‘Met meer tijd minder uitval bij kalveren’



Originele beschrijving

Jongveeopfok is al langer de achilleshiel van de melkveehouderij. Die commotie kon je zien aankomen.

Deel dit topic

Reacties

+1
christo
Dit artikel had beter gekund, zeker omdat het uithaalt naar de lezers. Het is als column geschikt. Ik had liever een stuk van een goede journalist gelezen. Iemand die er echt ingedoken was. Dan zal blijken dat de mestwetgeving een vernietigende invloed heeft op de gezondheid van koeien. Koeien die plat gaan met kalven door Fosfortekort hebben nogal grote kans een doodgeboren kalf op de wereld te zetten. De belangrijkste reden is echter dat veel boeren als een tamme volgeling achter visies aanlopen. De 65% eiwit is een grote oorzaak dat we in ons land niet goed genoeg scoren op het vlak van kalversterfte. Droge koeien ( en soms ook melkkoeien) worden niet goed genoeg gevoerd omdat de 65% eiwit kost wat kost gehaald moet worden. Dat betekent gras voeren en graskuil. Voor drogen een product wat je gedoseerd in moet rekenen in het rantsoen. Soms past het redelijk, vaak is K te hoog en kun je wanneer je verrstandig met de voeding omgaat beter minder van voeren. Maar ja, Dan loop je de PP vergoeding misschien mis. Dat Robert dit niet wil noemen is tekenend voor de huidige politieke wurggreep die verstikkend werkt voor de gezondheid van de koeien. Daar zou hij een ongezouten boerenmening over moeten hebben. Werk aan de winkel.
+1
Achso
@christo Inderdaad. Vaak wordt ‚vergeten‘ om de koeien te voeren, waarbij de 30% laagst producerende koeien de rantsoen beslissingen bepalen voor de 30% hoogst producerende. Alles moet ‚voorzichtig‘ en door wetgeving gestuurde beslissingen worden componenten gebruikt, die niet voor het betreffende lactatie periode geschikt zijn. En zie daar een cocktailtje waarbij ongelukken gebeuren.
+3
horstink
@christo als je om de 65 % eiwit te halen de droge koeien teveel eiwit gaat voeren heb je het volgens mij nog niet begrepen... Door het gevoerde eiwitgehalte in de rantsoenen te laten dalen realiseer je met dezelfde eiwitproductie van eigen land gemakkelijker de 65%. Dus het is interessant om ook de droge koeien op de eiwitnorm te gaan voeren en niet erboven.
m uut m
@christo
Met een 100% gras rantsoen heb je geen fosfaat tekort.
Droge koeien kuil voeren met de laagste kali gehaltes liefst onder de 20 en magnesiet.
christo
@m uut m Even de oogkleppen afdoen. In de praktijk wordt veel gesttuurd op laag P. Omdat dat lekker rekent.
m uut m
@christo
In mijn omgeving wordt weinig met de bex gedaan.
Het aandeel mais neemt in onze omgeving af.
achterhoeker2
@m uut m Hier ook, het is een dure teelt met een erg eenzijdig (zetmeel) product waar dan nog eiwit bijgekocht moet worden.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
In de praktijk wordt veel gesttuurd op laag P. Omdat dat lekker rekent.

Waarom rekent dat zo lekker? 3/4 van de bedrijven loopt vast op stikstof, maar voert met deze stikstof teveel P af waardoor er tekorten staan. Aanvullen dus die hap. Enige manier om P aan te voeren is TGC, raap of monocalciumfosfaat. Als de ruimte er voor is, waarom dan niet? Ik krijg van niemand €€ als ik P arm voer koop.

Door de steeds strenger wordende Bex is een noemenswaardig N voordeel ook al moeilijker te behalen.
Sturen op ureum is het enige waar je wat mee kan. Verder zoveel mogelijk eiwit van eigen land maaien, energie is het goedkoopste voer.
christo
@Noorderling Het antwoord zit in de zin met het vraagteken. Als er ruimte voor is.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @christo:
De 65% eiwit is een grote oorzaak dat we in ons land niet goed genoeg scoren op het vlak van kalversterfte. Droge koeien ( en soms ook melkkoeien) worden niet goed genoeg gevoerd omdat de 65% eiwit kost wat kost gehaald moet worden.

