Van kerngezond melkveebedrijf naar overlevingsmodus

Melkveehouders Willie Peters en Monique Groenhuijzen in Weert (Limburg) kunnen hun geplande groeistrategie door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel niet waarmaken. Ze vertellen wat dat voor hen betekent.

melkvee100plus.nl/Artikelen/Binnenland/…

Deel dit topic

Reacties

+9
demelkboer
Hij geeft zelf het probleem al aan. " Er was ruimte voor 10 % groei". Dan moet je dus niet van 90 naar 180 koeien gaan.
+1
cornelissen
@demelkboer Ik lees 135 ,maar dat even terzijde. Als ik het goed lees zijn ze lto lid en dus vernacheld door hun eigen organisatie.Dan zou ik in ieder geval zorgen ,dat de lto vergaderingen toch iets,zeg maar een stuk heftiger verlopen en je mond daar niet dichthouden, want om de schuld nu geheel bij de overheid te leggen,past natuurlijk lto met ex-manager.K. .Romijn het beste.
Want hoe is het spreekwoord al weer: Als het kind een succes is heeft het vele vaders, bij een mislukking is het een wees.
Overigens stelde bij mij de bank in ieder geval 2 koeien per ha,maar het kan best zijn dat dat in Limburg anders is, geen idee en ik heb mij ook niet in mestverwerking verdiept.
+1
demelkboer
@cornelissen de stal biedt plaats aan 180 en drie robots. Hij wilde er in eerste instantie 135 gaan melken op twee robots, maar dat terzijde.

Ik vind het vervelend voor de familie Peters dat ze nu zuinig moeten leven maar het is een keuze. Voor de innovatie hebben ze 200.000 euro subsidie gehad. De rest is ondernemers risico
hans1980
@demelkboer van bakel melkt er wel 1000 meer !9 099 0ommp op
vrije boeren
@demelkboer RVO mannetje zeker
+5
sjuu
@cornelissen Ik snap alleen niet waarom die lto er altijd word bijgehaald, neem toch aan dat je zelf de handtekening heb gezet bij de bank voor die nieuwe stal, land of wat dan ook. Je kon toch wel op je klompen aanvoelen dat je niet onbeperkt kon gaan groeien. Zelf keuzes maken, je bel toch ook niet de buurman wanneer je moet gaan maaien.
cornelissen
Quote Reactie van @sjuu:
Ik snap alleen niet waarom die lto er altijd word bijgehaald,

