Milcobel ontslaat CEO Peter Koopmans vanwege lage melkprijsOriginele beschrijving

De Raad van Bestuur van Milcobel heeft topman Peter Koopmans ontslagen. Dat maakt de zuivelcoöperatie vrijdagmiddag bekend. Het lijkt een plotseling besluit: er is nog geen nieuwe CEO aangesteld en een interim-CEO wordt gezocht. Het nieuws komt vlak na berichten dat onder de leden veel onvrede is over de lage melkprijs en de lage weidemelkpremie. Onlangs nam de Raad van Bestuur al een extern bureau in de hand om het bedrijf door te lichten.

Deel dit topic Milcobel ontslaat CEO Peter Koopmans vanwege lage melkprijs (landbouwleven.be)

De Raad van Bestuur van Milcobel heeft topman Peter Koopmans ontslagen. Dat maakt de zuivelcoöperatie vrijdagmiddag bekend. Het lijkt een plotseling besluit: er is nog geen nieuwe CEO aangesteld en een interim-CEO wordt gezocht. Het nieuws komt vlak na berichten dat onder de leden veel onvrede is over de lage melkprijs en de lage weidemelkpremie. Onlangs nam de Raad van Bestuur al een extern bureau in de hand om het bedrijf door te lichten.

hookwood

Laatste  |  

Reacties

+3
Peter23
Kijk, zo moet het. Directie afrekenen op melkprijs. Daarna pas de winst.
mlkvhoudr
@Peter23 dit heeft denk ik met brief te maken die milcobel naar haar leden verstuurd heeft met daarin een mp voor aankomend jaar van 32 cent
+3
Milky
@Peter23 Juist niet, als je het verhaal er achter leest. Bij Milcobel hebben de leden in het verleden niet genoeg geinvesteerd in de tent omdat ze voor de korte termijn melkprijs gingen, waardoor ze nu een lage melkprijs hebben zonder uitzicht op beter. Wij mogen dit in Nederland niet laten gebeuren, dus trek het geld er niet uit, maar steek er geld in.
Peter23
@Milky in een net opgerichte coöperatie moet je geld steken. Daarna moet het geld op gaan leveren. Anders slechte directie
jvt
@Milky milcobel heeft in het verleden idd niet veel geinvesteerd, maar jaar of 10 geleden is omslag gemaakt en geinvesteerd in nieuwere fabrieken e.d. Juist naaste concurrent LDA is niet veel meer dan veredelde poederfabriek, maar draait gemiddeld over de jaren heen wel beter
Milky
@jvt Oke, dus in jouw beleving zitten ze nu gevangen in het midden. Te laat geïnvesteerd, wel het geld uitgegeven, de markt niet kunnen pakken, hoge kosten, niet de opbrengsten, laag EV (dus hogere rente) en nu als resultaat lage melkprijs?
jvt
@Milky goede samenvatting, situatie is niet heel erg anders als bij muh destijds, jarenlang niet geinvesteerd, toen een gigantische investering in pronsfeld en toen de markt niet kunnen pakken
+2
Sjaakiee
Goed voorbeeld doet volgen hookwood. Frans en hein hebben de ongeruste boeren weer mooi met kluitje in het riet gestuurd.
+1
Bartlehiemboer
Ik las hier ook ergens dat FC een zinkend schip is. Vraag ik me al een aantal keer af, wat gebeurt er als dit echt zo is? De schulden zijn hoog hoorde van de bezorgde boeren het truckje van gauw wat verkopen om voor een boekjaar winstcijfers te kunnen laten zien etc. Maar dat houdt een keer op. Hoe werkt het dan? Overname met schulden lijkt me niet te doen. Waar moet de boer dan naartoe met zijn melk?
+2
hookwood
@Bartlehiemboer Heb je het video verslag van de ledenraad gezien en gehoord wat Hein daar zegt over het resultaat van dit jaar ten opzichte van 2018?
+1
Bartlehiemboer
@hookwood Sorry, niet gezien. Was dit positief? Of was dat positief door verkoop van de DNA van het bedrijf... Of was het een neergaande lijn? Hoe kijkt u er tegen aan?
Bietenbrug
@Bartlehiemboer opgepimpt door eenmalige baten van verpatste bedrijfsonderdelen!
+3
hookwood
@Bietenbrug ook niet gezien dus....
Bietenbrug
@hookwood Bedoel je die video met Fransie en Heintje dan niet?Dan heb ik een andere video gezien dan jou schijnbaar....
+1
hookwood
@Bietenbrug nee dat is de vlog van Frans. Ik bedoel het verslag van de ledenraad. Staat op Melkweb.
+1
sorry
@hookwood hein verteld gewoon wat jullie horen willen...hij kan goed toneelspelen..

