Stikstofmist



Originele beschrijving

Op 13 oktober presenteerde Schouten de stikstofwet. Helaas weinig nieuws en geen oplossingen, was de reactie van LTO. Volgens collega belangenbehartigers zaten wij dan toch echt te slapen.

Bron

Stikstofmist
zlto.nl

Deel dit topic

Reacties

+5
Nijhof
Met inzet op de handelingsperspectieven en het flankerend beleid waarbij de 26% wordt veilig gesteld en melders gelegaliseerd?

Wat wil er 1 graag gelegaliseerd worden. Het is verbazingwekkend om te zien in hoeverre sommigen bereid zijn te buigen.
Wanneer je te ver buigt kun je breken.
PIONIER
@Nijhof En als je buigt word je genomen 😀
+1
pieta
@Nijhof Buiten dat legaliseren om is het gewoon een goed stuk. Gebeuren gaat het tenzij er hele onverwachte dingen gebeuren. Wat kun je er aan schaven is de werkelijke vraag volgens mij.
sorry
Met 65000 stemmen kan je ze alle 3 in de kamer krijgen ....jancees caroline en cees de jong
+5
rene-de-jong
Is deze vraag aan de leden voorgelegd en zo ja wat is de uitkomst ?

Indien Verstraten namens de leden dan een deal mag sluiten dan sluit hij deze voor ALLE leden.
Leden nabij één van de gebieden die onder de KDW norm moet komen zullen dan een vergunning krijgen met 0,0 emissierecht.

Ook de PAS melders krijgen nabij zo'n gebied een NB vergunning uit de voorgestelde regeling echter met ook 0,0 emissie recht en of je daar dan blij mee moet zijn ??

Verstraten heeft gelijk dat rechten geen doel op zich moet zijn, maar of meepraten over iets wat nooit haalbaar zal worden wel een doel op zich moet zijn.......
De PAS legaliseren met deze wet is niks meer dan een worst die wordt voorgehouden.

- Zijn de KDW-en (ooit) haalbaar ?? Nee
- Is er een relatie met berekende schade (overschrijding KDW) en slechte natuur ? Nee
- Hoeveel grondmonsters zijn er beschikbaar die dit aantonen ? 0,0
- Is de KDW wetenschappelijk onderbouwd ? Nee
- Zijn er ook andere oorzaken (dan N) waardoor verzuring kan optreden ? Ja
Nijhof
@rene-de-jong Dat de vraag gesteld wordt door de zlto betekent dat ze
a) niet begrijpen wat jij bedoelt
b) het wel begrijpen en kunnen leven met de gevolgen
Zowel optie a als optie b voelt niet goed.
horstink
@Nijhof Maar hoe dan wel???
+3
Nijhof
@horstink Paniek?????
Altijd de tijd nemen om het te doorgronden
Hoe gaan we als landbouw om met deze crisis?
Eerste uitslag isotopen komt er aan
En dan net voor die tijd een bloedbad aanrichten??
Wil of moet je wat dan komt eerst de volgende vraag: is 26% reductie haalbaar
Graag een heldere uiteenzetting met berekening hoe zlto 26% denkt te reduceren
Hebben ze die niet dan zeg ik; koop maar ammoniak Jos ipv het te stelen bij collega’s
+6
spotmelker
Quote Reactie van @Nijhof:
Hoe gaan we als landbouw om met deze crisis?