Omdat ,zoals Wiebren hier op het prikkebord verklapt heeft ,de politiek al veel eerder wou ingrijpen , zelfs in 2013 en 2014 met regelgeving, maar lto heeft dat tegengehouden ,konden het zelf wel regisseren.
Wat we ze nu heel kwalijk moeten nemen na hun mislukkingen, is dat ze een fatsoenlijke knelgevallenregeling hebben tegengehouden, dat heeft niet aan Van Dam gelegen, er was geen draagvlak voor volgens lto en de meeloper nmv.
Overigens hadden volgens mij deze niet grondgebonden melkveestallen natuurlijk niet gebouwd moeten worden ,maar dat is een ander verhaal. Ieder moest de mogelijkheden hebben volgens K.Romijn
+4
Dirk van Zetten
@demelkboer Het was volgens LTO 10% groei (milieuruimte) en dan nog 10% via bedrijfsspecifieke fosfaatvoordeel, daarnaast zou de milieuruimte volgens prognoses pas rond 2020 benut zou zijn, want zo'n vaart zou het niet lopen, dus voor die tijd uitbreiden was geen probleem. Maar goed, eerlijk is eerlijk, wat er nu gebeurd met de fosfaatrechten had in 2014 ook niemand kunnen voorspellen.
Verder is het wel een schande dat de overheid zo met ondernemers om gaat. Als ze de bedrijven die zo extreem hard geraakt zijn, net als de starters 50% van de latente ruimte erbij geven, tot bijvoorbeeld maximaal 75 %, dan kunnen zij ook weer verder. Als de staat dat dan doet met varkensfosfaat hoeft er ook niet meer generiek gekort te worden. Iedereen blij, je moet elkaar ook wat gunnen.
Van mij mag het, volgens mij gaat het als je het zo afbakent om een paar honderdduizend kilo fosfaat.
Echter onder 1 voorwaarde, zonder generieke korting, dus fosfaatplafond rundvee verhogen en varkensfosfaat opkopen. De staat mag gerust ook financieel geraakt worden in deze.
+5
demelkboer
@Dirk van Zetten de een investeert in een innovatieve stal de andere in koeien en superheffing en wordt nog 8.3% gekort. Beide ondernemingsrisico geloof ik. Wie ga je nu gratis rechten toe bedelen. Er wordt geschermd met het feit dat ze innovatief zijn maar daar hebben ze rijkelijk subsidie voor gehad geloof ik.
Dirk van Zetten
@demelkboer Ja, die korting van 8,3 % is ook niet terecht. Eerst via AmvB grondgebonden groei de schijn wekken dat je kunt groeien en dan achteraf inkrimpen. Bij bedrijven zoals hier beschreven worden extremer geraakt, voor deze boer is de lol er behoorlijk af, je bouwt een keer in de 30 of 40 jaar een nieuwe stal, hiervoor ga je in de schulden en dan mag je hem niet gebruiken. Verder zal de opvolger ook denken, ga ik hier mee verder. Iedere boerderij die stopt komt er geen meer voor terug.
+2
hans1980
@Dirk van Zetten 42ha (eigendom???) voor 180 koeien?
+3
demelkboer
@Dirk van Zetten 1. Nieuw bouwen is niet verplicht. 2. Maat lat is niet verplicht. 3. Ids is niet verplicht. 4. Spantjes prutsen mag.

Ze hadden een kerngezond bedrijf dus ze hadden ook een rij te b9xen dr aan kunnen plakken.

Zoals gezegd ik vind het vervelend voor ze dat het allemaal anders is gelopen, maar het zijn keuzes. Misschien keuzes op basis van verkeerde informatie maar daar kunnen 17799 andere melkvee houders niets aan doen. En die gaan daar ook zeker geen koe voor inleveren
sorry
@demelkboer tig duizend euro aan papierwerk, dat doe je niet voor een paar spantjes..
+2
Twentsch Land
@Dirk van Zetten

Een heel verhaal .... als de staat dat doet met varkensfosfaat !

Hoe ? Door opkopen ? Dan kunnen ze ook wel koeienfosfaat opkopen en er is zat te koop als er maar genoeg wordt geboden.
Alleen het fosfaat bij varkens weg halen zal de prijs voor varkensfosfaat zover opdrijven dat het nog duurder wordt dan koeienfosfaat. Kan toch niet fair zijn voor de varkenshouders die blijven !
+11
robbies
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
Het was volgens LTO 10% groei (milieuruimte) en dan nog 10% via bedrijfsspecifieke fosfaatvoordeel, daarnaast zou de milieuruimte volgens prognoses pas rond 2020 benut zou zijn, want zo'n vaart zou het niet lopen, dus voor die tijd uitbreiden was geen probleem.

dat is de tragedie van de meent. iedereen denkt dat uitbreiding geen probleem is, maar als we het collectief doen is het wel een probleem. Als je weet dat 20% ruimte mogelijk is en je bouwt 100% groter dan neem je ook gewoon een bewust risico. Neemt niet weg dat het wel een drama is voor de betrokken ondernemer. Je oplossing over varkensfosfaat is een hele slechte. Naast dat het stikstofplafond dan doorbroken wordt (is nu al aan de orde), ga je een andere sector met hetzelfde probleem opzadelen dat je juist wil oplossen in de melkveehouderij. Je ontneemt het perspectief bij de bedrijven die wel door willen gaan. Ook daar zitten jonge boeren die graag het bedrijf van de ouders over willen nemen en dat willen uitbouwen. Hoe komt het dat je daar geen oog voor hebt?

En voor mij persoonlijk is ontschotting ook ongewenst.Elke 100.000 kilogram fosfaat die overgeheveld wordt is weer 20 miljoen liter melk die onze prestatietoeslag verder onderuit trekt.
+6
Dirk van Zetten
@robbies Ik zou het in ieder geval mooi vinden als we weer een beetje eenheid in de melkveesector zouden krijgen, hier op prikkebord wordt vaak erg negatief over andere type boeren dan jezelf gedaan. Ieder doet het op zijn eigen manier. Je kunt wat nemen, maar je moet de ander ook wat gunnen. Als er bij iemand brand is ga ik helpen en niet op facebook foto's plaatsen met afgunstige opmerkingen, als ik zie dat de overheid een aantal bedrijven naar de sodemieter helpt, dan vind ik dat de overheid dit ook op moet lossen. Ik snap ook echt niet welke afgunstige gedachten veel prikkeborders hierop hebben, oke, het moet niet via een generieke korting, dat wil ik ook niet. Maar wat is er op tegen om iemand te helpen, in plaats van te laten bungelen. ik vind het in en in triest dat op deze manier boerderijen naar de haaien gaan.
robbies
@Dirk van Zetten Die eenheid komt echt wel weer terug, alleen zullen er eerst nog wat luchtkasteeltjes sneuvelen en wat jonge boeren de brui eraan geven. Kom tijd, komt raad, zal ook voor deze boer gelden.
demelkboer
@robbies die innovatieve stallen komen echt wel vol alleen niet met de boer erop die ze gebouwd heeft.
robbies
@demelkboer sommige wel, anderen niet.
+1
christo
@Dirk van Zetten Er zijn in de huidige samenleving teveel mensen die genieten van de ellende van een ander omdat ze menen er dan zelf beter van te kunnen worden. Bedrijven worden met instemming geexecuteerd. Dan ben je net zo fout als wat er in de vorige eeuw gebeurd is, Als mens heb je alleen waarde wanneer je het vermogen hebt om er voor een ander te zijn wanneer dat nodig is. Anders ben je vegetatief je tijd aan het verdoen op deze aarde.
+4
demelkboer
@christo ik geniet niet van de ellende van een ander, maar als je met je kop in een blaadje wilt moet je je er niet over verbazen dat mensen er een mening over hebben.
vrije boeren
@demelkboer jij bent het type ondernemer waar de RVO verder mee wil .Geen gevoel voor de ondernemers( notabene je eigen collega s) die door het fosfaatstelsel zwaar in de problemen zit . Nog erger je geniet er ook nog van
+3
robbies
Quote Reactie van @christo:
Bedrijven worden met instemming geexecuteerd. Dan ben je net zo fout als wat er in de vorige eeuw gebeurd is,

