Er moet mest in 10% ligboxen liggen

Op melkveebedrijven zou in 10 % van de ligboxen mest moeten liggen. Dan is de ligboxlengte ideaal. Te korte boxen geven problemen bij grote koeien.

Bij ligboxen speelt vaak een spanningsvlak. Langere boxen zorgen voor extra schoonmaakwerk. Dierenarts Stefan Reekers van Dierenartsenpraktijk Oploo-Overloon denkt dat te korte boxen zeker ook nadelen heeft.

Volgens hem heeft niet iedere koe dezelfde maat. Met name vaarzen zijn wat kleiner dan de overige melkkoeien. ‘Bij een afstelling van de boxen, gericht op de gemiddelde koelengte, zal een klein deel van de koeien alsnog in de box mesten.’

Beschadigingen
Te krap afgestelde ligboxen geven met name kans op beschadigingen bij grotere koeien. ‘Die komen met hun achterstellen op de rooster terecht, wat kan leiden tot problemen met de hakken’, aldus Reekers.

Volgens hem zijn dit juist belangrijke dieren. Iedere koe is er een, maar grote, wat oudere koeien geven vaak ook nog iets meer melk. Daar moet je extra zuinig op zijn', vertelde de dierenarts vorige week tijdens het symposium bij de familie Alders in Overloon.

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_15
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
> Volgens hem heeft niet iedere koe dezelfde maat.

Dit is pas echt een slimme dierenarts, dat heeft ie goed gezien. Ik heb een grupstalletje uit 1970 en koeien die inmiddels 30cm groter zijn dan toen dat stalletje gebouwd is, en dat gaat nog steeds wel goed. Gaat volgens mij veel meer om de handigheid van de koeien dan om de absolute grootte. Ik heb een stier gebruikt (Silky Gibson) en daar kroop zelfs het jongvee zich nog wel eens vast in de ligbox (jongvee heeft ligboxenstalletje, ja heel modern). Ik heb ook koeien van ruim 1.60 die nergens last van hebben. Dus die bloedlijnen met onhandige koeien snel opruimen en nooit weer gebruiken, werkt ook alweer goed.
ricardo
En jan de hobby boer welke bloedlijnen zijn dat dan? en welke stier zouden we dan wel moeten gebruiken als we minimaal eiwit gelijk willen houden en ook nog wat melk willen vererven? groetn ricardo
anonymous_15
hoi ricardo, ben bang dat je dat zelf uit moet zoeken. Ik doe niet aan indexen en fok alleen maar op exterieur, en heb helemaal geen verstand van en ervaring met index stieren. Ik heb niet zo'n hoog eiwit (3.43) en laag vet (rond 4%, komt ook door alle gras dat ik voer). Gebruik je eigen ogen en kijk wat wel wil en wat niet wil, laat je niet van alles voorlullen. En een beetje rigoreus zijn in je selectie, als je alles wilt kom je niets verder, dan wordt het pappen en nathouden. Dus als een stier rommel geeft ook geen zonen of kleinzonen van zo'n stier gebruiker. En maak je geen zorgen, slechte koeien hou je altijd, net als kleintjes (al worden de kleintjes wel steeds groter).
paul1
niet te verwarren met : Er moet 10% mest in ligboxen liggen....
anonymous_15
als de koeien buiten lopen ligt er toch helemaal geen mest in de boxen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , koeien , melk , koe , ligboxen , dieren en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
5