Ontevreden leveranciers Bel Leerdammer richten leveranciersvereniging op

Een groep ontevreden leveranciers van Bel Leerdammer richten een leveranciersvereniging op. Het doel is om tot een duurzame samenwerking met de melkverwerker te komen.

Aanleiding voor de oprichting van ‘Leveranciers Vereniging Leerdammer Collectief’ is de groeiende ontevredenheid en het gebrek aan vertrouwen in Bel Leerdammer. Dit mondde eerder al uit in twee rechtszaken, waarin de veehouders in het gelijk werden gesteld.

„Ondanks het door Bel Leerdammer gepredikte ‘samen met zijn allen, Bel gevoel’, is er gebrek aan vertrouwen. Er is sprake van een top-down benadering met gebrek aan transparantie, onduidelijke melkprijs zonder referentieprijs-bepaling en een steeds strenger wordende eisenpakket zonder kostprijsdekking”, sommen de initiatiefnemers op. „De huidige structuur met klankbordgroepen wordt door Bel Leerdammer aangevoerd als het overlegmodel. In de praktijk blijkt het niet anders als een platform van waaruit de informatie vanuit Bel Leerdammer wordt doorgegeven en nauwelijks sprake is van overleg.”

 Ontevreden leveranciers Bel Leerdammer richten leveranciersvereniging op (melkvee.nl)

Een groep ontevreden leveranciers van Bel Leerdammer richten een leveranciersvereniging op. Het doel is om tot een duurzame samenwerking met de melkverwerker te komen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+2
mlkvhoudr
Goede zaak wat mij betreft.
+1
brabo
"In de praktijk blijkt het niet anders als een platform van waaruit de informatie vanuit Bel Leerdammer wordt doorgegeven en nauwelijks sprake is van overleg.”

Dat is bij elke melkafnemer zo, maakt niet uit of het een particulier is of een coöperatie
+4
mlkvhoudr
@brabo eens dat dat vroeger zo was ik ben wel positief gestemd over de marktmacht van de leveranciers dan wel leden in de toekomst. Ze gaan ons nog nodig hebben om de fabrieken te vullen
puntertje
Lezen we even mee, v. Weperen? Zo gaat dat dus bij particulieren. Dan kun je proberen een stadion af te huren maar dat gaat dan zeker niet meer helpen. Als je nu te hard met een vuist op tafel slaat wordt er op gewezen dat je leverantiecontract niet verlengd gaat worden.
mlkvhoudr
@puntertje er zijn alternatieven zat op t moment waar je kan leveren. Maar zonder voor de "wollige taalgebruikaward" te gaan ie mijn indruk dat de leveranciers de kracht van de particulier willen versterken en de zwaktes er van dempen. T is toch wollig geworden😁
dewittemotor
@puntertje Zo gaat dat. Hier over de grens in Belgie zitten ook van die grote jongens met een hele grote mond. Danone kieperde die het er het eerst uit afgelopen jaar, toen ze minder liters wilden.
mlkvhoudr
@dewittemotor een grote mond is helemaal geen sprake van volgens mij bij dit initiatief. Betere overlegvormen en elkaar versterken is de insteek.
+1
puntertje
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Betere overlegvormen en elkaar versterken is de insteek.

Men wil een hogere melkprijs, dat is de insteek, niet geknuffeld worden.
mlkvhoudr
@puntertje hoe versterk je de positie van een boer anders dan een goede melkprijs? Hoe versterk je het merk leerdammer anders dan er met zijn allen de schouders onder te zetten?
puntertje
@mlkvhoudr Het is een strijd om de pingels, want een goede overlegvorm met een slechte melkprijs zitten de leveranciers niet op te wachten. Maar elke cent die uitbetaald wordt gaat ten koste van de eigenaar van de verwerker. Heb je bij een coöperatie de discussie dat leden/eigenaren hun eigen zuivelonderneming niet uit moeten hollen met het oog op de toekomst, zijn bij particuliere verwerkers de eigenaren en aandeelhouders de kwartaalcijfers ook nog eens heel belangrijk.
mlkvhoudr
@puntertje ik snap de paradox wel. Tegelijkertijd als wij als melkveehouders niet kunnen bestaan kunnen zij ook niet bestaan. Maar idd de grootste verschillen van inzicht zullen financieel zijn. Daar heb je gelijk in. De rest kom je makkelijker uit
labella
@mlkvhoudr Neem nu maar eens van mij aan dat Leerdammer nooit een hoogvlieger gaat worden, daar zorgt het Franse Bel wel voor.
mlkvhoudr
@labella eens, maar tel naast mijn ergenissen ook mijn zegeningen. Al is er nog wel ruimte voor verbetering......
Koeien boertje
@labella ik zie weinig verschil tussen de verdien modellen van bel en anker.🤔
Hoogvliegers worden het allebei niet.
Ik zou morgen wel over willen stappen naar Cono of fc.
De portemonnee spreekt voor mij meer dan een paar pionnen die met 5 jaar weer weg zijn
Je kunt wel blijven trappen maar gooi het boek achter je dicht als je ergens weg gaat.
En ja, deze melkprijs van dit jaar bij bel zit boven a-ware en hebben we mede aan jullie te danken.
labella
Over die zogenaamde "open dialoog" richting hun leveranciers zou ik wel een boek kunnen schrijven.....
+3
newholland6640
Leveranciersverening van bel in frankrijk heeft voor2019 omgerekend een prijs bedongen van 41 cent, doe mij dat ook maar.
paul1
@newholland6640 bel leerdammer
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden samenwerking , melkvee , leerdammer en bel leerdammer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!