Wie betaalt?

Tijden veranderen. De koeien op stal houden, was nog niet zo lang geleden doodnormaal. Nu ben je als melkveehouder bijna een misdadiger als je het flikt. Nog niet zo lang geleden waren boeren met paardenbloemen in het land slechte boeren, nu worden ze toegejuicht. En het is nog maar een paar jaar geleden dat ik […]

Deel dit topic Wie betaalt? (melkvanhetnoorden.nl)

Tijden veranderen. De koeien op stal houden, was nog niet zo lang geleden doodnormaal. Nu ben je als melkveehouder bijna een misdadiger als je het flikt. Nog niet zo lang geleden waren boeren met paardenbloemen in het land slechte boeren, nu worden ze toegejuicht. En het is nog maar een paar jaar geleden dat ik […]

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+9
Slingeland
Ik trek een streep waar ik een streep trek.
Ik ben melkveehouder en geen boswachter
+1
Melkweb
@Slingeland je bent boswachter en melkveehouder. Dat bepaald wie jou betaald. En je zal wel niet vooraan lopen in de meute maar je gaat stilletjes wel mee want geld stuurt jou uiteindelijk ook wel.
+7
Slingeland
@Melkweb Ik heb ook nog andere hobby’s
Exit melkveehouderij is altijd optie
Niemand dwingt mij
doetmaarwat
@Slingeland
Nou doei dan maar.
dewittemotor
@Melkweb Die jou betaald, betaald wel slecht
+1
Twentsch Land
Weer de zoveelste idiotologie ..... lang niet elk gebied/perceel zijn geschikt voor dergelijk.....daarnaast ook geen enkel verdienmodel voor deze plannen.
Melkweb
@Twentsch Land wie bepaald dat jij daar maar een verdienmodel van moet hebben. Ze dwingen je gewoon. Goed voorbeeld is een goede vriend met een snackbar, moest het hebben van "de snelle hap". Gemeente maakt in het kader van het milieu het gebied autoluw. Hij moest maar aanpassen maar niemand garandeerde daar een verdienmodel in. Covid deed de rest en nu is het over en uit.
+2
Slingeland
@Melkweb mooi voorbeeld
Aanpassen tot je er bij neervalt
Speciaal voor jou zal ik het nog een keer uitleggen.
De maatschappij wil heeeeel veeeeeel.
Dan zeg ik: eerst betalen en dan kijken we wie het wil leveren. Wil je dat als maatschappij niet? Dan haal je het maar ergens anders
Jij draait het om. Omdat de maatschappij denkt wat te willen te hebben moeten we er aan voldoen zonder zekerheid van een verdienmodel
Dus eerst het verdienmodel regelen en dan de volgende stap
Omdat het verdienmodel niet geregeld gaat worden komt de volgende stap ook niet. Een klein marktaandeel zal via een gepimpt verdienmodel afgezet kunnen worden. De meeste burgers gaan kost meer betalen voor de boodschappen dan wat echt nodig is
Einde discussie over maatschappelijke wensen
Melkweb
@Slingeland draai jezelf eens om naar de spiegel toe, we doen zelf ook. Anders zou het loonbedrijf bijvoorbeeld nog wel met een Miedema lt 25 op je erf komen. Maar het moest groter en sneller voor minder geld per hac. Over (boer-) maatschappelijke eisen/wensen gesproken zonder af te vragen: wie betaald... het is altijd terugkerende discussie. De snelheid ervan gaat in onze sector nu gewoon te snel en dat wreekt
Slingeland
@Melkweb ja, dat wreekt
Veranderingen zijn van alle tijden
Veranderingen die economische niet kunnen van korte duur
Succes met MVO
+2
de hoef
@Slingeland jij stopt dus gewoon
+1
Slingeland
@de hoef vast wel een keer
Op basis van economische resultaten ben ik 1 van de laatsten
de hoef
Quote Reactie van @Slingeland:
ben ik 1 van de laatsten

als je niet meer tegen de regels op kunt 1 van de eerste
Slingeland
@de hoef Welke regels kan ik niet tegen?
Dat Rfc, cono, Aware etc deelstromen hebben waar je voor kunt kiezen zijn geen regels
Welke regels praat jij over?
de hoef
Quote Reactie van @Slingeland:
Welke regels praat jij over?

dan benoem ik het verkeerd
jij doet hoe jij het wil en altijd al gedaan hebt, en wil niet produceren wat de consument vraagt
Noorderling
@de hoef
Consument of maatschappij?
Het zijn dezelfde mensen die anders handelen.

