Zeggenschap FrieslandCampina op erf in discussie

FrieslandCampina in gesprek met leden over financieel fundament en ledenvertegenwoordiging.

Deel dit topic

Reacties

Jaan.
Er is daar iets niet in orde
Klein miljard komen ze tekort
Duurzaamheid is schijnbaar duur
+4
sorry
Quote Reactie van @Jaan.:
Klein miljard komen ze tekort

wees maar blij...als ze wat over hebben gaan ze er gekke dingen mee doen
+2
sorry
De financiering van rfc is één groot piramidespel..
diezel
@sorry
fitchratings.com/research/corporate-finance/…

@brutus64
In zijn algemeen, niet specifiek rfc
- Bedrijfskrediet is sinds kredietcrisis 2009 giga toegenomen. Door het "gratis geld" is het % zwakke bedrijven juist erg toegenomen.
- Zowat ieder verwacht toch een economisch "dipje". Momenteel wordt alles met rating < Baa3/BBB- beschouwd als "junk" c.q. "zombie". Bij een dipje kunnen die niet meer terecht op de kapitaalmarkt. Ook niet voor hoge rentes.
ibb.co/h2VbRw7/
ibb.co/WsLkCCG/
Brutus64
Kun je dit fitch bericht een beetje toelichten in boerentaal, er staan veel Engelse vaktermen in, hun conclusie is volgens mij negatief .
Ook veel schade door Corona vooral comodities en gevaren in de emergingmarkten
@diezel
groeier
Quote Reactie van @diezel:
Bij een dipje kunnen die niet meer terecht op de kapitaalmarkt.

En hoe zit dat dan met rfc?
puddingbroodje
@groeier BBB+ negative oulook. Bij fitch iig even op de linktjes van diezel drukken!
+2
sorry
Konden ze tig jaar geleden ook wel bedenken dat het vast loopt
+2
George
Quote Reactie van @sorry:
Konden ze tig jaar geleden ook wel bedenken dat het vast loop

Ach ik lees hier heel vaak dat ze het goed doen en een goede melkprijs betalen.
+2
Jaan.
@George dat zeggen ze zelf
Alleen altijd bijna bankroet van N de beloofde prestatietoeslag mogen we van blijven dromen
+1
labella
@Jaan. veel beloven, weinig geven doet de gek in vreugde leven....
Arum
😀
+4
klusjesmanhenri
Wat wil RFC?

Meer zeggenschap

Meer geld, ongeveer 1 miljard euro

En ter grote van 1 maand melkgeld hypothecair recht bij de boeren.

Dus voor die 1 miljard willen ze ongeveer voor 250 miljoen euro zekerheid bij de boer. Dat lees ik in de reacties boerderij.
Zeg maar een halve hectare per boer.

En dan komt volgende week Agrifirm of For Fatmers met ook zo'n idee, en LTO heeft ook nog geld te kort.

Slim bedacht van Frans.

En de boer, hij ploeterde voort...
klusjesmanhenri
@klusjesmanhenri Overigens is het wel slim bedacht.

Als je die boeren vraagt 3 cent in de dooie hand te storten dan schreeuwen ze moord en brand, nu hoor je ze niet.

Op het eind is het effect het zelfde. Bij stront aan de knikker ben je het geld kwijt.

En normaal is het zo, meer geld van je financierders is minder zeggenschap. Bij RFC is het precies andersom.
matt
@klusjesmanhenri heel slim bedacht,zo slim dat er van 1 maand op termijn
ook wel 2 maanden gemaakt kan (zal)worden.
+7
KOC1981
@matt kan allemaal wel zijn, maar maakt het verschil? Het gaat over achterstelling melkgeld bij faillisement. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar als RFC failliet moest gaan, dan denk ik dat het bij mij ook wel over en sluiten is of niet dan? En wat is het verschil met nu? Als RFC nu dreigt om te vallen heeft het bestuur de mogelijkheid om af te wijken van de garantieprijs en dus de melkprijs te verlagen naar wat nodig is = 0

Verder als je het verhaal hoort is het niet zo ongewoon, bij Fonterra hebben ze ook zoiets maar nog extremer. Daardoor is hun rating beter dan die van RFC.

