Bijzonder goed Jaar A-Ware

A Ware is zijn leveranciers dankbaar,de eigenaar is weer een aantal plaatsen gestegen in de Quote 500

Deel dit topic

arnold

Reacties

+4
Wolswinkel
Mooi toch. Leveranciers tevreden én Jan Anker tevreden. Win win.
+1
Kooiman1
@Wolswinkel denk dat er behoudens ah melkstroom weinig leveranciers tevreden zijn
cjw73
@Kooiman1 das met de kleine melkprijs bij de meeste fabrieken zo.😂😂😂
Wolswinkel
@Kooiman1 Dat denk ik ook. Dacht laat ik de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooien.
Jonni
Dan moeten de veehouders de vergelijking met andere fabrieken maar is na kijken
+2
DutchDairyFarmer
Volgens mij bestaat het concern over wel iets meer dan alleen de melkfabriek. Dus sowieso moeilijk te bekijken waar het vandaan komt.
Jonni
En kijken als met die dikke melkprijs van hun ze ook winst maken
Jonni
En kijken als met die dikke melkprijs van hun ze ook winst maken
Jonni
Ps kaas en zuivel is grootste inkomen van aware
Jonni
Ps kaas en zuivel is grootste inkomen van aware
+1
Toekomst0
Ben benieuwd wat de boeren die van fc naar aware zijn gegaan er van vinden, om 2-4 cent minder te krijgen als eerst.
+10
mlkvhoudr
@Toekomst0 zouden we elkaar niet beter kunnen ondersteunen in het halen van een hogere melkprijs in plaats van elkaar belachelijk maken, we hebben allemaal belang bij een goed uitbetalen aware
+9
Edvof
@mlkvhoudr helemaal mee eens, respecteer elkaars (ondernemers)keuzes. Een divers zuivellandschap zijn wij ondernemers ook bij gebaat. Zonder particuliere verwerkers waren de coöperaties helemaal verdwaald in het duurzaamheids regeltjes bos. Zonder coöperaties zit er geen bodem in de melkprijs.
Toekomst0
@mlkvhoudr dit is meer interesse van mij uit, ipv iemand belachelijk maken. waarom iemand weg zou gaan bij n in mijn ogen goede melkfabriek, en naar n fabriek die gewoon helderweg minder betaald.
Ik ben gewoon benieuwd waar diegene ontevreden over was, en wat hij in dit geval in de aware fabriek beter ziet.
+1
Toekomst0
@mlkvhoudr dit is meer interesse van mij uit, ipv iemand belachelijk maken. waarom iemand weg zou gaan bij n in mijn ogen goede melkfabriek, en naar n fabriek die gewoon helderweg minder betaald.
Ik ben gewoon benieuwd waar diegene ontevreden over was, en wat hij in dit geval in de aware fabriek beter ziet.
+1
mlkvhoudr
@Toekomst0 het beslismoment om over te stappen zal niet genomen zijn op het moment dat aware al slechter uit betaalde.
Eerst was er wel "lokvoer" aware presenteerde zich als de "geen gezeik iedereen rijk" fabriek
Dat heeft veel mensen aangesproken en de nlse entiniteit TOV bv de Franse bel group (waar ik lever)heeft ook mensen over de streep getrokken maar vooral het weer gewaardeerd voelen als niet Weider heeft veel mensen overtuigd
Jonni
@mlkvhoudr klopt helemaal ze worden rijk over ruggen van de melkveehouders aan alle kanten verdienen ze dr aan zogenaamde bisnesparners per partner bedrag v 5 nullen etc etc dmv informatie van veehouders
+4
kaas
@Jonni dan ga ik hem anders om stellen hier word op het prikbord een vergelijking gemaakt met rfc ,dat de fam rijk word door de veehouders te weinig uit te betalen dat klopt want zo werkt het bij een particulier [er moet geld verdient worden anders overleef je het niet]maar rfc weet niet meer waar ze het geld weg moet halen ze hebben dringend geld nodig en als dat niet bij de veehouders weg komt kleden ze hun nu zelf uit is er straks nog 1 optie en dat is naar de beurs om geld binnen te harken en als dat gebeurt en de aandeelhouders zien een paar jaar later dat er in nederland geen rendement word gedraaid mogen jullie raden wat er gebeurt .
de meenste leveranciers van a ware zijn heel blij dat ze aan a ware hun melk leveren ze tellen weer mee en bij rfc ben je nog minder als een nummer bestuur en directie lacht je gewoon ui en daarom zijn de meenste veehouder ook vertrokken niet om de melkprijs.
ik heb nog geen dag spijt gehad dat ik de melk lever aan a ware.
+1
arnold
@kaas Klopt wat je zegt,maar bedenk wel dat de inkopers van bijvoorbeeld AH liever bij een particulier kopen dan een cooperatie(Dus de boeren)
Denk hier maar eens over na,want het is voor AH natuurlijk niet handig als de boeren (FC) de prijs gaan bepalen,dan kun je als inkoper beter met een particulier iets regelen....
JanCees
@arnold Het gaat AH volgens mij niet om coöp of particulier maar om wie samen in de keten de zaken het best kan organiseren dat consumenten kiezen om het product of het nu zuivel/vlees/groente of iets anders is bij AH te halen.
AH is ook niet te beroerd om voor goed georganiseerde ketentrajecten een serieuze meerprijs te betalen . Dergelijke trajecten zijn lastiger met een coöp te organiseren omdat daar onderscheid in prijs een lastig fenomeen is. Bij een particulier kun je op dat terrein meer meebewegen met de markt
+1
KOC1981
Quote Reactie van @JanCees:
Dergelijke trajecten zijn lastiger met een coöp te organiseren omdat daar onderscheid in prijs een lastig fenomeen is

Dat is het punt denk ik. PP blijft discussie omdat je een melkprijsverschil maakt, en niet iedereen die wel voldoet krijgt de beloning. bij een particulier geen probleem, bij een coop kan je hier geen goede manier voor vinden.
arnold
@JanCees Ben ik het totaal niet mee eens.Ahold delhaize aandeelhouders willen groene cijfers zien.Ketentrajecten zeggen hun weinig.Als je daar tegenover zet dat een cooperatie er voor de boeren is en een particulier voor zijn eigen winst dan past A-Ware beter bij AH dan FC.
De boeren zijn hiervan de dupe alleen willen sommigen dat niet zien.Als wij als boeren overgeleverd zijn aan A ware etc ben ik bang dat het voor velen einde oefening is.Wat cooperaties betreft vindt ik CZ Rouveen een schoolvoorbeeld,niet te groot en de de best betalende fabriek.
Leo,s vriend
@kaas Mooi dat je zo tevreden bent bij A ware, houden zo ! Niks beter als tevreden mensen.
Je vergelijking gaat echter mank, als in een familiebedrijf de aandelen verdeeld zijn over vele familieleden, en een groot deel het geld er uit haalt, (bv omdat ze oud zijn, of andere financiële plannen hebben), is het ook snel gedaan met dat familiebedrijf.
JanCees
@Leo,s vriend kijk even naar de investeringen per euro omzet en dan zie je de intenties van de aandeelhouders en directie. Of het nu een particulier of een coöperatie is maakt in die vergelijking niet zo veel uit maar geeft wel de intentie en het wel of geen vertrouwen in de toekomst aan.
Leo,s vriend
@JanCees Klopt, maar dat doet toch niks af aan mijn verhaal?
Als een grote groep zijn/haar kapitaal er uit haalt heeft de club geld nodig, om het even of het coöp. of particulier is.
JanCees
@Leo,s vriend De insuniatie klinkt er in door dat dit bij een particulier familiebedrijf eerder aan de orde zal zijn. Mijn stelling is dat dit minder snel bij een familiebedrijf van grote omvang zal zijn dan bij een coöp met een zwakke vermogenspositie of te geringe verdiencapaciteit.
Om dat goed in beeld te krijgen vergt studie van de aandeelhoudersstructuur die van een aantal coöps ken ik en hebben we gezien de afgelopen 50 jaar dat boeren aan het kortste eind trokt ken.
Rabo en Vion zijn daarvan voorbeelden maar ook Aver Heino en bv Noorderlandmelk is ook maar net van de ondergang gered. En natuurlijk DOC die strategisch een ongelukkige keuze maakte
pieta
@JanCees Als jij nu bedoelt te zeggen dat een particulier niet zo snel geld tekort komt dan heb je gelijk. Een particulier denkt als eerste aan zijn eigen knip. Die kunnen meestal makkelijker beslissen. Die hebben niet te maken met leden die iets wel of niet willen.
kaas
@pieta de leden van rfc kunnen ook roepen wat ze willen maar er word toch niet naar geluisterd en de ledenraad praat de directie wel na.en ik heb ook veel vertrekkers bij rfc gewaarschuwd a ware is en blijft een particulier bedrijf ze zullen nooit gemiddeld de hoogste melkprijs uit betalen en als ze te lang te weinig uit betalen lopen de leveranciers weg
hookwood
@JanCees Aver Heino?
Leo,s vriend
@JanCees De insuniatie klinkt er in door
Nee, volstrekt niet !!
Ik reageerde op Kaas, en verklaarde waarom er geld nodig is, en vergeleek dat met elk ander bedrijf waar mensen kapitaal uit halen.
Bartlehiemboer
@Leo,s vriend Zijn zoon is net zijn vader... Ze gaan nog wel even door
Leo,s vriend
@Bartlehiemboer Vast, maar als 25 neven ,nichten ,broers of zussen het kapitaal uit een fam bedrijf haalt is er extern geld nodig.
Ik reageerde helemaal niet op de Anker fam.
Sjaakiee
@Toekomst0 jij kom niet veel Vant erf
af denk?
Erco
@Toekomst0 nee daar ben je niet benieuwd naar. Dat antwoord weet je al.
Toekomst0
@Erco daar ben ik wel benieuwd naar.
Ieder moet t zelf weten natuurlijk, wat hij doet.
Maar feit blijft gewoon dat fc zo’n beetje alle jaren 2-4 cent meer betaald, als je de ah-lijn niet telt, is toch zo’n 20-40 duizend op n gemiddeld bedrijf.

En tuurlijk als het bij je bedrijfsvoering past en mee kunt doen aan de ah-lijn (als je uit de wachtrij komt) snap ik dat je daar voor kiest.

En bij aware kunnen ze lullen als brugman, dat alles hier beter is en dat je hier meer waardering krijgt, maar hoeveel is die waardering waard?

Ieder moet zn eigen keuzes maken en dat is ook Best, maar ik wat gewoon benieuwd naar de beweegredenen van die zijn overgestapt, maar daar zal ik wel geen antwoord op krijgen.
familie pelle
@Toekomst0
Quote:
. jaren 2-4 cent meer betaald,

Kun je dat even laten zien in een vergelijking?
+3
Melkboer16
@familie pelle je kunt de A-Ware vertrekkers in hetzelfde rijtje zetten als ze vertrekkers naar Doc destijds!
Gefrustreerd en het ligt allemaal aan de “Grote Coöperatie”
Leo,s vriend
@Melkboer16 niet alleen, er waren ook boeren die cash nodig hadden(of dachten dat ze dat nodig hadden) om de stal vol te zetten/fatsoenlijk vol te zetten.
Of het verstandig was, kunnen alleen de overstappers over oordelen, maar als je met de handen in het haar zit doe je wat.
+1
Melkboer16
@Leo,s vriend die cash nodig waren ja om dure P rechten te kopen! Daarvoor duur voer moesten aankopen en duur vee!
Wij zijn cooperatieboer en daarvan wordt gezegd die kunnen niet op eigen benen staan! Tja soms kun je met achteroverleunen meer verdienen dus nu zijn de vaarzen halfgeld, P is bijna halfdoor en we hoeven niet zoveel duur voer aan te schaffen!
ted9
@Melkboer16 Achterover leunen heeft een boel boeren geld gekost en stress. Je weet wel onze overheid heeft af en toe een peildatum.
+1
cornelissen
@ted9 Maar het fosfaatrechten stelsel is door de landbouw ingevuld .
Erco
@Melkboer16 die frustratie heb ik ook dat de melkprijs lager is maar de regels, eisen, machtigingen (wanneer komt de livecamera in de stal???) steeds hoger. Blijft gewoon herverdeling melkgeld. Maar premie klinkt gewoon beter vinden ze. En dat ondanks ik bij de minst slecht betalende melkfabriek zit. De meeste winst komt hier gewoon van dingen behalve wat je aan melkgeld overhoud.
Toekomst0
@familie pelle
Aware
Met redelijk hoge gehalte+ weidegang en redelijk veel punten.
2015: 29,66
2016: 27.45
2017: 39,40
2018: 37:80
2019: 34:40
cjw73
@Toekomst0 je weet alles maar al te goed. Ook een vertrekker van rfc zeker. Die nu spijt heeft.
Toekomst0
@cjw73 nee doc, dus je vooroordeel gaat niet op!
cjw73
@Toekomst0 nou doc doet het niks beter dan aware dus waar maak je je druk om. Kom bij doc weg en zit nu bij aware.
Toekomst0
@cjw73 je moet je zelf niet met de slechtste jongen uit de klas vergelijken, maar met de beste. En dan kun je zeggen ja Pietje is nog slechtste als ik, maar dan ben ik de 1 na slechtste, en dat is nog slecht.
Toekomst0
@Toekomst0 komt er nog iemand met cijfers gooien, of blijven ze alleen?
JanCees
@Toekomst0 waarom met cijfers gooien je kan het voor je eigen bedrijf direct transparant doorrekenen op de site van Boeren Business staat calculator kun je je eigen volume, gehalten en melkconcept invullen en de uitkomsten vergelijken. Transparant en open dus ik snap dat gissen naar elkaars "te lage" melkprijs niet zo goed.
Toekomst0
@JanCees klopt, maar ik heb daar geen abonnement voor, en aware heeft er niks staan, zo als ik dat nu zie.
JanCees
@Toekomst0 Aware staat er wel tussen hieronder de vergelijking over het afgelopen jaar met de kale en de hoogste melkprijs.

Wel opvallend dat heel mensen hier van alles beweren en lullen over melkprijzen maar te beroerd zijn omzichzelf goed objectief te informeren,

Het konden wel bestuurders zijn

(klik om te vergroten)

Kale melkprijs RFC en Aware 1,5 miljoen kg Vet 4,42 Eiwit 3,57

(klik om te vergroten)

Maximale melkprijs zelfde volume en gehalten
+2
ted9
@JanCees Bb is de website die juist aware aan een hoop boeren heeft geholpen door bepaalde artikelen te publiceren . Waarschijnlijk tegen betaling. Waren jaren terug nogal anti DOC in hun nieuwsberichten. Dit zal komen doordat een bb een op geldbeluste website is die waar je met geld waarschijnlijk een hoop terecht kunt krijgen
david2
@ted9 net als Klaas van der Horst van Boerderij ook anti DOC en pro A-ware
JanCees
@ted9 Bulshit als je het beetje volgde op BB dan zit Aware daar nog maar iets van een jaar of anderhalf a twee tussen in de vergelijking dus die vlieger gaat niet op. En anti Doc waren ze ook niet alleen daar dacht Doc anders over maar als je jaar op jaar niet goed zit met je melkprijs kun je er ook weinig goeds over schrijven.

BB is niet op geld belust maar verkoopt data en marktinzichten.
Daar kun je gebruik van maken dan moet je betalen.
Je hoeft het niet het mag.
Das anders dan ander geleuter in de zuivel zoals online bijscholingen voor IKM etc waar de graaiers boeren uitmelken met kleine € 200 voor een online curcsus Koekompas als je dat niet doet dan krijg je de puntjes niet.
Maar goed van dat soort koppelverkoop gaat de ACM vast iets vinden is te hopen.
+5
ted9
@JanCees Ik hoor het al er zal binnenkort wel weer een groot artikel over Forum v Democratie verschijnen op Bb.
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
Bulshit

Was het gezellig met Thierry in Heerenveen bij Jan en Klaas? het druipt er allemaal wel erg vanaf JC..
slagroomvla
@slagroomvla
+2
t zal wel
@JanCees jc maak je niet zo druk om allerlei meningen. we hebben ze allebei nodig de cooperaties en de particulieren. ""grote"" cooperaties draaien niet altijd goed en particulieren idem dito. dat je aware altijd met hand en tand verdedig is prima maar daar schijnt ook niet altijd de zon... aware is er ook om zijn eigen portemonee te vullen. iemand van jou stature kan veel meer bereiken door wat minder extreem te reageren denk ik.
Melkboer16
@JanCees we hebben A-ware nodig om een goede melkprijs te krijgen en de coop FRC scherp te houden.
Ik moet echter constateren dat @ted9 wel hetzelfde constateerd als ik en velen met mij.
Het aantal abbonees bij BB is niet naar hoog en de info knap waardeloos.
Ik kan het weten omdat wij na een goedkoop proefabonnementje een halfjaartje min of meer verplicht abbonement hebben gehad.
Ik zal wel een beetje dom zijn dat ik die informatie niet allemaal goed begrijp maar het voegt niets toe!

En ik kan me niet voorstellen dat ze bestaan kunnen van die paar abbonees dus het moet van de advertenties komen en de artikelen geschreven in opdracht van handelaren.

Wij kunnen gelukkig onze eigen keuzes maken en daar ben ik geen dure abbonementen voor nodig. Alle info komt hier gratis binnen.
+1
JanCees
@Melkboer16 Ik ben het met je eens dat een zeker verscheidenheid in melkverwerkers een goede zaak is net zo goed als dat het voor Nederlandse melkveehouders goed is dat RFC een internationale speler is die bij de groteren in de wereld zit. Maar elkaar afkammen omdat ze ergens anders melk leveren is natuurlijk toch wel een rare beweging.
RFC zit nu in de hoek waar de klappen vallen maar is opzichzelf een goede onderneming die veel betekend en zal betekenen voor de Nederlandse melkveehouderij net als Cono, Vreugdenhil en Aware dat doen.
Natuurlijk zal er binnen de verschillende clubs altijd van tijd tot wijle discussie zijn over allerlei zaken en het is goed om die met elkaar kritisch te beschouwen en daar waar nodig flink tegengas te geven.
t zal wel
@JanCees super reactie Jan Cees. Zo ken ik je weer! Op bouwende kritiek daar kunnen we wat mee. Zo heb ik je 20 jaar geleden ook leren kennen in Nijkerk...
Bartlehiemboer
Quote Reactie van @JanCees:
Het konden wel bestuurders zijn

