Binnen FrieslandCampina woedt een strijd tussen ‘kamp boer’ en ‘kamp multinational’

Zuivelcoöperatie: Winst krimpt, bestuursleden stappen op en boeren stoppen. FrieslandCampina bestaat bijna 150 jaar, maar er valt weinig te vieren.

Deel dit topic

Reacties

+5
robbies
Wunnekink is een slechte verliezer. Een ander verwijten dat ze de RFC liever runnen als een dorpscoöperatie ipv een multinational, maar nergens ter wereld wordt een boekhouder zonder noemenswaardige opleiding of bewezen capaciteiten de voorzitter van de RvC van een multinational. Dat kan alleen bij RFC.
+2
Noorderling
@robbies
Wunnekink: „We discussieerden alleen nog over het bedrijf op basis van emoties.”

Omdat de resultaten zo geweldig waren. Het zit hem vast allemaal hoog, niet onbegrijpelijk.
Maar de wereld veranderd ook om Erwin heen, info ligt overal op straat, discussies wil men proberen te sturen met selectief informatie verschaffen en we moeten zelf de losse eindjes aan elkaar raden omdat er klaarblijkelijk niet alles volgens plan gaat. Was het geen 10-15% resultaat van de omzet het doel van Hein? Of zijn dat ook loze kreten bedoeld als emotie om de moed er in te houden?

De leden zijn het probleem en Erwin is de martelaar.
Als je als taak van het bestuur ziet dat je moet ventileren hoe goed de onderneming het wel niet doet is het ook misschien maar goed zo.
+3
robbies
@Noorderling Het is het tweede interview in een week tijd waarin Wunnekink zich wat laatdunkend uitlaat over de leden. Hij claimt dat er een stille meerderheid is die vindt dat het prima gaat. NCR dacht daar vorig jaar nog anders over.

De ellende is dat Wunnekink het nu persoonlijk maakt. Hij claimt dat de BFCB-boeren de boel lopen opruien. Er is een breder gevoel van onvrede dat heerst in de coöperatie, maar door dat te negeren maak je jezelf ongeloofwaardig. Terwijl ik Wunnekink best wel een goede bestuurder vond. Evenwichtig, goede presentatie, ging nooit de discussie uit de weg. Hij zou in mijn ogen een uitstekende voorzitter KUNNEN zijn van de coöperatie. De pest is dat de voorzitter van de cooperatie meteen ook de RvC voorzit en mede-toezicht houdt op de onderneming. Dat vraagt bij een multinational wel wat andere competenties die hij net niet bezit. Dáár zou de discussie over moeten gaan
+1
familie pelle
@robbies
Quote:
. Terwijl ik Wunnekink best wel een goede bestuurder vond.

Dat zeg je mijns inziens alleen om geloofwaardig over te komen. Dat is niet nodig. Je hebt valide argumenten genoemd waarom het tijd is voor iemand anders.
Op het communicatieve vlak is de afgelopen jaren zo’n beetje alles verkeerd gegaan wat je als bestuurder verkeerd kunt doen.
robbies
Quote Reactie van @familie pelle:
Op het communicatieve vlak is de afgelopen jaren zo’n beetje alles verkeerd gegaan wat je als bestuurder verkeerd kunt doen.

@familie pelle Ik geef gewoon mijn mening en please niemand. Wat je hierboven zegt klopt wel, maar zoals uit het interview in Nieuw Oogst en uit dit artikel blijkt profileert Wunnekink zich als verlengstuk van de onderneming, alle maatregelen die genomen zijn in het recente verleden stonden allemaal in dienst van de onderneming. De individuele boer moest het maar uitzoeken. Waar Keurentjes zich ronduit autoritair gedroeg en het melkveebedrijf enkel zag als garantie voor het pluche, vond ik Erwin wat meer tussen de boeren staan. Daarom vond ik hem geen slechte bestuurder, maar dat is wat anders dan als commissaris de onderneming faciliteren met al haar gebreken. Daar is Wunnekink niet geschikt voor.

In mijn ogen moet de discussie gaan óf de voorzitter van de coöperatie per definitie een goede toezichthouder is. Dat is nu statutair een vereiste, maar is dat in het veranderende speelveld nog wel verstandig? Het belang van de onderneming is niet hetzelfde als dat van de boer. Al denken ze daar in Amersfoort nog steeds anders over, al dan niet omdat de duofunctie van bestuurder van de cooperatie en commissaris zo lekker betaald.
+1
mlkvhoudr
@robbies in mijn optiek is het belang van de onderneming altijd groter dan het belang van de boer, je moet eerst de eerste 35 cent bij elkaar verdienen als onderneming en het belang van de boer is vooral dat die blijven komen die 35 cent bij slecht weer op de markt, dus het ten alle tijden bedrijfszeker zijn is het hoofdbelang.

Zoals @MTSTAMMINGA het altijd zo mooi omschreef:de beste betaler betaald een keer niet....

De strijd gaat er over of jullie wel of niet bij de topbetalers zitten en dat is ook terecht hoor, waar wij elkaar zouden vinden denk is dat jij een toezichthouder wil die ook impopulaire maatregelen kan afdwingen die de continuïteit op lange termijn te goede komen

De alles moet bij het oude houden groepen begrijp ik dan weer niet we moeten vol aan de bak om sowieso nog iets van toekomst te hebben als melkveehouderij, je moet duurzaamheid niet alleen omarmen maar tegen de top zeggen versnel het tempo en zorg voor marktkansen
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
MTSTAMMINGA het altijd zo mooi omschreef:de beste betaler betaald een keer niet....

normaal staat er een betaaldatum op de afrekening...laatste keer hebben ze het maar achterwege gelaten
mlkvhoudr
@sorry dat is wel opvallend is het al wel binnen gekomen?
@mlkvhoudr Hier vanmiddag NOG niet !!!
+1
grös
@sorry
11 oktober staat er op.
+2
robbies
@mlkvhoudr
Quote:

De strijd gaat er over of jullie wel of niet bij de topbetalers zitten en dat is ook terecht hoor, waar wij elkaar zouden vinden denk is dat jij een toezichthouder wil die ook impopulaire maatregelen kan afdwingen die de continuïteit op lange termijn te goede komen

Ik wil een toezichthouder die focus terugbrengt in de organisatie. Het ontbreken daarvan is de reden van de strijd. Erwin heeft het over emotie, maar ik beoordeel de feiten. Er is actief getracht om de melkaanvoer te reguleren. Is dat eindelijk gebeurd, dan hebben we plots overcapaciteit.

De vorige vz laadt binnen een maand na zijn vervroegde aftreden zijn koeien op. Er is een financieringsmodel met open eindjes en de conclusie van het NCR- rapport lossen we op door Wunnekink een extra bestuurstermijn als voorzitter te gunnen.

De discussie gaat niet dus niet over de euro's. RFC heeft prima betaald, dat weten we zelf ook. Wedervraag: als het allemaal zo goed is, waarom loopt er dan 500 miljoen kg weg?
+1
mlkvhoudr
@robbies het eerste ben ik volledig met je eens, daar heb ik mij ook over verbaasd, eerst is er teveel melk nu is er te weinig zo is er altijd een smoes, en alleen verliezers hebben een excuus.

De vertrekkers vraag er zal voor sommigen een goede rationele reden zijn er zullen zijn die zich laten meeslepen in de emotie en er zullen zijn die de vrijgespeelde cash nodig hebben

Dus ik denk niet dat het puur alleen de FC is aan te rekenen
robbies
@mlkvhoudr
Quote:
er zullen zijn die de vrijgespeelde cash nodig hebben

Waarom gaan ze juist nu dan? Vooruitzichten zijn goed. In 2018, 2019 en 2020 waren er betere redenen om weg te gaan
+1
mlkvhoudr
@robbies paniek misschien, bang voor moeten bijbetalen?
robbies
@mlkvhoudr
Quote:
bang voor moeten bijbetalen

Wat doet zoiets met vertrouwen denk je?
Vdejong
@robbies
Quote:
Vooruitzichten zijn goed
dat is pas sinds kort. Hoelang blijft de melkprijs op een hoger niveau?
+6
de hoef
Quote Reactie van @Vdejong:
Hoelang blijft de melkprijs op een hoger niveau

dat blijft ie,er stoppen er zoveel
Vdejong
@de hoef jawis, markt wordt geregeld door het aanbod in nl
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
vrijgespeelde cash nodig hebben

de meeste denken dat het van armoei is....het is een heel bedrag wat niet rendeert en over een tijdje niks meer waard is,diegene gebruiken hun gezonde verstand en steken het geld nu liever ergens anders in
Jotke
@robbies
Quote:
Hij claimt dat de BFCB-boeren de boel lopen opruien.

Die 70 BFCB leden waarvan een deel niet eens zelf lid van FC zullen ook echt wel indruk maken op de overige 17.930 leden van FC inderdaad.🤣
+1
familie pelle
Een ander polariserend gedrag verwijten door zelf ontzettend te polariseren. Wel grappig dat Wunnekink zelf het duidelijkst maakt dat hij geen geschikte voorzitter is gezien zijn badinerende toon over een (groot) deel van de fc-leden. Hoeven we zelf in ieder geval geen argumenten meer aan te dragen.
+3
van Ittersum
Misschien is de tijd rijp om de af te stappen van een boeren(afkomst)-voorzitter en over te stappen naar een "externe" voorzitter die met de goedkeuring of onder verantwoordelijkheid van ledenraad "ingekocht" wordt. Wat jezelf niet hebt of bezit moet je van buiten halen. Niet te moeilijk denken in complexe tijden/situaties, anders blijf je in het oude denken hangen.
sorry
@van Ittersum daar is geen eer meer aan te behalen, alleen maar risico op afbreuk
van Ittersum
@sorry leert dat de ervaring of is de angst die overheerst? Wil je pappen en nathouden(dus afbraak) voorkomen of stoppen moet je open staan voor out-of-the-box denken. Je kunt met de huidige situatie jezelf(leden en ledenraden) ook een spiegel voorhouden. Wat konden we zien aankomen en waarom deden we niets of onvoldoende en wat was onvoorzien en hadden we geen invloed op. Of was het een combinatie van alles.
We moeten voorkomen dat we een soort VI-praatprogramma worden, achteraf zeggen: dat kon je wel inzien, ze kunnen er niets van.. enz. enz. enz. of je maakt beleid en daar sta je voor of je huurt mensen in en die geef je het roer.
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
, achteraf zeggen: dat kon je wel inzien,

nou nou
van Ittersum
@sorry wat doen die mannen anders dan? meer inhoud heeft dat programma ook niet
+1
Twentsch Land
Of nog meer afstand tussen de boeren en de onderneming ! Lijkt me dat we dat niet moeten hebben ..... onder de boeren zitten genoeg capabele mensen .... juist iets meer boerenbloed in de onderneming anders raken onze belangen helemaal onderaan.

@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land dan waren die capabele mensen al opgestaan. Hou wel rekening mee dat er al verschillende kampen of stromingen onder de leden zijn. Hoe wijs is het dan om dan iemand uit eigen gelederen te halen, hoe wenselijk of uit historie gezien ook .
Dat is nu toch wel bewezen?
+2
Vdejong
@van Ittersum ik heb mezelf gerekend tot een capabel bestuurder, maar er werd geen gebruik gemaakt van mijn diensten omdat mijn neus niet in dezelfde richting wees tijdens het "sollicitatiegesprek".
+3
de hoef
Quote Reactie van @Twentsch Land:
. onder de boeren zitten genoeg capabele mensen .... j

die timmeren aan hun eigenbedrijf , je wordt daar niet serieus genomen,dus passen de meeste daarvoor
Twentsch Land
Dat is idd het probleem hoef ... ze zijn er wel maar krijgen in het cartel geen kans.

@de hoef
+2
de hoef
@Twentsch Land dus einde oefening, we moeten weer opnieuw beginnen , laten we zelf weer is opnieuw beginnen., komen nog wel fabriekjes te koop
Twentsch Land
Strak plan .... en dat voor de zondagavond 😊. 👍🏻

@de hoef
+1
de hoef
@Twentsch Land plan was al eerder geopperd in ons raion, veghel stond toen te koop ,
Noorderling
@de hoef
Zo is delta milk toch ook ontstaan?
Opzich wel kansrijk alleen krijg je het vermogen in dodehand niet los. Wat al gauw de grootste klap geld is en ook jouw opgebouwd aandeel in de fabriek.

Rfc zit op 30cent eigen vermogen per kg melk. Terwijl je als lid er lang over doet 1/3 op naam te krijgen.
+3
de hoef
@Noorderling klopt ja , maar die hadden een mooi voordeel , nelie smit kroes genaamd, ze moesten van de fabriek af , die liep als een tierelier
+2
Noorderling
@de hoef
Beide is slecht te combineren of zijn maar heel weinig die het lukt om het bedrijf voort te zetten en je bestuursfunctie goed uit te voeren. Laat staan ook nog een rvc functie van een multinational waar je al gauw woordvoerder bent van de onderneming

Als je niet oppast staat je bedrijf jaren in de overlevingsmodus, moet je er maar voor over hebben. In je jonge jaren wanneer je de wereld aan kan moet je stappen zetten als je het wil, maar diegene wil je in het bestuur omdat ze vaak de juiste mix van lef hebben samen met het besluiten over zaken die hun toekomst aan gaat.

Iemand die z'n schaapjes op het droge heeft of al tijden het in de kop heeft om te stoppen met melken kijkt al dan niet onbewust anders tegen zaken aan.
+1
de hoef
@Noorderling helemaal mee eens
+5
Gerrit v Schaick
Beetje jammer. Meerdere interviews in een week tijd waarin de kritische boeren ervan langs krijgen. Lekker zijn eigen straatje schoon vegen. Eerst al een verhaal over een statement.
Wunnekink heeft drie termijnen in het bestuur en rvc gezeten. Is daarmee mede verantwoordelijk voor alles wat er goed en fout is gegaan. Met het opstappen van Keurentjes viel er een autoritaire voorzitter weg. Wunnikink heeft daar al die tijd onder kunnen gedijen. Hoe realistisch is het dan om van hem te verwachten dat ie een nieuwe leider is. Hij had gewoon na zijn termijnen als bestuurder afscheid moeten nemen. Zijn aantreden als voorzitter was bij voorbaat een middelvinger naar de nieuwe governance. Het verlies van focus op de thuismarkt door de winst in China, afschaffing mq, de roep om meer melk, de stand still. 2 mld in de rode bakjes en nu weer onderbezetting. Melkgeldherverdeling van weidegang tot klw tot PP. Heeft ie allemaal bij gezeten.
Ik denk dat ie best zijn kwaliteiten heeft, lullen ken ie wel, maar leiding geven en partijen samen brengen zijn denk niet zijn grootste kwaliteiten. Dan moet je dus gewoon geen voorzitter worden.
Dit gezegd hebbende moeten we ook vooruit kijken. Welke bestuursleden hebben we nog over en wat zijn hun kwaliteiten. Als deze bestuursleden het erover eens waren dat Wunnekink de beste optie als voorzitter was wat zegt dat dan over hen? Hoe langer ik er over denk hoe meer ik voel voor een externe vz.
En ik lees en hoor steeds vaker de optie om rvc en coop bestuur te gaan scheiden. Wellicht ook iets om over na te denken. De rol als bestuurder, het vertegenwoordigen van 18000 melkveehouders, vergt andere kwaliteiten dan het controleren van een multinational. Je bent dan als bestuurder minder spreekbuis van de onderneming waardoor je de leden beter kunt vertegenwoordigen en je hebt ook meer tijd om er echt een eigen bedrijf op na te houden. Er word nu soms wat negatief gedaan over bestuurders die hun bedrijf erbij houden voor hun bestuursfunctie, maar we moeten ook zo realistisch zijn dat beide goed doen wel heel veel vraagt. Oftewel de governance discussie kunnen we wel nieuw leven inblazen.

Maar met dat alles gaat de melkprijs of de winst geen cent omhoog. Welke problemen hebben we met elkaar en waar willen we heen met zijn allen. Die discussie moeten we gaan voeren.
mlkvhoudr
@Gerrit v Schaick hoe nu vooruit is DE discussie die de hele sector moet voeren en dan vooruit
+2
EMotie
@Gerrit v Schaick Bij voetbal heet zijn gedrag natrappen.
robbies
@Gerrit v Schaick
Quote:
waar willen we heen met zijn allen

De richting is volgens Wunnekink al bepaald. De doelen zijn door de overheid of de maatschappij opgelegd. Die mogen we niet betwisten. Dat is mij wat te makkelijk
+2
familie pelle
@robbies
Quote:
. De richting is volgens Wunnekink al bepaald. De doelen zijn door de overheid of de maatschappij opgelegd. Die mogen we niet betwisten.

Das typische wunnekink- praat. Gezemel in de ruimte. De doelen van de overheid en/ of de maatschappij zijn slechts ten dele van invloed op de richting die we in moeten slaan.
We hebben 2 problemen; 1. de slechte prestaties van de onderneming.
2. Het tanende vertrouwen in de coöperatie.

1 en 2 raken elkaar deels. Wat mij betreft komt er een externe commissie, aangesteld door de ledenraad. Deze commissie van wijze mannen( mensen van binnen en buiten de sector) gaat elk jaar de onderneming(jaarverslagen) doorlichten en dit rapporteren aan de ledenraad wie het vervolgens terugkoppelt naar de leden. Ook discutabele investeringen/ verkopen zouden onderzocht kunnen worden (engrofoods, verkoop csk)
Op dit moment controleren de RvC de onderneming terwijl diezelfde RvC deels verantwoordelijk is voor de besluiten van de onderneming. De slager keurt zijn eigen vlees. Dit moet anders.
Ik vind het ronduit stuitend hoe er (nog steeds) spastisch wordt gecommuniceerd over bijvoorbeeld Borculo of engrofoods. Geen enkel lid weet hoe het dat gaat terwijl ieder lid er tienduizenden euro’s in heeft zitten.
Gerrit v Schaick
@robbies 'De richting is volgens Wunnekink al bepaald'
Dat is ook te makkelijk inderdaad. Hij geeft op zich gelijk dat we op een of andere manier zullen moeten opereren binnen de kaders die de overheid en de maatschappij ons geven. Ik denk vooral dat we meer problemen hebben dan dat.

De nieuwe ledenfinanciering loopt in zijn eerste jaar al tegen zijn grenzen aan. Het wordt komend jaar direct twee keer coöperatief oplossen.

Melkgeldherverdeling leidt tot onvrede. De volgens bepaalde subjectieve modellen minder duurzame boeren betalen voor de bonus van zogenaamd duurzamere boeren. Bonussen horen uit de markt te komen

Cultuur binnen de onderneming. Functie elders voor Roelofs onlangs. Vrienden Hein voorrang? Hoe tevreden is het personeel en hoe is de relatie tussen personeel en de top?

Vertrouwens issues tussen leden en bestuur. Onvoldoende scherpte bij het bestuur. Geen leider.

Grip op de onderneming. Bestuur voert rol rvc onvoldoende uit. Zie bonus jaska, bijbanen directieleden. Stoelendans directie. Nadere uitwerking rol nodig

Korte termijn visie. Verkopen tafelzilver.

Uitholling vd onderneming. Rfc betaald de gp maar heeft veel ingeleverd. Ondanks meerdere handreikingen leden. Hoe gaat dit verder..
+1
robbies
@Gerrit v Schaick mijn reactie hierboven was cynisch. Ik zie de problemen die jij ziet ook. Gebrek aan focus. Keurentjes zei ooit dat de cooperatie geen schuilplaats mag zijn. Dat sloeg op de boeren, maar kun je ook over het bestuur en de directie leggen. Het is achteraf een van de vele bijzondere uitspraken van Frans, naast het lekkende dak en de kop die wel/niet door het halster was
+1
Jan-T
Quote Reactie van @robbies:
De richting is volgens Wunnekink al bepaald. De doelen zijn door de overheid of de maatschappij opgelegd.

RFC Laat zich dus de wet voorschrijven wat de overheid en de maatschappij wil.
Wat de klanten afnemers willen als product en wat voor de prijs dient te worden betaald welke ook kostprijs dekkend is dat vind men niet belangrijk?.

Hiermee blijkt maar weer dat de coöperatie altijd te goed voor zich zelf heeft gezorgd en de leden leveranciers hebben met behulp van het bestuur bewust een lage melkprijs uit betaald gekregen.

Ik vind dit bewust onbekwaam gedrag van het bestuur.
Noorderling
@Jan-T
Was dat het maar, je vergeet fosfaatrechten en voorstander van fosfaatdestructieplan.

Rfc weet dat derogatie goed voor mij is, zelfde bemoeienis als lnv nu met 7e Nitraatrichtlijn zich komt bemoeien met m'n bouwplan en aandeel (blijvend) grasland. Straks hebben we nr 7, geen derogatie maar wel fosfaatrechten. Dan zijn we in 10jaar toch ongekend achteruit geboerd.
grös
Quote Reactie van @Noorderling:
Straks hebben we nr 7, geen derogatie maar wel fosfaatrechten. Dan zijn we in 10jaar toch ongekend achteruit geboerd.

Ai daar hadden we bij LTO niet aan gedacht toen we het fosfaatplan introduceerden.
+1
robotslaper
Zullen we nu eens stoppen met RFC er is meer dan RFC
+1
EMotie
@robotslaper Aware, Cono, Vreugdenhil........etc
+1
labella
@robotslaper dat doen 239 rfc-boeren nu al weer.
RFC moet nog VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL meer geld lenen, geld is nu goedkoop !!!
Jan-T
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL meer geld lenen, geld is nu goedkoop

Het geld lenen en de rente betalen is goedkoop.
Het geleende geld aflossen is dan weer heel erg duur omdat men te veel leent. en de inkomsten te laag zijn en de risico's veel te hoog zijn.
Terwijl er ook geen goede beheersmaatregelen zijn op de inkomsten bron.
@Jan-T Wat ik al jaren zeg is , dat het eigen vermogen te laag is, rond de 30 %, dan is het vreemde vermogen rond de 70 %, en O ja , RFC hangt er allerlei lul verhalen aan om het anders te doen voorkomen, en nu mogen de boeren weer bijlappen, RFc leent nu weer geld van DE boeren , en dat is dan INEENS eigen vermogen, en op basis van dat gecreeerde ``eigen vermogen `` gaat men nog meer lenen,.Nee ik hoef geen bijval . Het is een piramide spel !!!! Ja en ik weet ook dat er veel zaken spelen waar ook rfc geen invloed heeft .
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente dus wat is, buiten iedereen er maar uit schoppen die je niet aanstaat dan wel de oplossing niet alleen voor de Campina maar ook voor de boeren? Vergeet niet, tis voor ver weg de meesten hun enige debiteur van betekenis. Oftewel de verantwoordelijkheid is nogal groot. Iedereen kan veilig langs de zijlijn blazen maar oplossingen aandragen is echt iets anders
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
@Jan-T Wat ik al jaren zeg is , dat het eigen vermogen te laag is, rond de 30 %, dan is het vreemde vermogen rond de 70 %, en O ja , RFC hangt er allerlei lul verhalen aan om het anders te doen voorkomen, en nu mogen de boeren weer bijlappen, RFc leent nu weer geld van DE boeren , en dat is dan INEENS eigen vermogen, en op basis van dat gecreeerde ``eigen vermogen `` gaat men nog meer lenen,.Nee ik hoef geen bijval . Het is een piramide spel !!!! Ja en ik weet ook dat er veel zaken spelen waar ook rfc geen invloed heeft

Generaties lang hebben coöperaties met veel minder eigen vermogen gewerkt
Dan was de aansprakelijkheid de buffer voor de bank
en werd die aansprakelijkheid als alternatief eigen vermogen door de bank gezien
Nu moeten boeren een bedrag daadwerkelijk gestort hebben. Gewoon als zekerheidsstelling voor de bank
Verder is het hiermee ook bij sommigen blijkbaar nooit goed.
Meebouwen aan onbenoemd eigen vermogen willen ze eigenlijk niet, want dat is melkgeld in de dode hand van de fabriek storten. En dat zien ze nooit meer terug.
Maar de fabriek moet van ze wel een groot onbenoemd eigen vermogen hebben. Dat moet dan blijkbaar uit de lucht komen vallen?
Het eigen vermogen is bij FC nog niet zo slecht. Banken zijn tegenwoordig ook kritisch genoeg , zomaar geld geven doen ze niet.
Alleen was de inleg van leden en oud-leden wat vreemd verdeelt
Daar doen ze nu wat aan, maar blijkbaar had dat wat voorzichtiger en ook meer geleidelijk gemoeten. Zeker nu het wat verhoudingsgewijs wat magere jaren zijn
Maar bedrijfsresultaat en rendement bij FC daar gaat het over, dat is het belangrijkste
+1
mlkvhoudr
@arie.j Rouveen heeft volgens de verhalen 100 procent eigen vermogen dus als dat klopt kan het wel helpen voor betere resultaten
+1
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j Rouveen heeft volgens de verhalen 100 procent eigen vermogen dus als dat klopt kan het wel helpen voor betere resultaten

Dat zal dan ingehouden winst zijn
Cono voegt ook alle winst bij eigen vermogen.
Kan natuurlijk bij FC ook, maar dan begint hetverhaal over dode hand wat je nooit meer ziet weer.
Graafstroom werkt daar en tegen met weinig onbenoemd eigen vermogen beweerd men.
Zo is het overal anders, maar rendement daar blijft het belangrijkste
+1
Jan-T
Quote Reactie van @arie.j:
Dat zal dan ingehouden winst zijn Cono voegt ook alle winst bij eigen vermogen.Kan natuurlijk bij FC ook, maar dan begint het verhaal over dode hand wat je nooit meer ziet weer.

Het maakt mij niet uit dat er van de winst een deel geïnvesteerd word in uitbreiding / nieuwbouw of verbetering van de zuivelfabriek.
Het is heel normaal dat bedrijven geld moeten genereren om te verbeteren.
Vind daarbij ook wel dat de melkveehouder dan ook mee moet profiteren door elk jaar inflatie correctie te verrekenen in de melkprijs.

En daar gaat het compleet mis.
Door arrogantie van onze zuivel coöperaties zorgt de coöperatie goed voor zich zelf maar niet voor haar leden.

Daarom hebben we de stikstof discussie en de daarbij grote problemen met woningbouw die een burger tot slachtoffer maakt.
Terwijl bij een crisis de boer Nederland financieel in de benen houd.
Noorderling
@arie.j
Moet je wel winst maken wil je de verdeelsleutel toe kunnen passen.
sorry
@arie.j al die locaties die gesloten zijn en waar nieuwbouw op staat waar is dat gebleven
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
@arie.j al die locaties die gesloten zijn en waar nieuwbouw op staat waar is dat gebleven

Fabrieken sluiten is meestal alle boekwaarde schrappen, plus als het wat wil ook nog vervuilde grond saneren.
Wordt een onderneming niet rijk van
Kosten drukken door centrale productie, dat is het meestal
Maar reken in eerste instantie maar met boekverliezen i.p.v. winst
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
Nu moeten boeren een bedrag daadwerkelijk gestort hebben. Gewoon als zekerheidsstelling voor de bank

Je weet echt niet waar het over gaat Arie. banken eisen niks. Het zijn de ratingbureaus die iets eisen, maar niet het weerstandsvermogen dat RFC als interne maatstaf gebruikt en waar deze financieringsconstructie voor nodig zou zijn
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Je weet echt niet waar het over gaat Arie. banken eisen niks. Het zijn de ratingbureaus die iets eisen, maar niet het weerstandsvermogen dat RFC als interne maatstaf gebruikt en waar deze financieringsconstructie voor nodig zou zijn

Jij bent de bankmedewerker die inzage heeft en fiat voor leningen geeft?
Zo niet, dan graag even wat gegevens om je uitleg te onderbouwen.
Van een misschien mening, daar zijn er nog heel veel meer van.
Volgens informatie op o.m. de boerderijsite heeft RFC zelf om een beoordeling door een paar ratingsbureaus gevraagd.
Banken hebben echter echt wel een eigen bevoegdheid tot kredietverstrekking.
Vdejong
@arie.j
Quote:
Jij bent de bankmedewerker die inzage heeft en fiat voor leningen geeft?
jij wel?
Volgens mij vertel jij ook een verhaal gebouwd op aannames.🤔
+1
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
Zo niet, dan graag even wat gegevens om je uitleg te onderbouwen.

Ja koekoek, ik ga hier niet jouw verzinsels weerleggen. Ik constateer dat je er niks van weet
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Ja koekoek, ik ga hier niet jouw verzinsels weerleggen. Ik constateer dat je er niks van weet

Een constatering van niks dus
Vdejong
Vandaag een rekening gekregen voor de uitbetaalde interim uitkering. Na verrekening bleef er nog €86,25 over om terug te betalen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
7.585