De hele bombarie over kalversterfte gaat over de jaren 2016 en 2017, oen had nog niemand van die 65% eiwit gehoord.

Eerst even tot 10 tellen voor je een wilde reactie de wereld in slingert.
christo
@Leo,s vriend Daar heb je volkomen gelijk in. Dan wordt het nog een pittige klus om het buitenlandse niveau te halen met de ngo-kolder waar we hier aan moeten voldoen. Of hebben ze in de USA ook last van de nog niet geregelde buurtcontracten en de gestopte boeren die hun grond niet willen verhuren?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
omdat de 65% eiwit kost wat kost gehaald moet worden

Allereerst is de 65% eiwit geen wet, niet voldoen kost je alleen wat Foqus puntjes, die schade is te overzien. Degenen die er serieus mee bezig zijn, weten donders goed hoe het percentage op papier opgekrikt kan worden. Ik zie vooralsnog geen enkel probleem in deze theoretische eis en geloof er niets van dat het momenteel voedingstechnische problemen veroorzaakt.
christo
@Jack Rijlaarsdam Er is ook iets met paperplof wat geld oplevert. Het geloof dat gras het beste is voor een droge koe is niet het geloof wat in de rest van de wereld beleden wordt. Wanneer je zuiver wilt vergelijken zul je ook naar alle variabelen moeten durven kijken.
m uut m
@christo
Een koe is van nature een grazer.
christo
@m uut m En een varken ook.
christo
@christo En een mens is ook geevolueerd naar de supermarkt. Stel konijnen tussen de schappen loslaten en knuppelen om het oergevoel terug te krijgen? We hebben gelukkig wel de wolf terug in ons land!! Nu de dino nog en de wereld is weer perfect.
m uut m
@christo
Hoe kom je daar bij
Achso
@m uut m ja leuke dooddoener. Droge koeien kunnen wel gras vreten, maar dan moet je wel de energie en een gedeelte van de mineralen eruit trekken.
+1
m uut m
@Achso
Nergens voor nodig.
Droge op de weide laten grazen waar je geen drijfmest hebt uitgereden.
Gaat prima.
+1
Achso
@m uut m juist en dan geen droge stof opname. Interessant altijd, wel genetica aankopen, maar weigeren om de beestjes te voeren.
christo
@Achso Het gat met de top van Nederland wordt voor de gemiddelde boer elk jaar groter. Over wie zegt dat wat?
Achso
@christo tja, welke percentage van de veestapel voert men? De hoogste 30% of de laagste 30%?
christo
@Achso Meestal een mix. Zo krijgt alleen het gemiddelde die wat.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
Het gat met de top van Nederland wordt voor de gemiddelde boer elk jaar groter.