Totaal andere orde, eerder deze week al uitgebreid bediscussieerd. Als je zo belezen bent als je wil doen voorkomen, dan gebruik je deze vergelijking niet.
+1
christo
@robbies Ik durf hem wel aan. Daarbij heb ik nog niet aangegeven waar de instemming vandaan komt. Er is een groep mensen in ons land die zich er niet voor schamen wetgeving in te voeren waarbij slachtoffers vallen. Waarom zou ik ze de hand boven het hoofd houden? Als de vergelijking je te heftig is moet je je afvragen of je voor de slachtoffers wilt opkomen of niet.
vremanfarm
@christo als er een prijs komt voor het grootse lulletje rozewater van nederland kunnen ze niet om jouw heen.Het is nog altijd zo niks gepresteerd ook niet ge......
+1
christo
@vremanfarm IK begrijp je reactie. Zou niet blij zijn met zo'n prijs. Met mijn eerdere reactie weet ik dat ik over het randje ga en daarmee de discussie op slot zet. Voor degenen die zich daar niet goed bij voelen; sorry.
Het gaat mij om de inhoud en het beleid wat er op dit moment in Nederland gevoerd wordt. Het is snoeihard en onmenselijk en gericht op een snelle verkleining van het aantal dieren in ons land. Dat individuen daardoor onmenselijk hard getroffen worden kan ik nooit goed praten. Robbies kan ik wanneer hij/zij dat wil wel wat adresgegevens sturen waar Piet Boer niet/te laat geweest is. Misschien daar maar even uitleggen dat het allemaal wel mee valt. M uut M mag mee om te vertellen dat het allemaal ondernemersrisico is.
Ook deze reactie zal wel bestempeld worden als te heftig. Ik geef gewoon de feitelijke situaties aan. Don't shoot de messenger.
overstekend wild
@robbies dat zal uiteindelijk wel meevallen met de 10% afroming
hans1980
Dus bank zij dat bij eventuele rechten het nog steeds kon! Dus p rechten kopen!
Het zal wel vastzitten op die 10 cent korting bij rfc
hans1980
Coen
@hans1980 , men lijdt het meest door het lijden wat men vreest
royale
In principe hoeft 1 miljoen investering op nu 9 ton melk nog geen overlevingsmodus geven, maar wanneer je nog meer financiering hebt en je hebt slechts 42 ha eigen grond............ dan blijf je je hele leven aan het ploeteren! 180 koeien op 42 ha eigen grond is ook wel een extreme gedachte, eigenlijk heb je minimaal het dubbele nodig. Ben benieuwd hoe deze familie dit gaat overleven wanneer ik een mestsilo zie zonder kap en nog een beetje asbest! Veel sterkte toegewenst!!!!
+1
hans1980
@royale had met 20 koeien verkopen vrij bedrijf gehad dus zeg maar 4 ton schuld bij aanvang daarbij 1 miljoen min 2 ton subsidie = 1,2 miljoen vreemd vermogen op 9 ton melk is dus 1,3 euro/liter melk
Das gewoon "normaal" , daar zou zo nog voor een paar ton aan p bij kunnen!

Dus denk het zoveelste jank verhaal om aan gratis p te komen (over rug van) .
Verder wel mooie stal en goede prestaties denk dat hij met langzaam groeien er ook wel komt misschien de 3e robot niet maar vraag me af gezien intensieve bedrijfsvoering het wel uit kan?
+1
Erco
@hans1980 Idd die financiering moet je toch aankunnen lijkt me. Beetje krokodillentranen vind ik t ook
+1
Frans1
@Erco Er staat dat hij anders 20 koerechten zou verkopen,en na renovatie nagenoeg hypotheek vrij zou zijn,dus dan zou hij nu ongeveer 1,3 miljoen schuld moeten hebben als de genoemde cijfers kloppen.Lijkt mij ook niet zo'n groot probleem op ruim 9 ton melk
+1
Erco
@Frans1 ik teken ervoor en melk lang geen 9 ton 😉
+1
Frans1
@hans1980 HAHA,jij had hetzelfde sommetje als mij zag ik
demelkboer
@Frans1 in de zelfde klas gezeten? 😉
Frans1
@demelkboer Ik ben 1978 😄
+1
labella
@Frans1 En paar keer blijven zitten dus...
+3
Frans1
@labella nope,alles in 1 keer,behalve de kinderen,daar hebben we eerst even voor geoefend
George
Quote Reactie van @royale:
mestsilo zie zonder kap

