BEROUW KOMT NA DE ZON(DE)

Zonnepark Kuinderpolder. Het laaghangende fruit wordt eerst geplukt. Noabuurschap is naar de klote! Zelfs de kerk valt bijna van zijn geloof wat grond aangaande. Er ligt een verzoek bij de gemeente Steenwijkerland om 55 ha landbouwgrond vol te zetten met zonnepanelen. Het hek is van de dam. De politiek heeft boter op het hoofd en wij de kerosine van Lelystad Airport in de nek. Alles moet toch groot en Europees? en nu wordt dit soort geknoei in de schoenen van de gemeenten geschoven. Energie opwekken wordt verheven boven voedselproductie. Prijzen van landbouwgrond vliegen omhoog, boeren komen totaal op slot te zitten. In een land waar we allemaal hooguit 500 meter van elkaar wonen is dit een broeinest voor burenruzies.
Deze troep hoort langs trainrails, geluidswallen van snelwegen, daken of wat mij betreft langs de Afsluitdijk of in de Oostvaardersplassen.
We moeten ons schamen voor de generaties na ons!!!
DEEL ZOVEEL ALS JE KAN
Grutte Pier
Grutte Pier

Laatste  |  

Reacties

+2
christo
Klimaatgekte. Elke gemeente wil zelf neutraal worden. Zonne-energie geeft niet zoveel energie in de winter, ook s'nachts valt het nogal tegen. Complete kolder om daar je geld in te stoppen. De pieken van de windenergie moeten eerst maar eens netjes opgevangen kunnen worden voordat we meer molens gaan plaatsen. Dus: succes met je strijd. Grond is voor de boeren. Energie opwekken via zon is dom.
+1
klaasvaak
Ik zou zeggen laat je stem gelden op 20 maart. Je kunt dan in ieder geval kiezen voor een partij die tegen zonnevelden zijn.

Ben het wel met je eens, geen zonnepanelen op boerenland Ik ga die dag wel stemmen
+7
Coen
@klaasvaak , in de tuintjes van elke D’66-er en GL-er ook maar een windmolen rtvdrenthe.nl/nieuws/amp/…
CorP
Quote Reactie van @christo:
Energie opwekken via zon is dom

