Schouten wil werkelijke emissie stallen gaan meten

Landbouwminister Carola Schouten wil gaan testen om de werkelijke emissie uitstoot van stallen te meten. Met deze metingen moeten veehouders en techniekleveranciers in de toekomst zelf de inrichting van het stalsysteem kunnen bepalen om aan de gestelde emissie doelen te voldoen. Om de haalbaarheid te onderzoeken, worden pilots opgezet.

Deel dit topic

Reacties

Frederika
Ik wil ook wel eens wat
m uut m
Kunnen ze niet.
Het blijven moment opnames.
En met CO2 als traceergas ben je al fout bezig.
En dan nog heb je factor voeding.
Beter is een stalbalans te maken dan weet je in elk geval het stikstof verlies in de stal.
Noorderling
@m uut m
Hoe representatief zijn mestvoorraadmonsters en de input monsters?

Kippen en varkensbedrijven rekenen in sommige bedrijfsvoeringen zich al helemaal vast. Kun je het met koeien en ruwvoer helemaal vergeten.
m uut m
@Noorderling
Voor een pilot is dat best te doen.
Voor alle veehouders is het onmogelijk.
weurding
Kan ze niet op mars gaan meten, is ze tenminste poosje weg
+4
Mars2
@weurding Laat mij er even buiten aub!
Gerrit v Schaick
Ze moet vooral niet vergeten te meten waar die stikstof vervolgens blijft
+1
puntertje
Toen ze bij beluchtingssystemen minder uitstoot registreerden hebben ze net zolang gemeten tot ze minder reductie hadden en schoten het systeem vervolgens af. Wat hebben we daar van geleerd?
Realisme
@puntertje precies! Dit word opgezet om het hele stalsysteem gedoe onderuit halen want stel je voor dat een boer daardoor meer koeien kan melken.
+1
diekman
@Realisme Ik schat dat de uitslag van het onderzoek iss? Geen drijfmest meer.
2speen
@Realisme

Ik zie dit systeem juist helemaal zitten want meten is weten en gissen is missen.

Het zal een hele hoop data voor je bedrijf opleveren waar je altijd iets mee kunt. Een melkrobot produceert ook een berg data en resulteert in het algemeen ook tot betere resultaten.

En bij bedrijfsontwikkeling is het tegenwoordig ook bijna onmogelijk te zeggen wanneer een vergunning uiteindelijk verleend wordt, rechtzaken zijn meer regel dan uitzondering.

Als je beetje je best doet met het actief analyseren van je uitstootgegevens en dat ook managen dan kun je je eigen uitbreidingsruimte verdienen.

Of je breidt niet uit en is betere rantsoenefficiëntie je verdien model. Ipv investeren in dure vloeren of milieutechnieken. Kun je ook nog je overschot aan emissierechten verleasen of verkopen.

Daar ga ik gelukkiger van worden dan alle geldverslindende adviesbureau's, procedures en rechtzaken en jarenlange ergenis die het kan geven vanwege gebrek aan perpectief.

Het vraagt in ieder geval om zelfkennis welke route te bewandelen. En ik hou dus liever zelf grip op mijn bedrijf.
+2
Realisme
@2speen jij denkt dat het zo duidelijk is als een thermometer ophangen? Het resultaat van het onderzoek is op zoveel manieren te beïnvloeden dat ik er niet zoveel vertrouwen in heb dat de overheid hier op een eerlijke manier mee omgaat. Stel je voor je meet gunstige getallen en dan worden de uitkomsten binnen een paar modellen gecorrigeerd door omstandigheden die in hun ogen effect hadden op de uitkomsten. Je mag me paranoïde noemen maar ik heb heel weinig vertrouwen in metingen van de overheid.
@Realisme De uitslag is NU al bekend, het pakt nadelig uit voor de veehouders, hoe en wat maakt geen flikker uit, of iets daadwerkelijk een probleem is doet niet ter zake, den haag vind het een probleem DUS dan is het een probleem . STOPPEN MET DE HELE ONZIN .
2speen
@Realisme

Als er een thermometer in de stal komt dan is die samen met de data die er uitkomt van mij en van niemand anders.

Gezondheid van een koe moet je ook zelf managen en de data / administratie is ook je eigen verantwoordelijkheid.
En hoe beter de gezondheid van de veestapel is hoe minder administratie (en dus ook minder gezondheidskosten / productieverlies / vervanging / etc).

Daarom sta ik achter het principe dat de overheid niet de boer gaat spelen maar alleen een kader bewaakt. En kunnen wij ons vakmanschap beoefenen en kansen pakken. Zoek ik zelf wel uit wat mij het beste past (andere vloer of ander voer) om de uitstoot van mijn stal te managen.
2speen
@2speen Dus overheid gaat niet meten, dat wij zelf (mijn sensor).

Overheid mag alleen de getallen ophalen, zelfde als bij I&R. Maakt een model of berekening overbodig.
Hoeven ze alleen nog maar mijn sensor te komen controleren.
2speen
@2speen En overigens maakt het niet uit of dat het een door de overheid voorgeschreven sensor zou worden.

Hang je een andere sensor erlangs en je hebt meteen je contra expertise. Kan ik de overheid beter op controleren dan een depositie meting ergens in NL waar de WUR het voor het zeggen heeft.
+1
Bekkink
@2speen dat mens wil maar 1 ding. Hoe krijg ik die rotboeren kapot.
marcsterreborn
@Bekkink dat zie je verkeerd
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @2speen:
geldverslindende adviesbureau's, procedures en rechtzaken en jarenlange ergenis

Dat is precies wat je krijgt als je met meten denkt te weten!
Frans Z.
Wat moeten ze nog meten als je een volgens de RAV goedgekeurde vloer hebt liggen?
BertK
De depositie kunnen ze niet goed meten, maar de emissie wel?
2speen
@BertK Emissie meten is inderdaad eenvoudig te doen met sensoren die in een 'schoorsteen' zitten. Heb je ook geen last van weers invloeden (wind / regen / zon / etc)

Vooral wind speelt bij de meting van depositie in het veld een enorme rol. De depositie uit het buitenland doet veel meer dan we denken. En zie ook meetstation Vredepeel of dat meetstation die bij een riooloverstort staat.

Als straks alle data van alle 'schoorstenen' uit de veehouderij in beeld is en die zijn conform vergunning (en denk zelfs nog lager), en de depositie blijkt nog steeds enorm te zijn?

Dan gaat de overheid met zijn doorgeslagen berekeningsmodellen (aerius) op zijn bek en moeten ze wel hun pijlen gaan richten op het buitenland en nog vele andere (onbekende) uit stoters.

Daarom meten is weten, gissen is missen.
+3
BoerBart
@2speen
De overheid zal nooit iets toegeven.
Ze laten nog liever 30.000 gezinnen kapot gaan.
Heel simpel, de overheid is niet direct betrokken. De boer moet alles betalen en de boer moet bij -10 graden die kloten mestschuiven ontdooien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0