Heel interessante opmerking. De definitie van de "top van Nederland" zegt veel over het denken van een ondernemer.
christo
@Jack Rijlaarsdam Ik ben altijd in de stemming om een uitdaging te zoeken. Het kan altijd beter, maar op een gegeven moment hoeft dat niet meer zo. Ondernemen is geen wedstrijd. Als je je er zelf maar goed bij voelt.
m uut m
@Achso
Het is toch niet best dat je van een herkauwer die perfect van laagwaardig gras hoogwaardig voedsel maakt een beest maakt waar je nu hoogwaardig voer in moet duwen omdat die anders omvalt.
En het ergste van dit alles wordt dit ook nog vooruitgang genoemd.
christo
@m uut m Jij houdt nu jersey's?
waarom?
m uut m
@christo
De achter liggende gedachte destijds was.
Het mestbeleid is gebaseerd op kg melk.
Hoe hoger de gehaltes hoe meer vet en eiwit ik kan produceren van een ha grasland.
christo
@m uut m Dus je produceert nu meer kilo's vet en eiwit per hectare dan met zwartbont?
m uut m
@christo
Ja met de zelfde uitgangspunten.
christo
@m uut m Dat is knap. Vind je het goed dat ik het met zwartbont doe?
Achso
@m uut m hoeft niet hoor. Koop je maar ‚Rode Step‘ -ras uit Rusland/Ukraine. Zal ongeveer 4.000 l melk geven per jaar bij goed voer en 3000 bij geen voer. Beestje blijft wel lopen. Maar het is niet best als je rendement wil of moet draaien en dan vervolgens weigeren om de dames te voeren. En dan vervolgens onze dames eigenlijk omvallen van de tekorten. Beetje zoals Max Verstappen een auto geven met lekke banden en dan klagen dat hij eigenlijk toch niet zo snel rijdt en misschien teveel van hem vragen
+1
m uut m
@Achso
Het is wel typerend dat je als voorbeeld een formule 1 auto neemt.
Jij rijdt een heel andere race dan ik we zitten niet eens op het zelfde circuit.
Jouw auto dient perfect getuned te zijn en dan nog is de kans dat die 1 race uitrijdt niet heel groot.
Achso
@m uut m precies. En daarom zijn jouw generalisaties ook knap buiten de baan
m uut m
@Achso
Dat wil nog niet zeggen dat het circuit waar jij op rijdt efficiënt is je bent er snel maar je hebt een hoog brandstof verbruik per km enorme banden slijtage en een opgebrande motor die volledig moet worden gereviseerd voor de volgende race.
Zo genoeg metaforen.
Dan tokkelen wij rustig verder in een ouwe diesel.
Achso
@m uut m leuke generalisatie. Realiteit is dat door de hogere producties de hoeveelheid uitstoot per l melk fors gedaald zijn. Het door tokkelen van jouw oude diesel heeft al geleidt tot Dieselrijverboden. De absolute flauwekul dat hogere productie tot hogere uitval leidt is wel zeer hardnekkig. En dan nog een wijzend vingertje ‚zie je wel, mijn koeien kunnen alles vanuit gras. Ik heb geen uitval‘ Maar wel omschakelen van Jerseys naar Blaarkoppen. Of was jij dat niet? Het verhaal van niet voeren en wel willen produceren staat. Als jij in de oude diesel wil doorgaan. Prima. Maar klets niet als iemand daar een toch wat andere solide mening over heeft.
christo
@m uut m Mag ik nog een antwoord op de vraag of ik maximaal vet en eiwit mag produceren per hectare voedergewas met zwartbonte koeien? Jij hebt gekozen voor jersey's Wat produceer je dan maximaal per hectare voedergewas en hoe is die berekening?
m uut m
@christo
Bij gelijke uitgangspunten wint de jersey het altijd.
De keuze voor jersey was gebaseerd op de verwachting dat mest de beperking ging worden na het afschaffen van het mq.
Wij hadden verwacht dat de plaatsingsruimte de beperking werd.
Dus maximaal 90 kg fosfaat per ha
christo
@m uut m Waarom geef je geen antwoord op mijn vraag?
m uut m
@christo
Het ligt aan je uitgangspunten.
Mijn productie met jouw productie vergelijken is appels met peren vergelijken.
Pieter de Vries in Zeewolde melkt zowel hf als jersey. Het bedrijf is grondloos dus al het voer wordt aangekocht en er wordt gevoerd met het kempensysteem.
De koppels zijn gescheiden dus voer opname per koppel is bekend.
Resultaat bij de jersey blijft er 2 euro per dag meer over dan bij de hf (opbrengst melkgeld -totale voerkosten).
Misschien moet je zelf eens een koppeltje proberen hoe dat in jouw situatie uitpakt.
Ik ben er van overtuigd dat ze het van de hf winnen op productie efficiëntie.
+1
christo
@m uut m Het gaat mij niet om wie er het meeste verdient. Jij kiest voor jersey, ik voor hf. Jij wil alle mest op eigen grond. DAt vind ik met twee maten meten. Eigenlijk zeg je dat iedereen aan de jersey moet. Nou, ik vind dat niet verstandig. Zoveel hamburgers wordt ik niet kwijt.
Achso
@m uut m ligt eraan waar je dat mee vergelijkt. Een top presterende Jersey met een top presterende HF? Saldo is een beetje meer dan alleen voerwinst. Afzet van vlees en kalveren hoort daar ook bij. Dat Jerseys zoveel meer uit ruwvoer halen, heb ik nog niet gezien.
christo
@Achso Ik durf wel een vergelijking te maken. Ben benieuwd of ik met jersey beter kan boeren. Eerst rekenen lijkt me handiger dan het zelf uit gaan vinden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
zuiver wilt vergelijken

