BBB is heel populair, maar hoe lang nog? - Wynia's Week

Eén zetel in de Kamer, maar gepeild op acht. Het is de persoonlijke verdienste van Caroline van der Plas die de piepjonge BoerBurgerBeweging binnen een jaar op de kaart zette.

Met al die sjaals en krullen, pronte gestalte, gewonemensentaal, ongegeneerdheid en zelfrelativering is ze die stevige tante die iedereen wel ergens in zijn familie heeft.

Deel dit topic

Reacties

+7
Weidezicht
Ik lees hierin dat het misschien wel goed is, dat als je BBB steunt, het goed is om ook echt lid te worden.
+18
Porky
Het is echt niet zo dat het enkel boeren zijn die met haar "weglopen" ken zat burgers en ondernemers die bv VVD spuugzat zijn , en vooral Rutte, het is echt geen "Rutte 4 maar Kaag 1" die Rutte heeft het hele VVD gedachte goed verkwanseld om maar in het torentje te kunnen blijven zitten.
+1
Kars
@Porky rutte wilde kostte wat kost, die 4e termijn.
Porky
@Kars gaat ie niet redden, ik geef ze 1,5 jaar
achterhoeker2
@Porky Dat denk ik ook, kaag wil een progressief kabinet (ook al stemt nl anders) en zal continu aan de stoelpoten van rutte zagen.
Ik vertrouw op het politieke gevoel van de VVD maar D66 is een achterbakse club die moeten niet te veel ruimte krijgen ,met hun roddels en achterklap.
+4
Weidezicht
Kan het wel iets met de schrijver eens zijn. Een partij oprichten is 1 ding, maar daarna uitbouwen en consolideren is weer iets anders. Ga maar eens een groep mensen verzamelen die gezamenlijk overal behoorlijk verstand van hebben, van energietransitie, naar immigratie, naar gezondheidszorg, bouw, veiligheid, buitenland beleid. Er lopen nogal wat populisten rond die uiteindelijk eerder je partij om zeep helpen dan dat ze bijdragen. Ik hoop niet weer zo n FvD debacle te krijgen. De partij van Pim Fortuijn is door interne strijd nasr de klote gelopen, FvD is ten onder gegaan. Beide partijen waar ik destijds best enthousiast over was. Maar helaas.
Ik hoop zeer oprecht dat het BBB lukt te consolideren, maar het is echt een klus. En behalve dan lid worden (ben ik ook nog niet) zou ik ook niet weten hoe je zo n partij kan helpen dat het goed blijft gaan.
+4
Tinus
@Weidezicht Uiteindelijk zul je zien dat hoe groter een partij wordt, hoe meer ze hun best doen om iedereen terwille te zijn. Daardoor voelen mensen met de meer extreme opvattingen zich hoogst waarschijnlijk genegeerd, waarna die zich weer gaan afsplitsen.

We hebben niet voor niets zoveel kerkstromingen en politieke bewegingen.
groeier
Quote Reactie van @Tinus:
We hebben niet voor niets zoveel kerkstromingen en politieke bewegingen.

De verschillende politieke bewegingen zijn over heel de wereld gezien ook vaak een gevolg geweest van de vele soorten kerkstromingen.
jack89138393
@Tinus Welke partij is dat buiten de traditionele partijen gelukt?
+2
weurding
@Weidezicht quote:
Ga maar eens een groep mensen verzamelen die gezamenlijk overal behoorlijk verstand van hebben, van energietransitie, naar immigratie, naar gezondheidszorg, bouw, veiligheid, buitenland beleid

Daarom krijgen we in de landbouw staghouwer?
Weidezicht
@weurding tja, ministers hoeven geen verstand van zaken te hebben denk ik. Soort burgemeesters, soort ceremonieel. En als er iets ernstig fout loopt, moet je ff je baan opgeven
apel
@Weidezicht welke partij heeft al die kennis wel in huis dan? Als je een kaag op financien zet, die daar geen achtergrond in heeft dan hoef je toch alleen maar te kunnen lullen. En niet alleen Kaag zit op de verkeerde plek zo zijn er meer die op plaatsen zitten die er totaal geen achtergrond in hebben. Voor zulke jobs is toch wel enige ervaring gewenst lijkt me
bio boer
@apel dan kunnen de amtenaren je alles wijs maken die daar ondemocratisch zitten
casev2
Reken maar dat er veel mensen de messen slijpen richting haar net voor de verkiezingen. Er ligt namelijk nogal wat potentieel aan zetels klaar voor haar. Zeker als je bedenkt dat een groot deel van de vvd kiezers daar alleen maar op 1 man hebben gestemd, en als die straks wegvalt...
+3
jan 10
Caroline doet het ontzettend goed,hoop voor haar dat ze dat wel volhoud,komt wel een dag dat er meerdere bijkomen,dan komt de echte proeve...
Goede tegenhanger voor cda,die ook haar best moet doen om op platteland nog stemmen te houden.Je ziet daarom dat Derk Boswijk zich goed verdiept in het boeren/werk/leven. Verwacht wel dat veel boeren bij cda zullen blijven omdat deze partij door haar brede en bewezen netwerk zowel provinciaal als plaatselijk ,uiteindelijk meer kan betekenen voor de boeren/tuinders als BBB.
+1
Taeke Brottner
Een sterke column die voor mij persoonlijk goed weergeeft waarom ik me nooit aangetrokken voelde door BBB. De agrarische sector doet zichzelf tekort door zich te laten vertegenwoordigen door één (kleine, onervaren) partij met één zetel die (mede daarom) moeite heeft om zich ook te verbreden richting de B van 'Burgers'. Neemt niet weg dat Caroline nog altijd de grootste verfrissing is in de Tweede Kamer door haar nuchterheid en ik hoop dat meer partijen daar een voorbeeld aan nemen. Neemt ook niet weg dat het onverstandig en hoogmoedig is om als CDA te denken dat je in de grote steden wat te vertellen hebt tussen de D66 en GroenLinks, en bereid bent om daarvoor 'de andere helft van Nederland' op te offeren. BBB is kwetsbaar, ook omdat Caroline nu nog kan rekenen op haar vriendenteam, maar dat op een gegeven moment ook zal moeten aanvullen met mensen die niet tot haar jarenlange vriendenteam behoren. Dan liggen LPF-achtige taferelen op de loer en kan BBB verleden tijd zijn voordat het ooit tot volledige wasdom is geworden. Hebben we ons ondertussen als boeren genoeg beseft dat daarmee onze toch al beperkte politieke invloed vrijwel helemaal zijn verloren? Omdat we die invloed allemaal bij de BBB hebben gelegd en daarmee de andere partijen net zo hard hebben laten vallen als zij ons?
Weidezicht
@Taeke Brottner maar ja. Wie heeft wie het 1e laten vallen. Sector an sich is qua aantal mensen zo klein dus een belangrijke groep binnen 1 van de grotere partijen worden we toch al niet meer.
Taeke Brottner
@Weidezicht Als je als sector qua mensen al zo klein bent, was het dan überhaupt verstandig om je massaal te storten op een nieuwe kleine relatieve one-issuepartij?
Weidezicht
@Taeke Brottner tja, ik heb anders gestemd, maar dat bracht ook niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk weet je het soms ook gewoon niet meer.
Taeke Brottner
@Weidezicht Dat kan ik me goed voorstellen.
+2
Bartlehiemboer
@Taeke Brottner (1 keer raden van wie het duimpje is...)
Weidezicht
@Bartlehiemboer in mijn ogen is het ook geen onzin wat hij schrijft. Maar als BBB zo gaat als het nu gaat, krijgt ze mijn stem.
