Schouten wil actie rond dierenartsentekort

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil werk maken van het dierenartsentekort. Zo komt er een verdiepend onderzoek naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van dierenartsen en de relevante trends die van invloed zijn op de gewenste capaciteit van de beroepsgroep.

Deel dit topic Schouten wil actie rond dierenartsentekort (nieuweoogst.nl)

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil werk maken van het dierenartsentekort. Zo komt er een verdiepend onderzoek naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van dierenartsen en de relevante trends die van invloed zijn op de gewenste capaciteit van de beroepsgroep.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
labella
Ik weet niet maar vroeger liep hier 1 dierenarts die alles deed en zijn vrouw de kleine huisdieren en de administratie. Nu lopen er een stuk of zeven en een hele batterij assistentes en dan zouden er dierenartsen te kort zijn? Laten ze maar eens wat meer uren draaien!
+12
Erco
@labella minder regelgeving en administratie wat denk je daar van?
+3
labella
@Erco dan is niet dierenarts tekort het probleem maar de totaal doorgeschoten administratie- en regelgevingsdruk.
hoest
@labella precies
hoest
@labella die ene vroeger die eens een keizersnede een paar pot penicilline achter laten etc deed
Die nog nooit van koealert, pbb, koemonitor etc etc had gehoord. Die bedoel je?

En dat boeren zo gek zijn om nog steeds 80+ uur per week te werken betekent toch niet dat dierenartsen dat ook moeten
oubi
@hoest dr flimmen is niet meer
hoest
@oubi bosma ook niet meer
marcsterreborn
@hoest Maaike van den berg is ook gestopt
sorry
Quote Reactie van @marcsterreborn:
t Maaike van den berg is ook gestopt

ab ook.... die is vinoloog geworden
+1
mlkvhoudr
@hoest als je toch geen geld hebt om uit te geven kun je toch maar beter lekker aan het werk zijn toch 🙂
overstekend wild
@labella idd een gecreëerd te kort. Weer door een shitload bureaucratie, icm minder eigen praktijken/meer veeartsen in loondienst, die hebben een ander leven dan alleen maar werken
Nevergiveup
Als er nog niks ziek is moet je ook allemaal van die plannen maken samen met de dieren arts , en mag je zelf weinig.

Dat was 20 jaar geleden wel simpeler geregeld.
Weidezicht
Ben bang dat schouten het dierenartsentekort op gaat lossen door de veestapel te halveren.
+3
apel
Ze moeten is ff bij de opleiding een schifting maken. Diegene die niet van plan is om 's nachts te werken heel niet aan de opleiding laten beginnen. Er worden er legio uitgeloot die maar wat graag dierenarts willen worden, maar hier op de praktijk klagen ze dat ze van de weet ik hoeveel sollicitanten er hooguit een paar krijgen die nog bij nacht en ontij de weg op willen. Het zooitje bij de poort selecteren.
sorry
@apel 3/4 is vrouw ,waarvan de meeste aftaaien na een aantal jaren te hebben gewerkt
Vdejong
@sorry was zeer tevreden met de vrouwlijke dierenarts. Houdt het ook al een heel aantal jaren vol.
JappieJo
@Vdejong hier ook 2 dames, mag er wel over
+1
Nevergiveup
@JappieJo der overheen ? Is dat per 10 min tarief ? 🤐
+1
JappieJo
@Nevergiveup wij betalen per minuut 😎, alleen de voorrijkosten maken het duur😅
+1
Nevergiveup
cjw73
@Vdejong hier draait er 1 in de praktijk al vele jaren mee. Maar er zijn ook een aantal andere dames geweest die het allemaal maar 1 a 2 jaar gedaan hebben.
Vdejong
@cjw73 de onze is in het verleden met zwangersschapverlof geweest, toen kregen we een andere. Deze is 1 keer geweest en toen was ik haar al zat. Mevrouw dacht mij te vertellen hoe ik een het bedrijf moest runnen.
George
Hier heeft de dierenarts er niet veel zin meer in. Varkensboeren heeft ie al eerder afgestoten maar de melkveehouderij raakt ie ook zat. De kosten voor allerlei eisen en certificering worden veel te hoog zegt ie voor de paar klanten die hij nog maar heeft.
ted9
@George Je zou denken dat er nog teveel dierenartsen zijn doordat er minder boeren komen. En als ik de verhalen op het prikkebord moet geloven zijn er bij de grotere bedrijven veel minder problemen door het stelselmatig werken. Ook de fokkerij en het op en top krachtvoer waar we miljoenen aan uitgeven zou er al tot moeten geleid hebben dat we amper dierenartskosten hebben......maar niks is minder waar
+1
Farma_boerke
Misschien zelf minder dierenartsen wegtrekken vanuit de primaire sector tbv NVWA?
werkenvoornederland.nl/vacatures/…
+2
hoest
@Farma_boerke degene die bij de nvwa komen wel jij niet als dierenarts hebben, en de goeie dierenartsen willen niet bij de nvwa werken
Farma_boerke
@hoest de nvwa-ers zijn meest schoolverlaters, het is dat of invalkracht. Inkopen in praktijken icm wonen/leven is voor hen ook duur. Dan krijg je dus ook keurmeesters zonder inzicht/ervaring en steeds meer “issues”
Koeien boertje
Hier klagen ze ook steeds over het papier werk wat de halve dag in beslag neemt.
Dat moeten wij ook betalen
ted9
@Koeien boertje Ze klagen er over maar zijn er maar wat blik mee in deze krimp markt
+2
Leo,s vriend
@ted9 Hier niet,onze dierenartsen willen dierenarts zijn, geen bureaucraat.
Verder veel respect voor, ze werken keihard, bij nacht en ontij.
ted9
@Leo,s vriend Oké vertel hoe laat beginnen ze in de morgen?
JappieJo
@ted9 volgens mij standaard 8.30, maar heb ze ook wel om 07.00 gehad. Net wat je afspreekt
ted9
@JappieJo Oke prima allemaal hoeveel werken er nog na hun 60e verjaardag
cjw73
@ted9 de meeste hier in de praktijk werken door tot ze 65 zijn.
+1
Leo,s vriend
@ted9 Vanaf half acht zijn ze op de praktijk, 3 rundveedierenartsen, dus 1 keer per 3 weken weekend -en een week nachtdienst, na een halve nacht zonder slaap, en soms in de kou, 's morgens gewoon weer om half acht op de praktijk.
vergis je niet, na een keizersnee midden in de nacht lig ik na 10 min weer op 1 oor, de dierenarts moet een kwartier rijden naar praktijk, spullen inpakken/verversen, kwartier naar huis, en dan met koue poten het bed in, met pech een uur later weer een telefoontje.En als ze pech hebben belt er iemand in paniek over een kat met diarree, moeten ze ook nog fatsoenlijk te woord staan.
ted9
@Leo,s vriend Tijd voor schaalvergroting dus.
Leo,s vriend
@ted9 Juist niet, komt er weer een investeringsmaatschappij die praktijken opkoopt, en het leven van boeren en dierenartsen zuur maakt.
ted9
@Leo,s vriend Praktijken samenvoegen kan toch prima gebeurt bij melkmachine leveranciers en mechanisatiebedrijf ook. Heb je veel minder nachtdiensten.
Leo,s vriend
@ted9 Ja, samenvoegen, of liever samenwerken, is een goede optie, maar kwaliteit van dienstverlening mag er niet onder lijden.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Hier niet,onze dierenartsen willen dierenarts zijn, geen bureaucraat.

Dat is de reden hier dat onze dierenarts eerst de varkensboeren heeft afgestoten en nu eigenlijk ook wel van de melkvee/rundveehouders af wil. De kosten voor certificering en allerlei bureaucratische onzin zijn veel te hoog voor een kleine praktijk doordat er veel gestopt zijn.
+1
cjw73
@George en aan kleine huisdieren is veel meer te verdienen.
George
@cjw73
Ja veel meer en minder gezeik met allerlei borging en andere flauwekul.
+2
Noorderling
@George
Minder gezeik echt niet, je bent met kleine huisdieren anno 2021 meer psycholoog dan dierenarts. Die carrière switch van landbouw naar huisdieren gaat je niet meevallen. Dat het bij rijden alles mag kosten is wel een voordeel.
George
@Noorderling
Toch zie ik het hier gebeuren. Zal toch wel een stuk makkelijker zijn.
Leo,s vriend
@George Ja, zo is het, probleem voor mijn rundveedierenartsen is echter dat ze een echte rundveedierenarts zijn, en de schurft hebben aan kleine huisdieren.
Vdejong
@ted9 hier begon ze om 8 uur. Had ik tenminste tijd om te eten en even de ogen dicht te doen.
+2
robotmelker
Uitrusting veearts 5 soorten antibiotica 3 pijnstillers 2 verdovingsmiddelen en 1 euthanasiemiddel, thermometer stethoscoop en operatiemateriaal. Voorrijkosten uurloon en marge op de afgeleverde rommel en totaal geen eigen risico. Nee... Als melkveehouder duidelijk het verkeerde vak gekozen!! Totaal geen probleem mee... Maar ons verdienmodel is compleet naar de haaien!
+1
Kars
Me zus heeft huisartsenpraktijk. Die heeft best wel waardering voor veeartsen. De studie is net zo moeilijk met nadeel dat dieren niet praten. En de verdiensten zijn belange na niet die van een huisarts.
Als ze zelf diensten draait 120 euro per uur en diensten verkoopt voor 80/90 euro per uur. Oor thermometer kost 6000 euro mja als ik 120 keer bij mensen themperatuur meet a 50 euro is ie terug verdiend. Tsjah als je zo kunt declareren is ondernemen een eitje.
hoest
@Kars en een veearts komt ook daadwerkelijk als je belt......
+1
Kars
@hoest ik denk omdat meestal wel iets aan de hand is. Bij huisarts is geregeld wel flauwekul.
+2
Vdejong
@Kars bij boeren niet! Die gaan door tot ze omvallen.
Farma_boerke
@Kars Mocht je ooit door aliens worden ontvoerd 😉 en gewond raken, probeer een dierenarts te vinden en geen arts. De dierenarts is breder opgeleid met diverse fysiologie en verstaat zijn patienten toch niet.
Vdejong
@Farma_boerke
Quote:
worden ontvoerd 😉 en gewond raken,

maar hopen dat dat niet in het weekend gebeurd. Bij de huisartsenpost lost men het op met een paracetamol.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!