Grasland nu doorzaaien of wachten

Medeprikkers.
Advies. We hebben hier diverse veldkavels die afgelopen maanden er flink last van de droogte en hitte heeft gehad. Gevolg grote stukken met name zandkoppen is en lijkt de grasmat dood. Laatste week wel de nodige regen gehad maar groeipunten zijn weg uit het gras. Wat te doen. Momenteel lijkt het gunstig om door te zaaien. Slagingskans lijkt wel goed.
Nu nog wat zodebemesten en daarna doorzaaien of een aantal weken afwachten met als gevolg van onkruiddruk die je weer eerst moet spuiten voor je kunt doorzaaien. Risico van later moment doorzaaien vinden we dat dan het te laat kan zijn van doorzaai. Het zin veelal veldkavels waar niet op beregend kan worden.
Omalles cmpleet te vernieuwen is het areaal te groot.

Deel dit topic

Reacties

+2
Melkboer16
Hou dat geld voor doorzaaien maar in je zak! Zou kiezen voor Zaaifrees of iets dergelijks en nog ff wachten!
+3
Stroman
Doorzaaien met de Vredo techniek kan, maar alleen als de grond iets vochtig is zodat je het geultje netjes dicht rolt. Net voor mooie bui is natuurlijk ook perfect.
Doorzaaien met die tandjes apparaten die als broodjes worden verkocht zie ik nooit zitten, dus onder deze omstandigheden helemaal niet.

Mijn advies: Trek je loonwerker en je graszaadleverancier er beide bij. Er is veel kennis en ervaring opgedaan in de vorige 2 droge zomers.
gerrie-hul
@Stroman waar wil je nog op wachten De grond in mooi vochtig Je kunt ook wachten tot je bijna verzuip
Stroman
@gerrie-hul Op bepaalde plekken is het nog zo droog dat je met de vredo wel geultsje snijdt, maar hem niet weer dicht krijgt met de rol. Zal deze week meevallen.
JappieJo
Hier net zo. Woensdag plan van aanpak. 2weken na 4e snee, denk zelf aan onkruid spuiten en met vredo doorzaaien.
Kan hier wel beregenen dus vocht hoeft het probleem niet te zijn
m uut m
Afgelopen week 6 ha met de wiedeg eerst 3 keer geegd en toen gezaaid 25 kg graszaad en 5 kg klaver. We zullen wel zien.
m uut m
@m uut m
De kiemplantjes staan er keurig tussen.
Volgende week ff bloten zodat ze niet verstikken.
verbi
Zou eerst maar eens kijken of er engelingen in zitten. Zoja dan heb je echt een probleem. Beste oplossing dan is 3 jaar ruilen met een akkerbouwer.
Piet1960
Als de wortels van 't gras nog wit zijn, is 't niet dood.
mlkvhoudr
Als je ook klaver wilt doorzaaien zeggen ze eind augustus op zijn laatst vanwege trage start
richard melkvee
Mij is geadviseerd nog wachten met doorzaaien.
Wij hebben plekken met engerlingen, wat kunnen we beste doen?
+1
m uut m
@richard melkvee
Met de landrol erover.
Bekkink
mlkvhoudr
@Bekkink kun je dan niet beter gelijk doorzaaien met zo n cambridgerol er achter
+1
vaak
@richard melkvee Bezoekje brengen aan België.....
Erco
@vaak één EU 🙈
vaak
@Erco Niet als het gaat over bestrijding Engerling.
Erco
@vaak nou zo kan je nog wel meer opnoemen. Begin eens bij fosfaat en stikstof
George
Quote Reactie van @vaak:
Bezoekje brengen aan België.....

Dan ga jij naar een ander België dan ik.
In het België waar ik aan grens kan ik niks meer kopen zonder Fytolicentie. En die heb ik geen als Nederlander zonder grond in België. Dus de Aveve geeft niks meer mee omdat hij het niet kan verantwoorden. Tijden zijn veranderd ook bij de Belzen.
vaak
@George Misschien een half uurtje langer rijden.
George
@vaak
Schijnbaar niet , zie reactie jvt . Die zit heel stuk Bels in en ook daar heb je een Fytolicentie nodig.
Wat jij zegt was vroeger zo , maar in Bels is het niet veel anders meer dan hier.
+1
vaak
@George Oeps, daar gaat mijn dagje uit.
George
Quote Reactie van @vaak:
Oeps, daar gaat mijn dagje uit.

Kun je even goed doen , maar Dursban zul je niet meer kunnen kopen of ander spul.
Maar dagje uit naar Bels moet je de mondkapjes niet vergeten. Die belzen nemen die coronamaatregelen nogal serieus.
+1
jvt
@vaak tijd is ook echt wel voorbij. Ook hier niets meer toegelaten voor emelten in grasland, en zonder officiele phytolicentie kun je gewasbeschermingsmiddelen winkelen ook wel vergeten. Zelfde als bijvoorbeeld zaadcoating voor mais etc, mesurol, ook allemaal europees dus niet toegelaten
verbi
@richard melkvee Wij hebben het ook gehad heb de wei horizontaal/verticaal en diagonaal gerolt in een langzame versnelling. Conclusie zinloze tijd besteding die rot dingen krijg je alleen weg door 3 jaar met een akkerbouwer te ruilen en dan ook nog 1 die er aardappelen opzet met mocap ontsmetting daar hebben ze een hekel aan maar ze gaan er niet van kapot.Heb nu 1ste jaar weer gras en hoop dat het goed gaat. En anders naar de zuiderburen...
George
@verbi
Nogmaals bij de zuiderburen kun je alleen nog goedkoop tanken en lekker eten. Maar ook geen middelen tegen smelten en engerlingen.
diekman
@verbi varkensmest erop helpt ook wel.
+1
Kars
@verbi mocap is niet meer toegestaan in aardappelteelt
+1
verbi
@Kars O dat wist ik niet.
George
Quote Reactie van @verbi:
O dat wist ik niet.

Ja dat is al sinds vorig jaar verboden.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @verbi:
dan ook nog 1 die er aardappelen opzet met mocap ontsmetting

Mocab is er ook uit....
van Ittersum
Had op mijn land altijd de regel: beste tijdstip van opnieuw inzaaien wanneer de mussen dood van de dak afvallen. als het zaad droog in de grond komt is niet erg. Je ging altijd naar de regen toe en voor een mooie zode was altijd wenselijk dat het land een keer getopt werd voor de winter en de berijdbaarheid.
JappieJo
@van Ittersum ze waaien er nu af is bijna hetzelfde toch?
George
@van Ittersum
Hier in Brabant op de zand gelden andere regels.
pietjepuk
[quote="@George" p="1785706"]in Brabant op de zand gelden andere regels.]

je loopt achter
George
@pietjepuk
Nee ik zou niet gaan doorzaaien als het zo heet is dat de mussen van het dak vallen.
+2
pietjepuk
@George o ik had je verkeerd begrepen. inderdaad niet doorzaaien bij warm weer. Ben eigenlijk helemaal niet van het doorzaaien. ploeg er in en een jaartje mais.
Erco
@van Ittersum getopt en aangelopen door schapen brengt je vaak meer op en je krijgt nog een leuk zakcentje op de koop toe. Die halve snede gras maaien brengt je vaak niet zoveel.maar ja soms groeit t zo hard dan moet je wat
van Ittersum
@Erco idd, ik vond dit voor mijn gronden (veen, klei op veen en zand) de beste inzaaiperiode. Anders "wint" het onkruid het altijd en kun je nog een keer. Voorjaars inzaaien is in mijn ogen altijd funest omdat je de droogte dan tegemoet kwam.

Funest waren die ene buitjes van 3 a 4 mm, te weinig om van te leven en te veel om het zaad niets te laten doen.
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
e ging altijd naar de regen toe en voor een mooie zode was altijd wenselijk dat het land een keer getopt werd voor de winter en de berijdbaarheid.

Dat risico heb ik liever niet, zaai zo laat dat je er niet meer op hoeft en het gras niet meer die lengte krijgt. Als je de grond los trekt, wordt het een spons en moet het eerst een winter bezakken wil je niet veel sporen rijden.

Nu hebben we een natte periode, afgelopen najaar viel ook niet mee. Na half september droogt het eigenlijk niet meer en moet je zorgen dat je niet meer op je ingezaaide land hoeft te zijn.
Vind zelf eind september zaaien een mooie periode, gras gaat met een centimeter of 5 de winter in. Februari maart is vaak wel droog, keer met de kunstmeststrooier er over of tijdens een nachtvorst. Mei schoon maaien ongeacht water staat. De tweede snede is vaak wel zo zwaar dat de eerste lichtere al wel gecompenseerd is.
harke
Niet wachten .
nu zaaien met vredo doorzaaier.
andere doorzaaiers werken niet
mlkvhoudr
@harke ik heb andere ervaringen

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr beide werken wel onderste alleen niet met klaver doorzaai dan werkt bovenste beter maar ook dan duurt het een kleine eeuwigheid voor het begint te komen

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr klaver van de week vorig najaar ingezaaid, op ander perceel duurde het 1.5 jaar voor het echt goed zichtbaar was

(klik om te vergroten)

+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr Wat zie jij als de beste manier om klaver door te zaaien? (wat was dat voor machine achter die Claas trekker)
mlkvhoudr
@marcsterreborn een guttler van h.vrieling loonwerk die werkte bij ons het beste de Evers weideprofi voldoet prima voor doorzaaien maar klaver kwam niet mooi verdeeld over perceel op
+1
Piet1960
@mlkvhoudr Klopt, je krijgt ontmenging in de zaadbak omdat klaverzaad heel erg fijn is. je moet eigenlijk na elk rondje even de bak door roeren maar dat zal niet iedereen doen.
Noorderling
@Piet1960
Heb daar nog nooit last van gehad, stop meestal wel 3ha in de bak maar nog nooit gezien dat op het begin of einde geen klaver staat. Moet natuurlijk wel eerst goed mengen, dat doet een zaaibak niet, liefst eerst in een aparte ton of bak zodat er op de bodem niet alleen gras blijft liggen.
marcsterreborn
@mlkvhoudr Bedankt. Daar ga ik achteraan.
mlkvhoudr
Nieuw inzaaien gaat wel veel beter zie ik hier in de buurt, gisteren braaf bij rvo een melding gedaan voor scheuren grasland.

Ik trek dat soort burocratisch geneuzel slecht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0