puntertje
@hookwood Het rendement van al die ingehouden winst kun je met de beste wil van de wereld ook niet verbluffend noemen. Plus al die flauwekul verhaaltjes zoals Duitsland; elk jaar reorganiseren, grote voorzieningen treffen om die markt dan daadwerkelijk echt winstgevend te maken en tenslotte schoorvoetend toegeven dat het nooit zal gaan lukken. Je hebt de markt misschien nodig voor de afzet, maar als je alle voorzieningen en reorganisatiekosten rekent had je de melk misschien wel beter kunnen verpoederen en in de eigen Aziatische fabrieken kunnen verwerken. Dan hoefden ze ook minder te liegen over het 'van gras tot glas' concept.
+2
cornelissen
@puntertje Duitsland is een verhaal apart, ten tijde van Campina moest het het tweede thuisland worden, heeft toen al heel veel geld gekost voor Campina en sinds RFC is het nog steeds niets qua winstgevendheid. Vraag is wordt het nog wel een keer wat? Daar mag je inderdaad je twijfels over hebben.
+2
Bietenbrug
@Bartlehiemboer Er komt wel een keer een Chinees die RFC voor weinig opkoopt.
+1
Jaap40
@Bietenbrug ja inderdaad, en dat is een serieus groot gevaar.
Wordt tijd om de echte strategische lijnen op te pakken. Stoppen met dat opbiedende geneuzel binnen Planet Proof, Kringloopwijzer, Natuur monumenten.
Ga eens gewoon de zuivel op een hoog niveau verkopen. En reduceer de interne kosten.
Jan-T
[quote="@Jaap40" p="1695079"]ja inderdaad, en dat is een serieus groot gevaar.Wordt tijd om de echte strategische lijnen op te pakken. Stoppen met dat opbiedende geneuzel binnen Planet Proof, Kringloopwijzer, Natuur monumenten.Ga eens gewoon de zuivel op een hoog niveau verkopen. En reduceer de interne kosten.

Wat zou dan een goede methode zijn om een stabiele melkprijs te creëren.

Denk zelf dat we van de toeslagen af moeten naar een minder prijs bij extra leveringen boven de 650.000,- kg melk een basis prijs van 45,- euro cent die jaarlijks word geïndexeerd.
Leveringen boven de 650.000,- kg krijgen dan geen toeslag maar een - op de basis prijs.

Zo komt er balans komt in de melkleveringen en word een gezinsbedrijf op een simpele methode in stand gehouden.

Groot groter groots is dan niet de standaard maar de eenvoud van het systeem.

Zo krijgen we op een eenvoudige manier kringloop landbouw en weer perspectief voor onze melkvee bedrijven de toekomst voor de jongeren blijft zo ook instant.
KOC1981
@Jan-T hoe zie je dit dan voor je? Nu zit RFC op 850.000kg melk gemiddeld en een melkprijs van ongeveer 37€/100kg melk (35,66 GP 2019 + toeslagen??? + nabetaling???).

Dus op dat verschil van 200.000kg melk moet je een gat dichten van 7€. Hoeveel wil je dan de boete laten bedragen voor een bedrijf met pak hem beet 1.300.000kg. Ook die bedrijven hun kostprijs zit gemiddeld op 34€ (er vanuit gaande dat daar op geinvesteerd is via Rabo). Om nog maar te zwijgen van echt grote bedrijven. Die wil jij nu even snel de nek omwringen? wie gaat het verlies nemen? De individuele ondernemer? De Rabo?
Lost wel de N-illusie op.
Jan-T
@KOC1981 Ook die bedrijven hun kostprijs zit gemiddeld op 34€ (er vanuit

Ten eerste zet ik de basis prijs op 45 euro cent dus kost prijs probleem is dan al opgelost.
Het gemiddelde van de fabriek mag van mij ook.
Het gaat om het principe.
Een goed startpunt is de doelstelling om verandering in gang te kunnen zetten.
En het moet eenvoudiger / simpeler.
De melk is toch wit met vet en eiwit / lactose in de melk.