Als de consument gaat handelen nar wat zij als maatschappij wil, ontstaat er vraag, stijgt de prijs en stappen er wel boeren in. Blijkbaar gebeurt dat maar marginaal en kun je concluderen dat er geen vraag is.
Slingeland
@Noorderling Ik sluit me hier bij aan
Wanneer PP melk verandert in PPP melk gaat er een wereld voor ons open
+1
Erco
@de hoef De meeste consumenten willen gewoon goedkoop. Dat is t probleem
cs-agrar
Quote Reactie van @Slingeland:
waar je voor kunt kiezen

🤔
Erco
@cs-agrar lees: door je strot geduwd 😉
+1
pieta
@Slingeland Als de regels je niet tegenstaan en de financieel ben je volgens eigen zeggen de beste waarom zou je dan praten over exit melkveehouderij?
+1
doetmaarwat
@Slingeland
Je voelt je wel superieur.
Als jouw economische resultaten dan toch zo geweldig zijn waar maak je je dan zo druk om.
Slingeland
@doetmaarwat De melkveehouderij is geen aantrekkelijke tak meer
Dit ga je merken wanneer bijvoorbeeld het aantal dierenartsen opdroogt
Een bepaalde kritische sectoromvang is wenselijk
Daar maak ik me zorgen om
Slingeland
@Slingeland Tank volmaken doe ik met oa de volgende dieren
Bovenste foto is van een vaars: 194DIM 49kg
Tweede foto is derde kalfs: 31DIM 71kg

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

cjw73
@Slingeland 3 x melken of robot?
+1
Slingeland
@cjw73 robot
hans-hans
@Slingeland leuke/mooie foto s en een goeie productie
marcsterreborn
@Slingeland of kiezen voor koeien die niet zo vaak een dierenarts nodig hebben...
+4
Slingeland
@marcsterrebornTrieste reactie
+2
matt
@Slingeland
Op basis van economische resultaten ben ik 1 van de laatsten


Wat ben je toch een kerel,eerst schreeuw je hier brand en moord als fosfaatknelgeval.

En nu deel je jezelf in bij de beste boeren van het land 😀))
Slingeland
@matt Dat is uitstekend te combineren
De economische resultaten zijn uitstekend op basis van technische kengetallen
Dan praat ik over variabele kosten
Het bedrijfsresultaat bedroevend wanneer je het totaalplaatje ziet
+2
matt
@Slingeland dan is het maar goed dat ik niet zo technisch ben.
Slingeland
@matt Iedereen heeft beperkingen
+3
pieta
Quote Reactie van @Slingeland:
e economische resultaten zijn uitstekend op basis van technische kengetallenDan praat ik over variabele kostenHet bedrijfsresultaat bedroevend wanneer je het totaalplaatje ziet

Dit had ik al verwacht. Technisch heel goed, economisch matig eindresultaat. Wij melken vaak rond de 28 ltr gemiddeld, technisch wellicht matig maar economisch wel aardig al zeg ik het zelf dan even.
Noorderling
@pieta
Ik lees technisch en variabel prima resultaat. De reden dat er uiteindelijk niks over blijft hebben meer last van, de peildatumloterij.

Met veel kunst en vliegwerk kun je de 10.000kg per koe wel halen. Daarboven gaat dat niet meer op en mag er niks mis gaan. Dan verdunnen de kosten hard, van bijvoorbeeld onderhoudsvoer.
pieta
@Noorderling Ik heb 11.000 kg gemolken waar ik eerst boerde. Nu melken we er ongeveer 9.500 per koe. Beide gevallen zijn de resultaten goed. Wie echt in de top melkt doet heel wat dingen goed. Maar dat sluit natuurlijk niet uit dat iemand met een wat lagere productie ook veel dingen goed kan doen. Ook bij ons gaat niet zo heel veel mis. Maar bij ons krijgen ze een rantsoen van 80% gras van eigen land. Waarvan 80% blijvend ouder grasland is. Koeien doen het er goed op en zijn er gezond bij. Maar de allerhoogste productie haal je er niet mee.
+1
Noorderling
@pieta
Alleen heb je niet alleen maar gemiddelde koeien in je stal lopen met lactatiewaarde 100.
Er is vast wel een koe die in je huidige omstandigheden die 11.000kg geeft.
Die koe laat zien wat er kan, het is zeker niet mijn doel de toppers beter te laten presteren en daar zit niet de grootste winst, maar het niveau van het ondereind van de veestapel te verbeteren. Wat maakt het dat de ene koe moeite heeft met 7000 en de ander makkelijk 11 geeft in dezelfde stal, met hetzelfde voer?

Als je daar je vinger achter kunt krijgen, kun je wellicht met minder werk, meer melk of met minder koeien dezelfde hoeveelheid melk leveren. Dat rekent al snel voordelig door.

80% van het ruwvoer of op drogestofbasis van het totaal rantsoen?
Het is welke weg je inslaat, maar wat je doet moet je goed doen. Ken boeren die intensief zijn, wel veel sleufsilo's hebben en wanneer het ruwvoer nagenoeg gratis is het eigen gewonnen voer onaangebroken laten en hierdoor een voorraad van 2jaar opbouwen Kun je goedkoop melken, of je investeert in grond en moet er dan al gauw zoveel mogelijk af halen. Maakt mij niet uit wat of hoe iemand iets doet, maar wat je doet moet je consequent in zijn, en ik denk niet dat dat momenteel auto's vol ruwvoer kopen is om voorraden aan te vullen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen heb je niet alleen maar gemiddelde koeien in je stal lopen met lactatiewaarde 100

Daar hebben we de fokkerij voor. We fokken met de in onze ogen beste koeien door.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Daar hebben we de fokkerij voor.

Denk dat die factor wordt overschat. We zitten allemaal in dezelfde genenpool te vissen met gigantische verschillen in prestatie in de stal als tussen koppels.

Het begint al met een gezonde koe met goede eicelkwaliteit, meest onderschatte is denk ik nog het epigenetica. Was laatst een onderzoek waaruit bleek dat de meeste 100.000kg melk koeien geboren zijn uit een pink. Je voert niet alleen de koe, maar ook al het ongeboren kalf.
Fok je met je oudste koeien of houdt je juist je kalveren aan van je jongvee, welke dier is in staat om het beste kalfje op de wereld te zetten. Vaak hangt men dat voordeel weer op aan betere genetica om het verdienmodel in stand te houden.
+1
pieta
@Noorderling Waar zou het verschil in productie vandaan moeten komen als het niet genetisch is? In epigenetica en opfok kan best een deel vh verschil zitten maar niet alles. Bij ons krijgen kalfjes vanaf de geboorte allemaal dezelfde zorg en omstandigheden. In de dracht kan wel verschil zitten maar als dat de verklaring voor de verschillen is hadden we die allang vastgesteld. Dat de meeste 100-tonners uit pinken geboren zijn zit ook logica achter. Er zijn veel bedrijven waar de vaarzen allemaal van een fokstier kalven. We hebben als sector lang met een 30% vervanging gewerkt. Dus een groot deel vd vaarskalveren komt uit een 1e kalfs. Over een paar jaar zullen jaarlijks de meeste 100-tonners een insire stier als vader hebben. Zijn om die reden de insire zo goed of is er een andere reden?
Noorderling
@pieta
Het is een erg ingewikkeld, niet direct tastbaar en zichtbaar iets.
Het begint al hoe de moeder er voor staat met de eicelkwaliteit. Daarna de bevruchting en hoe het kalf voorzien wordt van voedingsstoffen, daarna de droogstand waarin je zo goed mogelijke biest wilt met een vlotte geboorte. Heb je varriatie in programmering, biestkwaliteit, biestopname en daarmee de weerstand. Daarin kan al heel veel fout gaan.

