'Hoge voerefficiëntie uit ons ruwvoer'

Hendrik Spiker is een gedreven ondernemer die in zijn ruwvoerteelt maar weinig aan het toeval overlaat. “Ik wil veel en gezond ruwvoer winnen én het optimaal benutten. Daarom steek ik veel tijd in mijn gras- en maisteelt.”

Deel dit topic

Reacties

+1
ROORDAJ
Hier idem dito.Bij ons licht de focus ook sterk op ruwfoer magnament.Toch is de voerefficientie vaak niet op het gewenste niveau.
Kringloper
@ROORDAJ Zal wel zwaar op de maag liggen denk, ruwfoer😀
demelkboer
@ROORDAJ gelukkig draait het in de melkveehouderij om winst maken en niet om een zo hoog mogelijke voerefficentie. De correlatie daar tussen is nog nooit 1 op 1 bewezen al dien anderen je anders geloven
demelkboer
@ROORDAJ gelukkig draait het in de melkveehouderij om winst maken en niet om een zo hoog mogelijke voerefficentie. De correlatie daar tussen is nog nooit 1 op 1 bewezen al dien anderen je anders geloven
+2
Noorderling
@demelkboer
Waarin moet je de winst dan zoeken? 50procent van de gemaakte kosten is toch voer gerelateerd.
+2
van Ittersum
@demelkboer ruwvoer is bepalend en wat voor efficiëntie geeft dat. Ik vind wel dat mijn collega gelijk heeft. Alleen zijn omstandigheden zijn niet de mijne en helemaal niet de uwe. Dat maakt het zo lastig het om te zetten in bruikbare en vergelijkbare cijfers.
+2
jan w
@demelkboer
Als je alle kosten gaat berekenen van je voerproductie, dan is 20 tot 25 cent per kg melk, voerkosten. Grond is de duurste productiefactor die we hebben. Door een hogere opname, hoef je dus minder krachtvoer te kopen.

Alleen je ziet dat de tendens anders is, er gaat in verhouding steeds meer krachtvoer in de koe en steeds minder ruwvoer.
Noorderling
@jan w
Het verschil tussen ruwvoer en krachtvoer is alleen een stengel en een paar bladeren.
Voor de grond is het juist alleen maar beter dat je de combine voor je tarwe en maispercelen zet ipv de hakselaar.

Daarnaast zet je luzerne of grasklaver met een hoog ruweiwit dat je door de hoge energiedichtheid van je mais/tarwe ook nog eens goed kunt benutten. Nu wordt er in veel gevallen naast mais soya gevoerd om het RE voldoende hoog te krijgen, terwijl in de ruimte van het maisstro ook gras met eiwit had kunnen zitten.
Bekkink
Advertorial moet hier eigenlijk bij staan😉
van Ittersum
@Bekkink dat staat in de colofon dat elke letter in deze magazine uiteindelijk het doel heeft om iets aan u te verdienen.

Het is aan u om daar om onderscheid in te maken wat bruikbaar is en welke niet, denk dat daar @ROORDJA daar ook mee bezig is
cjw73
@van Ittersum neemt mij aan dat we daar allemaal mee bezig zijn om het zo optimaal mogelijk te doen. Alleen ik heb niet alle factoren onder controle. Het weer is nog steeds niet te sturen.
van Ittersum
@cjw73 ach, klein detail.....hahahaha
+1
achterhoeker2
Voerefficiëntie is niet bruikbaar in de melkveehouderij, de voerefficientie wordt "beter" als de koe te weinig voer opneemt terwijl de productie nog redelijk op peil blijft, terwijl de ketose en alle problemen die erbij horen pas later komt.
spotmelker
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Voerefficiëntie is niet bruikbaar in de melkveehouderij

Niet 'meer bruikbaar'. Door de hoge grond/pachtprijzen worden de ruwvoerkosten vaak al hoger dan aankoop. Voor de toekomstige 65%'s - eis is het weldegelijk interessant. Hier blijft de mix van (top)opbrengst en kwaliteit altijd leidend in de strategie. En dat lukt aardig.
+1
Noorderling
@achterhoeker2
Als je alleen de verse koeien meet klopt dat. Echter als je ze volledig uit kleed haal je de piekmelkproductie op 100dagen niet, krijg je ze niet drachtig en zit je met een tkt van 450 dagen zonder melk onder de koeien. Dat gaat je echt geen goede voerefficiëntie opleveren. Op koppelniveau is er wel wat van te zeggen, daar kun je de vruchtbaarheidsresultaten zo parallel naast leggen.
wally
Duurste is de grond
bij betere voerefficientie heb je minder nodig, helaas zijn er allerlei regels die ons verplicht laten extensiveren. dus de kostprijs stijgt. los van voerefficientie
een geode ruwvoerefficientie zou nog kunnen helpen minder krachtvoer aan te kopen. verder moet het ruwvoer gewoon op dus dan maar minder efficient per kgds als er maar minder externe aanvoer is

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gezond en ruwvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN