Oplossing bij veel last van tussenklauwontsteking, graag jullie raad/advies

Graag jullie raad/advies.
Sinds een aantal jaar hebben we regelmatig flinke last van koeien met tussenklauwontsteking, echter dit jaar loopt het de spuigaten uit. Behandeling met antibiotica slaat maar slecht aan. Dit jaar al een aantal keer meer dan 5 % van het koppel tegelijk onder de antibiotica (op een koppel van 200)
Koeien liggen in diepstrooisel boxen met vlas/kalk, lopen op de eco vloer van anders beton en in melkstal en rondom ligt overal rubber dus beschadigingen kunnen daar ook niet snel optreden.
Voetbaden met formaline en kopersulfaat met een wekelijkse frequentie hebben geen invloed op het aantal ontstekingen.
Graag jullie advies, tips om nog wat te proberen, ben ondertussen ten einde raad. Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

+1
Spuit11
Wij hebben er vorig jaar ook veel last van gehad. Penicilline die niet aansloeg etc. Er is via onze dierenarts iemand van de GD langs geweest en die adviseerde regelmatig met de rugspuit door de stal te gaan. Over de roosters, achter de boxen langs etc met Halamid. In het begin elke week gedaan en nu af en toe. Geen last meer gehad.
Erg frustrerend als het je overkomt!
Robert19
@Spuit11 spuit je de halamid ook in de boxen?
+1
Spuit11
@Robert19 Dat heb ik de eerste paar keer wel gedaan. Vooral de boxrand achter waar de droge, aangekoekte mest aan hangt. Je hebt waarschijnlijk te maken met een bacterie die minder vatbaar is voor penicilline. Hoeveel je er ook van spuit. We hebben ze wel aan de ampicilline maar zelfs daar reageerden ze niet op
deJong
@Spuit11 inderdaad.

Bij ons werkte de emegicine ook niet maar de depo wel.

Schijnt de depo ook beter door de bloeds omloop te gaan.
Todi
@Robert19 Jep en vergeet niet om ook voor in de boxen mee te nemen.
bio boer
@Spuit11 was advies van mijn veearts ook ook om de stal schoon tespuiten en de mest overal goed weg tehalen zo als onder waterbakken en zo
+1
Nijhof
Een oplossing die mij goed bevalt is behandelen met wit. Dan bedoel ik depocillne of peniject.
Ander spul werkt hier niet
Voldoende hoog doseren en dan is twee maal spuiten met een interval van 1 dag meestal voldoende. Zonodig nog 1 dag extra.
Meestal na 1 keer spuiten al flinke verbetering.
Oorzaak? Meestal beschadigde huid zegt mijn dierenarts. Hoe te voorkomen? Ik heb geen idee
+1
Nijhof
@Nijhof Soms gaat het maanden goed zonder tussenklauwontsteking. Wanneer er 1 is volgen er vaak meerdere. Zal wel weerstandsvermogen zijn
+2
Noorderling
@Nijhof
En die weerstand heeft vaak te lijden door schimmel in het voer. Een koe kan veel hebben, maar het houdt een keer op.contoleer ook krachtvoersilos en trechters, daar kun je heel veel troep vinden. Vooral verse kwetsbare koeien pest je er flink mee.
Toekomst0
@Noorderling eens, hebben we hier gehad, veel schimmel in de brok wat de nieuwe melkte kregen. Sinds toen iedere dag halve kruiwagen eruit halen en aan het ouder jv geven ipv jongvee brok.
+3
pieta
Quote Reactie van @Nijhof:
Meestal beschadigde huid zegt mijn dierenarts

Beschadigde huid en elke week voetbaden. Wellicht een verband?
+1
Jan-T
Heb soms ook het idee dat de dosering van het product wat in het voetbad komt niet goed gemengd is of word en daardoor gaat het irriteren.
Maar het kan ook zijn dat het een combinatie met weiden en door de modder lopen is waardoor een klein wondje een ontsteking veroorzaakt.
Koeien boertje
@Jan-T hier nooit last van, behalve als het bij de dam smeert en ze er een stukje door het modderige zand moeten.
Heb na 2 gevallen de koeien zaterdag binnen gehouden en dan komt er ook geen meer bij
+1
topmelker
Pharmasin is een goede vervanger van oxy.3 keer 30 cc kost 25 euro per flesje
De Winter
@topmelkerHier werkt oxy niet.
Depo is goedkoop, lange wachttijd
Penijet is duurder, exact hetzelfde volgens mij maar veel kortere wachttijd.
Melkput: depo
Robot: penijet
+1
cjw73
@De Winter procpen werkt hier altijd prima
grös
@De Winter
Hier ook eerder altijd met tetra's, maar nu ook peniyet, laatste koe eerst 2x oxy gespoten, hielp niet, toen meteen peniyet en was zo over. Dit jaar nog wel zo'n 4 gevallen gehad waarvan 3 oxy niks deed, of waren net te laat, zeg het maar. Koeien lopen nu ook wel door de bagger, maar heb niet idee dat daar meer gevallen door komen, want is het hele jaar al wat, alleen dit jaar werken de tetracyclinen niet meer lijkt het.
+3
Wolswinkel
@Robert19 Is vlas niet te scherp qua eigenschap in diepstrooiselboxen. Kan het niet zijn dat dit de oorzaak is voor de eerste irritatie tussen de klauwen en icm met veel kalk zorgt voor een (te)stugge huid tussen de klauwen? Welk type kalk gebruik je? Hoe houd je de roosters schoon?

Hier behandelen we tussenklauwontsteking met engemycine, 3 dagen 40-50cc/keer.
bio boer
Nu gelukig weinig last maar bij ons was behadelen met pharmasin (werkzame stof tylosine 200mg ) 3x 33cc met novem 20 20cc pijnstiller tot nu toe altijd succes vol maar je kunt ook niet blijven spuiten dat is de oplossing niet meschien stalvloeren schoonspuiten en ontsmetten
bio boer
@bio boer was hier alleen bij de vaarzen
Frits1
Buiten in het land met natte omstandigheden ook wel eens problemen gehad bij de pinken.
JohnDeere7serie
Meeste wat in me opkomt is hierboven wel genoemd. Oude mest kan brandhaard zijn van bacterien. Tussenklauwhuid is op 1 of andere manier geirriteerd, tijdelijk overstappen naar stro kalk of iets anders dan wat je nu hebt. Weerstand , mineralen op orde? Klauwbekapper onhandig en wild? Genoeg lig- vreetplekken?
+2
van Ittersum
Voeding = weerstand = gevoelig voor?

Ga maar eens van een melkrantsoen naar meer een constante gezondheidsrantsoen. Heeft mij indertijd énorm geholpen ipv alles maar aan te slepen aan medicijnen en voetbaden. Als het bloed (verversen en afvoeren van vanalles) niet goed loopt naar o.a de poten. Is het dweilen met de kraan open. De koeien willen genetisch wel geven maar als ingaand niet goed in verhouding staat tot het uitgaand komen de ongemakken vanzelfs. In dat opzicht zijn het net mensen, qua gevoeligheid.
+2
hoest
1x per week formaline is te gek, krijgen de klauw en huid niet genoeg tijd te herstellen. Ik zou om een om doen ene keer kopersulfaat en formaline een andere keer alleen kopersulfaat.

De kopersulfaat kun je eventueel ook vervangen door zinksulfaat, dit is minder agressief
+2
van Ittersum
@hoest kun je niet beter richten op de oorzaak ipv het "medicijn"? Waarom heeft de ene koe/bedrijf elke week een voetbad nodig en een andere nooit? Poten bij een koe zijn de uiteinden van een hele grote bloedsomloop, draait dat niet goed of komt het bloed daar nauwelijks door welke omstandigheden dan ook kun je vanalles aanhalen maar het probleem blijft sws toch.

Ik had het relatief vaak bij vaarzen, veel productie, nieuw rantsoen in verhouding te veel eiwit en te weinig structuur. Pensverzuring en bam... dikke poten en dan trekt het 1 het ander nog meer naar beneden. Sprak toen een boer en die begon gewoon daarom al met het intelen van een ander ras, minder melk gedreven maar meer op weerstand en gezondheid. Tis net of we HF koeien niet meer de voeding kunnen bieden die ze nodig hebben en daardoor zeer gevoelig worden en meestal is de poten het eerste wat naar boven komt.

Dit blijft een gevoelig onderwerp om de oorzaak te erkennen want je komt aan iemands management
+2
Noorderling
@van Ittersum
Vergis je niet in de factor stress bij vaarzen, resultaat is dan inderdaad minder voeropname, durven die krachtvoer vechtboxen niet in en ben je een goede vaars verloren.

Dus dan is het Tmr, vaarzen groep en misschien wel een ander ras, alleen laat je daar ook inkomsten liggen maar gaan je koeien net niet ten onder.
Wolswinkel
@van Ittersum Je verhaal klopt helemaal(al lijkt mij een ander ras intelen niet nodig). Het verhaal van @hoest klopt ook. Met het voetenbad regime dat momenteel gevolgd icm met de geschetste problemen vererger je de boel eerder dan dat het een remedie is.
Nijhof
@Wolswinkel Je zult verbaasd zijn wanneer je weet hoe het ook kan. In de stal bij mij ligt een zgn emissie arme vloer. De klauwen van de koeien kunnen daardoor nooit opdrogen zoals wel kan bij een roostervrije. Het is een veel nattere omgeving dan bij roosters. Wanneer er niet elke week een voetbad gebruikt wordt dan is zijn de aandoeningen mortellaro, stinkpoot niet onder controle te houden en loopt het aardig uit de hand.
Heb zelf een hekel aan het gesleep met die voetbaden en het spul wat er in zit. Maar ik heb geen keus
Wolswinkel
@Nijhof Dat wil ik geloven maar wekelijks met formaline? Kan me voorstellen wanneer de problemen uit de spuigaten lopen dat je het dan tijdelijk wekelijks met formaline doet maar daarna zou je toch weer willen afschalen naar om de week lijkt me?! Ook uit het oogpunt van de conditie van de klauwhuid.
Nijhof
@Wolswinkel Ik moet elke week een bad leggen. Nou ja, moet...
Ik leg ze in de uitloop van de robot. De ervaring leert dat met twee weken de dieren niet goed meer naar de robot komen. Met een week gaat het een stuk beter. Misschien wat anders er in doen dan elke week formaline. Iemand tips wat en hoe vaak en hoe af te wisselen?
Jan-T
@Nijhof deze 1x per half jaar wel duur. omdat het verzorgingsmiddel 3 dgn p/wk word gebruikt.
schippers.nl/ms-autohoofclean-pakket-robot-6x-20kg…
Wjattel
@Nijhof Deze gedachte hebben wij hier ook. Op de traditionele roostervloer hadden we zelden klauwproblemen en gebruikten we zelden, soms maar 1x per jaar een voetbad. Nu met de nieuwe stal met emissiearme vloer (eco vloer, aders beton) hebben we structureel veel pootproblemen en moeten we regelmatig een voetbad gebruiken. Zo’n emissievloer is inderdaad nooit droog. Lastig om te zeggen of het daar precies door komt, maar dat idee heb ik vaak wel.
mlkvhoudr
@Wjattel misschien een heel dom idee maar kun je die vloeren niet droog blazen met ventilatoren of iets dergelijks?
+2
Erco
@mlkvhoudr die troep had je nooit moeten leggen maarja mosterd na de maaltijd, ik weet t
mlkvhoudr
@Erco vind t er wel mooi uitzien die hybride vloer dan heb ik wel mindere systemen gezien

Nijhof
@mlkvhoudr Ziet er super uit. Knap staaltje productie automatisering
In het filmpje is goed te zien dat de vloer niet schoon en droog is na de discovery
Hoe zit het met de verschillende rubberen cassettes die in omloop zijn
Sommige veehouders hebben al verschillende keren vervangen. Waarom?
mlkvhoudr
@Nijhof ik heb geen idee ik vond dit en de groene vlag vloer de beste op t moment maar voor de duidelijkheid wij hebben gewoon old Skool roosters
+1
Wjattel
@mlkvhoudr Die vloer zit vol met sleufjes en naadjes. Daar blijft alle vuil en vocht in zitten. Dat blaas je niet droog. Zomers met hittegolven lukt dat wel, maar dan begint de mestrobot (met water) te slippen. Heb je dat weer 😉
+1
nicolien
@Wjattel wat geeft dat vuil in de sleufjes.
Het is gewoon een goede vloer, alleen kost ie veel te veel.
van Ittersum
@Wolswinkel toevallig vandaag dit verhaal in de krant, haal je daar alle kernpunten eruit dus niet 1 of 2. Het geheel maakt het dus , vanaf het begin tot het einde.


Oude koeien en veel melk

Wilmer en Eelco Zandvliet met tussen hen in de bijna 15-jarige koe Bea 25 die in haar leven al 150.000 kilo melk heeft geproduceerd.

foto JILMER POSTMA

AAN DIRK VAN DER MEULEN

Veel melk geven en oud worden. Dat doen de koeien bij Eelco (52) en Afke (48) Zandvliet in Langezwaag. Wat is het geheim achter dit succes?

Koeien zouden steeds meer melk geven, maar ook minder oud worden. Dat is wat menig buitenstaander denkt, maar de harde cijfers onderbouwen dat niet. Die tonen aan dat de gemiddelde melkkoe in Nederland al vele decennia circa 5,5 jaar oud wordt.

Dat die gemiddelde leeftijd toch wel omhoog kan, bewijzen Eelco en Afke Zandvliet uit Langezwaag met hun circa 135 melkkoeien. De gemiddelde leeftijd van de afgevoerde koeien is ruim 9 jaar. En dat die hoge leeftijd de gemiddelde melkproductie per koe niet hoeft te drukken, bewijzen ze ook. Een combinatie van deze kengetallen leert dat ze de op één na oudste en productiefste melkveestapel van Nederland hebben, zo staat in het recente jaarverslag van de coöperatieve veeverbeteringsorganisatie CRV.

Ziet hier een bewuste strategie achter of is het de resultante van? Eelco Zandvliet: ,,Strategie is misschien wat een te zwaar woord, maar we streven er wel naar. De laatste 20 jaar is de gemiddelde leeftijd telkens wat gestegen. Dat is mooi voor de koe, maar ook voor de boer. Hoe ouder een koe wordt, hoe hoger het rendement. De eerste twee jaar van haar leven kost ze alleen maar geld. En in haar derde jaar, als ze voor het eerst melk geeft, zit de melkproductie nog niet op de top. De daarop volgende jaren stijgen de verdiensten.”

Voor een hoge melkproductie en een goede gezondheid is volgens Zandvliet een combinatie van vier factoren van belang: opfok, voeding, huisvesting en fokkerij. Die opfok begint al bij dag één. Vlot na de geboorte is het van belang dat het koekalf voldoende biest krijgt. Deze eerste liters melk na het afkalven zitten bomvol afweerstoffen. Daarna is het zaak dat ze zich goed kan ontwikkelen en dat ze gevrijwaard blijft van diarree en longontsteking als gevolg van bijvoorbeeld tocht of een koudeval. ,,Van een kalf met een longontsteking weet je eigenlijk al dat ze nooit een goede melkkoe zal worden. Want voor 1 kilo melk moet een koe 400 liter bloed verpompen. Dat lukt alleen als hart en longen pico bello zijn.” Het jongvee leren ze daarna al vlot weiden. ,,Want jong geleerd is oud gedaan. Dan weten ze wat het is om te grazen. Bovendien bouwen ze weerstand op tegen worminfecties en van af en toe een regenbui of harde wind worden ze alleen maar sterker.”

Het voeren van koeien is tegenwoordig een vak apart. Er zijn boeren die allerhande ingrediënten tot drie cijfers achter de komma mengen tot een rantsoen. Zandvliet geeft de voorkeur aan een rantsoen dat grotendeels uit gras bestaat. ,,Met gras kun je zoveel. Als het kort is, bevat het veel eiwit, als het langer is heeft het veel structuur. En je kunt het inkuilen voor de winter. Daarnaast krijgen ze wat brok en corngold, een maisglutenvoer.’’ ,,En we voeren hooi, hooi van eigen land”, vult Afke Zandvliet aan. ,,Iedere avond krijgen ze een topje. Een koe vindt dat erg lekker en het is supergezond.”

Bij een gezonde, productieve koe speelt de fokkerij een grote rol. Waar veel boeren een grote fan waren van stier Sunny Boy vanwege de productieve nakomelingen, koos Zandvliet voor Tops Monitor Legend. ,,Die liet betere resultaten zien wat betreft levensduur. Dat sprak me meer aan.” Daarnaast maakt de boer uit Langezwaag, wiens vader in de jaren zestig vanuit Noord-Holland naar Tjalleberd verkaste, al 27 jaar gebruik van de zogenaamde triple A-fokkerij. Op basis van het geven van cijfers voor zes kenmerken van een koe helpt dit paringsprogramma bij het maken van de beste combinatie tussen koe en stier. ,,Een keer per jaar inventariseert een analyseur onze koeien en op basis van die info insemineer ik ze met het sperma van de meest passende stier.”

Wat betreft de huisvesting zweert Zandvliet bij de weidegang. ,,Koeien zijn in beweging, hebben frisse lucht en ze houden schone klauwen.” Als ze in ’s avonds en in de wintermaanden in de stal verblijven, kunnen ze liggen in comfortabele diepstrooiselboxen. ,,Daarmee voorkom je verwondingen bij het liggen en opstaan. Dat is heel belangrijk. Want een verwonding kan leiden tot een ontsteking, tot minder lopen, tot minder vreten en dus ook tot minder melk. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal waardoor je vervroegd afscheid moet nemen van je koe.”
Wolswinkel
@van Ittersum wel typisch om te zien dat bij zowel topmelkers als duurzaamheids koplopers regelmatig Aaa bedrijven te vinden zijn. Verder een duidelijk verhaal waar niets aan gelogen is alleen breng het allemaal maar op een gedegen manier in de praktijk onder wisselende omstandigheden.
+2
grös
@Wolswinkel
Niet nodig? Als een bedrijf structureel (poot) problemen hebt dan zou ik zeker iets als Brown swiss overwegen, je hebt misschien iets minder melk, maar ook minder werk/gezeur/kosten, heb hier zo'n 7 verschillende rassen ingekruisd, allemaal brutale vaarzen en ook al jaaaren geen lebmaag ofzo gehad, Fleckvieh zou ik wel afraden, dat is toch teveel gokken, is ook dubbeldoel meestal heb je een melkkoe maar af en toe zit er een echte vleeskoe tussen.
+1
deJong
@grös

Heb ook een paar op HF gekruisde FV gehad.

En inderdaad een grijze dikzak en een grijs gekleurde HF in feite. Maar de dikzak heeft langer gelopen. Die gaf een beetje minder melk maar was veel sterker, had gewoon minder aandacht nodig.
Wolswinkel
@grös Ik vind inkruisen helemaal prima, begrijp me goed. Ik heb alleen niet het idee dat het noodzakelijk zou moeten zijn, ook niet op dit bedrijf. Heb thuis een HF koppel waar best weleens wat aan de klauwen mankeert maar prima onder controle te houden. Genoeg ruimte voor verbetering dus! Ik heb naar mijn idee genoeg dingen te optimaliseren voordat ik een ander ras inkruis. Met Aaa heb je koeien die over het algemeen al wat robuuster zijn.
grös
@Wolswinkel
Ik heb met beide ervaring, HF, kruislingen beide met en zonder aAa. En optimaliseren hebben we al wel heel wat gedaan, ook met kruislingen, het hier echter wel op met wat koematrassen en een blokkenwagen, zodra ik met diepstrooisel en mengwagens moet beginnen, dat zie ik hier niet gebeuren en denk dat je dan beter af bent met wat kruislingen, hier voeren we ook nog eens de hele zomer hoofdzakelijk vers gras dus de koe moet wel wat rantsoenwisselingen kunnen hebben. En je kunt zeker wel een robuustere holstein fokken, maar een kruisling is toch heel wat anders. En ook na 2x gaat er weer en HF op, omdat daar ook best wel goede stieren bij zitten.
+3
verbi
@van Ittersum Daar heb je een punt. Had eerst HF daarna gekruist met MB daarna wat Brownswis zelden problemen productie van 8500 KG. Nu weer aan het terug kruisen al weer wat langere tijd naar HF en het gezeik met de poten begint weer productie nu wel 10000 kg.Hier werkt engijmicine ook maar matig.Ben wel een opstalboer. Qua poten was het met een lagere productie veel beter te doen. Vragen we niet te veel van onze koeien???
frank post
Wat bij ons altijd een dingetje is.....eind weide seizoen, natte/blubberige inrit van weiland, 1 koe is dan zo meer koeien. Denk dat combi is, besmettingsdruk hoger, weerstand iets lager
hoest
@van Ittersum zit wat in alleen zal dit voetenbad tgv mortelaro zijn en niet vanwege tko.
Daarnaast zijn jou oplossingen vast goed maar
A vind de goede oorzaak maar eens en b inkruisen zou betekenen dat hij nog minimaal 3 jaar met deze ellende zit. Voetenbad regime aanpassen heb je binnen een maand resultaat
Robert19
Voetbad met formaline heb ik een tijdje wekelijks geprobeerd, dit hielp niet, nu 1 keer per 3 weken, ene helft van de stal formaline/kopersulfaat, andere helft voetbad met intra hoof fit control, zie geen verschil in het aantal besmettingen.

Jullie conclusie productie versus hf, de problemen komen random in het koppel voor, dus ook oudmelkte dieren in goede conditie met niet zo veel melk eronder dus weet niet of daar de oorzaak kan liggen. Tussenklauwontsteking lijkt me een accuut iets wat niet al een half jaar daarvoor zou kunnen ontstaan.

Veel bloed getapt op mineralen het laatste jaar bij melkkoeien als in droogstand maar ook daar komt iedere keer niks bijzonders uit
Wolswinkel
@Robert19 hoe lang gebruik je dit type boxvulling?
Robert19
@Wolswinkel gebruik nu sinds 6 weken vlas kalk, daarvoor altijd Spaans gehakseld stro gehad, allebei op basis van mergelkalk
Wolswinkel
@Robert19 Ok, comfortmix? Heeft de overgang van strooisel ook met deze problemen te maken gehad?
Robert19
@Wolswinkel nu vlas kalk compleet mengsel, wat daar precies voor kalk in zit weet ik niet, daarvoor vitakal met spaans gehakseld stro en zelf mengen, geen verschil in aantal koeien met tussenklauwontsteking, ben overgestapt in de hoop dat het zou verbeteren maar zie geen verschil
HansBa
@Robert19 Mortellaro is ook besmettelijk, schone roosters en klauw helpt veel. Verder de concentratie formaline niet te laag aan houden. Hier jagen we ze in de wintermaanden 3 keer achter elkaar door het bad , elke 14 dagen. Weinig problemen meer.
+2
cs-agrar
Als je kalk in boxen gooit, daar eens mee stoppen, en dit vervangen door produkt zonder kalk. Kalk maakt huid rauw
Robert19
@cs-agrar wat voor product zou je adviseren zonder kalk? Gescheiden mest is geen optie voor mij, ken een aantal veehouders waar dit compleet mis is gegaan met uierontstekingen dus dat risico wil ik nu niet nemen, al ellende genoeg 😉
+1
grös
@Robert19
Hier Lava3, kost wel 180/ton duss...
cs-agrar
@Robert19 Actimin
+1
anonymous_400
Wij gebruiken al jaren geen antibiotica meer voor tussenklauwontsteking.Homeopathisch met apis melefica.Bij ernstige gevallen een gekneusd koolblad om de bovenkant v d klauw heen tapen.
sorry
Quote Reactie van @anonymous_400:
Homeopathisch met apis melefica.

tapen jullie dat in?
mlkvhoudr
@sorry gif van de honingbij, net snel ff opgezocht en uit onderzoek bleek dat t niet helpt waar t voor geregistreerd is NL uierontsteking maar ben ook wel benieuwd hoe de goede resultaten behaald worden
anonymous_400
@sorry druppeltjes, gewoon ingeven.
Elvis
@anonymous_400 en dan na 3 weken strohok doodspuiten. succes ermee
sorry
@Elvis in combinatie met misschien werkt het verzachtend voor de koe
anonymous_400
@Elvis Inderdaad Elvis , de laatste 10 jaar slechts één koe gehad in de door jou beschreven situatie.Normaal gesproken breekt de boel met een dag of drie , vier wel door , eventueel nog wat nabehandelen met zwarte zalf.
komelker 2
@anonymous_400 Een melkgevende koe mag je niet met zwarte zalf behandelen. Lees de verpakking maar eens.
m uut m
@anonymous_400
Dan werkt jouw middel ook niet als de ontsteking alsnog doorbreekt.
Wij hebben een ddd van 0,04 het enige wat we de afgelopen jaren gebruiken is Engemycine.
Meestal 1 á 2 koeien per jaar altijd in augustus/september.
Zodra 1 koe er last van krijgt doe ik ze door een voetbad met een verzadigde zout oplossing.
Ik jaag ze er 3 keer achter elkaar er doorheen gedurende 5 dagen. Probleem meestal weer opgelost.
zwierb
Quote Reactie van @m uut m:
odra 1 koe er last van krijgt doe ik ze door een voetbad met een verzadigde zout oplossing.Ik jaag ze er 3 kee

Behandel je de koe die het heeft ook eerst met engymcine?. Wat versta je onder verzadigde zoutoplossing? En begrijp ik het goed in totaal 15 keer door het bad, en dan telkens verversen?
m uut m
@zwierb
Ja ik behandel de koe die het heeft zo snel mogelijk. Het voordeel van een zoutoplossing is dat je het bad niet hoeft te verversen.
We hebben 2 bakken achter elkaar en doordat we ze er 3 keer achter elkaar er doorheen jagen komt er ook niet veel mest in. Ik vul wel bij maar ververs niet.
Noorderling
@m uut m
Maar wat voegt het zout eigenlijk toe en wat doet het?
Schone poten lijkt me het doel, lukt dat zonder zout ook niet?
Kun je ze ook door rul zand laten lopen, drukken ze zelf de klauwspleten compleet schoon.
m uut m
@Noorderling
Het ontsmet.
verbi
@anonymous_400 Die apis melifica is dat spuitmiddel of moet je dat smeren.Is misschien een goed alternatief.
+2
ted9
@verbi Ik snap jullie problemen niet zo goed. Als ik hier een koe behandel tegen tussenklauw dan is het een dag na de eerste spuit al zichtbaar minder. Na de tweede spuit is het weg.
+1
deJong
@ted9

Waar spuit jij mee?
+2
Wolswinkel
@deJong Ik denk Euthasol...
deJong
@Wolswinkel dan zie je na een dag de hele koe ook niet meer😉
ted9
@deJong Engemycine maar denk dat alles wel goed werkt.
pietjepuk
@ted9 ook al slaat de behandeling goed aan op den duur krijgen veel van deze koeien een tussenteen. Dan is het mooie er ook wel af.
ted9
@pietjepuk Het is maar net hoe snel dat je ze behandeld.
Wolswinkel
@ted9 Dan nog ontkom je niet altijd aan een tyloom.
+1
m uut m
@ted9
Helemaal eens.
Zodra de koe maar iets trekt en de kroonrand is iets verdikt dan moet je gelijk handelen.
Heb hier nog nooit een koe gehad met een tyloom.
zwierb
Quote Reactie van @m uut m:
Zodra de koe maar iets trekt en de kroonrand is iets verdikt dan moet je gelijk handelen.

Vindt dit wel een probleempje bij robot melken, je ziet niet alle koeien lopen zoals bij de melkput, als een koe gewoon komt in de robot en tussen door in de boxen ligt als je er tussen loopt ben je soms net een dag te laat vindt ik.
Erco
@pietjepuk hier weinig last van gelukkug maar tyloon is heel goed te verwijderen. Half uurtje werk
sjuu
@Erco Door wie laat je dat doen?, stuur anders ff en pb.
+1
sorry
@sjuu dat is werk van de veearts
Erco
@sjuu veearts. Heb t zelf nooit laten doen. Wel gehoord en stond in hun nieuwsbrief
pietjepuk
@Erco Ook nog nooit laten doen. maar van wat ik gehoord heb is het vaak tijdelijk en komt de teen gewoon weer terug. Iemand ervaring?
+1
sorry
@pietjepuk komt niet meer terug

Erco
@pietjepuk onze veearts heeft.de ervaring dat ie niet terugkomt juist
HansBa
Jaren terug hier ook gehad, alle koeien aan t voerhek vast en grondig schoon gespoten met de HD reiniger. Daarna met de rugspuit met formaline behandeld, 3 keer gedaan. Verder robot elk uur erover en koeien meer buiten zodat de roosters kunnen drogen Dichte vloeren zijn lastiger lijkt mij wat betreft klauwhygiene
Achso
Misschien eerst ook het voer op schimmels laten testen bij Koch. Ook eens op mycotoxines.
grös
@Achso
Ben nog even rond gereden, hoeveel kuilbulten er wel niet met maar een paar autobandjes er op liggen, is dat wel koud te houden?
Bmmlwaard
@Achso Hier aleen TKO zodra er schimmel in de mais zit, heb het dan ook alleen bij vaarzen
grös
@Bmmlwaard
Heb de nieuwe maïskuil al 3 weken dicht zitten, gelukkig, had ook een klein bultje gemaakt van het laatst puntje van de oude bult, nou dat werd natuurlijk direkt warm en weldra 1 tko geval. Maar als ik de nieuwe maïsbult te vroeg losmaak geheid ook kreupele koeien en veel klauwbekappen.
Noorderling
@Achso
Eerst silo's maar eens leeg maken, vijzelbak los en kijken.
Hier liep het voer ook niet meer naar beneden, dan vind je het niet meer raar dat koeien ziek worden... Zitten altijd dode hoeken in zon bak.

In de vleeskuikenhouderij wordt om de ronde silo's compleet schoon gespoten omdat het dan al lonend is vanwege betere resultaten. Nu is het met all in all out eenvoudiger te organiseren, maar met koeien een keer in de zomer alles los trekken kan veel ellende besparen. Heb foto's gezien van een silo reiniger, gekste ongedierte en beestjes komen ze tegen. Sommige silo's zit wel een paar ton in vastgekoekt.
+1
bio boer
@Noorderling hier ook vaste prik 4x in het jaar silo schoon leegmaken in de punt blijft altijd oude voer zitten nieuw bouw is het idee om 2 silo's omstebeurt leeg tevoeren een leege silo is in de regen brand schoon aan de zijkanten als die nog goed is alleen helemaal boven in gaat stof koek ontstaan door condens van koude nachten
harke
Voetbad met formaline en kopersulfaat.
1x per 2 weken de koeien dr door
harke
Het ultieme middel is oxytetra hcl in voetbad.
Maar ja dat wordt al jaren niet verkocht en gebriikt
De Winter
[@harke Wat kun je daar mee behandelen?
harke
@De Winter is al jaren verboden maar heel lang geleden werd het gebruikt in voetbaden tegen tussenklauwontsteking.
cjw73
@harke verboden is het niet alleen wel voor voetbaden. Maar de dierenarts heeft het nog wel hoor. Kreeg het weleens voor de kalveren bij longproblemen.
hoest
@Robert19