Ja, zo zal het straks in de kamer niet anders zijn. Hoop dat u de kop op den duur niet laat hangen en de makkelijke weg kiest om dan maar met anderen mee te praten. Zie je te vaak gebeuren. Bleker en Geurts zijn al te ver in het politieke wereldje. Ik wil graag deze Jan Cees blijven zien die zich vastbijt in onrecht en de waarheid op tafel gooit...
Erco
@Toekomst0 vragen naar de beweegredenen klinkt alweer anders 😉 het is anders hetzelfde als n piloot vragen wat hij er van vind om 5 jaar lang 20% van zijn loon te moeten inleveren. Verschil is die had al n best loon en toch zijn ze er niet blij mee
Toekomst0
@Erco klopt, had het er wat anders meer gezet als dat ik eigenlijk bedoelde zie ik, zo komt het idd beetje flauw over.
Erco
@Toekomst0 kan gebeuren,. Bedankt voor je nuance
kaas
@Toekomst0 klopt rfc betaald gemiddeld al jaren goedemekprijs uit maar waarom hebben ze steeds meer geld nodig en de fabrieken die ze weer uitstoten word als melkgeld uitbetaald beetje vreemd volgens mij zitten ze in de neergaande spiraal en dat komt niet goed op den duur
MTSTAMMINGA
Allemaal verdient met koeien melken in Nerderland en Roemenie 😬
Hans van Bergen
Ze kopen natuurlijk ook veel kaas van Campina en waarderen die op
+1
weurding
@Hans van Bergen hoe kun je kaas geproduceerd door rfc opwaarderen? Gulden vlies eromheen? Rfc doet dan de kaas te goedkoop van de hand
Noorderling
@weurding

Of rfc heeft geen afzet en aware wel.
Zijn ze groot mee geworden, rfc dat om komt in de kaas er vanaf helpen.
+1
weurding
@Noorderling wel vaker zo, winsten pakken op dat wat een ander produceert🙈🤭
Bartlehiemboer
@Noorderling Ja, blijft altijd een vraagteken. FC biologische zegt het niet kwijt te kunnen. Laatste bericht A-ware dat biologische in de lift zit en wel meer melkveehouders kan gebruiken. We zitten op 0,50 is best aardig. Maar ja, ook hier te veel kosten aan zaken/verplichtingen er om heen zodat ook dit niet voldoende is.
Spuit11
@Noorderling RFC komt niet om in de kaas. Er is zelfs melk te weinig volgens mijn buurman die in een kaasfabriek van RFC werkt. Hij wordt regelmatig uitgeroosterd omdat er simpelweg niks meer is🤷‍♂️
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Spuit11:
Er is zelfs melk te weinig volgens mijn buurman

Spotmelk is niet voor niets zo duur leven is beleven @Spuit11
cjw73
@Spuit11 of ze kunnen het niet ten waarde maken en verwerken het daarom maar niet.
MTSTAMMINGA
@cjw73 Je zou het haast doen 38 cent momenteel,maar ja dan weer belasting betalen bij zo,n top prijs 😢
+1
Erco
@MTSTAMMINGA 40,3 ex btw momenteel over okt.
MTSTAMMINGA
@Erco Dat is nog al wat meer als wij ontv
Als het niet op de bankrekening past heb nog wel plek 😄
+2
Erco
@MTSTAMMINGA hoge gehaltes, begin nov zelfs met 5,01/ 3,87
Spuit11
@cjw73 Dat zou ook nog kunnen. Je komt er toch nooit achter.
sorry
@Hans van Bergen mogelijk dat ah zelf de kaas inkoopt en aware het onderhoud doet
weurding
@sorry onderhoud? Je bedoeld op planken leggen en omdraaien?
Hans van Bergen
@weurding Campina kan nie veel met kaas. A ware is de specialist is ouder laten worden snijden verpakken en vooral............................VERKOPEN VOOR EEN GOEDE PRIJS
+1
Melkboer16
@Hans van Bergen en waarom betalen ze dan geen hogere melkprijs!
PIONIER
@Hans van Bergen En Aware laat kaas maken bij RFC. Zeker weten.
cjw73
@PIONIER ja omdat ze veel meer kaas verhandelen dan er in Heerenveen geproduceerd wordt
dewittemotor
@cjw73 Dat is niet de juiste reden. Ze kunnen zelf de kaas niet maken voor het geld waar RFC ze aan A-Ware verkoopt. Dat is toch heel anders
bio boer
Zou er dan ook weer dikke nabetaling in zitten rfc is al weer even geleden 😅
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!