Ik snap niet goed hoe jullie de komende 25 jaar RFC willen zien functioneren. Het is wel onze eigen toko. als we er met zijn alle geen geld in willen/durven/kunnen steken dan houd het een keer op. Cash dan nu maar, bel maar een of andere Chinees dat hij een bod doet. Jullie willen allemaal een hogere melkprijs, maar er absoluut geen geld in investeren.
Enige idee wat ik hier vaak lees is doe er maar personeel uit, staat voor mij gelijk aan afglijden naar het niveau van Milcobel/DMK/...
+2
Jaan.
@KOC1981 Laat rfc eerst maar even laten zien dat ze hun leden en de mening van die leden respecteren en benoemen dat het schandalig was om het vleesvee onder de rechten te stoppen.
Leugens en bedrog heb ik zo’n hekel aan
Daarna praten we verder
Zo niet, zoek ik wel een Chinees die wel kaas kan maken
+1
Frysk
@Jaan. Laat RFC dan direct ook maar excuses maken voor de voermaatregel van Schouten. Daar hebben ze ook niks mee te maken maar respecteren ze de mening van de leden wel mee 🙄
+1
Twentsch Land
De jaren door hebben we er al flink geld ingestoken ! bij een goed management had er nu niet weer iets bedacht hoeven worden.....ben er huiverig voor dat de leiding nog steeds hier geen leer uit hebben gehaald.....gewoon weer wat bedenken om aan centen te komen en zeker op de oude manier doorgaan......nee nee dat wil ik niet.

@KOC1981
+2
KOC1981
@Twentsch Land ja dat klopt, maar gemiddeld genomen trekken we er de laatste jaren geld uit ipv in. daar kan een gemiddeld lid niets aan doen. komt gewoon door vergrijzing van de sector.
En is een gevolg van het gekozen systeem waarbij een jongere bij bedrijfsovername 0€ moet inleggen, pa trekt er zijn geld uit voor een huis in het dorp. Is niets mis mee, erg begrijpelijk. maar gemiddeld hebben we er dus geld uit gehaald. Links om of rechts om zal dat opgelost moeten worden. Discussie is hoe we dat gaan doen.
+2
Noorderling
@KOC1981
Hele financiering is gebaseerd op winst, ipv kg melk. Doordat het aantal obligaties toeneemt, en leden afneemt inclusief bedrijfsovername gaat het ook nog dubbel op. Als de winst dan ook nog niet meevalt, boeren wel een ander gat te dichten hebben, nog een grote groep naar Heerenveen jaagt gaat het hard van je af. De vraag is in hoeverre er zo'n crashtest of scenario gemaakt is bij het vaststellen van dit beleid.
Jaan.
@Noorderling Oeps, dat vraagt om zelfreflectie
Dat kan bestuur niet
Wie weet het
@Jaan. u bent deze morgen van de stellingen. Wat is uw eigen analyse?
+9
Jaan.
@Wie weet het stelling: wanneer je loopt te roepen:
dat je minimaal 5 cent prestatietoeslag wilt betalen
Je zegt voor 2015: kom maar met die melk
Daarna enkele boeren op het hakblok legt omdat je niet weet waar de melk naar toe moet
Veel te druk bent met duurzaamheid en ngo’s
Je net de garantieprijssysteem aangepast hebt om meer in de onderneming te houden
En dan weer moet zeggen: we komen geld tekort maar er komt een geweldige toekomst aan!

Op dat moment is mijn stelling: bestuur rfc is niet capabel en kiest maar iets wat leuk lijkt
Boeren, ze hebben er niets mee.
KOC1981
@Noorderling analyse klopt, oplossing ontbreekt
Noorderling
@KOC1981
2013-2014 iedereen 10cent per kg geleverde melk laten inleggen, zit je te laag, inhouden op prestatietoeslag totdat je er wel bent.

Had iedereen in zn eigen RVS moeten investeren wil je raak melken ipv iedereen er voor op laten draaien en elkaars prestatietoeslag kapot melken. Wil je minder leveren, verkoop je een deel volume aan een ander die door wil, maar heb je wel zelf de touwtjes in handen. Kun je tenminste een rekenmachine op los laten wat bij de huidige regelingen en de destijds tijdelijke maatregelen niet kon, dat was een grote loterij inclusief het fosfaatdestructieplan dat de periodes maar gunstig uitvielen of dat je nog wat schuiven kon.
KOC1981
@Noorderling 100% eens. Maar had je daar in 2013 de meerderheid van de handjes voor op elkaar gekregen? Denk in oud Campina nog wel. Wat dat betreft zit de fout misschien al wel ten tijde van de fusie. Toen gelijk met systeem ledenbewijzen moeten verdergaan???

We staan nu waar we nu staan. En hoe nu vooruit?
+1
KOC1981
@KOC1981 ook in 2013 zou je dan knelgevallen hebben. Net overname gedaan, dus 0euro in de coop zitten. Grote stal gezet in 2013 ivm bijna einde quotering en dan kan de zoon fultime thuis blijven. En op dat moment kom jij zeggen de volgende 5 jaar houden we je prestatietoeslag in. Voor het collectief zeker beter. Maar individueel raak je altijd iemand
+1
Jaan.
@KOC1981 een kinderhand is snel gevuld
Een grotemensenhand met een gat er in komt geen einde aan
+1
robbies
@KOC1981 als RFC beleid gemaakt had ipv op een paar informele enquêtes te vertrouwen waren er veel stallen niet gebouwd.

Je zegt mooi: we staan waar we staan. Valt het je niet op dat het huidige bestuur er welhaast beleid van heeft gemaakt om de leden doorlopend voor het blok te zetten?
+1
KOC1981
@robbies vraag blijft had je daar destijds een meerderheid voor gehad?
Realisme
@KOC1981 vooropgesteld dat ik een buitenstaander ben valt het mij wel op dat er soms wel heel makkelijk over het ontstane probleem heen word gestapt. Toch niet meer dan normaal dat zo een bedrijf zich eigen eens goed evalueert, waar nodig mensen ontslaat en vervolgens beleid maakt en dan eventueel de hand op houd? Ze hebben te makkelijk honderden miljoenen boerengeld gestoken in sprookjesprojecten in China, Pakistan, Afrika. Elke keer met het dogma dat dat in de toekomst winst voor de boeren oplevert. Enigste waar ze echt goed aan verdiend hebben in het buitenland was de babymelkpoeder. Maar dat was verkoop en handel en behoefde geen joint-venture. Lees nu ook verhalen over een hypotheekrecht vanuit RFC op jou bedrijf. Wat vind de bank daarvan? Als ze dat goed vinden dan vraag ik me af wat de verborgen agenda is want banken hebben een schurfthekel als andere ook een hypotheekrecht op je bedrijf hebben.
robbies
Quote Reactie van @KOC1981:
vraag blijft had je daar destijds een meerderheid voor gehad?

We hebben een besluitvorming met ledenraad. Als die instemt, dan is het beleid. Of die ledenraad een meerderheid vertegenwoordigt laten we even buiten beschouwing.
Sjaakiee
@robbies goed gezegd,daarom hebben ze de formule coöperatie verkracht.
Noorderling
@KOC1981
Daarom moet het ook op bedrijfsniveau, op lid niveau moet elke generatie de fabriek opnieuw gefinancierd worden door de helft van de leden, als het niet minder is.
Noorderling
@KOC1981 hoe langer we wachten, hoe meer pijn het gaat doen. Ken alle ins en outs van het campina systeem niet.
+2
matt
@KOC1981 ja dat klopt, maar gemiddeld genomen trekken we er de laatste jaren geld uit ipv in. daar kan een gemiddeld lid niets aan doen. komt gewoon door vergrijzing van de sector.
En is een gevolg van het gekozen systeem waarbij een jongere bij bedrijfsovername 0€ moet inleggen, pa trekt er zijn geld uit voor een huis in het dorp. Is niets mis mee, erg begrijpelijk.


Pak dat dan aan,vroeger bij campina hadden we de ledenbewijzen.
Wilde je groeien,moest je direct ledenbewijzen bij kopen.

Nu met dat voorstel van maand melkgeld,is weer een regel dat je eigenlijk niet merkt in eerste instantie.
Maar voor je het weet,is het 2 of 3 maanden omdat je iets aan het verbloemen
bent wat eigenlijk niet werkt.
Ben voor een structurele aanpak ipv langzaam het moeras ingezogen worden.
Jaan.
@matt

Gaat rfc nu 2x geld vragen voor hetzelfde probleem??

boerderij.nl/PageFiles/233010/…
Jaan.
@Jaan. Wanneer het dak lek is snap ik dat je moet repareren
Wanneer na de reparatie het dak nog niet dicht is zijn er een paar opties
Frans1
@Jaan. Verhuizen
+1
Jan-T
Het beleid van jaren de Nederlandse melkveehouder te weinig melk geld betalen en wel van de winst van de Nederlandse boer in het buitenland gokken of investeren met een duur woord zoals men het noemt.
Geeft nu het resultaat weer van de fitsch-rating.
Wie nou nog gelooft dat het goed gaat met RFC Die gelooft in sprookjes.

Je zal maar RFC coöperatie lid zijn.
Dan heb je wel heel goed op de toko gepast.??
+4
verbi
Extern geld aantrekken,ik ben er wel klaar mee om meer geld in te moeten leggen.Onze marges zijn ook klein.Misschien moet die uitbreidingsdrang eens fors minder. Altijd maar aankloppen bij de leden houdt een keer op.En ik voel het al lang niet meer als onze toko. De tent moet gewoon draaien en als dat beter gaat met externe geldschieters dan is dat zo.Al dat geneuzel er moet gewoon een goede melkprijs uit betaald worden klaar is Kees.
Jaan.
@verbi juist
KOC1981
@verbi totaal niet met je eens. Extern financieren eindigd in beursgang. = geen prestatietoeslag en rente op obligaties gaan allemaal naar de belegger.
Jaan.
@KOC1981 jammer dan
JohnDeere6serie
@KOC1981 dan koop jij toch van die aandelen, kun je ook profiteren van het dividend
pieta
@KOC1981 Volgens eindigt het op wat langere termijn altijd in zoiets. Er komen steeds minder leden/bedrijven. Nu hebben we als boeren nog financiering van en wat zeggenschap over. Wellicht dat op termijn alleen nog wat zeggenschap overblijft. Dan zal de toko wel een beetje fatsoenlijk moeten draaien om de externe financiering te kunnen betalen.
slagroomvla
Quote Reactie van @verbi:
De tent moet gewoon draaien en als dat beter gaat met externe geldschieters dan is dat zo.

Dan worden de incompetente ceo' s en cfo' s sneller d'r uit geschopt. Dat is alleen al winst!
Jaan.
@slagroomvla precies
Dan kan iedereen gaan doen waar die goed in is
Ben je niet goed dan ben je je schuilplek kwijt
En de bezem gaat dan door de toko wat ook jaarlijks een flinke som geld oplevert
+2
slagroomvla
@Jaan. De huidige "top" is dan binnen 2 jaar volledig vervangen.
Dat systeem van geld smijten blijft zo doorgaan als leden geld erin stoppen,RFC moet maar bij bank gaan lenen die leggen hoge garantie eisen op ,wat bij de leden niet gebeurt,en lening bij bank is goedkoper.
+3
Lepus
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Wie in de buurt van een RFC fabriek woont en er kennissen heeft werken die ziet/hoort hoe het er daar aan toe gaat. Je woorden 'met geld smijten" zijn een understatement.
+1
Jaan.
@Lepus Dat za de reden we zijn waarom ze geen geld meer krijgen van de bank
Het is een bodemloze put met een lek dak
Gaat niet goed komen
Jaan.
@Lepus verklaar je nader
De boeren in Nederland zijn er bij gebaat dat duidelijk wordt waar rfc mee bezig is
Sjaakiee
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl bank wil niks meer lenen. Bovendien zullen ze echt eens open kaart moeten spelen naar de leden toe.want geloof me het is dweilen met de kraan open.
hans1980
Het lijkt wel dat RFC met zijn hoge melkprijs dit eigenlijk helemaal niet waar kan maken wn eigenlijk zijn ze niet veel beter dan de concurentie
labella
@hans1980 ze draaien slechter dan de concurrenten. De particuliere fabrieken draaien wel flinke winsten!
Jaan.
@labella mijn geld is er gelukkig uit
pieta
Quote Reactie van @Jaan.:
mijn geld is er gelukkig uit

Toch niet zo failliet als je ons wou doen geloven? Of heb je een andere melkafnemer?
sorry
@pieta angela is lid geworden
pieta
@sorry ? Snap ik niet? Is dat zijn vrouw?
@Jaan. De mijne ook! Ik ben Sinterklaas niet.(ik ga erzelf van genieten)
+2
Jawis
@labella ja logisch...die betalen minder melkgeld....met name particulieren.....haha
Porky
Hahaha, als er commentaar gegeven word op de absurde loonsverhoging van de top van RFC word er hier gezegt door sommigen, "ja we moeten niet zeuren" want dat is Nou eenmaal afgesproken" Nou en? Rutte heeft ook 1000€ belooft aan elke werkende Nederlander, noem er Eén die gebeurt heeft, nee die hele RFC is ten dode opgeschreven, die gaat t niet redden, dat hele bedrijf is zo ziek, dat je kunt spreken dat er doorlopend bezoek is , dr is er Eén die lacht en afwacht, en dat is china, die stapt er een keer voor een koopje in, en de boeren! Die zijn de grote verliezers

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0