Drijfkleed jonguh.
Coen
@George , ..... en ook nog een rechthoekige bovengrondse mestopslag met een plastic dak.
tok achterhoek
Hij heeft wel een hoog vervanings percentage,
+2
bio boer
Hij kan toch rechten kopen net als melk quotum in dat tijd perk zijn toch ook genoeg boeren flink gegroeid zie het probleem niet zo hij heeft er wel zelf voor gekozen om voor zijn beoogde 130 koeien een stal te bouwen waar 180 koeien in kunnen of ben ik gek
cornelissen
@bio boer Je gaat er dus zo ie zo al van uit dat de 5 x 10 cent bij RFC niet doorgaat? Is mogelijk, maar ik heb die informatie nog niet.
brabo
@cornelissen
waarom aan RFC blijven leveren?
bio boer
@cornelissen oja dat probleem heb ik niet lever ik niet aan
Van 90 naar 135 koeien is nog 50% groei. Waarom in één keer zo'n grote stap? In het verleden zijn er al veel bedrijven beloond voor het nemen van zulke grote risico's.
+1
Flinstone
Nou als er nog geld is in P te leasen of kopen dan heb ik er geen beklag mee! Mooie nieuwe stal en de rest zal wa terechte komen!
Hier hebben we ook een hoge hypotheek maar een nieuwe stal zit er in mijn carrière niet in!
Kan ik mee leven en we zien wel hoe het komt op termijn
+1
Flinstone
Heb de zaak nog ff nagerekend met 1 miljoen financiering moet het toch makkelijk te doen zijn! Zou er een paar P rechten bijkopen en me niet zo druk maken en als vrouw zijnde een baantje buiten de deur nemen!
Immers manlief moet zich toch vervelen met deze paar koeien en twee robots en 40 ha grond
Ga aan het werk en wees blij met je nieuwe stal en je gezondheid of was daar ook wat mis mee!
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Flinstone:
Heb de zaak nog ff nagerekend met 1 miljoen financiering

Het is wel in 20 jaar aflossen en 4% rente waar die bank meerekent ! En niet wat je betalen moet heelaars
+2
zoeff
Waarom 180 koeien op 42 ha??
Als dat je insteek is ben je bij voorbaat al afhankelijk van aanvoer van voer en afvoer van mest.

Met 2,5 koe/ha (105 koeien, doorgroeien naar 125 past mooi bij 2 melkrobots)heb je deze kosten niet. In een tijd dat toch al gesproken wordt van grondgebondenheid neem je sowieso een risico.

Uiteraard hadden ook de mensen op wie je vertrouwd Rabo, Lto, Nzo, dit moeten aandragen, i,p.v. kom maar op met die melk, alles kan naar China
+1
labella
@zoeff Voor weidegang mogen er 10 mk/ha dus kunnen er nog veel meer bij, en het is heel makkelijk werken want je hoeft maar 2 telefoontjes te plegen om voer aan te voeren en mest af te voeren.
+2
t zal wel
Waarom moeten we als collegas elkaar altijd zoveel misgunnen, en alles beter weten. Het is n triest verhaal. Er zijn genoeg knelgevallen als deze die door niet voorziene veranderingen van regelgeving van overheid en banken in de problemen.zijn gekomen. En ja de keuzes die we maken is onze eigen verantwoordelijkheid maar in de toekomst kijken kan niemand. Laten we elkaar steunen en onze energie richten waar de problemen vandaan komen en mogelijk op kunnen lossen. Het toestaan van dergelijke problemen ondergraaft onze toekomst van de melkveehouderij.
+4
Noorderling
@t zal wel
Het is niet het misgunnen, maar als je zelf enorme risico's gaat lopen, moet je ook voor de gevolgen in staan. Als je de risico's niet ziet en maar blind vertrouwt op de overheid en bedrijven die aan jou geld verdienen wordt het tijd voor een spiegel.
Het ligt altijd aan een ander en mag iemand die behoudender is geweest hiervoor opdraaien middels een extra generieke korting om de knelgevallen te voorzien van extra rechten?
+8
spotmelker
Quote Reactie van @Noorderling:
mag iemand die behoudender is geweest hiervoor opdraaien middels een extra generieke korting om de knelgevallen te voorzien van extra rechten?

NOOIT!!!!!
+6
Koeienpraat
@spotmelker we moeten ophouden met denken dat de knelgevallen fosfaatrechten van andere melkveehouders afpakken. De overheid is hier hoofdschuldige dus ze komen maar met een schadevergoeding waarvoor eventueel fosfaatrechten van kunnen bijgekocht worden. We laten ons tegen elkaar uitspelen door het smerige spelletje wat de overheid speelt!
+1
christo
@Koeienpraat Gelukkig iemand die snapt hoe een knelgeval denkt.
+1
t zal wel
@Koeienpraat verstandige praat. Koeien praat.
+1
m uut m
@Koeienpraat
Gaat niet gebeuren.
Dat weet je zelf ook wel.
Krijg je wel fosfaatrechten toebedeeld dan worden ze bij de andere veehouders weggehaald.
Overheid is ook niet schuldig maar jouw eigen expansie drift heeft dit veroorzaakt.
christo
@m uut m Tussen nu en een maand ga je het licht zien.
m uut m
@christo
Ik heb geen stress en lig er ook totaal niet wakker van.
Jij ook?
christo
@m uut m Ik slaap prima. Gelukkig wel, maar dat geldt helaas niet voor anderen in dezelfde situatie. Ik zie om me heen mensen ten onder gaan. Zwaar om mee te maken wanneer je er bij betrokken bent.
JohnDeere6serie
@christo echte knelgevallen kunnen straks beter paar 1000 kilo verkopen, nu levert 2000 kilo nog kleine 5 ton op. Veel of heel veel overschrijding maakt ook niet uit als het toch einde bedrijf wordt. Mocht het systeem veranderen kunnen ze door. Beetje de dood of de gladiolen strategie.
vremanfarm
@christo ja, en over ruim 2mnd gaat voor jouw het licht weer uit als de fosfaattabel wordt aan gepast.
christo
@vremanfarm Hoezo? Ik snap je geloof ik even niet.
+5
t zal wel
Jullie moeten lezen wat er staat en niet direct alleen aan je zelf denken. Er zijn ook knelgevallen die van 65 naar 120 koeien groeiden omdat er een opvolger thuis kwam. Goedkoop verbouwd hebben in de zomer klaarwaren en nu 15 koeien meer mogen melken. Net niet grondgebonden waren... productie gestegen...er zijn allerlei situaties... misschien is de korting gekomen door dat onze belangen behartiging t fout heeft gedaan en de overheid zoveel fouten heeft gemaakt... van dam...carola te veel rechten uit heeft gedeeld enz. Laten we daar onze energie op richten ipv elkaar de maat te nemen. Nu laten we t gebeuren zolang we zelf nog maar niet aan de beurt zijn. Maar dat gaat zo wel n keer gebeuren als we niet oppassen.
+2
de hoef
@t zal wel ik denk juist niet dat er veel afgunst is, maar meer bang dat de rest nog meer rechten verliest ,voor iets waar ze zelf part nog deel aan hebben ,
bij ons is er 8% af gehaald is toch een heel verschil in gemiste inkomsten ,waar ik niks aan kan veranderen
slagroomvla
Quote Reactie van @de hoef:
is toch een heel verschil in gemiste inkomsten ,waar ik niks aan kan veranderen

Eerder opstaan en buiten de deur gaan werken jonguh...!
+5
demelkboer
@de hoef ik denk dat je dat goed ziet. Ik heb er niet veel trek in om rechten te moeten inleveren om de stal van een knelgeval te helpen bevolken. De vraag is natuurlijk of veel knelgevallen ook geen knelgeval zouden zijn zonder rechten. Het vol zetten van een dure stal in het licht van de AMvB mestverwerking en 10 tjes regeling van de rfc, maar ook in het licht van maatschappelijke acceptatie werd ook zonder rechten een hele moeilijke zaak. Er wordt geschermd met het innovatieve concept, maar daar is subsidie voor verstrekt de rest valt gezien bovenstaande argumenten onder ondernemings risico mijn inziens. Ik gun iedereen zijn mooie stal een goed rendement en geen financiële zorgen de vraag is alleen wie daarvoor moet bloeden.
+1
christo
@demelkboer Carola.
demelkboer
@christo hopen mag
demelkboer
@christo hopen mag
christo
@demelkboer Dan hoef ik geen heel vervelende antwoorden te gaan geven zoals: de derogatie die in gevaar komt door de blunders bij lnv.
Coen
@christo , je weet het maar nooit: waren en zijn er, ook in dit dossier, dubbele agenda's ?
christo
@Coen Zeker weten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0