Onlangs nog een kalf van een koe die niet goed liep, moest er in de lactatie aan trekken, voeropname in de droogstand niet goed genoeg. Het resultaat was dan ook 3x niks. Slechte biest, te weinig en een kalf dat niet fit oogde ten opzichte van de rest wat geboren is.
Terwijl de koe het als vaars en tweede kalfs wel goed deed en ook een vaars heeft lopen als nakomeling die met lw 104 goed mee komt.

Er kalfden inderdaad veel vaarzen, maar ook in die selectieronde met export of vervroegde afvoer kwamen ze wel bovendrijven en bleven lopen. Zijn ook strategieën waar alles met hf geïnsemineerd werd en alle kalveren van pinken vertrokken omdat deze zich nog niet bewezen hadden, spreiding is er genoeg.
slagroomvla
@Noorderling Alles wat hier oud wordt heeft vooral een goede vruchtbaarheid, gewoon elk jaar een kalf en verder nergens extreem in zijn...
+1
pieta
@Noorderling Toch denk ik dat fokkerij een grote invloed heeft. Maar het maken van de juiste paringen nog meer. Of zoals slagroomvla opmerkt, vooral een goede vruchtbaarheid is belangrijk. Koeien die elke 400 dagen kalven vervetten niet en daarmee voorkom je veel problemen.
Slingeland
@pieta was het maar zo eenvoudig
+1
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Toch denk ik dat fokkerij een grote invloed heeft. Maar het maken van de juiste paringen nog meer.

Als je het zo stelt zouden twee volle zussen het zelfde moeten presteren. Helaas gaat dat niet op.
pieta
@T60401 Dat het niet telkens hetzelfde uitvalt is mij wel duidelijk. Maar met gerichte fokkerij zie ik toch vooruitgang gemiddeld genomen.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
vooruitgang gemiddeld genome

juist maar de spreiding in de veestapel blijft. Ben het met noorderling eens als je het lukt om alle koeien het zelfde te laten presteren er winst te behalen is. De beste hoeven niet beter maar de slechtste zouden het zelfde moeten presteren dan de beste. Als iemand hier de oplossing voor heeft hoor ik het graag.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
juist maar de spreiding in de veestapel blijft

Maar als ze allemaal vooruitgaan doet fokkerij toch ook iets. Management bepaalt een deel, de genetica maar de paring die goed uitvalt. De juiste genencombinatie.
+1
marcsterreborn
@pieta een lastig punt is wel dat fokkerij vrij langzaam gaat. Dat maakt het moeilijk om met fokkerij vlot in te spelen op veranderende omstandigheden (denk aan meer weidegang, minder krachtvoer, kruidenrijker gras, minder snijmaïs, niet meer onthoornen etc)
+1
pieta
@marcsterreborn Ik wil wel ff melden dat vooruitfokken langzaam gaat, achteruit kan heel snel gaan. 😁
Slingeland
@marcsterreborn Dan kies je er toch voor om niet te veranderen. Easy. Of wordt jij gesensibiliseerd wanneer je niet aan de kronkels van Ouwehand wilt voldoen? Jammer hoor. Elke boer mag gewoon zijn eigen keuzes maken. Tenzij je je kop gek laat maken door slinks links tuig dat heel veel wil voor heel weinig.
Een soort van familie Gillis maar dan te lui om te werken
Noorderling
@T60401
Je begint met potentie 100% en je kunt als veehouder alleen maar dingen fout doen en aftellen, klinkt helaas niet heel positief 😉

Longontsteking is bijvoorbeeld zomaar 50% er af, slechte biest, diarree, stress tijdens de dracht. Je moet zo weinig mogelijk fouten maken wil je alles benutten.
T60401
@Noorderling Ook daar kun je niet altijd van uitgaan. zal wel invloed hebben maar niet zo extreem als jij schetst. Vindt hier altijd dat de kalveren die in augustus/ september geboren worden beter en probleem lozer groeien dan die in januari februari worden geboren. Bij de kalfvaarzen ben ik dan weer meer te spreken over die na nieuwjaar kalven dan er voor.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
80% van het ruwvoer of op drogestofbasis van het totaal rantsoen

