Illustratie van: jd6100

Vreba Melkvee in de clinch met LNV over fosfaatrechten - Boerderij

Het grootste melkveebedrijf van Nederland in Vredepeel beschouwt zichzelf als knelgeval.

Quote:
LNV heeft indertijd een garantstelling van € 2,5 miljoen verstrekt, zodat Vreba de benodigde financiering rond kon krijgen. Hierna was de NIBC Bank bereid om Vreba Melkvee een lening te geven van € 24 miljoen. In de ogen van het melkveebedrijf kreeg het met die garantstelling ook groen licht voor uitbreiding van LNV.

Deel dit topic

Reacties

+2
Weidezicht
Waarom geeft een ministerie een garantstelling aan een melkveehouder? Kan artikel niet lezen. En vervolgens 24 miljoen lenen? Om koeien te melken?
+1
Kars
@Weidezicht "Vreba Melkvee ligt overhoop met ministerie van Landbouw (LNV) over fosfaatrechten. Het grootste melkveebedrijf van Nederland in Vredepeel, met ruim 2.500 koeien, beschouwt zichzelf als knelgeval omdat het minder fosfaatrechten heeft gekregen dan het bedrijf nodig heeft.

Die benodigde fosfaatrechten moeten nu elders vandaan komen. Om dat te financieren is al grond verkocht, evenals fosfaatrechten. In plaats daarvan wordt nu een deel van de fosfaatrechten geleased.

Investeren in fosfaatrechten
Het melkveebedrijf wil verder investeren in innovaties op het gebied van milieuvriendelijke stallen (waarin emissies van ammoniak en methaan vergaand worden gereduceerd), melk- en mestverwerking. Dat is echter alleen mogelijk als Vreba Melkvee niet zoals nu het geval is ook veel moet investeren in fosfaatrechten, betoogde hun advocaat Joost de Rooij van Linssen Advocaten maandag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Wat Vreba Melkvee vooral dwarszit is dat LNV wel een garantstelling heeft gegeven voor een omvangrijke lening die nodig was voor uitbreiding en verduurzaming van het melkveebedrijf, terwijl mogelijke maatregelen om de fosfaatreductie te beperken toen al in de lucht hingen.

Garantstelling van LNV
LNV heeft indertijd een garantstelling van € 2,5 miljoen verstrekt, zodat Vreba de benodigde financiering rond kon krijgen. Hierna was de NIBC Bank bereid om Vreba Melkvee een lening te geven van € 24 miljoen. In de ogen van het melkveebedrijf kreeg het met die garantstelling ook groen licht voor uitbreiding van LNV.

Het ministerie moet in deze zaak out of the box-denken, aldus Vreba-advocaat De Rooij. Hij pleit voor een ontheffing voor het melkveebedrijf, waardoor het niet hoeft te investeren in fosfaatrechten, maar dat geld kan steken in innovaties. De innovaties bij Vreba Melkvee zouden een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem en ook het wereldvoedselprobleem, aldus het melkveebedrijf en hun adviseur Peter Smeets.

LNV voelt niets voor zo’n ontheffing. Dat het bedrijf na de peildatum voor fosfaatrechten in 2015 grote investeringsverplichtingen is aangegaan, is in de ogen van het ministerie de eigen verantwoordelijkheid. “Vreba had kunnen en moeten weten dat dit hen stevig in de wielen zou gaan rijden.”

Beroep op knelgevallenregeling
Vreba Melkvee heeft eerder een beroep gedaan op de knelgevallenregeling bij het fosfaatreductieplan. Dit verzoek werd afgewezen door LNV. Het CBb was het toen met LNV eens. Het melkveebedrijf kreeg hoge heffingen opgelegd omdat het meer koeien had en aanhield dan op basis van het fosfaatreductieplan was toegestaan. In totaal werd er ruim € 500.000 aan heffingen opgelegd. Wel is er een betalingsregeling met LNV afgesproken voor de heffingen die Vreba moet betalen.

Het CBb doet naar verwachting in september uitspraak in deze zaak."
boerderij.nl/vreba-melkvee-in-de-clinch-met-lnv-ov….
+3
Kars
Emissie beperkende maatregelen nemen en dan dik 1000 koeien erbij. En dan gratis rechten erbij. Zo kan ik ook me emissie arme systemen financieren plus de koeien. Van 1000 naar 2000 koeien groeien ging makkelijker dan van 100 naar 200 zei een verbakel tegen mij bijna 20 jaar geleden. Weet niet of hij met die uitspraak eens is en van wie werkelijk de boerderij nog is. Volgens mij zit er van jan en alleman geld onder.
+1
T60401
@Kars 2500 koeien melken en een betalingsregeling moeten treffen voor 500000 euro. komt overeen met 20000 euro voor een melkveebedrijf van 100 koeien. Denk dat meeste dat wel kunnen aftikken. Dat het dan effe niet lekker uit komt is een ander verhaal.
+4
Kars
@T60401 daarom das toch paar weken melkgeld en is betaald. Verbakels willen heel veel, behalve ervoor betalen. Mja hoe groter hoe arroganter ze worden. Ken er zo enkele meer.
Elvis
@T60401 24.000.000 op 2600 koeien zitten ze voor een euro de liter
Druk
@Elvis
Met schijnbaar weinig hypotheekmogelijkheden (weinig eigen grond), want ze hadden een Overheidsgarantie (vroegere BF-garantie?) nodig van maar liefst 2,5 mln euro 😞
George
Vreba ligt wel met velen in de clinch.
BertK
Gevalletje voorzienbaarheid?
+1
mlkvhoudr
Zal wel om zoiets gaan

veeteelt.nl/nieuws/…
hans1980
@mlkvhoudr ok bedrijf te starten dus losse bv voor dochter of zo ?

Ze zijn daar wel slim je moet de regels maar net weten , ook die zelfzuivelaars regeling 3/4 fosfaatrechten nodig
mlkvhoudr
@hans1980 voor op gesteld dat ik het niet weet hè maar ik wel eens van een garantstelfonds gelezen had leek mij dat de enigste logische verklaring waarom het ministerie er een rol in heeft
+2
de hoef
@mlkvhoudr jij bent nog nie zo dom
mlkvhoudr
@de hoef Robbies is nog slimmer lees ik net😃
+1
robbies
@mlkvhoudr dat is ook alleen van toepassing als alle zekerheden al in onderpand zijn
puntertje
Wat sneu nou, zullen we een rekening openen en een actie voor ze starten?
Limootje
w
Bekkink
Vreba opdoeken. Dan kan de rest van de boeren rustig doorboeren.
Altijd hetzelfde gezever daar.
mlkvhoudr
Hebben ze het gelijk aan hun kant gekregen uiteindelijk?
jg
@mlkvhoudr Denk het wel , hoor dat Lubbert van Dellen de advisering verzorgt.
Kalfjes
Ze hebben zelfs rond de peildatum veel gerommel met dieren
Is 100 procent bewezen blijkt uit WOB. Maar die wob plaatsen ze niet op internet terwijl dat wel moet
Porky
Mij is altijd gezegt ; " zo je er aan komt,kom je er ook weer van af " komt met veel dingen wel uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!