schreef:
> > >
> >
> --------------------------------------------------
>
> >
> > > -----
> > > > Op de site van agrohome staat nog een
> > grondloos
> > > > bedrijf in Giessenburg te koop.
> > > >
> > > > Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem
> was
> > > > 1.200.000 euro.....
> > >
> > >
> > > Was dat incl of excl 1.000.000 kg melk?
> >
> > Serieuze vraag ???
> >
> >Zonder quotum.
>
>
> Is de vraagprijs dan wel serieus bedoeld? Mij
> lijkt de waarde van zo 'n stal wat beperkter als
> een bedrijf zonder grond verkocht wordt. Je krijgt
> dan toch andere kopers op het erf. Wellicht dat je
> ook beter in een andere provincie kan gaan kijken
> voor een goedkopere boerderij. Zelf zijn we naar
> geen enkel boerderij wezen kijken waar ze zo veel
> voor het erf vroegen. Als ik dan kijk wat wij voor
> ons erf gaven hebben we de nieuwe stal voor 180
> koeien er zowat bij in.

Stel er zat wel quotum bij in:

1.000.000 kg volgemolken quotum = 4,25 % vet * 15,7 eurocent = 0,67 euro per kg = 670.000 euro

Blijft over voor erf en gebouwen 530.000 euro.

Ik denk niet dat het daar voor weggaat in de regio van de randstad maar 1,2 miljoen euro is idd de jackpot Pieta.

Met je opmerkingen over een andere provincie heb je helemaal gelijk maar je maakt me wel nieuwsgierig met je opmerking dat je voor iets meer dan 1,2 miljoen euro een erf hebt kunnen kopen en een nieuwe stal hebt kunnen bouwen.

Welke regio's hebben naar jouw mening of ervaring grondloze bedrijven voor schappelijke prijzen ?
pieta
koeienfan Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > koeienfan Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > pieta Schreef:
> > >
> >
> --------------------------------------------------
>
> >
> > > -----
> > > > koeienfan Schreef:
> > > >
> > >
> >
> --------------------------------------------------
>
> >
> > >
> > > > -----
> > > > > Op de site van agrohome staat nog een
> > > grondloos
> > > > > bedrijf in Giessenburg te koop.
> > > > >
> > > > > Vraagprijs was op de beurs van Gorinchem
> > was
> > > > > 1.200.000 euro.....
> > > >
> > > >
> > > > Was dat incl of excl 1.000.000 kg melk?
> > >
> > > Serieuze vraag ???
> > >
> > >Zonder quotum.
> >
> >
> > Is de vraagprijs dan wel serieus bedoeld? Mij
> > lijkt de waarde van zo 'n stal wat beperkter
> als
> > een bedrijf zonder grond verkocht wordt. Je
> krijgt
> > dan toch andere kopers op het erf. Wellicht dat
> je
> > ook beter in een andere provincie kan gaan
> kijken
> > voor een goedkopere boerderij. Zelf zijn we
> naar
> > geen enkel boerderij wezen kijken waar ze zo
> veel
> > voor het erf vroegen. Als ik dan kijk wat wij
> voor
> > ons erf gaven hebben we de nieuwe stal voor 180
> > koeien er zowat bij in.
>
> Stel er zat wel quotum bij in:
>
> 1.000.000 kg volgemolken quotum = 4,25 % vet *
> 15,7 eurocent = 0,67 euro per kg = 670.000 euro
>
> Blijft over voor erf en gebouwen 530.000 euro.
>
> Ik denk niet dat het daar voor weggaat in de regio
> van de randstad maar 1,2 miljoen euro is idd de
> jackpot Pieta.
>
> Met je opmerkingen over een andere provincie heb
> je helemaal gelijk maar je maakt me wel
> nieuwsgierig met je opmerking dat je voor iets
> meer dan 1,2 miljoen euro een erf hebt kunnen
> kopen en een nieuwe stal hebt kunnen bouwen.
>
> Welke regio's hebben naar jouw mening of ervaring
> grondloze bedrijven voor schappelijke prijzen ?

Regio met voeroverschotten en bevolkingsachteruitgang en Natura 2000. In de gebieden waar bedrijven niet verder ontwikkeld mogen worden en de bevolking krimpt kun je waarschijnlijk het goedkoopst kopen. Het bedrijf bij agrohome wordt ook nadrukkelijk aangeprezen voor iemand die geen boer wil zijn. Dat is in je nadeel. Je moet zoeken naar een locatie waar ze blij met je zijn als boer en wellicht enige koper..
Farmer_
Mestscheiden, dikke fractie op natuurgrond.
anonymous_80
[www.agrohome.nl]
Van Tuyl, heeft de boerderij van zijn achterbuurman gekocht, die verhuist naar de boerderij van vd Walin Warga
aukevd
volgens mij is 12 kilo ds uit mais per koe genoeg . vroeger rekenden we toch 10 kg ds uit ruwvoer voor je stalbalans?

als je een hagraslandbij de stal hebt is het weidegang probleem ook meteen opgelost

ik denk dat zoiets alleen iets is voor iemand die wel boer wil worden maar geen bedrijf kan overnemen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2011 22:39 door aukevd.
beemster5
Inderdaad, zoals ik al eerder schreef: het is geen keuze, maar soms de enige optie.
anonymous_107
Dit houdt dus in dat grondloos boeren meer rendement geeft dan met grond.
Als wij onze grond, quotum en vee nu verkopen, de bank aflossen, stal uitbreiden met 50 koeien, grote melkstalof robots plaatsen kunnen we in 2015 200 koeien grondloos melken met 1.3 mlj. op de bank.

Als mn zoon het over 15 jaar over wil nemen kan dat voor going concern waarde.

Tot 2015 zelf stal bouwen, jaartje op wereldreis, leuk baantje.

Dit is wel verleidelijk.
Coen
Izak, just forget it, veel te veel afhankelijkheid en dat moet je als ondernemer niet willen
anonymous_107
Je bent juist veel flexibeler, je hoeft niets met een star te duur produktiemiddel als land want je hebt het niet.Levert melken niets op, dan doe je dat gewoon niet, financieel hoef je het dan niet.

Je zal wel minder hobbymatig moeten gaan denken idd.
Karsjen Tamminga
BL26 in nieuweoogst wel even lezenRicardodat zegt genoeg???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , melken , voer en endendijk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
180
DEELNEMERS
48
WEERGAVES
24
TREFWOORDEN