Hoe ratten een melkveehouder ziek maakten

De overlast van ratten en muizen in Nederland neemt toe. Ze brengen infecties over op mensen en het aantal ziektegevallen stijgt. Melkveehouder Roelof de Jong uit het Friese Abbega kreeg de ziekte van Weil, ook wel rattenziekte genoemd. Hij vertelt zijn verhaal aan Nieuwe Oogst om andere boeren te waarschuwen.

Deel dit topic

Reacties

+12
Jowi
In Nederland worden meer melkveehouders ziek van ratten met een stropdas.
Twentsch Land
En toch de rat zonder stropdas niet onderschatten ! Dacht dat een rat 56 of 58 ziektes bij zich kan dragen die op de mens over zijn te brengen.

@Jowi
+3
de jonge
@Twentsch Land en dan staat straks een ouwehand weer te roeptoeteren dat de intensieve landbouw de oorzaak is van al deze ziektes
@Twentsch Land Klopt helemaal! Deze "lieve" beestjes moeten serieus bestreden worden! Wij schieten ze af met een luchtbuks! Wel legaal natuurlijk...
@Jowi Niet alleen veehouders worden hier ziek van 😉
komelker 2
.
+1
Porky
Wacht maar, er komen nog veel meer pandemieen op ons af , miljoenen ganzen en zwanen, div vogel/dier soorten die niet meer bejaagd mogen worden, ( waar zal toch die vogel griep v daan komen?) Las dat er in Vianen een "onderwaterbos" word aangelegd om kleine vis soorten te laten schuilen voor de aalscholver,die de visstand bedreigd in de Nederlandse wateren, zowel de rivieren als bv het IJsselmeer, paling vissers klagen hier al tientallen jaren over.ipv populaties beheersbaar te houden mag alles blijven leven ,met alle risico,s vandien.
Melkweb
@Porky komt dat door de soort en aantal dieren of doordat we (heel grof gesteld) door onze menselijk misfokbeleid een zwakke mens hebben gefokt die we koste wat kost in leven houden in een te kleine omgeving? Dus qua natuurlijke weerstand niet meegegroeid zijn. Kijk maar eens wie wel en wie niet Corona kregen en krijgen, pandemienen begint altijd "onderaan".
+5
Twentsch Land
Hoorde iemand een keer zeggen .... dankzij de wetenschap is de mensheid een kort leven beschoren op deze planeet......de natuur is bikkel hard .... alleen de sterksten overleven ..... door alle pilletjes, drankjes en artsen worden zwakkeren ook in leven gehouden en planten zich voort ( natuurlijk wel heel sociaal, maar .... )....dit maakt de mens op den duur kwetsbaar.
Hoe meer mensen en/of dieren bij elkaar kan resulteren in een pandemie.....partij van de dieren schuift alles af op de agrarische sector, terwijl de mens met verzameldrang en reizen een groter gevaar zijn.

@Melkweb
+4
Melkweb
@Twentsch Land idd, pas geleden zei iemand nog. Als je een vrachtrijbewijs wil behalen moet je qua gezondheid en vaardigheid bewijzen dat je geschikt bent. Voor voortplanting mag elke achterlijke en zieke idioot er eentje maken en als dat niet lukt we je zullen helpen met of zonder met John de Mol producties erbij.
komelker 2
@Melkweb Opmerking is zeer grof.
Melkweb
@komelker 2 helaas wel een feit. Die kinderen beginnen met 0 en hun toekomst is wel bijna voor 75% al duidelijk. Ik gun iedereen hun geluk, gezondheid en wijsheid. Maar je moet af en toe wel rationeel blijven denken, onder het mom van: het beter zo...prive en bedrijfsmatig
+1
komelker 2
@Melkweb Jou toekomst is ook voor 100% duidelijk, daar wordt ook niet iedereen vrolijk van.
Melkweb
@komelker 2 Graag feiten als je er niet mee eens bent. Is het anders dan graag onderbouwing.
+1
Jan S
Quote Reactie van @Melkweb:
helaas wel een feit. Die kinderen beginnen met 0 en hun toekomst is wel bijna voor 75% al duidelijk. Ik gun iedereen hun geluk, gezondheid en wijsheid. Maar je moet af en toe wel rationeel blijven denken, onder het mom van: het beter zo...prive en bedrijfsmatig

Hoezo egoïstisch! Jij zult even bepalen welk leven iets al dan niet waard is op basis van je eigen bloedeloze ratio. Heb je dan geen enkel gevoel.
Het is de politiek die en de mensen die hier mee instemmen die zo'n samenleving gecreëerd hebben. Ja inderdaad een samenleving van vele hopeloze mensen gemaakt door rationele idioten.
Melkweb
@Jan S ben echt niet de enige die verder kijkt , je kunt ook constant de andere kant opkijken, dat is ook een mogelijkheid ....prikkebord.nl/topic/242524/…
Jan S
Quote Reactie van @Melkweb:
ben echt niet de enige die verder kijkt , je kunt ook constant de andere kant opkijken, dat is ook een mogelijkheid

Dat je niet de enige bent, wil niet zeggen dat het moreel een juiste weg is om te bewandelen.
Een voorbeeldje: Als er bij Rfc leden zijn die niet alleen vinden dat @Melkweb geroyeerd moet worden omdat hij naar hun mening slechte dingen denkt of doet, ben je het er dan ook mee eens?

Ik bedoel maar te zeggen, wanneer je op basis ratio gaat bepalen wat iemand wel of niet mag of juist wel moet doen, zonder direct levensbedreigend gevaar dan is het eind zoek. Verzin een goede reden, verzamel wat medestanders en voila jouw wil wordt wet ongeacht of het moreel goed of fout is en de vrijheid van de medemens inperkt. Het helecorona beleid is daarvan een stuitend voorbeeld.
+1
hoest
@komelker 2 toch denk ik ook wel eens bij mensen daar zou een fokverbod op moeten. Helaas hebben zulke mensen vaak al wel een roedel koters
Melkweb
@hoest niet zo lang geleden dat dit probleem eens openbaar werd en tegelijk met veel afschuw verdween.

rtlnieuws.nl/nederland/artikel/…
Porky
@komelker 2 hij heeft helaas wel gelijk, hier een stel dat geestelijk niet geheel volwaardig is heeft 3 kinderen gekregen waar ze helaas niet zelf voor konden zorgen, zijn door jeugd zorg bij pleeg ouders onder gebracht, triest ,maar denk v de kinderen beter. Ik vind dat hier al veel eerder ingegrepen had moeten worden, deze mensen , hoe lief ze ook zijn , hadden nooit gn kinderen moeten krijgen, zij zijn (de kinderen) nu het slacht offer .
Bekkink
@komelker 2 als je er natuurtechnisch naar kijkt. Dus zoals de wilde natuur is klopt het wat hij zegt...alleen wil je het niet horen..
Galebreaker
@Porky ik meen te weten dat malaria nog niet zo lang weg is... Of inmiddels al terug?
Porky
@Galebreaker is het geen malaria dan is het wel iets anders , vroeger had je de pest nu weer Ebola , het één volt het ander op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0