Overschrijding fosfaat

Ik ben benieuwd, zijn er al boeren die een beschikking hebben ontvangen voor de overschrijding van hun fosfaatquotum?

Deel dit topic

jonge agrarier

Reacties

van Ittersum
Idd, die gedachten had ik ook al. Tevens ook benieuwd naar het hele I&R afwikkeling. Opgeteld en afgaande naar de berichtgeving die hier allemaal heeft plaatsgevonden zou half agrarisch Nederland toch minimaal in voorarrest moeten zitten.

De afgelopen 3 weken zoveel verschillende beschikkingen over 2018 ontvangen mbt de verlease en aankoop dat ik de indruk heb dat Assen flink achterloopt
+1
cjw73
@van Ittersum Dan hebben ze daar een vreemde volgende van werken. Bij mij was alles begin februari al verwerkt en heb pas zaken gedaan na 15 december.
cowboys
@van Ittersum ze moeten bij sommige nog kijken of het geen witwassen is.
+1
de jonge
In principe is het zo dat al sprake is van een economisch delict als maar 1 kilo te veel fosfaat geproduceerd. Er bestaat dan de kans op een strafrechtelijke vervolging. In de Kamerbrief van 26 november 2018 kondigde Schouten aan dat wordt gehandhaafd vanaf maart 2019. Wel geeft de minister aan dat in fosfaatprocedure die nog onder de rechter liggen, waarschijnlijk in eerste instantie niet zal worden gehandhaafd.

ik heb nog niemand gehoord/gelezen die hier al iets mee te maken heeft gehad inderdaad
Harry K
Quote Reactie van @de jonge:
Wel geeft de minister aan dat in fosfaatprocedure die nog onder de rechter liggen, waarschijnlijk in eerste instantie niet zal worden gehandhaafd.

Nee, niet waarschijnlijk maar 'gewoon' niet.
Wanneer achteraf gaat blijken dat de rechter hen ongelijk geeft, dan kan hun maximaal de leaseprijs van eind 2018 als boete opgelegd worden omdat ze van deze bovenmatige kilo's geen economisch gewin mochten behalen.
de jonge
@Harry K dit is gecopieerd uit de boerderij met betrekking tot de fosfaatrechten,en is dus zo ik het lees een uitspraak geweest van de minister zelf. ten tijde van het melkquotum werd het ook van je melkgeld afgehaald,zal nu wel hetzelfde gaan straks denk ik.........
hans1980
@de jonge 16e is uitspraak rechter?
de jonge
@hans1980 ja wat ik heb begrepen is de 16de de uitspraak van de rechter aangaande de beleidsregel. ik weet niet of er nog andere zaken op die datum uitgesproken worden??
christo
@de jonge Nee, het gaat anders. Rvo gaat direct innen of bij wanbetaling beslag leggen. Rfc doet niet mee aan dat feestje. Boetes kunnen torenhoog oplopen.Bedrag staat in de staatssteunbeschikking. Het aparte is wel dat de hoogste categorie van de boete een andere is als in de overige veehouderijtakkken. Scheelt weer een half miljoen.
hans1980
@christo staat in staatsteun beschikking?
Dus boete staffel is bekend
christo
@hans1980 Staffel niet. Wel maximum.
Harry K
@de jonge "De Boerderij" is meestal slechte journalistiek zonder bronvermelding.
Gelukkig klopt het wat ik zeg, en niet zoals de Boerderij het schrijft.
Mijn bron: de aangenomen motie 33037-339: tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…
de jonge
@Harry K - de motie-Lodders c.s. overrekening houden met bezwaaren beroepsprocedures (33037, nr. 339);
- In stemming komt de motie-Lodders c.s. (33037, nr. 339).
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is
aangenomen.bedoel je dit??
Harry K
@de jonge In de gegeven link naar beneden scrollen naar de motie. Deze pdf downloaden. Daar staat deze aangenomen motie:

MOTIE VAN HET LID LODDERS C.S.
Voorgesteld 19 december 2018
De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat het fosfaatrechtenstelsel dit jaar is ingevoerd om te borgen dat de fosfaat- en stikstofproductie van de melkveehouderij onder het plafond blijft en dat het van groot belang voor de sector is dat dit wordt gerespecteerd;

overwegende dat de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel over het kalenderjaar 2018 begin 2019 zal aanvangen;

constaterende dat er nog veel bezwaar- en beroepsprocedures lopen over de verstrekte beschikkingen voor fosfaatrechten waardoor ondernemers wiens beschikking nog niet onherroepelijk is nog geen definitieve helderheid hebben over de hoeveelheid fosfaatrechten die aan hen wordt toegekend; overwegende dat boeren er rekening mee moeten houden dat ook op een later moment met terugwerkende kracht kan worden gehandhaafd;

verzoekt de regering, in 2019 bij de handhaving van het fosfaatrechten-stelsel rekening te houden met lopende bezwaar- en beroepsprocedures, waarbij wel moet worden voorkomen dat mensen hier een oneigenlijk voordeel aan kunnen ontlenen door veel meer fosfaat te produceren zolang hun bezwaarprocedure loopt,
de jonge
@Harry K top. bedankt voor de moeite
hans1980
@Harry K zullen er wel niet veel zijn die een boete krijgen, lease was haast voor nop dus de meesten zullen zich wel hebben ingedekt
+1
ted9
Overschrijders worden van hun bed gelicht en weg gestopt in de meest duistere gevangenis die Nederland kent. Is maar goed ook die milieu criminelen 😆
jonge agrarier
?
hans1980
+1
de jonge
@hans1980 denk dat hij bedoelt of er al eens iemand is die een beschikking heeft ontvangen over de over/ onderschrijding van 2018
pietjepuk
@de jonge Ze mogen niet zomaar een beschikking sturen. Ze moeten eerst te plaatsen vaststellen dat er een overschrijding is.
de jonge
@pietjepuk onderhand ik schat al een maand of 5 geleden werd er toch vermeld door schouten dat de controles begonnen waren tbv 2018 fosfaatrechten??
van Ittersum
@de jonge vroeger in de tijd van de Minas ooit een een forse overschrijding gehad. De programma die ik gebruikte gebruikte de verkeerde waarden. Menselijke of computer fout zullen we maar in het midden laten. Toen dacht ik zo ook, nu ben ik aan de beurt, nooit weer iets van gehoord. Misschien....nu hetzelfde?
de jonge
@van Ittersum en was er toen ook een minister die met dezelfde aankondiging kwam als het te hoog was als deze minister? met melkquotum werd je ook ieder jaar gecontroleerd,het controle principe blijft hetzelfde lijkt mij.
van Ittersum
@de jonge het ene was bij het COS en het andere in Assen
de jonge
@van Ittersum juist en waar is de fosfaatcontrole instantie??
van Ittersum
@de jonge is die er wel
labella
@de jonge Die is op vakantie.
de jonge
@labella haha,ja nogal langdurig blijkbaar als ze een aantal maanden terug al aangaven dat de controles van start gingen
+1
BertK
@van Ittersum Gaan toch tot vijf jaar terug? Llikt me niet prettig om over vier jasr controle over 2018-2021 oid te krijgen en dan ff af te moeten rekenen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!