VEEN RED JE NIET ALLEEN

VEEN RED JE
NIET ALLEEN
INITIATIEFNOTA OVER NATUUR EN
KLIMAAT IN HET VEENWEIDEGEBIED
12 FEBRUARI 2019
LAURA BROMET &
TJEERD DE GROOT
foodlog.nl/files/achtergrond/…
Groen1

Laatste  |  

Reacties

Veenprut
Waar dan?
Groen1
Het veen als verborgen vervuiler: pleidooi voor verhogen waterpeil
Om de CO2-uitstoot uit het veen te stoppen moet het waterpeil omhoog en het aantal koeien omlaag. Zeggen GroenLinks en D66 in hun Deltaplan Veen.
ad.nl/groene-hart/…
Agri-facts?
torrarica
Net een artikel gelezen in V focus(van Geesje Rotgans) over onderwaterdrainage in veen.Volgens gedegen onderzoek heeft dat vrijwel geen effect en kost veel geld.Ook verhogen slootpeil heeft niet zoveel effect op het grondwaterpeil als wordt gedacht. Misschien is dan een klein laagje klei aanbrengen, waar ook onderzoek en proeven mee worden gedaan een betere oplossing.
de jonge
@torrarica . als je kijkt in de natuurgebieden zie je dat hoog water en al die toestanden ook niets uithalen en dat weten ze ook donders goed anders gaan ze niet steeds opnieuw met kranen en toestanden in de natuurgebieden om een poging te doen het te laten lijken dat het werkt. als je steeds met kranen grote plassen water uitgraaft en dat verdeel je over de grond lijkt het net of slinkt de veen daar minder in,volgens mij denken ze dat ze iedereen voor de gek kunnen houden . Veen- en zand drainage
Voor drainage in veen- en zandgrond wordt soms nog gekozen voor een kokos drainagebuis. Kokos is zeer sterk en toch erg licht van gewicht. Het gebruik van een kokos drainagebuis voorkomt dichtslaan in oergrond. en dan te bedenken dat kokosdrainage met een jaar of 10 op is als je het gebruikt voor ""gewone drainage"" met drainage onder water zijn volgens mij nog geen eens 10 jaar proeven gedaan en als blijkt dat dat met 7 jaar niet meer werkt wat dan??? drainagebuis met kunststofvezels lijkt me nou ook niet super voor het milieu waar het de zogenaamde geleerden ook vast om zal gaan. en klei op veen aanbrengen? werkt ook niet daardoor komt er druk op het veenpakket en knijp je het juist in elkaar
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
klei op veen aanbrengen? werkt ook niet daardoor komt er druk op het veenpakket en knijp je het juist in elkaar

Je kletst maar wat raak. Het gaat om het inspoelen van een miniem beetje klei in de bovenlaag, niet om het aanbrengen van een centimeters dik kleidek zoals je nu suggereert.
de jonge
@Jack Rijlaarsdam je mag zeggen wat je vind,maar heb jij het in de praktijk gezien?? ik wel namelijk en de gevolgen daarvan ook. nu moet ik zeggen dat het daarbij niet ging om 1 cm klei verhoging maar meer en ik heb gezien dat de veen door dat pakket juist sneller naar beneden gaat door de druk van bovenaf die er constant opligt.en wat denk je ermee te bereiken dan als je er een laagje klei over doet? bij mijn weten is er altijd gezegd dat ook al gooi je bv een paar kippers zand in het veen en je rijd er een paar keer door als het wat natachtig is,je er helemaal niets van terug ziet,is dat met klei anders dan? en niet aanvallend bedoeld hoor,gewoon interesse. drainagebuizen.nl/drainage-aanleggen/ en hier de link naar het kokosdrainageverhaal. daar staat toch echt dat het een jaar of 10 meegaat
christo
@de jonge Daarom mogen er ook geen koeien meer op natuurlijk. Die zijn te zwaar.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
wat denk je ermee te bereiken

nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @torrarica:
Net een artikel gelezen in V focus(van Geesje Rotgans) over onderwaterdrainage in veen.

Ging dit over de klassieke onderwaterdrainage of over de relatief nieuwe drukdrainage?

edit: v-focus.nl/2019/01/…
christo
@Jack Rijlaarsdam Zit jij op veen te boeren?
Jack Rijlaarsdam
@christo Nee. Het zit wel in de regio. Ook in dit dossier worden de belangen van de landbouw ingeruild voor verkeer en industrie. Verder is het bijzonder dat Jan en alleman zich uitspreekt over andermans eigendommen en daarmee de waarde onder druk zet. Hiermee is de sanering in feite al begonnen. Dus geen persoonlijk belang, maar wel wat wrijving met m'n rechtvaardigheidsgevoel, vandaar de interesse.
christo
@Jack Rijlaarsdam Die wrijving is positief. Houdt dat gevoel vast.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Verder is het bijzonder dat Jan en alleman zich uitspreekt over andermans eigendommen en daarmee de waarde onder druk zet

Niks nieuws, net als al die rukkers die zelf geen koeien willen melken maar wel willen vertellen hoe een ander dat moet doen..., het is tijd om wat vaker de middelvinger op te steken in plaats van dat eeuwige geklets, wat eindigt in nog meer moeten!!
John Spithoven
Ze hebben het over een peilbesluit van 30 tot 60 cm in veenweidegebied en 60 tot 120 cm in Friesland. Klopt dat?
de jonge
@John Spithoven volgens mij heb ik ook zoiets gelezen. er is daar straks dus niet meer te boeren en dan hebben ze wat ze willen. alweer een categorie boeren die het bijltje er bij neer moet gooien omdat het onwerkbaar en kostprijsverhogend is. straks eerst allemaal met een 3 kuubs tankje aan het mestrijden,haha
mh79
Hier 1e owd drains nu 5 jaar in. dit jaar opgegraven. waren nog zeer goed. en idd hier 30-70 maaiveld tov slootpeil. bij mij persoonlijk meer richting 30 dan 70. dal8ng grond kan ik nog niets van zeggen. zou in 5 jr geen 1.5 cm verschil zijn. kan ik niet zien. wij zitten in het 1e grootschalige project in polder lange ruige weide. is flink meet apparatuur aanwezig. we zullen zien
Albert Altena
Wat zitten we nu te kiften. Is Co2 slecht. Volgens mij niet? Tezamen met N geeft het een isolerende laag, wat juist opwarming tegengaat. .
Dit hele verhaal heeft zijn oorsprong gekregen in de wens van meer biodiversiteit.
Misschien leuk met al die bloemetjes en vlindertjes, maar als we hier daarvoor kiezen dan breiden de woestijnen nog steeds verder uit, We zien wel eens Sahara zand op onze auto liggen. zo vermengt zich lucht ook door de wind.
puntertje
Mwaah, RFC heeft in SMK al een partij bereid gevonden om het op te lossen. Je past gewoon een correctie toe voor veengrond op broeikasuitstoot en ziedaar, het is Planet Proof. De consumenten slikken dat wel.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!