+6
Porky
@Taeke Brottner beter vertegenwoordigd door een partij met EÉN zetel,dan door een partij met 16 zetels die je naar de bek praat en als je weg loopt een mes in de rug steken.
+1
Taeke Brottner
@Porky Nou heb ik dus juist het idee dat ik door BBB naar de mond word gepraat en vraag ik me af hoe lang dat vol te houden is. De wereld is groter dan alleen de landbouw, dus dat mes komt vanzelf, vanuit BBB zelf of ondanks BBB. Hoop dat ik het tegen die tijd al ruim ontweken heb en lekker m'n ding kan blijven doen.
+2
Porky
@Taeke Brottner als je vind dat de wereld groter is dan enkel de land bouw vind je dus dat die geen stem hoeft te hebben omdat ie dr toch niet toe doet, sorry ,maar als we zo gaan praten kunnen we beter vandaag nog een bord in de tuin zetten en de kop op t blok leggen, sorry ,maar als ik dan moeten hangen dan maar ff wachten tot ik tot de laatste behoor
Taeke Brottner
@Porky In tegendeel, je stem doet er net zo veel toe als die van iedereen. Kom op, kop d'rveur.
+14
Zwaagdijk
Ik heb niet op BBB gestemd. Maar zij brengt nieuw elan. Niemand kan om haar heen. Tuurlijk moet een partij groeien, en gaat dat met fouten. Maar als Carolien er niet was, dan was er zeker geen geluid van de Agro sector in Den Haag. Ze zegt wat de meeste mensen denken.. een topper is het.
Weidezicht
@Zwaagdijk eens. Maar hoe kunnen we nu helpen haar een partij te krijgen die een blijvertje wordt met een aantal zetels. Mijn zegen heeft ze.
Zwaagdijk
@Weidezicht fvd ging redelijk. Maar Baudet heeft het zelf opgeblazen. Ja 21 (jc had m’n stem). Is toch vrij stabiel. Ook nieuw. Denk langzaam groei is het beste. Niet in 1 keer alle stemmen.
Porky
@Zwaagdijk helemaal gelijk, hoeven niet gelijk 8 of 10 zetels te halen ,dat gaat te snel en krijg je soms van die klaplopers in je partij die enkel v het pluche komen.
+3
Kars
Kaag trekt aan de touwtjes, in ruil voor omzigt functie elders. Wat ollengren express heeft laten zien.
Hiermee kon Kaag, rutte onder druk zetten.
D66 kan daarmee hun beleid krijgen en in ruil daarvoor mag rutte in het torentje nog blijven. Dat is zijn uiteindelijke doel geweest, om de boeken in te gaan als langst zittende premier.
Geen wonder dat niemand nog vertrouwen heeft in de politiek.
Het is 1 poppenkast. Mensen die zichzelf heel belangrijk vinden en de rest verloochelen.
Porky
@Kars dat kan misschien wel de opzet zijn geweest maar dat kaagmens denkt dat ze "superieur " en ze kan wel v alles overhoop halen,maar het moet ook nog gepikt worden door de kiezers, we zullen zien of ze na de gemeenteraads verkiezingen nog op de tafel staat te dansen, ik denk dat ze er onder kruipt. ( van schaamte)ik denk dat d66 klappen krijgt
marcsterreborn
Prima analyse
Kars
@marcsterreborn ik zat zo is ff te denken. Niets gebeurd zomaar in de politiek. Je hebt boekwerk papieren bij waarvan de helft bedekt is met hand en arm en de miljoenste tref staat daar omzigt functie elders.
Blz kunnen ze zwartlakken om betrouwbare info bij toeslagenaffaire. En dit komt zichtbaar omzigt functie elders.
Laat me niet lachen, vooropgezet.
Weidezicht
@Kars het was idd bijzonder toevallig, en brekebeen krijgt nu ook weer gewoon functie.
+2
Albert Altena
Eén ding is zeker.
De landbouw is het laatste half beter en positiever in de kijker gebracht dan vele jaren daarvoor.
laatste strijder
....en wie staat politiek op voor het Groninger gaswin-gebied , over messen in de rug gesproken , ben benieuwd hoe BBB hier mee omgaat .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bbb en caroline van der plas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0