dat is het niet, het is eigenlijk zeer logisch. Maar leg dan daken vol in het dorp of zoiets, of zeer onvruchtbare grond.
Coen
@CorP , eerst maar eens beginnen met de daken van alle bedrijfsgebouwen volleggen met zonnepanelen, vooraleer hier goede cultuurgronden voor worden gebruikt.
JappieJo
Hoeveel kw komt er van 55 ha panelen?
cornelissen
@JappieJo Als je ze efficiënt neerzet 1 miljoen kilowatt op jaarbasis per ha, maar reken maar wat minder per ha
Erik,1979
@JappieJo Wij hebben op een stal van ongeveer 1 Ha een oost West opstelling uit 2013. Die is 1,4 mw. Technieken zijn nu weer verbeterd. En als je alles op zuid legt krijg je ook meer. Probleem op alles zuid is de piek belasting. Oost West krijg je over de hele dag verdeeld. Als je ze op het vrije land legt kun je ze volgens mij niet zo optimaal vol leggen. Daarom denk ik dat het momenteel bij 1,5 MW ophoudt. Maar ik ben zeker geen specialist. Dus pin mij er niet op vast.
+5
labella
Door al die zonneparken stijgen de grondprijzen en mijn toekomstig pensioen in waarde.
+1
weurding
@labella wat schapen er onder voor het onderhoud en tevens om de stroom immigranten van shoarma te voorzien... wie doet je wat🤗
+1
hans1980
Er liggen genoeg daken zonder zonnepanelen waarom dan op cultuur grond?
Ga parken aanleggen in de woestijn
+2
JappieJo
Op 900m2 kun je molen kwijt van 7.5 MW. Ben je anders 5 ha panelen voor nodig..
11 molens is ca 1 ha. Scheelt toch 54 ha opofferen voor zelfde opbrengst, plus gelijkmatiger stroomopbrengst.
christo
@JappieJo Gelijk heb je, alleen niet gelijkmatiger. Pieken zijn groter. Windsnelheid en geproduceeerde stoom verhouden zich tot de macht 3.
JappieJo
@christo ok ik dacht die draaien nachts ook dus 24/7 ipv 12/7
christo
@JappieJo Ja. Alleen heel onregelmatig.
bio boer
@JappieJo dacht ook dat windmolen veel constanter is juist zonne energie hoge pieken kent door dat ze helf van de tijd niks doen en als de zon schijnt hoge piek geeft hier zijn de zonnepanelen afgeknepen in de piek kan de aansluiting niet aan anders moeten we naar groot gebruik terweil een molen eigenlijk altijd draait die van ons staat bijna nooit stil denk dat je de dagen dat hij helemaal stil staat op 2 handen kan tellen zit ook in een regio met veel wind
christo
@bio boer Allebei hebben ze een niet passend leveringspatroon. Zonne-energie heeft een zgn normale verdeling over het jaar: hoog in de zomer en laag in de winter. Windmolen reageert tot de macht 3 bij windtoename. Wat van belang is, is om een buffer te hebben om de pieken en dalen op te vangen. Een stuwmeer is geniaal. Als die tenminste niet gehackt wordt.
+1
bio boer
@christo als waterstof opmars maakt kun je de pieken meschien wel om zetten in waterstofgas het proces is helaas niet echt efficiënt de zuurstof die ook vrij komt kun je welicht nog gebruiken voor een efficiënte verbranding de opgewekte waterstofgas kan je weer verkopen of gebruiken voor je waterstof trekker verwarming etc
bio boer
@bio boer of accu opslag gaat veel verbeteren ga je energie aanbod en vraag op elkaar afstemmen dus water opwaren en mestmixen in de piek momenten cool buffer vat voor de melktank alles energiezuinig maken let verlichting
christo
@bio boer Idd efficient is het niet, maar wat maakt het uit. Accu's gaat het niet worden. Veel te omslachtig t.o.v. waterstof.
+3
kaas
En dan straks het voedsel van heel ver halen dat is mooi energie neutraal stel idioten met elkaar
+1
kanniewaarzijn
@kaas Ik verbaas me erover dat ik nu geen Groen-Linksers hoor. Ze vallen wel over plastic die (tijdelijk) over aspergevelden ligt, maar hectares vol zonnepanelen is geen probleem?
+2
de jonge
Als ze dan menen dat het op grond moet gebeuren laat ze het dan in de natuurgebieden doen,kunnen die dieren ook nog schuilen met slecht weer. en past helemaal bij het klimaatverhaal toch???
labella
@de jonge Ik weet niet of die zonnepanelen wel schotse hooglander proof zijn.
+1
de jonge
@labella dan bedenken ze daar maar wat op,ze zijn creatief genoeg toch?? men verwacht van de boeren ook dat we creatief moeten zijn om te zorgen dat de wolven geen schapen afmaken, kunnen ze zelf hier ook wel vast iets op bedenken
sjoerd de melker
IJsselmeer droogpompen en volstoppen met windmolens en zonneparken. Hoe moeilijk kan het zijn.
Gerron
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
IJsselmeer droogpompen

Juist niet! Drijvende zonnepanelen om de mast van een windmolen leveren meer stroom op als ze met de zon meedraaien.
trouw.nl/groen/…
+1
ROORDAJ
@sjoerd de melker Hoe krijg je het in je kop.Wel droog pompen en nieuwe argrariche bedrijven stichten met windmolens.En woningbouw en zonne parken op de veenprakke.Ook de oostvaarders plassen eerst weer terug naar de landbouw.De beste gronden van Nederland.
sjoerd de melker
@ROORDAJ Goed idee. Alle veenpolders plas/dras van maken zodat de Co2 uitstoot daar stopt. Het gaat natuurlijk niet gebeuren omdat er dan ook complete steden verplaatst moeten worden maar een goed begin zou zijn om geen nieuwe woonwijken en industrieterreinen meer aan te leggen op de veenprut zoals bijvoorbeeld bij Gouda.
Als je er over nadenkt is het eigenlijk te zot voor woorden dat er van alles verzonnen wordt om de Co2 uitstoot in de veengebieden te verminderen en dat ze in Zeeland een hedwige polder vol laten lopen met water.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
geen nieuwe woonwijken en industrieterreinen meer aan te leggen op de veenprut