Is een schatting maar wel enkel op ruwvoer.
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat maakt het dat de ene koe moeite heeft met 7000 en de ander makkelijk 11 geeft in dezelfde stal, met

Jij weet veel kun je vast ook wel een antwoord op die vraag geven. Ik was al lang blij als er van een goede koe en stier geen slechte nakomelingen kwamen.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
De reden dat er uiteindelijk niks over blijft hebben meer last van, de peildatumloterij

En een bedrijfsplan met weinig/geen ruimte voor tegenval. Voor zo'n topondernemer is het ontbreken van een goede gevoeligheidsanalyse natuurlijk wel een gevoelig punt.
Vind het overigens wel triest dat het zo uit moet vallen voor iemand.
Twentsch Land
Als het goed is is het goed ..... de koeien hier die de hoogste productie hebben zijn volgens mij niet de koeien die mij het meeste vrije geld in het laadje brengen.

@pieta
Noorderling
@Twentsch Land
Waarom niet, die koeien zijn toch kerngezond om dat structureel vol te houden?

Die wellicht de top net niet trekken brengen mogelijk wel kosten met zich mee, maar dat zijn niet de koeien die het meeste geven.
de Tank
@Slingeland kwestie van remmende voorsprong? Door top resultaat fikse financiering kunnen krijgen voor uitbreiding?
marcsterreborn
@matt Een interessant geval voor zieleknijpers..
+3
Spuit11
Het artikel is wat overdreven. Ik heb met niemand wat te maken, behalve met de bank. Die kijkt naar mijn saldo en telt niet het aantal paardebloemen.
Je kun ook overdrijven, Jelle Feenstra.
Melkweb
@Spuit11 zo maak je naam wel waar Spuit11....sucses met het einde..
+2
slagroomvla
@Melkweb 99 van de 100 interesseert het niks als er paardebloemen of koeien in de wei staan, sommigen maken zichzelf dat graag wijs...
+1
Spuit11
@Melkweb Dit artikel suggereert dat er toekomst zit in je duurste productiemiddel verwaarlozen. Dat is pertinent niet waar!
Ik zet mij wel degelijk in op allerlei gebied.
Ik heb een gedeelte uitgestelde maaidatum, een aantal percelen die het kunnen leiden verhoogd waterpeil, actief predatoren bejaging etc. En dat met succes.
Mijn einde komt ongetwijfeld maar dat zal hier niks mee van doen hebben.
Wat doe jij zoal, behalve one-liners sturen?
Noorderling
Quote Reactie van @Melkweb:
sucses met het einde..