Niet direct alle beren op de weg afschieten, dan komt er geen oplossing en verandering.
ted9
@Jan-T Er komt een grote verandering aan die al in gang is gezet mijn fabriek Arla heeft de biologische melkprijs met 2 ct laten zakken in Scandinavië voor januari met het volgende als rede. De cosument die eerder bio kocht koopt nu andere vervangende producten of beter gezegd plantaardige producten dit zal zich als een olievlek uitbreiden. In de USA is al een melkfabriek kapot gegaan om de zelfde reden.
+2
spotmelker
@Jan-T Laten ze eerst beginnen met ieder lid/leverancier dezelfde melkprijs te betalen.
mlkvhoudr
@spotmelker ik zag dit gisteren en heb er eerst eens een dag over nagedacht maar naar mijn idee is dat de sector zo sterk moet zijn als de zwakste schakel wel het laatste wat we op dit moment kunnen gebruiken, dan kom je nooit ergens............
+1
Detukkeroettwente
Rust is een stabiele factor, 42 ct incl, laat de pries ook maar stabiel blijven of nog wat hoger.
cowboys
@Detukkeroettwente 42 cent een boerenhand is gauw gevuld. Alleen zitten we daar nog en stuiver vanaf.
+1
Peter23
@cowboys de huidige zuiveldirecties lijken wel natuurbeheerders. Steeds is de natuur net niet goed genoeg. Steeds moet er geld bij.
Peter23
@Detukkeroettwente het uitgangspunt moet een ieder jaar stijgende prijs zijn. En daarbij een goede winst.
+1
KOC1981
Vraag me wel af wat de oplossing is voor Milcobel? Solvabiliteit van 25% geeft aan dat de voorbije jaren alles wat ze konden is uitbetaald. En dat resulteerde in een zeer matige melkprijs. Merken hebben ze weinig. Kan het tij gekeerd worden met nog extra besparingen zoeken door Mc kinsey?
+1
ted9
Een overname door Arla die wel leden maar geen fabriek in België hebben kan ook nog een keer gebeuren.
+1
KOC1981
@ted9 Klopt, zie ik ook nog zomaar gebeuren. Knap van Arla hoe ze ook in het verleden de MUH ingelijfd hebben. Ik zie er persoonlijk het voordeel niet van in, buiten een flinke portie verwerkingscapaciteit krijg je een bult melk en schulden. Bijkomende vraag is moet RFC hier wat mee? Stel Arla stapt er in is dat dan een vloek of een zegen voor RFC of heeft dit geen invloed?
+1
torrarica
@KOC1981 Moeilijk te beoordelen. Daarvoor moet je alle ins en outs kunnen beoordelen. Daarvoor heb je een bestuur nodig die er dagelijks mee bezig is, met advies van de benodigde deskundigen die hun kunnen adviseren om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
Dus niet een paar prikkers die denken dat ze overal verstand van hebben, omdat ze wel de klok hebben horen luiden ,maar vaak niet weten waar de klepel hangt.
+1
jvt
@ted9 zie ik idd wel een keer gebeuren, mede omdat belgische supermarkten toch graag een gedeelte zuivel verkopen van belgische boeren. Arla ontbreekt het eigenlijk nog aan een paar sterke merken, Brugge kaas is op zich een goed merk wat uitgebouwd kan worden en zo heeft milcobel er nog wel een paar. Als belgisch arlalid zie ik eea wel gebeuren, want waar rfc het al jaren heeft over reorganiseren, bewijst arla dat ze wel van doorpakken weten en werpen besparingen wel vruchten af. Op dit moment is Arla echter zeker niet op zoek naar meer melk, nieuwe leden worden niet aangenomen, maar kan niet beoordelen of betere toegang tot de belgische markt alsook toevoeging van merken toch doorslag kunnen geven voor de Arla directie. Wat voor mij echter wel duidelijk lijkt te worden, is dat een zelfstandig milcobel waarschijnlijk zijn langste tijd gehad heeft
van Ittersum
Beter weten is beter doen maar wie zal het doen?
Hans van Bergen
Milcobel heeft zopas een nieuwe poederfabriek geopend in Kallo nabij Antwerpen. Daar wordt 48% vd melk verwerkt oa tot hoogwaardige poeders. Daarnaast heeft men nieuwe mozzerella kaas lijnen. Vlgs mij iets van 35%vd melk. Daarnaast maken ze alleen langhoudbare melk 15%vd melk meen ik. Dan hebben ze Ysco waar ze ijs maken Hypermodern. Daarnaast kaas oa Brugge kaas. De suggestie als zou Milcobel niets geinvesteerd hebben is dus precies niet waar. Ze hebben zichzelf juist volledig vernieuwd. De 25% vermogen wordt anders geteld dan in NL. Daarnaast is wat meer vreemd vermogen niet erg als je veel nieuw hebt. Milcobel draait dus als een tierelier. Ze maken echter teveel bulk in verhouding tot toegevoegde waarde produkten. 48% poeder is veels teveel en dat kunnen ze niet zomaar efkes veranderen omdat dat nu net klaar is
familie pelle
@Hans van Bergen ga maar even opnieuw rekenen Hans.
Hans van Bergen
@familie pelle Ik ben benieuwd naar jouw berekening
+2
hookwood
@Hans van Bergen 48% poeder, 35% mozarella en 15% UHT, dan blijft er 2% procent over voor de marge producten Brugse kaas en Ysco.
jvt
@Hans van Bergen juist wat ik zeg, op zich staat bedrijf er super voor nu, na alle investeringen. Maar pakken net de markt niet mee, omdat ze juist te laat zijn gaan investeren. Maar mede daar om zie ik arla wel in staat om de op zich prima organisatie in te lijven...pronsfeld was destijds, en nu nog een hypermoderne fabriek, daarom hebben ze toen ook muh ingelijfd
familie pelle
@Hans van Bergen meer dan de helft van de melk gaat in de kaas. In kallo kunnen ze maximaal 5 a 600 miljoen liter melk verwerken. Das ongeveer 30 procent .
Hans van Bergen
Je kan veel mozarella kaas makn van een litr melk vlgs mij heeft dat rdelijke marges poeier heb je ook dure kiek nar Vreugdenhil. Van de room vd UHT melk maak je ijs. Milcobl bouwt poeierfabrik die op tied klaar is en gleik vanaf seconde 1 succesvol draait. Das iets waar Campina nog veel van kan leren en mozzarlla kaas maken tuuk
hookwood
@Hans van Bergen Maar dat schreef je niet Hans. Je had het over de percentages van de melk die in de verschillende productgroepen zijn verwerkt.
Hans van Bergen
Ik reageer ff op de verhalen als zou Milcobel een coop zijn waarvan de fabrieken met plakband en taairips aan elkaar hangen en zouden de al 20 geleden vervangen moeten worden. Dit is geenszins het geval. Ze hebben juist de fabrieken piekfijn op orde. Ik weet dit uit gesprekken met de melkwinnigsadviseur van Milcobel.
Voor exakte cijfers kun je de jaarcijfers downloaden. Ze doen ook heel veel loonwerk voor Campina bv. Van de melkwinnings adviseur van Arla begreep ik dat ze Ponsveld helemaal vernieuwd hadden
jvt
@Hans van Bergen klopt, in pronsfeld is zaak even weer bij de tijd gemaakt, maar overname/fusie muh is alweer van 2011, de nieuwbouw door muh zelf zal dus van pakweg 2007-2008 zijn geweest dus mocht ook gerenoveerd worden, zeker na brand van 2014
KOC1981
@Hans van Bergen weet je meer over het functioneren van de poedertoren in Kallo? Hoor dat het ook vaak storing is en zou van dezelfde leverancier zijn als Rfc Beilen
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!