Speelt dit eigenlijk jaarrond of zo nu en dan? Als het jaarrond is kun je mycotoxines in het ruwvoer bijvoorbeeld al uitsluiten een moet je kijken naar vervuilde kv silos of de watervoorziening.

wat hier eerder al is aangegeven de klauwen zitten vol kleine bloedvaatjes en een koe zal daar het eerste laten zien als ze last heeft van mycotoxines.
Robert19
@hoest het speelt jaar rond, soms n maandje wat minder en dan piekt het weer, laatste jaar mycotoxinebinders toegevoegd aan rantsoen, niet dat er zichtbare schimmel inzit maar om het uit te sluiten, dit jaar daarom ook aan alle gras en maiskuilen broeremmer toegevoegd om het ook weer uit te sluiten, een flinke kostenpost maar met zoveel problemen ga je wat proberen
grös
@Robert19
Wat voor mycotoxinenbinder?
Robert19
@grös weet ik zo niet precies, zou ik terug moeten zoeken in de voersamenstelling, is toegevoegd aan het eiwitmengsel in de basis
hoest
@Robert19 dan zou ik beginnen om de ene week formaline en kopersulfaat en de andere week alleen zinksulfaat u het voetenbad te doen. Zinksulfaat werkt verzorgend. En ik zou het water laten onderzoeken. Misschien nog beter is om watter zo'n apparaat te laten plaatsen op proef, kost je ca 1800 euro voor een jaar incl minimaal 2x een wateranalyse. Sinds wij zo'n ding (maart2020)hebben nog geen witte lijn defecten weer gehad en daarvoor elke keer met bekappen(1×per 4 weken) wel nieuwe gevallen
Tko wel een paar in de herfst overigens
Bmmlwaard
Zodra ik ook maar een klein plekje schimmel in de maiskuil zie kan ik de klok erop gelijk zetten dat er daarna koeien TKO krijgen.
Vario512
Tko wordt vooral veroorzaakt door een slechte weerstand, dus verkeerd rantsoen van de koeien of je hebt een ziekte in je veestapel (ga ik even niet vanuit), of mycotoxines.
Fokkerij heeft ook invloed, droge benen, en klauwen met een centimeter ruimte er tussen zijn minder gevoelig voor tko. Maar fokkerij is lange termijn en heb je nu niets aan.

@Robert19 Hoe zien je droogstandsrantsoen en melkveerantsoen eruit?
Robert19
@Vario512 melkkoeien krijgen 30% gras, 70 % mais aangevuld met eiwit in de basis, verder enkel nog brok in krachtvoerboxen met sluithekken zodat er geen gedonder is met de opname. droogstand, gras, mais, gehakseld stro en eiwitmengsel/mineralen om eiwitdekking op niveau te krijgen
grös
@Robert19
Mycotoxinen komen toch vooral uit maïs, is zo'n 70% mais rantsoen nog wel gezond voor een koe?
Robert19
@grös doe dat al 30 jaar zo en ging tot paar jaar geleden altijd prima met de poten, productie ook al 10 jaar vrij stabiel rond de 10 duizend dus ook daarin niks veranderd
Wolswinkel
Quote:
doe dat al 30 jaar zo en ging tot paar jaar geleden altijd prima met de poten, productie ook al 10 jaar vrij stabiel rond de 10 duizend dus ook daarin niks veranderd

@Robert19 In hoeverre is je mais in de afgelopen drie seizoenen onderhevig geweest aan stress door de droogte en hitte? Misschien veel bladschimmels en/of builenbrand icm met een hoog aandeel mais in het rantsoen?!?
spotmelker
@Robert19 zo te lezen heb je veel werk en geld gestoken in TKO. Is het geen optie om het schoonschuiven van de vloer te maximaliseren en alle chemische bestrijding te vervangen door een partij Bio-Tex? Dit adviseerde mijn vorige (onafhankelijk denkende) dierenarts. Zelf weid ik de koeien een kleine 4000 uur/jaar en als ze de stal uit zijn is het schoonschuiven van de roosters en 1e stuk van koepad het eerste wat gebeurt. Ook 's winters staan ze na het melken vast aan het voerhek op een schoongeschoven roostervloer. Ik heb geen voetbad, gebruik bij uitzondering antibiotica, en TKO en mortellaro kan ik me niet herinneren. Verder ben ik het eens met @noorderling en @ van Ittersum m.b.t. stress voorkomen en oorzaak zoeken.
Robert19
@spotmelker Bio-tex, je bedoelt voetbad met waspoeder erin? Ervaring? Dosering?
spotmelker
@Robert19 Dat zou ik in ieder geval proberen en laat het niet van alleen maar het voetbadgebruik afhangen. Indien mogelijk een voetbad erbij voor of onder melken klauwen schoonspuiten om te 'wassen' en dan paar dagen door de Bio-Tex en hou je vloer extra schoon. Zoals ik al schreef heb ik bij mijn bedrijfsvoering geen last, dus geen recente ervaring, dat was nog in de grupstaltijd bij koeien die altijd achteruit in de grup stonden te pootjebaaien. Bio-Tex lost eiwit op, kost niet de wereld en is gezien jouw problemen het proberen waard. Die voormalige dierenarts was de beste die ik gehad heb en had wel meer óut of the box' maar wel effectieve oplossingen.
bio boer
@spotmelker de klauwbekapper zecht in de klauw zak met bio tex
Elvis
@spotmelker formaline mag eigelijk alleen op gezonde klauwen, dan is biotex in ieder geval een stuk vriendelijker
+1
achterhoeker2
@Robert19 Daar heb je met 200 koeien geen tijd voor , en het eindigt toch met rendac.
Vario512
@Robert19 Ik heb op je rantsoensamenstelling niet veel aan te merken.

Voor extra weerstand zou je een 0,5 kilo hooi per koe/dag kunnen voeren of een baal voor het voerhek kunnen zetten.

Mijn ervaring met tko is dat bij een te hoog ureum/ te veel onbestendig eiwit de mest te dun wordt (pensverzuring), en koeien eerder tko krijgen. Maar je voert 70% mais, dus dat kan bij jou niet het probleem zijn.
+1
Bmmlwaard
@Vario512 bij zoveel.mais bestaat de kans op darmverzuring als de mais een hoog aandeel bestendig zetmeel bevat
Herbert
@Bmmlwaard dat is snel genoeg te controleren door even wat mest door een zeef te spoelen. Slijmerige stukjes is darmverzuring
+1
Robert19
@Herbert zeven iedere 2 weken de mest, vinden geen slijm in de zeef dus het wijst niet op verzuring in de darm
Robert19
@Bmmlwaard bestendig zetmeel 101
+1
Boertjebastiaan
Gebruik al 20 jaar geen voetbad meer. Na 5 koeien is het een besmettingsbak. 5x per jaar tussenklauw ontsteking op 80 koeien.
Ff 2 x behandelen in de box met violetspray en klaar.
Voetbad is stressmoment, krijg je ook coli van.
Eenvoud is het grootste gemak en beste medicijn
deJong
@Boertjebastiaan

ligt aan je koppel, thuis een dichte vloer, koeien zijn dus niet bang voor een plasje. de koeien maakt het helemaal niks uit dat ze door het voetbad moeten lopen...
+1
harke
@Boertjebastiaan dan heb je geen echte tussenklauwontsteking.
Want die kun je niet alleen behandelen met violet spray.
Ik vind het knap dat je zonder voetbaden geen mortellaro/stinkpoot hebt.
grös
@Boertjebastiaan
Heb ook jaren geen voetbad gehad, maar op gegeven moment liep de mortellaro de spuitgaten uit, nu wel een achter de robot elke 2 of 3 weken, eerst met alleen water en dan met formaline kopersulfaat.
+1
bio boer
@Boertjebastiaan 5 koeien vind ik veel hier 3 gehad vorig jaar zag het echt als een probleem
Herbert
Ik heb hier vorig jaar een paar maand vlas met kalk op de matten in de boxen gehad maar dat nooit weer. Al die harde stukken en splinters veroorzaakten alleen maar meer dikke hakken en tussenklauwontsteking naar mijn idee. Nu weer terug naar zaagsel met kalk en de problemen zijn voorbij. Ook voorzichtig zijn met (te veel) kalk. Droogt de huid alleen maar uit waardoor het erger is dan de kwaal.
The Hurminator
@Herbert wij doen eerst kalk op natte plekken en daarna zaagsel eroverheen. En teveel kalk is niet goed voor mortellaro en uiersmet en wellicht ook niet voor tussenklauwontsteking....
+1
achterhoeker2
Je moet stoppen met dat kalk en eventueel vervangen door zaagsel uit een zak ( klebsielavrij)
Kalkl droogt uit en dat maakt de bovenste huidlaag gevoelig voor barstjes wat kan verergeren tot een tussenklauwontsteking.
harke
Als je gaat testen op bacteriën en schimmels in het voer waar denk je dan waar de meeste rommel in zit?
STRO.
Mag nog zo schoon en fris eruit zien maar daar zit veruit de meeste rommel in
grös
@harke
Oke, bijzonder, ik voer zelf geen stro, maar wel 40% maïs. En ik zie bij de maïs in het veld toch regelmatig schimmel op de kolf staan, word nog gehakseld met regenachtig weer: opspattend zand/schimmels. Ik geloof het best maar hoe kan stro dan zoveel troep bevatten?
harke
@grös stro is stof en zand met veel bacteriën en schimmels .
Ik bedoel als voerstro.
spotmelker
@harke graszaadhooi is vaak nog veel beroerder. In de knopen wil dat altijd slecht drogen en daar treed snel schimmelvorming op. En wanneer je in welk voer de beruchte Aspergilles Fumigates (rode schimmel in m.n. maïs)hebt kun je een complete veestapel verspelen.
Todi
@harke Dat is stro waar regen in heeft gezeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
138
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
6.895