Meulenbroeks vreest alsnog voor inkrimpen melkveestapelOriginele beschrijving

LTO-vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks maakt zich zorgen over de ‘plotselinge koerswijziging’ van het kabinet rondom het klimaatakkoord.

 Meulenbroeks vreest alsnog voor inkrimpen melkveestapel (agri24.nu)

LTO-vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks maakt zich zorgen over de ‘plotselinge koerswijziging’ van het kabinet rondom het klimaatakkoord. - Download de Agri24 app

tobias-venhorst

Laatste  |  

Reacties

+2
hans1980
Goed plan uitkopen die fosfaatrechten!
Alternatief van technische maatregelen????
Is alle nieuwe stallen weer verbouwen..

Dus wil NL voor eens en altijd onder stikstof fosfaat en ammoniak plafond blijven dan denk ik dat uitkopen niet eens zo slecht is
+1
achterhoeker2
@hans1980 Klopt lto moet niet alles technisch willen oplossen.
En dat plan van vogelaar moet ook eens serieus naar gekeken worden.
Dirk van Zetten
@hans1980 heeft geen enkele zin voor milieu, alles wat je hier opkoopt komt in een ander land weer terug.....
+1
JohnDeere6serie
Hoe ver ben je geïndoctrineerd als je het een goed idee vindt dat de overheid fosfaatruimte gaat kopen voor het klimaat??? Doe ff normaal zoveel groei in aantal mensen auto's vliegtuigen industrie en het elke dag afnemende koeienaantal is opeens de boosdoener....

Daarnaast nu is er 5? 10? Miljoen kg rechten in omloop die niet worden benut. De intrinsieke waarde van 1kg P is daarom nu 0 euro. De reële waarde is vandaag 157 en voor een verkoper 125 en elke dag dalende. Als de overheid morgen 5 miljoen kg p koopt a 785 miljoen hoeft er overmorgen nog geen koe weg!
+4
grondlozeboer
@JohnDeere6serie dat klopt hoe jij t nu schetst, maar hoe zie jij uitbreidibg nog voor je dan? Rechten opkopen betekent dat ze schaars worden, en bij aankoop gaat 20 procent verloren, ik zit er ook wel over na te denken, zit hier technisch op slot op mijn bedrijf, weinig grond, grond is hier schaars, heb dan wel mn referenties uit het verleden voor elkaar dat ik veel vee op weinig land mag houden. Kortom, onverkoopbaar.

Een goede opkoopregeling? Kan je best nog wel s voordelen opleveren misschien alleen niet op de manier zoals iedereen t graag ziet.
En altijd nog beter als die afroming van de rechten.
+2
hans1980
@grondlozeboer denk ook dat de groei na einde melkquotum wel weer terug kan (was toch al slecht plan , overal binnen EU was groei mogelijk behalve NL waarom dan pleiten voor afschaffen EU melkquotum)
Het CO2 verhaal en het stikstof ammoniak verhaal wordt toch op de landbouw afgewikkeld, Schiphol mag uitbreiden en weg en wegenbouw natuurlijk ook rest de landbouw nou mes erin
+7
puntertje
Toont maar weer eens aan welke onnozelheid aan de orde was bij al die 'prominenten' die dachten met de kringspierwijzer even te kunnen regelen dat we in Nederland wel veel meer dieren konden gaan houden. En dat zijn dezelfde mensen die ons er op denken te moeten wijzen dat we 'verbinding' met de samenleven moeten zoeken. Terwijl ze zichzelf al jaren op Pluto dachten te bevinden.
jg
@puntertje Steeds meer gesleep met voer en melkvee om maar geen grond te hoeven kopen . Rare drang om zonder rendement meer dieren te houden blijft merkwaardig . Voegt niets toe aan de sector.
+1
hans1980
@jg de hele wereld sleept alles heen en weer daar zie ik geen probleem in
sjoerd de melker
@hans1980 dat gesleep is het gevolg van het steeds efficiënter willen produceren. 40 jr geleden had elk dorp een melk- en voerfabriek. Overname's, fusie's etc etc. Alles wordt efficiënter en de file's worden langer.
+3
Farma_boerke
Einde PAS, even terug kijken, waar kwam de stikstof vandaan....

knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/…

Oh ja, luchtvaart en scheepvaart tellen niet mee, dus zondebok landbouw. Het is werkelijk niet te geloven de grootste pieken boven de haven rotterdam en schiphol, gemeten april tot september 2018 (plus haven antwerpen en ruhrgebied). Waar zit het landbouwprobleem?
+1
hans1980
@Farma_boerke zie ook geen vlekken voor Groningen Friesland Drente noord Holland Overijssel deel gelderland
Lijkt erop dat landbouw totaal geen blaam treft voor N uitstoot

Vervuiler aanpakken! Dus Schiphol groeien en landbouw inkrimpen en dure ammoniak reducerende maatregelen aanmeten...

Landbouw is overduidelijk wisselgeld geworden!!!
+2
Farma_boerke
@hans1980 Andere N bron ammoniak NH3
www2.ulb.ac.be/cpm/NH3-IASI.html/

Let vooral op de schhal. Hierboven is in molekulen per cm2
Andere grafiek NOx (knmi) is in umol per m2
+7
John Spithoven
Beste Wil, je bent belazerd. Overheid komt zijn afspraken niet na. Een ontwerp accoord, in dec 2018 opgesteld door Elfers, Buck ( NZO) Zelderen (LTO) Thijssen (Agrifirm) en nog wat ngo's. Aan de subtafel mochten Wiegersma en zijn beleidsmedewerker voor de formaliteit ook nog een zegje doen.

Aan de hoofdtafel zat men allemaal met dubbele agenda. Verdienmodel was de boventoon.

En na die tijd veranderd de overheid de spelregels

Wat is nu het leereffect.

Belangenbehartigers trek samen op, op basis van gelijkwaardigheid. En schop de mee eters uit de landbouw ruif van tafel!
siebes
@John Spithoven dat bedoel ik. Zuivelnl maar zonder beslissende invloed van “niet-boeren”
Frans Z.
LTO is alvast aan het masseren,denk dat ze meer weten.
putjesschepper
@Frans Z. Ja voorbereiding op wat er komen gaat.
Jean-PierreK
Zoals ik het lees gaat het niet om krimp van de Nederlandse veestapel; maar over het verplaatsen van vee dat (volgens de modellen) veel invloed heeft op de aangewezen gebieden.
puntertje
@Jean-PierreK Allemaal maar naar een ponton in de Rotterdamse haven. 0,0 natuur daar dus het uitbraken van wat voor gassen dan ook maakt toch geen zier uit.
Jean-PierreK
@puntertje 30 % van de vermestende depositie komt volgens het clo uit het buitenland. Dat is best opvallend omdat de wind meestal van zee afkomt. Dus zelfs stikstof uitstoot uit de Rotterdamse haven zal invloed hebben. Maar waarschijnlijk minder dan wanneer het net ten noordwesten tegen een natura2000 gebied is.
Wellicht dat inspiratie is opgedaan van het systeem van onze zuiderburen. Zeg maar Russisch roulette.
christo2.0
Ik maak me zorgen om Wil. Meerdere keren van hem gehoord dat belangen behartigen in Den Haag vechten tegen de bierkaai is. Das niet best.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo2.0:
vechten tegen de bierkaai

Dat kan hij niet weten als hij het nog nooit geprobeerd heeft.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveestapel en klimaatakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!