Grondgebonden centraal in herbezinning mestbeleid

De melk- en rundveehouderij moet overstappen naar een grondgebonden bedrijfsmodel. Alleen daarmee kan er volgens landbouwminister Carola Schouten een einde komen aan de regeldruk in het mestbeleid, waarover zoveel boeren klagen.

Deel dit topic

Reacties

+1
dewittemotor
Daar gaan heel veel constructies verzonnen worden komende jaren
+2
Dirk van Zetten
@dewittemotor er is maar 1 constructie mogelijk: EMIGREREN!!
jg
@dewittemotor Een ezel......
+1
BertK
@dewittemotor ik voorzie dat we de mv maatschap splitsen en mijn vrouw haar eigen intensieve bedrijf krijgt 😉

Ff gerekend, jongvee afdeling zou nog beter passen.
+2
ted9
@dewittemotor Er gaat niks verzonnen worden en er gaat helemaal niks gebeuren. Iedereen reageerd hier als of dit morgen in gaat. Dit plan is een plan van Schouten en laat haar nu net volgend jaar geen minister meer zijn.
bio boer
@ted9 meschien gaat tjeerd de g haar stokje wel overnemen je weet niet wat je dan krijgt kan nog wel minder worden
ted9
@bio boer D33 Is al helemaal een partij die er volgend jaar uit ligt.
bio boer
@ted9 de cristenunie had ook maar 5 zetels kan d66 ook nog wel halen die heeft er nu 19
jg
Leuker kunnen we het niet maken.......
Grasbaal
Wie is er voor om alle regels in te ruilen voor grondgebondenheid?
Twentsch Land
Mij best maar denk dat die vlieger niet op gaat.....alle regels weg !

@Grasbaal
Erco
@Grasbaal gebeurd niet. Mischien als ik 10 ha land gratis krijg dat ik erover nadenk
+5
klompen
@Grasbaal ligt eraan wat ze onder grondgebondenheid verstaan
bio boer
@klompen 250 kg n per ha produceren inclusief buurt afspraken lijkt mij
+1
DeBoerin
Quote Reactie van @klompen:
@Grasbaal ligt eraan wat ze onder grondgebondenheid verstaan

Inderdaad; alle voer komt van grond en alle mest gaat naar grond wat wil je nog meer
+1
j h p
@Grasbaal Ligt eraan wat de definitie is van grondgebondenheid.
Hoe wordt die ingevuld in de grongebondenheidseis?
Wie valt er onder intensieve veehouderij, varkens, kippen en vleeskalveren of kunnen melkkoeien daar ook onder vallen?
Bij elke ingreep door de overheid komt de creativiteit van de landbouw ook weer boven drijven en daar hebben ze in het Haagse, denk ik, best wel een schijt hekel aan. 😁
Daar mogen we overigens best trots op zijn.
Trots op ons, de boeren. 👍
+1
Stroman
Het zou een absolute ramp zijn voor de akkerbouw.
Noorderling
@Stroman
Die komen in een bv met een melkveehouder, papier is gewillig.
hookwood
@Noorderling regionaal samenwerkingsverband. Kan van alles zijn.
+2
Twentsch Land
Precies, je brengt de mest 25 km verderop en van daaruit weer 25 km verderop.....zo komt zuid wel in noord.

@hookwood
Noorderling
@hookwood
Klopt, alleen wil schouten ook niet dat het probleem alleen op papier opgelost wordt. Vroeg of laat zal het toch weer ingewikkeld worden. Het is hier ieder jaar weer een gepuzzel met boer-boer, vogelaar, rmo, mest verwerkingsplicht. Het kan heel makkelijk, de vraag is of ze het durft.
robbies
@Noorderling en waarom zouden ze dat doen? In een nat voorjaar kunnen ze ook voor kunstmest kiezen. Die vrijheid zullen akkerbouwers in een samenwerking niet hebben
Noorderling
@robbies
Je moet produceren waar vraag naar is. Misschien is drijfmest dat wel niet.
Geitenmest kan niet aan de vraag voldoen met als hoofdreden: Goede vaste mest, geen touw, geen kuilvoer en geen autobanden.

Daarnaast loopt het altijd bij dezelfden vast op logistiek. Wil je goed aan de slag met dierlijke mest. Dan kun je niet om eigen opslag heen. Soorten drijfmest en vaste mest opmengen zodat je het vrijkomen kunt sturen en op het juiste moment kunt bemesten ipv auto's er niet bij krijgt. En misschien moeten we dan als veehouders daarin faciliteren. Uiteindelijk wil schouten intermediairs ontlopen omdat elke schakel een kans op fraude is. Producent en gebruiker kun je niet lozen.

Misschien moeten we die geitenmest dan maar proberen te evenaren. Dus dat wordt wellicht werken naar een soort hybride systeem. Stro in diepstrooisel, schuiven over een rooster laten lopen en wat er over gaat kan steekvast naar de akkerbouwer en toegediend worden wanneer het land dit toelaat. Het gaat toch meer toe naar de bodem(leven) voeden, ipv het gewas alleen voorzien van stikstof. Goed bodemleven zorgt er wel voor dat in het groeiseizoen alles vrij komt, dat kunnen wij echt niet sturen. Een heel aantal boeren is daar met een NKG systeem al heel erg ver in.
+1
buorman
Wel zuur voor wie tot Juli 2015 dacht dat grondgebondenheid de nieuwe beperking in veeaantallen zou worden, maar op 2/7/15 er achter kwam dat enkel aanwezige koppen telden
Sjaakiee
@buorman spiker op zn kop
cornelissen
@Sjaakiee Inderdaad, heb grond moeten verkopen om rechten te kopen en ik ken er nog iemand die grond verkocht heeft voor rechten.
Ik wil er eigenlijk niet aan denken ,maar het is toch zo , ca 1500 kg fosfaat voor rond de kwart miljoen euro, maar wat moet je .Alle procedures verloren en ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan . Ben je ook nog lid van een belangenorganisatie , eentje met de slogan : inkomen ,daar draait het om ,maar dat was meer betalen voor je eigen ondergang
kanniewaarzijn
Dit gaat gewoon MINAS 2.0 worden, inclusief het riant bevoordelen van de intensieven (door het "bedrijfsspecifiek verantwoorden") en de schuld bij de akkerbouw/tuinbouw neer te leggen. Om nog maar niet te spreken over de "Afrekenbare Stoffen Balans". Het wordt tijd dat dit achterlijke (of is het corrupte?) ministerie eens gaat luisteren naar mensen die de echte kennis van de materie hebben en niet het volgende kostenverslindende gedrocht introduceren waar ze ook weer mee op hun bek gaan.
Nevergiveup
Hoe zit het eigenlijk met die menselijke shit , dat is ook aardig intensief in NL

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0