Op welke manier wordt jouw einde als je niet veranderd afgedwongen?
Melkweb
@Noorderling grondsoort of stedelijke bebouwing gaat mij op deze plek mij de kop kosten. Het eerste gaat tergend langzaam, het tweede biedt of geeft mij hopelijk nieuwe mogelijkheden binnen of buiten de landbouw. En voor de rest meegaan waar het kan en slikken in de huidige regelgeving en accepteren dat je anders moet boeren die visueel gezien somber lijkt. De term : no farmers no food is bij mij al lang omgezet dat we vergelijkbaar moeten zijn met de dienstverlenende sector. Wat de consument wil of eist is jou taak, anders overleef je het niet. Ik weiger mezelf en mijn gezin zo op scherp te zetten door de agribuisness dat wij constant de klappen op moeten vangen. Je kunt van de meeste biologische boeren vinden wat je wil maar (ook hier)ze leven of uiten zich stukken geriefelijker dan de meesten die denken dat ze met dwars en groot doen de enige weg is.
+2
Erco
@Melkweb anders boeren oke maar dan ook ernaar verdienen. En dat ontbreekt er aan
+3
Dwers.
Geniet er ook wel van een kleurtje in het land , zelfs de pinksterbloemen komen weer aardig terug de laatste jaren
+3
Melkboer16
Zie het om me heen toch als armoede. Er vindt geen graslandvernieuwing meer plaats en gewasbescherming in grasland lijkt een vies woord te zijn.
Drie jaren droogte doet de rest en zo komt men in een neerwaartse spiraal.
Je ziet het gebeuren
wotan2
@Melkboer16 Klaver is weer volop aanwezig is de meeste graslanden. Dit is echter een moeilijk plantje in combinatie met gewasbescherming. Daarom is het meer en meer kiezen van spuit ik, of spuit ik niet, waarbij te laat spuiten eigelijk ook meteen graslandvernieuwing, of eventueel doorzaaien betekend, omdat je de helft van de planten (slechte en goede) dood maakt.
+3
Melkboer16
@wotan2 @doetmaarwat Tja zo kijken jullie er tegenaan. Zie het anders als ik een rondje maak! De meest succesvolle bedrijven bestaan nog en die herken je aan hun grasland en hoe ze daarmee omgaan!
Ik heb ook een perceel waar 25 jaar geen ploeg in geweest is en dat zullen er meer worden.
Maar hier is de grond te duur om maar de helft van de productie af te halen en daar praat je snel over.
In tijden van droogte zie je het pas echt goed
Elk jaar een gedeelte grasland vernieuwen of beschermen anders raak je achterop.
30 jaar geleden werd hier volop Brutus-mais gezaaid en meenden we dat er 70m3 mest bij moest om 13 ton ds per ha te halen.
Tegenwoordig houdt het met 40m3 wel op en spreken we met 20 ton ds pas van goede mais!
LG11 kan ik me nog herinneren maar we zitten al bij LG31205.
Melkweb
@Melkboer16 vergeet de 450 kg zuivere Stikstof niet. Dus wie heeft er uiteindelijk gelijk gekregen. De nee-knikkers of de ja-knikker
Melkboer16
@Melkweb 450 kg zuiver?? Mijn pa strooide er 200 kg kas bij. Maar ik ken ze ook die er 500 bij strooiden. Maar zuiver, dat kan niet 👎
MBH te N
@Melkboer16 450 a 500 zuiver was hier een generatie terug ook heel gewoon
Maar wel op jaarbasis
marcsterreborn
@MBH te N Klopt. 400kg n uit kunstmest bovenop de drijfmest was destijds het gangbare advies van voorlichters
Slingeland
@marcsterreborn Je zou je de ogen uit de kop schamen wanneer je alles zou weten
marcsterreborn
@Slingeland Ok vertel maar
MBH te N
@marcsterreborn toen hadden we geregeld blauw gras 😇
Maar is denk ik niet hetzelfde blauwgras wat sbb en co mooi vindt
Hier werd trouwens wel al et km in de vorm van magnesemon gestrooid ivm kopziekte en verzuring van grond
doetmaarwat
@Melkboer16
Dat wordt je alleen maar aangepraat.
Mijn percelen zijn al zeker 30 jaar niet geploegd.
Staat nog steeds gras in waar koeien melk van maken. 😉
Noorderling
@doetmaarwat
Grootste verschil is wat je accepteert en met wat je genoegen neemt.
De een vind het allemaal prima of maakt er zijn verdienmodel van via subsidies en melkstromen.
Als je die kans hebt en daar goed geld mee kunt verdienen ben ik de laatste die zegt dat het anders moet.

Als je binnen andere randvoorwaarden boert, wil je wellicht zoveel mogelijk eiwit per hectare oogsten om op de overige hectares eigen krachtvoer te telen wat weer niet aangekocht hoeft te worden.
Zeg het maar wie de milieubeul is, ongemerkt rammelen die krachtvoerboxen wel door, wordt er flink kunstmest gestrooid, maar wat je niet direct ziet, is er niet? Hoeveel boeren weten waaruit hun krachtvoer bestaat, waar het vandaan komt?

Klaver verrijkt de grond en het gras zo erg dat het zichzelf na 5 jaar eigenlijk het leven onmogelijk maakt. Kun je het jaar er op een gewas telen waarbij de mineralisatie voldoende is voor de groei van mais of een ander gewas. Verarm je de grond en kun je weer uistekend vlinderbloemigen telen. Het is ook een manier waarop je kunt boeren, maar het stempeltje goed of fout, of beter of slechter dan een ander is er niet op te plakken. Uiteindelijk draait het toch om wat het saldo is en dat verschilt per grondsoort en randvoorwaarden.
cjw73
@Noorderling jij hebt gewoon het geluk dat de grond geschikt is voor andere teelten. Maar das lang niet overal mogelijk.
Noorderling
@cjw73
Geluk, wat is geluk. Niets komt je aan waaien.
Heb een vermogen betaald aan herverkaveling, egalisatie, drainage.
Wat nu 10 percelen zijn, waren 30 akkertjes met greppels en natte gaten. Vandaag de dag zou het vogeltjesland heten, waar nu wel fatsoenlijk van alles te verbouwen is.
Drooglegging zegt meer dan een percentage afslibbaarheid. Flevoland is ook op plekken ruim 50% waar alles groeit, half oldambt staat inmiddels vol met uien, bollenboeren uit noord holland rijden na heel flevoland gehad te hebben ook naar Groningen. De grens wordt toch telkens verlegd en opgerekt omdat er wat verdient moet worden. Tarwe alleen trekt de kar uiteindelijk ook niet.

Je moet het doen met de omstandigheden die je hebt, kan een ander niets verplichten, maar laat men dan ook ophouden met het dwingen dat iedereen maar aan plasdras en vogelbeheer moet doen. Uiteindelijk is dat ook financieel gedreven, kan nog wel eens het hoogste hectaresaldo opleveren. De marges zijn vandaag de dag niet zo groot dat je er voor de lol 1000euro/ha bij doet, of je tekent daarmee voor je einde op korte of lange termijn. Ook de grond van Agema moest er aan geloven, de euro regeert, of we het nu willen of niet.
Melkweb
@cjw73 harde feit is dus dat je kunstmatig gras staat te kweken? Op glaswol groeit vanuit het niets ook geen tomaten. Maar maak je met hulpmiddelen de omstandigheden goed, lukt het wel. Zo is het met vele gronden, nu met de strengere eisen komen de echte geschikte gronden wel weer naar boven. Op de Veluwe staan ook niet voor niets bomen en op de kleigronden amper. De voorouders waren niet gek
huub
@doetmaarwat het onderzoek heet 'Goud van oud grasland'. Dat klinkt alsof de uitslag van het onderzoek al vaststond.
Hooibaaltje
@Melkboer16 inderdaad. En er wordt steeds minder van die dure hectare afgehaald.
Einde oefening dus. Dit gaat een keer mis.
+3
Slingeland
Melkweb en consorten prediken graag hel en verdoemenis wanneer je vasthoudt aan een economisch model wat functioneert
Je zult en moet aan het infuus van subsidies en anders kiezen ze zelf wel voor herverdeling
Beide vormen kunnen in heel korte termijn als sneeuw voor de ☀️ verdwijnen
Ik ben de moeilijkste niet
Wanneer jullie zo graag de maatschappelijke wensen bedienen mag je van mij
Ik maak mijn melktank op mijn manier vol
+1
Jaap40
@Slingeland de melktank volmaken is de kern van ons boeren bestaan. Indien we volgzaam door allerlei tendensen lees bio natuur kringloop ons de les laten lezen raakt de melktank steeds leger en daarmee de RC. Exit.
Slingeland
@Jaap40 Ik hoop dat zoveel mogelijk boeren proberen zo veel mogelijk maatschappelijke diensten voor niets te gaan leveren
Dan zijn we snel met dit soort zinloze topics klaar en krijgen de echte ondernemers de ruimte
Melkweb
@Slingeland je mag doemdenken wat je wil maar kort door de bocht gezegd, vele gronden en gebieden vallen af als productiegronden zoals ze nu zijn. Wil je daar overleven moet je potjes met geld pakken en voldoen aan de eisen van de wisselvallige GEVER! Andersom zal het niet gebeuren, jij krijgt geen compensatie om je verlies op te vangen voor de huidige manier van boeren. De hele herverdeling van de Europese gelden is daar ook toch op gebasseerd? En ja, je bent dan een infuusboer van een ander. Een deel heeft daarin geen keuze en een deel heeft een keuze.
Slingeland
@Melkweb Wanneer ik permanent aan het infuus moet bedank ik en kies ik voor cremeren
Dat kwartje wil bij jou niet vallen
Hoeft ook niet
Het enige wat voor mij belangrijk is is consolideren van de huidige bedrijfsvoering
Noorderling
@Slingeland
Aandachtspunt is wel wat de waarde van je toko doet, wanneer jij stopt, zal het bij de buren ook wel niet hosanna zijn. Grondprijzen lopen al enorm uiteen door allerlei beperkingen door zowel teeltmogelijkheden als regelgeving. het wordt steeds meer uitroken ipv uitkopen, hoe houdt je dan een zak geld over?
+1
Slingeland
@Noorderling Mijn plekke is ver genoeg van de natuur, goede gronden voor alle teelten geschikt
En wanneer het niets waard wordt kan ik daar ook niets aan doen. Dan is dat een gegeven
+3
jan.1
Je bedrijf up to date houden kan alleen als er voldoende inkomsten zijn,ook op de lange termijn.Betekend voor de meeste boeren grasland optimaal houden en geen gekke dingen doen....
Je bedrijf afhankelijk maken van groene dromers uit de grachten gordel is gewoon einde bedrijf.
We kennen allemaal wel de gebieden waar veel aan natuurbeheer wordt gedaan door (te goeder trouw)boeren,anno 2021 is de kans groot dat het bedrijf zomaar in of naast natura 2000 gebied ligt...
Op dat moment is je bedrijf waardeloos geworden.Onverkoopbaar en alleen de overheid is je bieder...Dag pensioen,dag opvolger...
Laat je niet gek maken door de waan van de dag,morgen hebben ze weer andere onbetaalde eisen!
harke
Zeg meneer 'melkweb.
We mogen allemaal een eigen mening over zulke onderwerpen hebben.
Dat verander jij niet door continue de groene belangen van Frieslandcampina te promoten.
Als jij graag met natuur wilt samenwerken en veel eigen geld in een bodemloos melkfabriek te pompen moet jezelf weten
Slingeland
@harke Waarschijnlijk gedreven door het niet hebben van de juiste papieren
Dan ben je chantabel
+2
Melkweb
@harke als je goed tussen de regels doorleest, lees je dat ik niet aan het infuus van de overige agribusiness wil zitten van meer en nog meer voor hun portemonnee. Als ik dan toch de keuze moet of mag maken dan maar waar ik zelf kan bepalen welke melkstroom en met welke natuurvoorwaarden ik wil meedoen ofschoon het mij ook niet altijd past.
De grootste oproerkraaiers zijn de agribuisness die om de zoveel tijd weer bij je aan tafel zitten om te vertellen hoe slecht Campina, Rabobank en de LTO zijn. Niet omdat ze het menen maar meer omdat ze aan hun portemonnee komen en jij bent de slaaf die per trekker in Den Haag dit mag vertellen.

Als ik met niets doen mijn geld kan verdienen deed ik het ook, helaas dat gaat niet dus. Maatschappij veranderd, heel hard en alles behalve onze kant uit. Dus als ik moet kiezen tussen aanpassen/meedrijven of tegenzwemmen, ik kies voor het eerste. Wat jij doet, kan of wil hangt van vele factoren af, dat zijn dus niet de mijne dus mij iets verwijten...waarom?
harke
@Melkweb misschien kun je Schumacher opvolgen.
Die praat met zo voor zichzelf 😉
Slingeland
Rfc had hun fantastische melkstroom ipv PP beter PPP melk kunnen noemen
Die laatste P ontbreekt
Dat zie je terug in het elimineren van enkele tientallen deelnemers
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!