Ik vergelijk niks. Jij geeft aan dat de 65% eis voor voedingsproblemen zorgt. Dat lijkt me onzin. Niemand (behalve jij) maakt zich druk om die eis, het aantal PP deelnemers is nog marginaal en de KLW is zo gemakkelijk te manipuleren dat het gros van de NL melkveehouder relatief simpel goede scorebordjournalistiek kan bedrijven.
christo
[quote="@Jack Rijlaarsdam" p="1618399"]Ik vergelijk niks. Jij geeft aan dat de 65% eis voor voedingsproblemen zorgt. Dat lijkt me onzin. Niemand (behalve jij) maakt zich druk om die eis, het aantal PP deelnemers is nog marginaal en de KLW is zo gemakkelijk te manipuleren dat het gros van de NL melkveehouder relatief simpel goede scorebordjournalistiek kan bedrijven.

De vergelijking is dat wij slechter scoren dan het buitenland. Gelukkig ben ik niet de enige die zich zorgen maakt om de eis van 65% en de mislukte borging daarvan. DAt anderen zich meer bezighouden met de sores van vandaag is begrijpelijk. Van jou had ik verwacht dat je zou weten dat na de geplande reparatie van de kringloopwijzer creatief boekhouden een stuk lastiger is.
En daarnaast zul je verbaasd zijn dat je zelf dan ineens veel slechter scoort. Ook maakt het natuurlijk niks uit dat de onwetenden die het beleid maken met groot genoegen kennis hebben genomen van het rapport. Gaan ze vast niets mee doen. Het is tijd om de winterslaap af te breken en wakker te worden JAck.
Jack Rijlaarsdam
@christo Jij legde een link tussen 65% eiwit en kalversterfte, daar reageer ik op.
christo
@Jack Rijlaarsdam Ik heb er nog eens een nachtje over geslapen en je kon wel eens gelijk hebben dat het te vroeg is om dat verband te leggen. Feit is dat veel veehouders niet eens weten wat de voederbehoefte van drogen is een ze op een andere manier voeren. Dat dit invloed heeft op de vitaliteit van de kalveren lijkt me vrij simpel. Hoe groot de negatieve invloed zal zijn van de 65% heb ik wel mijn ideeen over. Het zal er niet beter van gaan worden.
m uut m
@christo
Wij zitten ruim boven de 80% en dat zitten we waarschijnlijk al jaren
Daar zit het probleem van kalversterfte niet.
christo
@m uut m Je moet niet de kringloopwijzer laten rekenen. Die rekenregels kloppen niet.
m uut m
@christo
Wij voeren 100% gras/graskuil als ruwvoer met een eiwitarme brok ernaast.
christo
@m uut m Dat zegt niets over het getal wat jij uit de kringloopwijzer haalt. Ik kan je een rantsoen maken met 100% gras waar je de 65% niet haalt.
m uut m
@christo
Nee jij koopt en wij verbouwen het zelf.
christo
@m uut m DAt hoeft zelfs niets uit te maken. Als je 100% gras voert en alles zelf teelt op eigen grond red ik het nog om jou onder de 65% te krijgen. En dan klopt het ook nog op papier EN in de werkelijkheid.
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
het getal wat jij uit de kringloopwijzer haalt. Ik kan je een rantsoen maken met 100% gras waar je de 65% niet haalt.

Wordt verkoop voer er af getrokken van de aanleg in de KLW of rekent deze ook mee in het geheel?
hele rekensystematiek deugt niet. Voer geen kilo gras van 2018 in 2018 en door de voorraad te laten slinken, dus relatief weinig aanleg kom je op een heel raar getal uit. Terwijl het allemaal eigen voer is. Als ik dus voor 2jaar gras aan ga leggen kom je op 120%?
christo
@Noorderling Dat kan. Minder kan ook, meer kan ook. Ik kan wel een bedrijf laten draaien met 1000% of meer. Er zijn geen grenzen aan het percentage. In de praktijk moet je wel bekijken hoe je een beetje netjes de zaak belazerd. Maar zoals Jack al aangaf: 65% halen ''op papier'' is niet heel moeilijk.
robbies
@christo als je nu eens vertelt hier hoe je dat percentage kunt beïnvloeden, dan hebben we er allemaal voordeel van. Zolang jij en ook kanniewaarzijn vaag blijven over wat er allemaal niet klopt, zal er ook nooit een constructieve discussie komen over hoe het beter kan.
christo
@robbies Dat heb ik al zo vaak gedaan. Om dat nog een keer te doen....Kun je snel terugzoeken?
robbies
@christo
Quote:
kun je snel terugzoeken

Wel als je mij een linkje geeft 🤣
christo
@robbies Daar ben ik dan weer niet zo handig in.
christo
@robbies Het punt waar het over gaat is dat de kringloopwijzer zoals die nu functioneert niet klopt. De enige manier om dat te laten zien is door mijn gegevens van de kringloopwijzer, m.b.t. de voerbehoefte van de totale veestapel die bepaald wordt door het zgn. koemodel, naast de verantwoording van de mestplaatsing te leggen. Dan zal duidelijk worden dat het rapport grondgebondenheid opgesteld is rond een mediaan van 65% waar ongeveer een afwijking van 10% in zit t.o.v. de werkelijkheid. De consequentie van het omarmen van het rapport grondgebondenheid met de twee bindende hoofdstukken zullen enorm zijn door de 10% afwijking.
robbies
Quote Reactie van @christo:
Het punt waar het over gaat is dat de kringloopwijzer zoals die nu functioneert niet klopt.

Opmerkelijk dat je daar die 65% norm voor nodig had om dat te concluderen. Dat wordt hier al twee jaar geroepen, nog voor de NVWA de borging van dat ding afschoot. Toch zijn er nog hele volksstammen - ook hier - die menen dat de KLW bij uitstek geschikt is om fosfaat te herverdelen. Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald
christo
@robbies De klw was alleen een papieren gedrocht. Door implementatie van het 65% percentage in het rapport grondgebondenheid veranderde de situatie .Door te stoeien met cijfers is er nu een vermogen te verdienen. Daarnaast is de gekozen wijze om te komen tot de definitie 65% op zijn zachts gezegd merkwaardig. Een beter omschrijving is dat er met verkeerde getallen een verkeerde definitie gemaakt is waarbij de rekenregels ook nog een keer niet kloppen. RFC en SMK en meneer kringloopwijer hebben daar geen boodschap aan en gooien met geld als je maar goed kunt sjoemelen. Om de gemaakte fouten te verdoezelen gaan ze ''repareren'' over de rug van de gewone boer. Ik heb daar maar 1 woord voor: ZIEK!
robbies
Quote Reactie van @christo:
De klw was alleen een papieren gedrocht. Door implementatie van het 65% percentage in het rapport grondgebondenheid veranderde de situatie .Door te stoeien met cijfers is er nu een vermogen te verdienen

Waar haal je dat vermogen vandaan? Doel je nu op die 2 cent in Planet Proof? Dat is toch klein bier vergelijken met het fosfaatvoordeel dat je met de KLW zou mogen inboeken? Een bedrijf van 6.000 kg fosfaat had dankzij de KLW zomaar 10% extra fosfaat naar zich toe kunnen trekken. Daarmee voorkwam je een investering van 120.000 euro. 5 jaar aflossing en 4% rekenrente. Doe jij het telwerk maar.

Die GGB met 65% eiwit is alleen maar bedoeld om de politiek koest te houden. Ik zou me er totaal niet druk om maken. Als je ziet wat er in 2 a 3 jaar tijd aan extra eisen zijn gekomen en extrapoleer dat naar 2025, dan is die 65% eiwit weer volledig achterhaald. Komt wel weer wat gekkers voor terug. Dapper dat je zoveel energie erin wil steken om de KLW onderuit te halen, maar dat is nergens voor nodig. Dat doet dat ding zelf wel. En wil je echt slagen maken, bel dan een NGO als Natuurmonumenten of een ander en leg hen uit hoe jij de KLW kunt beinvloeden. dan is dat ding morgen al weg vrees ik. Kan Henk Gommer ook weer rustig slapen.
christo
Quote Reactie van @robbies:
En wil je echt slagen maken, bel dan een NGO als Natuurmonumenten of een ander en leg hen uit hoe jij de KLW kunt beinvloeden. dan is dat ding morgen al weg vrees ik. Kan Henk Gommer ook weer rustig slapen.

Helaas werkte dat niet. De ngo's beseffen donders goed wat voor buit ze hiermee hebben binnengehaald. Niet de 65% maar de manier waar RFC er mee om gaat vinden ze geweldig. Er was niemand bij de conceptcertificeringsbijjeenkomst van PP in Nijkerk die het iets kon schelen. E landbouw heeft gefaald en wil dat niet toegeven ( er is zelfs geen journalist te vinden die het wil brengen, zo gevoelig ligt het) en de vogel en bijenclubjes vinden het super. Meer kruidenrijk gras, dat gaat het worden.
christo
@robbies 6000kg, zeg 100 koeien met wat jongvee (grofweg). Vermenigvuldigen met 11000kg keer 2 cent.
Vergeleken met 120000 lenen met 2% rente. 120000/5= 24000 + 1200 rente is 25200.
Biertjes zijn bijna even groot. Echter 1 verschil. Er eerste glas wordt getapt en het tweede niet.
robbies
@christo het eerste zou ook worden getapt. Is zelfs een aangenomen motie in de tweede kamer. Het tweede gaat 2025 ook niet halen
robbies
Quote Reactie van @christo:
Het geloof dat gras het beste is voor een droge koe is niet het geloof wat in de rest van de wereld beleden wordt.

In de rest van de wereld denken ze ook dat het prima is om 3.000 koeien op 1 locatie te melken. Ik ken er hier 1 en daar wil ik never nooit mee ruilen.
m uut m
@christo
Jij komt maar in een beperkte hoek van de wereld denk ik.
Want in bijvoorbeeld Oceanië of dichterbij Ierland doen ze niet anders.
+1
jan.1
80 uur per week kan wel even maar het moet een x weer normaal gaan,en dat zie je niet altijd gebeuren.Maar dacht dat kalveropfok meestal een taak vd boerin was,dus eigenlijk moet dat wel goed zitten dacht ik.
+3
komelker 2
@jan.1 Een taak voor de boerin, wat een ouderwetse gedachte.
m uut m
@komelker 2
Waarom denk je dat het bij ons zo goed gaat. 😉
+2
christo
@komelker 2 sCHOKKEND. De moderne ondernemer hoeft toch niet te leunen op goed gewaardeerde gratis arbeidskrachten?
De visie grondgebondenheid heeft nu al invloed op de gezondheid van de dieren. Wanneer je dat een goede visie vind, zou je dan a.u.b. in je reactie's rekening willen houden met hetgeen ik hierboven getypt hebt. Is het een typisch Nederlands verschijnsel dat we van alles tegelijk willen wat niet mett elkaar samen gaat. Burgers roepen CO2 weg er mee en willen geen zonne en windparken en vooral geen kernenergie. Boeren willen polderen met natuurclubs en maken een visie met 65% eiwit.en zaaien onkruid. Dan gooit de zuivel met geld wanneer je PP bent. Daarna dienen zich een paar probleempjes aan. Goh, waar heb ik dat eerder gezien...
+3
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
De visie grondgebondenheid heeft nu al invloed op de gezondheid van de dieren. Wanneer je dat een goede visie vind, zou je dan a.u.b. in je reactie's rekening willen houden met hetgeen ik hierboven getypt hebt.

