Onrust bij FrieslandCampina na rapport over gewasbeschermingsmiddelen

Een deel van de leden van FrieslandCampina heeft zorgen over de samenwerking van de zuivelcoöperatie met Natuurmonumenten. Het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen in de Drentse natuur, in opdracht van Natuurmonumenten, heeft olie op het vuur gegooid.

Deel dit topic

Reacties

+4
de hoef
Je kunt vinden wat je wil, er luisterd niemand
+3
labella
RFC, direct alles afkappen!!!
Bennie Stevelink
Wat is belangrijker, emoties bekoelen of melkgeld beuren?
+4
de hoef
@Bennie Stevelink jij zit ook in het bestuur zeker
+3
Coen
@de hoef , zo'n deugboer zou wel graag de vergoedingen willen beuren, kritiek op LTO en Coöperaties is not-done.
+1
Sjaakiee
@Bennie Stevelink de leden zijn toch eigenaar Bennie?
+4
Wolswinkel
[quote Wat is belangrijker, emoties bekoelen of melkgeld beuren?
Reageer @Bennie Stevelink
][/quote]

@Bennie Stevelink Nog belangrijker misschien is: wat mag een dergelijke samenwerking direct - en indirect kosten?
+7
puntertje
@Bennie Stevelink NM doet juist alles om emoties op te wekken, anders kom je niet met dit soort ongenuanceerde flut rapportjes. En als ze met teveel 'Bennies' 'samenwerken' blijven ze dat lekker doen omdat die menen ruimdenkend te zijn. Maar ondertussen niet in de gaten hebben dat ze uitgelachen worden omdat ze zo gemakkelijk over zich heen laten lopen.
+4
Bekkink
@Bennie Stevelink we hebben ook een echt goede melkprijs ofnie? Jaren 90 zijn er niks bij...
+7
Erik!!1979
@Bennie Stevelink ik weet dat jij het niet begrijpt. Maar je hoeft het ook niet te lezen. Blijf maar lekker in jou droom wereld. Voor de andere. Het probleem in Nederland (en bijna alle andere west Europese landen)is niet de mogelijkheid om een goede verhouding melk/kost prijs te organiseren. Melkprijs is zeker goed boven wereld markt te krijgen door de goede verwerking en de kwaliteit van de melkveehouders (lees dus goede kwaliteit melk). Het probleem zit er in dat er veel te veel mensen mee vreten. Dat verhoogt overal de kosten. Als de kosten voor stal bouw, controles, mest etc. Op wereld markt niveau zou liggen kon het met een jaren 80 melkprijs en 80 koeien zonder bij baantjes en subsidie goed leven. De onzin van de mee eters zorgt voor de veel te hoge kostprijs. Daardoor gaat de schaalvergroting sneller en wordt er nog meer druk gelegd op de melkveehouders omdat ze dan per melkveehouder nog meer mee eters moeten betalen. Ik zie maar èèn mogelijkheid om de schaalvergroting langzamer te laten gaan. En dat is dat de melkprijs kostprijs verhouding voor 90% van de melkveehouders goed is zodat de kleinere ook kunnen blijven. Dan verdienen de grote misschien ver boven de Balkenende norm maar dat is minder erg dan dat de kleinere hard werkende boeren niets verdienen.
+4
m uut m
@Erik!!1979
Als je met 80 koeien geen inkomen kunt halen kun je beter gelijk stoppen. Kostprijs volgt opbrengst prijs is nog nooit anders geweest.
Dus de kostprijs opbrengst prijs verhouding ligt puur bij de boer.
+2
Erik!!1979
@m uut m daarom stoppen er ook zoveel. Omdat ze er zo goed aan verdienen. 😢
gerrie-hul
@Bennie Stevelink Hoeveel van dat melkgeld gaat er naar natuur monumenten Die zitten daar niet voor niets
+2
Nevergiveup
RFC zou zoiets echt niet moeten willen , en dit is nu het beste moment om NM de deur uit te sturen. En gewoon netjes een verhaal doen , niet zeggen dat NM een vijand is maar oprecht bekennen dat dit geen sanenwerking's toekomst heeft.

De melkvee houder dient ook beschermt te worden niet ALLEEN de natuur.
Zou hookwood een toelichting kunnen geven?
+4
BertK
Wij maken met Campina meer reclame voor NM dan NM voor Campina. De vraag is wie die 'samenwerking' echt wat oplevert. Slecht meetbaar, duidelijk verschillende doelstellingen voor de organisatie's. Kappen met dat geknoei.
ted9
@BertK Wanneer er mee gestopt word komt die groot in de dagbladen. Boeren willen niet meer samenwerken met natuurorganisaties .
+4
@ted9 beter stoppen dan gechanteerd worden.
Todi
Corrupte @ted9 moet er bij tussen.
+1
Noorderling
@ted9
Dan moet je zorgen dat jij je artikel klaar hebt liggen, ipv ander een verhaal laten schrijven.
Melkveehouder6
@ted9 maar ik denk dat de tijd rijp is om afscheid te nemen, een organisatie die om de haverklap je leden te kakken zet kun je missen als kiespijn, ook al denk je daar in de markt meer mee te verdienen....
BertK
@ted9 vertel je meteen waarom. Vroeg of laat barst die bom toch wel. Je niet langer laten chanteren dan nodig.
+1
puntertje
@BertK Het recente flutrapportje is een mooie aanleiding, aantoonbare onzin van Jelmer Buijs, grossier in landbouw bashende onzin. Dat had NM moeten en kunnen weten.
+3
Weidezicht
@ted9 rfc heeft miljoenen melkpakken waarop ze uit kunnen leggen waarom de samenwerking stopt, hoe NM blijkbaar bewust de zaken verkeerd voorspiegeld, hoeveel geld er naar natuurclubs gaat, en wat daarvan het resultaat is. We mopperen dat we niet goed in staat zijn de media te bereiken, dat de mensen het verkeerde verhaal verteld krijgen enz. Machtig, met die zuivelpakken komen we bij iedereen op tafel, elke dag. Het ultieme communicatiemiddel, gratis, . Uitgaan van eigen kracht in de sector, en daar horen in ieder geval de zuivel coops bij. Die zijn eigendom van de boeren. Maar ik weet nog dat ik als jongkie mee ging naar ledenvergadering van destijds melkunie, of al campina. Was in de tijd dat KKM ingevoerd ging worden. Ik was toen zo bijdehand om te gaan staan en te vragen waarom ze zo,n verhaal van het hoe en wat en het beoogde doel niet gewoon ook op het melkpak wilde zetten om zo de consument te vertellen wat we met dat kkm deden en wilde bereiken. Het was tenslotte volgens de zuivel omdat de consument vroeg om zekerheid en borging. Nou als je dat dan doet dan wil je dat toch ook vertellen?!!. Maar ik was blijkbaar te jong en te stom? Want ja, dat kon je niet op het pak zetten omdat er ook buitenlandse melk verwerkt werd wat niet onder kkm geproduceerd werd. Nou dan ben je als Havo,er of 1e jaars HAS er weer uitgepraat.
ted9
@Weidezicht Denk je nou echt der er ook maar een supermarkt is die ook maar een ding te maken wil hebben met een ruzie tussen een melkfabriek en natuurclub.

Als je dan toch iets op en pak melk mag zetten in de supermarkt zet er dan op dat we een jaren 80 melkprijs ontvangen met allerlei eisen die niet betaald worden en dat supers hun leveranciers pas na 120 dagen betalen en tegen elkaar uitspelen. Vergeet er niet bij te zetten dat er in de desbetreffende supermarkt een hoop spul staat wat niet hoeft te voldoen aan de eisen waar een Nederlands producent wel aan moet voldoen.
Weidezicht
@ted9 ja, dat zal de de supermarkt wel accepteren?
+4
Jan-T
Waarom heb je NM nodig voor het bereiken van de consument.??
Dan ben je als zuivel verwerker in een concurrentie positie gekomen, Waar je mee aantoont dat je zelf dit niet meer in de hand hebt.
Je weet dus niet hoe de consument te bereiken is.??

Dan heb je een bedrijf waar duizenden burgers / werknemers werken en die weten niet meer, hoe en wat de consument belangrijk vind.

Dan heb je een communicatie probleem en dat vind ik raar.
janc
Afscheid nemen van NM ze zijn alleen maar op geld en ons land uit laat ze eens zelf hun eigen percelen eens goed voor elkaar hebben Campina moet eens na denken
Antonie
Het is goed dat het bestuur van FC in gesprek gaat, maar ik ga er vanuit dat de mensen bij NB qua intentie niet te veranderen zijn. De meesten bij NM zijn nou eenmaal voornamelijk anti-boeren. Het zou volgens bij beter zijn om naar alternatieve samenwerkingen te zoeken waarbij het saldo wel positief zal zijn en zo er een breder draagvlak gecreerd kan worden onder de leden bij FC.

Mijn mening is dat FC vaker bij de leden zou moeten peilen bijvoorbeeld doormiddel van polls wat ze er van vinden. Het bestuur heeft in deze de mening van de leden te veel links laten liggen de afgelopen jaren.

Altijd alles maar doordrukken en de mening van vele leden-melkveehouders naast je neerleggen is niet bepaald democratisch te noemen.

Het moet niet gekker worden dat FC afhankelijk is geworden van NM, als de samenwerking niet goed (meer) voelt bij zoveel leden van FC, gewoon stoppen en bedenk een plan b.

Er zijn zat andere inatieven te verzinnen die met natuur te maken hebben om een positiever en groener en imago richting de consument te creeeren...
Die arrogante baasjes bij hoofd bestuur geven toch nooit toe dat ze een groote fout gemaakt hebben om in zee te gaan met een organisatie(witte boorden criminaliteit ,mijn mening),ik zou eigenlijk aangifte moeten doen omtrent beschadiging en onjuiste berichtgeving(SMAAD) door natuur monumenten,als ledenraad z,n verstand gebruikt doe dan aangifte of zet een kort geding op de rol en laat NM rectificeren en ga geen thee kransje beginnen met die lui.Groote kans dat rechter ledenraad gelijk geeft ,omdat NM beweringen plaatst die niet kloppen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0