Direct stoppen met achter de bevindingen van het onbenullenlegioen te gaan staan en zoals je al schrijft; geen bloedbad aanrichten voordat de sector zelf de onderzoeksresultaten klaar heeft.
Kijk ook eens wat ze bij Mineral-Valley Twente doen/deden. Dat hele emissiearme vloeren/stallen gebeuren is een groot lulverhaal, werkte/werkt niet en zal nooit werken. Gisteren ook eigen stal laten meten, roostervloer, roosters overdag schoon, koeien weiden. De meter bleef op 0 staan....
Als ze die natuur zo goed willen behouden/herstellen zullen zich in een reele tijdgeest moeten zetten en niet in de middeleeuwen. Daarnaast zullen de TBO's een onderhouds-inspanningsplicht opgelegd moeten krijgen en dat kan m.i. makkelijk met het budget wat ze nu ontvangen, is namelijk 7 x zoveel als de tsr.
En mochten we als sector reduceren dan uitsluitend o.b.v. economisch perspectief. Met een paar hectare grasklaver trek je meer stikstof uit de lucht dan er via (stal) emissie in gaat. En kom niet aan dat dat andere stikstof is want het onbenullenlegioen rekent ook als een mol met lasogen!
+1
Nijhof
@spotmelker Goed zo!! Rammen op die trom. Maak lawaai en verneder het legioen wat de landbouw wil decimeren. Vernederen op de nette manier. Vernietig het kwaad met het goede
In dit geval: onderbouwing hoe het werkelijk werkt.
Neem eerst even het uitgangspunt van de pvv er bij. Dat is: wij houden van de natuur, ook van de natuur die stikstofrijk is. En natuur nastreven van enkele eeuwen terug? Denk daar nog een keer serieus over na. Ook al zou je het willen, het kan niet.
Daarmee is elke discussie over reduceren van stikstof een discussie wensdenken zonder realistisch tijdsbesef.
Dat we een juridisch probleem hebben mede veroorzaakt door de zlto, het is fff niet anders.
Dat er gekozen is voor de pas en de eerdere keuzes mbt N2000 gebieden kan ik niets aan doen
Nu komt de volgende stap: erkenning dat de keuzes fout zijn geweest en nieuwe keuzes maken
Zlto wil net als lnv voortborduren op de bestaande ellende
Ben zelf groot voorstander van het huidige beleid euthanaseren en met een nieuwe baby beginnen
Wil zelfs wel helpen om die samen met de bewindslieden te maken
verbi
@Nijhof Goede raad je moet Jos niet vertrouwen.
Jean-PierreK
@rene-de-jong,
1)klopt het dat de overheid eisen kan stellen aan de maximale emissie van een stal systeem?
2) klopt het dat het aantal stuks rundvee gelimiteerd wordt door fosfaatrechten?
3) klopt het dat als je 1 en 2 combineert dat hoewel op individueel niveau geen rechten afgepakt worden; de totale emissie toch gedwongen verlaagd wordt vanuit de veehouderij?
4) klopt het dat door extern salderen de ontstane vrije stikstof ruimte (gedeeltelijk) weg kan lekken vanuit de landbouw naar andere sectoren?
Melkveehouder.
@rene-de-jong Inderdaad Rene, je hebt volkomen gelijk. Er wordt met het legaliseren van de PAS een worst voorgehouden. Uiteindelijk maakt de RvS er PAS 2.0 van zoals dat 29 mei 2019 ook gebeurde. Snap werkelijk niet dat men zich zo gemakkelijk het ravijn in laat drijven.
+3
rene-de-jong
@Melkveehouder. Agractie is ook al bij Carola op de koffie geweest en ook gerust gesteld...... de vergunningen blijven geldig joepie.

Vergunningen met 0,0 emissie; een lege huls.

De norm wordt het doel en deze is onhaalbaar in bijna alle gevallen:
mesdag-fonds.nl/upload/ck/…

Dus:
- De A50 er uit
- Een soort Mexicaanse muur langs de grens
- Bouw is weer mogelijk (vrijstelling) helaas er in wonen kan niet
- Wet voltooit leven versneld uitgevoerd
- etc.etc.

Ze kunnen dus aan de knoppen draaien welke ze maar willen, dan komt de A50 slopen vast eerst.....

Zo komt het er in te staan:
"In de Wet natuurbescherming en Omgevingswet zal een ‘stikstofreductiewaarde’ worden vastgelegd. Deze houdt in dat in 2030 de stikstofdepositie op ten minste 50% van het areaal van de voor stikstof gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden tot onder de kritische depositiewaarde moet worden gebracht."
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @rene-de-jong:
in 2030

Dan is de complete economie al lang ingestort. Dit soort onzin verdwijnt dan als eerst.
+1
Twentsch Land
Pas melders die niet veel vee hebben boven hun oude vergunning doen er verstandig aan op korte termijn een Nb aan te vragen op getallen oude vergunning als ik het allemaal een klein beetje begrijp, wat Rene schrijft.
Melkveehouder.
@Twentsch Land Nee, het zit anders. Je doet er verstandig aan nú een vergunning aan te vragen op basis van de feitelijke situatie/milieuvergunning zoals die bestond ten tijde van de invoering van de Natura 2000 gebieden. Deze vergunning moét verleend worden op basis van artikel 19d NBW.

Als je ze nú aanvraagt gelden de huidige emissienormen. En die normen gaan gewijzigd worden. Daarom houdt Schouten de boeren een worst voor om tijd te rekken.
Nijhof
Op grond van artikel 34 nationale dienstenwet hebben de van rechtswege verkregen vergunninghouders sinds eind 2009 een wettelijke meldingsverplichting opgelegd gekregen in geval men niet meer kan voldoen aan de in van rechtswege verleende vergunning gestelde rechtsvoorwaarden. Uitbreidingen zonder vergunningen kon dus niet zonder deze te melden.
+2
De Winter
Wat een gezeik!! Jos zet zich enorm in voor de sector. Recht door zee, en open. Een bewijs daarvan:

Dit is weer een typisch prikkebord draadje met hoog klok en klepel gehalte.
Melders hebben gewoon aan wettelijke plicht voldaan. Ruimte moet nu komen uit afroming bij externe saldering. Rest van NL gaat net als Brabantse boeren op termijn hun stallen moeten gaan aanpassen om de nh3 uitstoot te verlagen voor natuur.

Het blijft wrang. Dat jij niet kon bouwen zonder een NBw. En ik een stal al gebouwd in 2009 met nog alleen een amvb rundveehouderij voor 200 koeien na april '15 versneld doorgroeide naar 140 dankzij aankoop 30 drachtige vaarzen en een bult eigen jongvee zonder dat iemand om een NBw vroeg laat staan eiste. Daar kwam nl die PAS voor.

Het zal mij wel altijd blijven achtervolgen dat ik het ooit openlijk op prikbord schreef. Had ik toen geweten dat ik 5 maanden daarna bij de vakgroep LTO zou zitten had ik dat waarschijnlijk niet gedaan.
Er loopt een WOB naar een aantal bestuurders in 'de zuivel' die actief waren richting juli 2015 en voorkennis zouden kunnen hebben en ik. Omdat ik het zelf geschreven heb. Ik werd dus ook gebeld in september door n collega of ik mn stal weer aan het volzetten was. Want ook toen hing er weer iets in de lucht. Stikstof. Deze x niet gedaan trouwens.

Ik heb trouwens een melding. Net als 3600 andere veehouders. In Limburg ook al ligt het bedrijf in Brabant.
Mkl87
Quote Reactie van @De Winter:
Wat een gezeik!! Jos zet zich enorm in voor de sector. Recht door zee, en open.

Beste Jos,

dat zal best kloppen, al zijn daar de meningen over verdeeld. Dat je 30 vaarzen kocht omdat je bij NZO bestuurders en het kringetje daaromheen zag dat er diverse harde groeiers waren, is heel slim geweest. Het zou eerder dom zijn geweest om dat niet te doen. Het is alleen wel apart dat er tegen de (Z)LTO achterban werd verteld dat anticiperen niet werd beloond.

Als je echt zo recht door zee en open was geweest had je tegen de achterban moeten zeggen dat ze moesten zorgen dat hun stal zsm vol kwam.
Wolswinkel
@De Winter Ga eens bij je robotten kijken man, of de bloedsuikerspiegel van je koeien meten met dat gedramzak van je. En maar emmeren jaar in jaar uit en ondertussen geen kl#te uithalen. Manmanman
+2
verbi
@De Winter Als je op 30 juni de stal nog even propvol rijd zelfs de voergang vee op moet dan wil iji nog beweren dat hij niet met voorkennis gewerkt heeft. Maar daarna wel vertellen hoe het allemaal moet. De korting van 8.3% was daar geen probleem nu zit de stal nog vol.Maar volgens mij ben je zelf Jos.Zo iemand hoeven we niet op handen te dragen.
Nijhof
@verbi Goed lezen wat hij zegt: deze x niet gedaan trouwens
Dus vorige keer wel
+3
hans1980
@Nijhof De winter wil dat net als bij de fosfaatrechten we gezamenlijk bloeden voor de snelle groeiers .
Ook gedaan zonder nieuwe stal netjes 8,3% gekort en terug gekocht.
In die jaren onze nb vergunning geregeld omdat dat moet en ook dat kun je (door aanpassingen) niet met 20k betalen
Nu mag onze nb vergunning getoetst op nabije natura2000 gebied wel kleiner worden door ons met extra kostprijs verhogende shit op te zadelen zodat snelle groeiers die 0,0 hebben geregeld dit ff kunnen incasseren.

Dat nooit , ga zelf adviseurs in arm nemen om jou probleem op te lossen
+3
Nijhof
@hans1980 Ik heb een NB. Een goede ook nog eens. Ga niet inleveren voor het stelletje wat nu probeert diefstal te legaliseren
BertK
@De Winter Er zijn gebieden in met name randstad waar nooit genoeg stikstof vrijgespeeld kan worden van de vergunninghouders om de rest te legaliseren.
Eerst inventariseren en legaliseren, daarna pas aanpassingen om emissie te verminderen!
Alle depositie komt van emissie en is al ingecalculeerd, legaal of illegaal is niet van belang voor de hoeveelheden.
Melkveehouder.
@De Winter Volgens advocate Jaqueline Kroon is het niet ondenkbaar dat de Raad van State (ooit) zal oordelen dat het voorzienbaar was dat de PAS onderuit zou gaan. Als dat gebeurt geldt voor het ontbreken van voldoende stikstof/ een ontoereikende NB-vergunning precies hetzelfde als voor degenen die te weinig fosfaat hebben. Dan heb je gewoon pech en zul je gedwongen worden rechten bij te kopen of het bedrijf staken als er geen rechten te koop zijn.

Daarom is het van cruciaal belang dat de stikstofruimte van INTERN salderen alleen beschikbaar komt voor de agrarische sector. En de stoppers extern laten salderen met zodat ook deze groep perspectief houdt.

Als Schouten een echte Minister van Landbouw was in plaats van een Minister van Bouw, dan was dit varkentje al lang gewassen.
hans1980
@Melkveehouder. Handel is al lang begonnen van NH3 naar NOx min 30% naar natuur dat draaien ze niet terug .

Enigste oplossing is KDW kritische depositie waarde aantepassen en te toetsen of daadwerkelijk NH3 neerslaat op natura2000 gebieden en hoever NH3 door de lucht gaat (sommigen zeggen 300m)
Met isotopen is dat te bepalen (geloof ik)
Melkveehouder.
@hans1980 Met het afromen van 30% voor de natuur is de overheid er nog lang niet. Ook bouwen mag nog niet zomaar. De angel zit ‘m erin dat er AANTOONBAAR natuurherstel moet zijn opgetreden voordat ook maar één nieuwe ontwikkeling plaats vindt. Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit de nieuwe stok is waarmee (selectief) geslagen gaat worden. Want wie bepaalt dat straks c.q. is dat wel objectief bepaalbaar?
+1
Nijhof
@Melkveehouder. De beoordeling is visueel
Lang leve Pearle
Melkveehouder.
@Nijhof Jij snapt het spelletje 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0