Man man man, het zit wel hoog ofniet?
Het is nog nergens beleid of regel. Je hoeft je er helemaal 0,0 van aan te trekken. Omdat ze het in een keertje in de boerderij schrijven gaan koeien uit protest op hun rug liggen?
+1
christo
@Noorderling Inderdaad. Ik word er kotsmisselijk van. Over de rug van boeren polderen en dan een draak van een visie presenteren die een enorme negatieve impact gaat hebben op de sector. De ngo's zijn vreselijk blij met de fouten die er gemaakt zijn en lachen jullie uit nu de kringloopwijzer weer ''passend gerepareerd'' moet worden door de WUR. Ik hoop dat een dezer dagen er weer eentje op de WUR is die boeren belangrijker vind dan zijn eigen positie. Het wordt hoog tijd dat de waarheid naar buiten komt. Maar jou maakt dat niks uit, toch?
Noorderling
@christo
ik vind er ook wel wat van.
Maar de conclusie die je nu trekt dat de voorstellen van beleid nu al invloed hebben op de diergezondheid is natuurlijk flauwekul.

Met een hoop lawaai en bombarie iedereen de schrik aan jagen is niet in alle uithoeken van Nederland succesvol. Zelfde probeer je met LTO en het fosfaatrechten dossier. Nog even doorzetten en al je beweringen worden in twijfel getrokken.

Niets van bovenstaande beweringen is nog regel. Hele humane reststromenproductie gaat compleet vast lopen omdat er geen afzet is, lokaal zou immers voorrang of vereist zijn. Voerfabrieken lopen vast omdat het van producent, bewerker en afnemer niet te traceren of organiseren is, en de wal keert het schip. Regionaal is zo rekbaar.

Daarnaast stoppen er wel zoveel bedrijven dat er voldoende aanbod van gras en mais zal komen op gronden waar verder weinig wil groeien. Vanwege fiscale regels en het kunnen cashen van de P rechten blijven de meesten toch op hun plekje zitten. Daar is ook genoeg mee te regelen. Ik ben er totaal niet bang voor. Als je het boeren een beetje in de vingers hebt, hoge opbrengsten van je land en de koeien het voer efficiënt omzetten, dus lage voerkosten, kom je er met die 65% ook een heel eind in de buurt.
christo
@Noorderling Heerlijke duidelijke reactie. Alleen slecht onderbouwd. Eerst 16 april maar even afwachten. En natuurlijk de WOb verzoeken die overal gedaan zijn. DAt mensen in het noorden daar anders instaan zal dan misschien wel duidelijker worden. Wat betreft je mindere zorgen om de visie, Er zitten fouten en hopeloze voorstellen in. Wanneer je verstand denkt te hebben van fiscaliteit dien je ook te snappen dat deze mensen geen grond gaan verhuren. En das niet zo handig wanneer je voer aankoopt. Je mag alleen grond huren van een actieve landbouwer. Zo staat het in de visie, Het bindende hoofdstuk 3. Wel even je huiswerk goed doen.
Noorderling
@christo koop je toch voer binnen 20km ipv huren. Dat lost zich ook wel weer op.
christo
@Noorderling Nee. Dat lost niets op. Lees het rapport maar.
Noorderling
@christo
Als 50% van je eigen ruwvoer nog niet van eigen grond komt, hoe regel je dan de amvb grondgebondenheid?
christo
@Noorderling Dat doet er niet toe. Trouwens krankzinnige regel, papieren gedrocht. WAar het om ging zijn de fiscale belemmeringen die de opstellers van het rapport zwaar onderschat hebben of simpelweg genegeerd. Je dwaalt af.
jan.1
Quote Reactie van @komelker 2:
Een taak voor de boerin, wat een ouderwetse gedachte.
@komelker 2

Op face book zie ik toch veel vragen voorbij komen van vooral boerinnen over de kalveropfok,vandaar mijn opmerking...ook in ca en amerika op plus 2000 koeien bedrijven zie ik vooral vrouwen de kalveropfok doen,en zeer professioneel..
Hier doe ik zelf...,maar wel met melkautomaat.
+1
ted9
@jan.1 haha dit meen je niet. Taak boerin🤔
christo
boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/…

Grappig dat dit artikel een dag later volgt. Op maat voeren. Ja, daar scoor je betere resultaten mee. Geldt zeker voor de varkens en niet voor koeien. Daar kwak je een paar blokken kuil voor en ze redden zich maar.
+1
mlkvhoudr
Tijdgebrek is een probleem, hier ook dat ben ik dus met schrijver eens bij arbeidspieken schuurt het hier ook wel eens
Noorderling
@mlkvhoudr
Alleen kost dokteren nog veel meer tijd. Een vicieuze cirkel waar je in beland waardoor je druk bent met brandjes blussen?
+2
mlkvhoudr
@Noorderling mijn grootste uitdaging is hoe krijg ik het zo gestructureerd dat het efficient gaat maar dat ik ook arbeidsplezier houd. Ik pas niet in een arbeidsharnas maar je moet de ellende wel voor zijn inderdaad
+1
Noorderling
@mlkvhoudr het houdt een keer op inderdaad, al dat preventief werken ben je soms zat van. Alleen een paar zieke kalveren verveelt nog veel sneller.
+2
m uut m
@mlkvhoudr
Ik blijf voorstander van om de droge koeien te enten.
Zorg voor voldoende 1 ling boxen.
Kalf uit de box. Box schoonmaken en in de zon zetten.
Hoe minder trammelant hoe minder werk.
Greetje
@m uut m Wij zijn als jersey collega's wat dat betreft wel door schade en schande wijs geworden.. 😄
m uut m
@Greetje
Ze zijn kwetsbaar die kleine kalfjes
mlkvhoudr
@m uut m wij enten ook inderdaad
CorP
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Tijdgebrek

tijdgebrek bij jou worden je kalver niet ziek van, tenzij je hokjes niet opstrooit. Problemen met kalveren vindt vaak oorzaak in droogstand.
mlkvhoudr
@CorP klopt
de Haas
@CorP dat kan, maar onderschat het voeren van kunstmelk ook niet. Dit gebeurd vaak niet warm genoeg of andere fouten. Dit is funest voor een kalf. Ik voer sinds 1,5 jaar Prominend van Fuite, onbeperkt koud. Sindsdien nooit meer één aan de schijt en wat een groei! Ik wil nooit weer anders.
+2
m uut m
@de Haas
Ga eens volle melk voeren.
royale
Amerika is erg groot! Ga maar eens 5000 koeien met jongvee houden in Florida met een hoge luchtvochtigheid...….. is zien of 4% dan haalbaar is. dat is compleet anders dan in het midwesten waar het een prima klimaat is voor kalveren. Bij mij is het vaak de zomer dat er meer uitval is bij kalveren en dan vooral de broeiende dagen dat het mis gaat bij de kalveren en bij het afkalven. In de winter bij schraal weer loopt het altijd lekker ook al moet ik dan 20% meer melkpoeder voeren. Het vee doet het sowieso bij schraal weer beter dan bij een hoge luchtvochtigheid.
+1
Albert Altena
Juist tijdsdruk zorgt voor secuurder werken, want je kunt je dan helemaal geen geklungel met de kalveren veroorloven.
verbi
@Albert Altena Of je gaat gewoon 15 koeien minder houden kun je de kalfjes ook goed nazien.
+1
andre01
Wat een herrie om dit, Als je de koeien naar de werkelijke behoefte voert, nieuw melkte, oud melkte en droge, Daarbij voldoende ruimte hebt voor het afkalvan en de kalveren zodat de ziekte druk laag is, daarbij netjes en gestructueerd werkt,dan zal de kalver strefte zeker dalen.

bij goed vakmanschap kan het meer leiden, zijn de kalveren een bij product, dan is het bovenstaande belangerijker. Ik werk om de dieren heen en niet voor de regels waardoor je misschien een paar koeien meer mag houden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
99
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN