Stichting Stikstofclaim stelt Staat aansprakelijk voor schade

Stichting Stikstofclaim stelt de Staat aansprakelijk voor de schade die veehouders lijden als gevolg van het stikstofbeleid. Volgens de stichting kenmerkt het beleid van de overheid zich door een aaneenschakeling van rechtsongelijkheid, niet onderbouwde en verkeerde aannames, onbewezen modelberekeningen en misbruik van cijfers.

Deel dit topic

Reacties

Porky
En wat gaan ze daar aan doen dan? Proces aanspannen? Bij een rechtsspraak waar 68% van de rechters D66 aanhanger zijn.
+1
Jawis
@Porky er moet naar gekeken worden en er zullen uitspraken gedaan worden die stevig onderbouwd zijn, anders zet de rechterlijke macht zichzelf weer in het hemd en dat willen ze voorkomen.... dit is echt de juiste weg om stukje bij beetje het stikstofbeleid om te vormen...
+4
John Spithoven
@Porky In de Wsn is belooft dat PAS meldingen gelegaliseerd worden. Door voortschrijdend inzicht komt daar op dit moment niets van terecht, daar hebben we ook al in den treure op gewezen richting de politiek.
Daarna is duidelijk geworden door de uitspraak van de voorzieningen rechter in Noord Nederland dat de vergunning verlening stil ligt. Ook zijn de Aerius berekeningen met daarin de locatie gegevens van de PAS meldingen openbaar gemaakt.
Bovenstaande maakt dat PAS bedrijven zeer kwetsbaar zijn op dit moment, omdat de buiten hun schuld ontstane situatie zorgt dat hun bedrijfsuitoefening op dit moment een "íllegale" activiteit is. Ook zorgt deze situatie voor moeizame financieringsvraagstukken.

Daarnaast is duidelijk geworden dat elk bedrijf dat mest uit rijdt of beweid zonder vergunning ook een "illegale" activiteit pleegt, hoe zot dat ook klinkt. Dit is al 5 jaar duidelijk

De overheid behoort rechtszekerheid te bieden, maar verzaakt dat.

Onze stappen worden de komende weken duidelijk.
+2
Jawis
@John Spithoven doorgaan...de waarheid komt boven.....succes
Melkweb
@John Spithoven " Volgens de stichting kenmerkt het beleid van de overheid zich door een aaneenschakeling van rechtsongelijkheid, niet onderbouwde en verkeerde aannames, onbewezen modelberekeningen en misbruik van cijfers."

Kan een vreemde zijn in mijn eigen land maar moet je niet eerst al het bovenstaande op je hand hebben, dus daar in gelijk gesteld zijn voordat je überhaupt kunt en mag nadenken over aansprakelijkheid....? Tis nu wat lachwekkend ondanks de kern duidelijk is. Alleen de volgorde lijkt mij verkeerd
Fran
@John Spithoven tja John er is zat gewaarschuwd mar ja ,e wouden niet luisteren carola komt niet meer terug. LTO was groote voorstander van de PAS .stel die ook maar aansprakelijk
Jawis
@Fran wat denk je dat er gaat gebeuren als pasmelders bedrijf moeten stoppen.. als eerste wordt lto aansprakelijk gesteld....
cornelissen
Quote Reactie van @Jawis:
als pasmelders bedrijf moeten stoppen.. als eerste wordt lto aansprakelijk gesteld....

Aansprakelijk stellen wordt m.i niet zo makkelijk,want alles wat voor de pas datum 1-7-2015 zonder nb vergunning of milieuvergunning van voor de datums natura 2000 gebieden was en is ,is wettelijk gezien min of meer onrechtmatig .
marcel r
Quote Reactie van @Fran:
LTO was groote voorstander van de PAS

De PAS had prima kunnen werken, als de overheid maar de beloofde aanpassingen in de N-2000 gebieden gedaan had, voordat ze de extra ruimte uit gingen geven.
Daar ging het mis.
In de basis was PAS een prima oplossing om de vergunningverlening los te trekken.
Fran
@marcel r waarom kon je geen vergunning krijgen ??
marcel r
Quote Reactie van @Fran:
geen vergunning krijgen ??

Het gaat niet om mij.
Diverse boeren nabij N-2000 konden geen ammoniakruimte kopen of voldoende intern salderen om hun huidige aantallen vee te houden.
Voor hen was de enige oplossing de PAS.
Nu hebben ze weer niets.
cornelissen
Quote Reactie van @marcel r:
nabij N-2000 konden

Volgens mij kun je met de pas niets nabij natura 2000 gebieden, je depositie komt volgens de berekening zomaar boven de 1 mol. Ik ken wel iemand, die onder de pas een vergunning heeft aangevraagd en gekregen en die blijft geldig.
Jawis
@cornelissen tot die niet meer geldig is
mlkvhoudr
@John Spithoven hoe willen jullie voorkomen dat de rechtbank oordeelt dat jullie als stichting geen rechtstreeks belanghebbende zijn in zo n claimzaak?
+2
John Spithoven
@mlkvhoudr Inhoudelijk kunnen we weinig melden, hoop dat je dat begrijpt.

Maar een overheid hoort te zorgen voor de kaders waarlangs een vergunning juridisch houdbaar is.

De rechtbank heeft diverse malen aangeven waar de kaders de toets der juridische houdbaarheid niet doorstaan.

Dan kan men de MOB wel als schuldige aanwijzen, maar zij doen niets anders dan de vergunningen juridische toetsen aan de Nederlandse interpretatie van de HR en VR , en de overheid hoort te zorgen voor de houdbaarheid.
mlkvhoudr
@John Spithoven ja begrijp ik
Fran
@John Spithoven besef jij dat de fosfaat wet en de PAS wet met elkaar temaken hebben ???
Jawis
@Fran paswet???
achterhoeker2
Ik steun de stichting in de eventuele rechtzaak, ook omdat de MOB dat ook doet.
Overal vind ik het een kwalijke ontwikkeling dat voor alles wat een maatschappelijke organisatie niet bevalt er naar de rechter wordt gekeken.
En die zelfde rechterlijke macht is volstrekt onvoorspelbaar in haar uitspraak net zoals het eventuele hoger beroep .
BertK
@achterhoeker2 Dat de rechter overal uitspraak over moet doen komt door de brei van regels die de overheid over ons uitstort. Zou niet nodig moeten zijn.

Kwestie van je huiswerk doen als overheid.
Fran
Dit gaat nog heel vervelend worden .denk maar eens aan staatssteun.
Nevergiveup
@Fran hoe vervelender het word voor de overheid hoe beter.

Koekje van eigen deeg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0