Juist wel, afdekken met zand om bouwrijp te maken, kan de CO2 niet meer ontsnappen...
+1
Gerron
@ROORDAJ Alleen de Markerwaard is goede grond. De Oostvaardersplassen dus niet. Lees dit maar eens: nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderzeewerken/
Wat mij betreft mag er trouwens wel gewoon een dijk worden gelegd langs de Waddeneilanden en een kleiner ijselmeer. Steden op den duur verplaatsen naar hoger gelegen land. Het onder water zetten van land voor het milieu is natuurlijk absurd.
George
Hier mogen ze al mijn grond hebben voor zonnepanelen. Ik hoor dat ze 12 -13,5 Euro per m2 betalen , prima deal. Voedsel is er toch genoeg want de prijzen zijn nog steeds heel laag. Dus leg maar aan .
Detukkeroettwente
@George 6500 euro/ Ha hier george, en dat 25 jaar.
achterhoeker2
@Detukkeroettwente Hier is tussen de 3 en 4,5 euro de vierkante meter geboden, gaan we dus niet doen.
Detukkeroettwente
@achterhoeker2 Beetje afhankelijk ivm. afstand verdeel station, kabeltje kost 1 miljoen /km. Complete waanzin al die bunders verknooien.
+2
George
@Detukkeroettwente
Niks verknoeien, gewoon grond gebruiken voor energie. Teelt van gewassen en voedsel brengt toch veel te weinig op.
+1
weurding
@George veel te weinig. Valt buiten landbouwvrijstelling
pietjepuk
@weurding Is maar net waar het voor in de boeken staat.
weurding
@pietjepuk fiscus is niet gek
+1
George
@weurding
Ach Arend blijft er al gauw netto een ton per ha over. Ik doe het ervoor.
christo
@George Wanneer mijn toekomst in de koeien er niet meer is ga ik ook voor het hoogste rendement. Geen honger lijden gaat dan toch boven principes. Dat is ook de reden dat Marianne Thieme niet elektrisch rijdt.
de jonge
@christo bij mijn weten heeft thieme een tesla hoor en geen 1 van een paar duizendjes
spotmelker
Quote Reactie van @de jonge:
bij mijn weten heeft thieme een tesla hoor

Die wordt opgeladen door een kolencentrale.....😂
renault 106-54
@de jonge Thieme heeft een hybride.
de jonge
@renault 106-54 vpro uitzending 7-3-2017 waar ze haar tesla laat zien zegt ze toch echt iets heel anders hoor. dan wil ze dat binnen een jaar of 10 iedereen elektrisch rijd net zoals zij
renault 106-54
@de jonge In een interview zaterdag in de krant zegt ze dat ze hybride rijdt en niet elektrisch. Ik weet et ook niet dan.
de jonge
@renault 106-54
3.23 tot 3.43 heb het even voor je opgezocht met de tijd erbij zodat ik je de rest van het verhaal kan sparen,haha
JappieJo
@de jonge net of iedereen even een Tesla kan kopen😅 #janmodaal
renault 106-54
@de jonge Tja wat is waar
de jonge
@renault 106-54 ja dat is een feit,welke waarde kun je aan de woorden van thieme hangen..........
Coen
@renault 106-54 , volgens mij een oude opname, van voordat ze in september 2017 ging scheiden van die Slager.

en dan die nieuwe vriend Ewald Engelen, die ze in haar eigen PvdD-vijver heeft opgevist.

vegan: plantaardig voedsel eten opgekweekt met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.
+1
weurding
Snap het niet. Hier goede grond opofferen en er zijn plekken in woestijn waar men cirkels maïs verbouwt wat immens veel water vraagt... over footprint en water per kg vlees gesproken...
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
Snap het niet.

Ik hoef het niet te snappen. Als ze mij 5 euro boven agrarische waarde bieden dan geef ik er niks om wat ze ermee doen. Tenzij ze woningbouw of industrie gaan doen , dan is het te weinig , maar dat zie ik hier achteraf niet gebeuren. Maar voor de rest , zonnepanelen , natuur of zandwinning maakt me geen flikker uit.
+1
weurding
@George mij wel. Landschapsverloedering. Meer is het niet. Vooral op goede grond
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
mij wel. Landschapsverloedering. Meer is het niet. Vooral op goede grond

Dus jij verkoopt hem liever voor €50000 minder per ha aan een boer?
christo
@George Lekkere goede nuchtere instelling.
+1
weurding
@George verkoop helemaal niks. Hier op esgrond zou ook nooit geen toestemming voor die troep gegeven worden. Kan ook meer geld beuren voor lelieteelt dan wat we nu doen. Maar ook dat is me een doorn in het oog
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
an ook meer geld beuren voor lelieteelt dan wat we nu doen. Maar ook dat is me een doorn in het oog

Dat vind ik dan weer heel iets anders. Zolang je de grond zelf in bezit hebt wil je hem niet verloederen zoals jou lelieteelt tegenstaat. Ik wil mijn grond ook niet verhuren voor een zonnepark maar wel verkopen voor 12 -13,5 Euro per m2. Dan maakt mij het niks uit wat ze er op telen of wat ze er mee doen. En ik denk dat Weurding bij een veel hoger bod dan wat boeren geven ook niet zo barmachtig is dat hij hem alleen voor mais , aardappelteelt en grasland wil verkopen.
+1
Farma_boerke
@George Mocht je het doen: Let er wel even op dat sanering van de grond niet voor je rekening valt na die 25 jaar. Uit defecte/kapotte panelen lekt nog wel eens wat cadmium, lood en meer van die zware metalen. In contract wat over laten opnemen (wettelijk zijn ze nu vrijgesteld, maar wet veranderd wel in 25 jaar tijd)
George
@Farma_boerke
Nee ik verhuur niet , ik wil alleen verkopen !
Harry K
@Farma_boerke Terechte opmerking, maar als het er na 24 jaar op aankomt, dan laten ze hun BV gewoon knappen. Misschien dat dit zelfs dan wel structureel hun werkwijze wordt..
christo
@Harry K Daar heb je als verkoper geen last meer van. Aan het einde heb je aan 2m2 genoeg.
George
@christo
Als je opgestookt wordt verg je helemaal geen plaats
christo
@George Ik wil graag CO2 neutraal wederkeren.
+1
weurding
@christo voeren we jou aan de verkens wa.... 😬
+1
christo
@weurding Ga ik ook nog een keer bij een andere vrouw naar binnen.😀 Ik zou haast vragen wie van de beleidsmakers vegetarier is, maar doe ik toch maar niet.
Pluto
@christo Dat wordt rendac bellen . Voor 3 tientjes bij het CAT1 materiaal en Carola heeft haar kringloop en FRC haar circulaire toestand . Geen uitvaart verzekering kan daar aan tippen!.
Utopie of toch niet ?? het is dichterbij dan je denkt !.
christo
@Pluto Ik vind het prima. Word ik wel diermeel. zou goed zijn dat dat weer mocht zonder soorten eigen soort te voeren.
+1
Harry K
@christo Jep, en daarom willen die gasten eigenlijk helemaal niet kopen.
George
Quote Reactie van @Harry K:
Jep, en daarom willen die gasten eigenlijk helemaal niet kopen.

Jawel.
Andersdenker
Als je ziet wat de rendementen in de landbouw zijn ten op zichte van het geïnvesteerd vermogen, de verdiensten en de waardering van de consument, is het logisch dat je er wat bij zoekt zoals zonnepanelen of windmolens!
christo
Alles vol leggen met panelen betekent:

overdag stroom
in de winter haast niks
zeer onregelmatige verdeling over het jaar

Voor zon en wind heb je een buffer een een variabele backup nodig.

(klik om te vergroten)

Afbeelding van de normaalverdeling van mijn panelen.
bio boer
@christo als je hem combineert met wind wordt hij al stuk vlaker het blijft een probleem dat je niet kunt sturen met vraag en aanbod je moet enorme overcapaciteit hebben zo je die bij kunt schakelen alleen weet ik niet wat stroom dan wel niet gaat kosten
christo
@bio boer Het patroon van wind is helemaal een drama als je het niet kunt bufferen.
+1
deltafarmer
Wordt dit de oplossing:
deingenieur.nl/artikel/…
Grutte Pier
@deltafarmer "mooi" landelijk wonen
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!