Britten schrikken van boerenstikstof in de stad - 60% dodelijke stedelijke fijnstofvervuiling zou van platteland komen

Zestig procent van de kleine deeltjes die de lucht in Groot-Brittanië vervuilen, is volgens nieuwe rekenmodellen afkomstig van ammoniak afkomstig van het platteland. De ammoniak komt vrij uit dierlijke mest en urine en het overmatig gebruik van stikstofkunstmest.

Deel dit topic

Reacties

+2
weurding
En de schappen zijn al leeg daar😉
kanniewaarzijn
Weer een gevalletje "gestuurd zoeken".
j h p
Al die oude (ex)boeren houden de wetenschappers goed voor de gek.
+2
Grasbaal
In Londen is de "smog" uitgevonden, flauw om daar nu de veehouders hiervan de schuld te geven:

Quote:
Op 5 december 1952 daalde een dikke mist in de straten van Londen neer. In eerste instantie maakten de Londenaren zich niet zo druk. Het zou wel weer optrekken. Maar de mist trok niet op en werd in de dagen die volgden alleen maar erger. Op sommige plaatsen in de stad was het zicht beperkt tot zo’n 90 centimeter en het openbaar vervoer werd noodgedwongen stilgelegd. Tienduizenden mensen kregen ademhalingsproblemen.
Op 9 december trok de mist dan eindelijk op. Maar in vijf dagen tijd had de nevel ervoor gezorgd dat 150.000 mensen met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis waren opgenomen en zeker 4000 mensen waren overleden. Recente onderzoeken suggereren zelfs dat de mist nog veel meer slachtoffers eiste en meer dan 12.000 mensen door toedoen van de mist stierven.

scientias.nl/wetenschap-ontrafelt-dodelijke-mist-l…
jack89138393
@Grasbaal The Great London Smog. De combinatie van Zwaveldioxide en Stikstofdioxide krijgt 'de schuld', maar ik heb ergens gelezen (in een artikel over nanofijnstof en katalysatoren) dat de eigenlijke oorzaak zou zijn het verbranden van giftig chemisch afval.
vrt.be/vrtnws/nl/…
kanniewaarzijn
@jack89138393 Ze zouden bepaalde lieden zo langzamerhand eens op mogen sluiten voor langere tijd. Al die laster, het mag schijnbaar allemaal straffeloos.
jack89138393
@kanniewaarzijn Ok, ik heb het artikel gevonden maar ga het hier niet delen want dan wordt het toch weer verwijderd. Daarom knip ik er wat stukjes uit, ik heb zelf te weinig kennis van motoren dus kan niet zeker zeggen of alles klopt. Een deel van de tekst:

BP en Shell hebben via de achterdeur EU wetgeving gerealiseerd waardoor giftige afvaldeeltjes kleiner dan 23 nanometer legaal mogen worden uitgestoten. Deze nanodeeltjes bestaan daardoor wettelijk niet en kunnen dus gewoon worden verzwegen. Zie www.downtoten.com (Sub 23 nanometer (nm) emissions.) Samen met de CO2 die uit schoorstenen, vliegtuigen en katalysatoren van benzineauto’s komt, worden in bijna onmeetbare vorm enorme hoeveelheden giftig afval, zoals aluminium, koolstof nanobuisjes, platina, strontium, grafeen en veel meer soorten gif als nanodeeltjes “legaal” in de atmosfeer gedumpt. Door het moderne tweetraps katalytische verbrandingsproces, waarbij zwarte fijnstof rookdeeltjes op zeer hoge temperatuur een tweede keer worden verbrand, gebruiken ze onze auto’s, vliegverkeer, etc. voor het dumpen van hun onverkoopbaar giftig afval.

We meten miljoenen deeltjes per kubieke centimeter in straten met druk verkeer en op luchthavens. Airmodus.com, specialist in nanometing, heeft uitgerekend dat 1 liter benzine wordt omgezet in 2 500 000 000 000 nanodeeltjes van 1 tot 3 nm. Wereldwijd zo’n 50 miljoen vaten per dag. Je kunt het met eigen ogen zien, want de zon hoog aan de hemel, ooit een goudgele bol met prachtige stralen, is daardoor nu een witte vlek geworden. Als je naar de horizon kijkt zie je nu bijna overal ter wereld een witte waas, die vaak ook geelbruin is.


Hier wat meer gevonden op een andere website: jove.com/t/61287/…
Er is dus in 2020 een verandering geweest van 23 naar 10 nanometer wat inhoudt dat de deeltjes fijnstof in de lucht nog kleiner zijn geworden en er veel meer deeltjes uitgescheden worden.
kanniewaarzijn
@jack89138393 Mijn kennis over motoren is er ook niet echt, maar wat ik wel weet is dat ammoniak onschadelijk is. Sterker nog: het neutraliseert. Terugdringen van ammoniak is een slechte zaak. Maar goed, op alle mogelijke en vooral onmogelijke manieren moet veehouderij vertrapt worden.
Gerron
Quote Reactie van @jack89138393:
@Grasbaal The Great London Smog. De combinatie van Zwaveldioxide en Stikstofdioxide krijgt 'de schuld', maar ik heb ergens gelezen (in een artikel over nanofijnstof en katalysatoren) dat de eigenlijke oorzaak zou zijn het verbranden van giftig chemisch afval.vrt.be/vrtnws/nl/…

25 Jaar geleden gebeurde dit ook in NL op oudejaarsavond. Tegenwoordig is het dan wat warmer.
Gerron
@Gerron nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof/…
Leg er eens een kaartje met stikstofuitstoot naast.
Jean-PierreK
@Gerron, het gaat hier om PM 2.5
atlasleefomgeving.nl/thema/lucht/…
🙄 Onder het kopje trend staan recentere kaartjes.
+10
demelkboer
Ik geloof nu echter de wereld knetter gek aan het worden is
+9
weurding
@demelkboer zou de prik bijwerkingen vertonen?😳😏
+1
demelkboer
@weurding deze bijwerking zag ik niet aankomen
+1
groeier
Quote Reactie van @demelkboer:
Ik geloof nu echter de wereld knetter gek aan het worden is

Is een 50% minder voedsel gaan produceren is ook prima, als men dat zo graag wil.
casev2
Quote:
Ammoniak kan op landbouwbedrijven worden afgevangen door mestputten af te sluiten of het afval onder akkers te injecteren

Ik neem aan dat het een foutje van google translate was, anders ga ik toch wel wat twijfelen aan de schrijver.
Grasbaal
Quote Reactie van @casev2:
foutje van google translate was

Helaas geen foutje:

Quote:
Ammonia can be trapped on farms by sealing manure pits or injecting the waste under fields, and by the more efficient use of fertiliser.
Grasbaal
Er zijn ook "bekende" Nederlandse onderzoekers geciteerd in de onderzoek:

M. A. Sutton, O. Oenema, J. W. Erisman, A. Leip, H. van Grinsven, W. Winiwarter, Too much of a good thing. Nature 472, 159–161 (2011).

H. J. M. Van Grinsven, M. Holland, B. H. Jacobsen, Z. Klimont, M. A. Sutton, W. Jaap Willems, Costs and benefits of nitrogen for Europe and implications for mitigation. Environ. Sci. Technol. 47, 3571–3579 (2013).

science.org/doi/10.1126/…
+1
kanniewaarzijn
@Grasbaal Die namen....het zegt toch genoeg!!
demelkboer
@Grasbaal euuuh ammoniak slaat toch lokaal neer en stikstif oxide toch over grote afstanden. Dat ammoniak komt niet in London
GJ Bosch
@demelkboer Ammoniak (uit bijvoorbeeld mest en stallen) reageert met andere stoffen in de lucht tot secundair fijnstof. Deze deeltjes kunnen zich over grote afstand verplaatsen (tot honderden kilometers). Dat blijkt ook uit het rapport Towards Cleaner Air(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) (2016) van de Verenigde Naties. Dit kan betekenen dat er ook buiten de gebieden met veel veehouderij effecten kunnen optreden.

infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…
+4
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
Er zijn ook "bekende" Nederlandse onderzoekers geciteerd in de onderzoek:

Gaan die dwaze Hollanders ook al in het buitenland de zaak op lopen naaien?
+8
Weidezicht
Ik denk morgen per direct stoppen met alle landbouw in de wereld. Dat lost binnen paar weken ALLE problemen op.
+1
demelkboer
@Weidezicht ik vind ook dat mensen die zo'n moeite hebben met de manier waarop voedsel wordt geproduceerd er ook .maar mee moeten stoppen
+1
T60401
Quote Reactie van @Weidezicht:
n per direct stoppen met alle landbouw in de wereld.

Kunstmest aanbod en prijs kan volgend jaar wel een voor gekke dingen gaan zorgen.
jack89138393
@Weidezicht Kijk naar de Russen, hoe die het gedaan hebben. Ze zijn klaar voor een toekomst zonder afhankelijkheid van anderen. Nederlandse boeren zouden samen met burgers een plan moeten opstellen om voedselproductie voor eigen land op de eerste plaats te zetten. Met de politiek en een EU die zich alleen maar laat leiden door wereldleiders komen we er niet meer.
joop.bnnvara.nl/nieuws/…
Jean-PierreK
In NL verklaart het Rivm het niet dalen van ammoniak concentratie doordat er minder ammoniak wegreageert tot fijnstof.

In GB wil men ammoniak verminderen om fijnstof te verminderen.

Lijkt mij ietwat tegenstrijdig

(klik om te vergroten)

In NL verklaart het Rivm het niet dalen van ammoniak concentratie doordat er minder ammoniak wegreageert tot fijnstof.

In GB wil men ammoniak verminderen om fijnstof te verminderen.

Lijkt mij ietwat tegenstrijdig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN