Uitstel vanggewas geeft onrust

Maistelers op zand- en lössgronden krijgen uitstel van de vanggewasverplichting tot 31 oktober. Jos Verstraten van LTO Melkveehouderij is hier blij mee, maar zet tegelijkertijd vraagtekens bij het verhogen van de daarbij behorende korting op de gebruiksnorm van mais na het scheuren van gras volgend jaar.

Bron

Uitstel vanggewas geeft onrust
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Noorderling
ZLTO wil zich weer even profileren, misschien eens kijken in welke gebieden er een nitraatprobleem is. Misschien wordt het noorden wel opgezadeld met problemen die zich elders voordoen. Niet dat ik verwacht dat een matige groenbemester die je nu nog zaait het verschil maakt.

Maar de continuteelt van mais is eigenlijk de enige teelt die je jaar op jaar uit kunt voeren.
Het kan, maar voor de grond zou je het sowieso al niet moeten willen.
Mais overleeft ook met 200kuub mest, kun je mooi wat dunne fractie kwijt wat op papier al met de dikke fractie vertrokken is. Tarwe gaat wel plat liggen en laat je zulke geintjes wel.
Nu wordt iedereen die wel een plan heeft een hak gezet door verplichte gewasrotatie inclusief grasland en rustgewassen in het 7e nitraatrichtlijn.
Mais wordt hoe dan ook uitgefaseerd, de keus is alleen wie je mede slachtoffer wilt laten worden, nu is dat heel nederland en Cosun + AVEBE worden als coöperaties kapot gemaakt.
+1
Frans1
@Noorderling je lult al mooi met de nieuwe verplichting mee🙄. Bij ons was het 1e of 2e week van oktober hakselen, daarna rogge zaaien, kwam een mooi gewas op, niks matig aan. Laatste 2 jaar in NL voor 1 oktober hakselen, vorig jaar kon het, maar jaar ervoor gewoon net te vroeg, puur door die kalenderwetgeving🤐
robbies
@Noorderling
Quote:
misschien eens kijken in welke gebieden er een nitraatprobleem is

En dat schrijf je dan maar direct naar de maisteelt toe?
Noorderling
@robbies
Nee, maar mais tolereert wel een overaanbod aan stikstof, in tegenstelling tot andere gewassen en maakt overbemesting mogelijk.

Als je op de norm bemest is er niets aan de hand, alleen krijgt men geen grip op de zwarte mest. Dan pakt men plan b en is korte metten met mais maken.
Sta ik niet achter, laat ze maar aanpakken wie de zaak bedonderd en verpest voor de rest, maar het geeft wel de machteloosheid aan van de nvwa/lnv, hun probleem wordt ons probleem gemaakt.
+2
robbies
@Noorderling
Quote:
Nee, maar mais tolereert wel een overaanbod aan stikstof, in tegenstelling tot andere gewassen en maakt overbemesting mogelijk

Je beperkt je blik tot landbouwgewassen. Er is nog een breed scala aan tuinbouwgewassen en vollegrondsgroenteteelt die ook een overmaat aan stikstof tolereren. Daarnaast heb je ook niet in beeld hoe de grondwaterstromen lopen
cjw73
@robbies heeft niet zozeer met de gewassen te maken die er groeien, het is puur de grondsoort war het aan ligt. Lichte zandgronden zijn gewoon gevoelig voor uitspoeling
+2
pieta
@cjw73 Ik denk dat het ook te maken heeft met wat er op staat en hoe het bemest wordt. Lichte zandgrond is misschien wel uitspoelingsgevoeliger maar die ligt er op meer plekken dan alleen in het zuiden.
cjw73
@pieta klopt en op die plekken waar het ligt zie je ook de problemen
+2
achterhoeker2
@Noorderling Er komt geen kuub teveel mest op het maïsland, die mest is nodig voor het grasland.
Dat hele overbemesten is framing vd milieuclubs.
Noorderling
@achterhoeker2

Het grootste probleem zit ook niet bij de derogatiebedrijven. Het is mais op mais met varkensmest wat er op papier niet is maar men wel vanaf moet.
zolang met een paar containerbakken de gehele mest productie afgevoerd kan worden is er wel zwarte mest. En op den duur verergert zich dat omdat de pal/pw waarden oplopen en moet er nog een trukendoos open.

Het makkelijkste voorbeeld is kippenmest op een bult. Je neemt een monster van de ingedroogde bovenlaag en kunt dus de nattere mest midden in de bult afvoeren als kilo's drogestof. Laatste ronde hoeft in de praktijk niet afgevoerd te worden. Kopieer dat naar dikke fractie en zet af en toe een shovel op de weegbrug en succes is gegarandeerd. Niemand kan je pakken omdat de bonnen nog niet volledig ingevuld zijn, heterdaad is praktisch onmogelijk.
Cowboy3
Quote Reactie van @Noorderling:
zolang met een paar containerbakken de gehele mest productie afgevoerd kan worden

Leg ff uit hoe je dit werkt anno 2021 en welke mesttransporteur dit voor je regelt ?
Rdkl
@Noorderling jij snapt hoe het werkt varkensboeren telen niet voor niks allemaal nog een hoek mais
Cowboy3
@Rdkl Varkensboeren met wat grond telen hier gras, daar mag veel P per ha op en @Noorderling heeft de klok(eluider) horen luiden maar weet niet waar de lepel hangt, hij heeft zelf volgens mij nog nooit een M³ mest afgevoerd.
Vaste mest wordt nu altijd per wagen gemonsterd en niet meer van de hoop en een shovel op de weegbrug van een mestverwerker gaat echt niet meer lukken.
+1
Noorderling
@Cowboy3
Dat helpt niet zomaar, stikstof norm blijft 170kg op grasland.

Een geaccrediteerd bedrijf neemt een partijmonster of periodiek bemonsteren.
Afvoeren moet met gps, maar niemand kan vaststellen hoeveel tonnen het betreft tijdens het bemonsteren.

Haak je op het erf bij de weegbrug een trailer aan of pakt een shovel en heb je hebt van 15ton 30 ton mest gemaakt.
Staat iemand te controleren doe je het niet, kan je niks gebeuren. Die invallen zijn niet voor niets, alleen is er geen sluitend bewijs.

Export is het volgende lek. Er zijn caddys onderschept die met agr gps naar Duitsland knalden, valt op als je harder dan 90 rijdt 😉
Rondje om de kerk in België is ook voldoende, niemand kraait daarnaar.
Cowboy3
@NoorderlingEr wordt veelal alleen gecontroleerd op P en P is de beperkende factor bij varkensmest.
De rest wat je schrijft is verledentijd, er wordt nog wel gerommeld maar niet meer met dikke fractie.
Een monstername kost per vracht € 100 en scheiden kost al snel €10 per ton en het verwerken rond de €15 de ton
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar de continuteelt van mais is eigenlijk de enige teelt die je jaar op jaar uit kunt voeren.

kan met gras ook
Twentsch Land
Dacht met Rogge ook.@cs-agrar
achterhoeker2
@cs-agrar Er zijn toch zat gebieden in de wereld waar ze jaar in jaar uit tarwe verbouwen.
Jean-PierreK
@Noorderling, waarom deze reactie bij bovenstaand bericht? Het bericht gaat over LTO en niet ZLTO. En in het bericht wordt juist aangegeven dat juist bedrijven die niet aan continue teelt maïs doen bestraft worden omdat een aantal collega's het risico heeft genomen om zonder onderzaai (of graan als vervolgteelt) maïs te telen.
matt
@Jean-PierreK idd bericht is niks mis mee,verdeel en heersbeleid van lnv echter wel.
En daar trapt @Noorderling met beide benen in.
+1
Noorderling
@Jean-PierreK 'Ik verwacht dat rond 10 oktober in het zuiden nagenoeg alle mais is gehakseld. Met de verplichting van een vanggewas binnen drie dagen ben je dan nog redelijk op tijd. Nu betaal je als sector de prijs voor ruimte tot 31 oktober die lang niet overal nodig is.'

De laatste zin zit hem de crux. Noorden moet maar verrekken omdat het in het zuiden allemaal zo geweldig gaat.
Dat een kleine groep het verpest voor 90% ben ik het direct mee eens, maar dan moet je het bij die 10% halen en als sector ook lef tonen, het lek blijft zo in stand, geen resultaatverbetering en kunnen we bij het 8e Nitraatrichtlijn definitief omscholen naar boswachter.
+1
labella
@Noorderling och tegen die tijd heb ik een leeftijd dat een beetje boswachtertje spelen ook wel lekker kan zijn.
weurding
@labella boswachtertje spelen is denk ik lekkerder als je stuk jonger bent😉
Jean-PierreK
@Noorderling, op 10 oktober is in het zuiden ook niet alle maïs rijp verwacht ik. Vooral bij diegene die eerst nog een snede gras hebben geoogst.

Gezien de reactie van de minister is de rijpheid van de maïs ook (voor haar) niet belangrijk.

Kortom als je komende jaren mais wilt telen leer van dit jaar. Als je tegen kalenderlandbouw bent doe dan onderzaai. Een zaaibak op de rotoreg voorkomt dat je nog een keer door het perceel heen moet.

Voor mij hoef je het niet te doen, maarik verwacht niet dat de regels minder strikt gaan worden.
Noorderling
@Jean-PierreK
Zit op klei, of mais nkg na tarwe of we ploegen in november. Het maakt mij allemaal niet uit, maar waar men naar toe wil met allerlei groenbemesters wordt niet na alle teelten een succes en de volgteelt een fiasco, grond moet verweren door vorst, droogte en regen.
Leo,s vriend
@Noorderling Kan een heel eind met je meegaan, de "fraudeurs" worden nu min of meer beloond, maar voor de goedwillenden die echt geen onderzaai konden toepassen door de regen. (er zijn spuitmachines met 2 trekkers door de mais getrokken om nog iets van het gewas te redden van het onkruid) was deze uitzondering broodnodig.
Noorderling
@Leo,s vriend
Met huidige gebruiksnormen is er geen probleem. Kalenderlandbouw lost ook niks op, zoals je al zegt wordt onder druk bodemstructuur om zeep geholpen met alle gevolgen van dien. Terwijl je nu zetmeel wint, hogere eiwitbenutting van gras in het rantsoen etc.

Daar staat opname van die paar plantjes groenbemester bij in het niets, dat gaat pas echt groeien in april en zou als uitspoeling bestaat alles al weg zijn.
Gras doet er nu ook al 2week over om het land enigzins groen te laten lijken en de dagen worden per dag kouder, natter en korter.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noorderling:
Daar staat opname van die paar plantjes groenbemester bij in het niets, dat gaat pas echt groeien in april en zou als uitspoeling bestaat alles al weg zijn.

Bij jullie in het noorden op de klei misschien, hier in het warmere oosten op zand groeit de groenbemester als kool in het najaar.
Noorderling
@Leo,s vriend
Daarom werkt kalenderlandbouw ook niet met generiek beleid met allerlei grondsoorten en 300km noord/zuidelijker.

Maarja, door dat gegeven verpesten we het voor het zuiden aldus jos:
"Nu betaal je als sector de prijs voor ruimte tot 31 oktober die lang niet overal nodig is."
Melkboer16
Gevolg is dat niemand volgend jaar nog onderzaai doet.
Het is ook niet mijn favoriete hobby maar er is mee te leven. Met de aanscherping van de regels zijn we verder van huis.
Gewoon onderzaai verplichten en verder geen gezeik
Farma_boerke
@Melkboer16 Onderzaai is het probleem niet, dan staat er al wat (zolang je het bonnetje maar bewaard). Zaaien vanggewas na hakselen na 1 oktober was het probleem, dat halen we nu in zo'n jaar niet.
Daarvoor is uitstel verleent. Onderzaai is gewoon de veilige optie komend jaar
+1
diekman
@Melkboer16 zet maar bij oud ijzer
Melkboer16
@diekman uw opmerking getuigt dat u zeker niet bij de blijvers hoort.
George
@Melkboer16
Blijvers? Zijn dat de onderzaaiers?🙈🤣
jg
Krijg nu het idee dat afschaffen van derogatie wel heel goed uit gaat komen voor de politiek........
+2
Boerma
@jg dat zeggen ze op prikkebord elk jaar weer maar toch hebben we het nog steeds
Koeien boertje
@Boerma dan moeten ze zich er wel druk overmaken anders hebben we de kelders weer leeg als ie verleend gaat worden
EMotie
Josje=zuid=geweldig
Noord=Probleem
Josje=splijtzwam
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!