Lagere melkproductie in overbezette melkveestal

Voor een melkveehouderij bestaat een groot deel van de kosten uit kosten voor huisvesting. Een optimale bezetting is daarom belangrijk. Melkveehouders denken te vaak dat meer koeien in de stal automatisch betekent dat er meer melk geproduceerd wordt, en dat daardoor de huisvestingskosten per kilo melk dalen. Maar onderzoek van Wagenings student Gerke Ooink laat zien dat die redenering niet klopt. In een overbezette melkveestal, waar koeien minder ruimte hebben, hebben koeien meer stress. De melkproductie wordt dan lager.

Deel dit topic

Reacties

+1
pietjepuk
Rij je daarom zon dikke auto @pieta 😉
pieta
@pietjepuk Ik heb wel een flinke auto maar dat heeft verder weinig met de veebezetting te maken en meer met het aantal kinderen en een fatsoenlijke zitplaats.
pietjepuk
@pieta En ook omdat je het kunt veroorloven. Draait het bij je koeien niet dan had het waarschijnlijk een turkebus geworden.
pieta
@pietjepuk Die turkenbussen zijn anders net zo duur in aanschaf. In wegenbelasting scheelt het maar heel weinig tenzij je een 6-persoons grijs kenteken bus hebt. En die valt voor mij dan weer niet in de categorie fatsoenlijke zitplaatsen.
pietjepuk
@pieta O ik lees het al je hebt het nog serieus overwogen ook. Het is toch niet zon rozegeur maneschijn dan dat je doet overkomen. 😂
pieta
@pietjepuk Mijn zwager heeft zo'n bus. Dus die hebben we al wel eens gezien. En de derde zitplaats voorin is voor ons niet ruim genoeg met de afstand die wij vaak moeten rijden. Maar bij het zoeken naar een auto met 7 goede zitplaatsen vallen de meeste auto's maar ook merken af. Omdat de 6 en de 7e plek gewoon waardeloze zitplaatsen zijn. Financieel waren de afwegingen in ieder geval niet. Hooguit dan dat zo'n mooie Volvo xc90 veel te duur was naar mijn zin.
+9
demelkboer
"In een overbezette melkveestal, waar koeien minder ruimte hebben, hebben koeien meer stress."

In een onderbezette stal heeft de boer op dit moment nog al veel stress.
BEboer
Hier ruim 10% overbezet denk wel op termijn naar 20 te gaan maar dan is zo'n Juno ofzo geen slechte investering. Heb wel vrij nieuwe stal. Is in Amerika NT standaard 25% overbezetting?
buorman
In een overbezette stal is meestal de laatste tijd 'alles' aangehouden ivm uitbreiding of zo.
20% ondereind er uit en de overbezetting is weg en de productie stijgt.
BEboer
@buorman is bij mij nu ook zo paar jaar uitgebreid maar als je dan enkel maar betere koeien aanhoud lukt dit volgens mij vrij goed (in ruimere stallen)
+3
sjoerd de melker
Hier twee keer 25% overbezetting gehad. Het fanatieke is er bij mij een beetje af maar los daarvan doe ik het noooooit meer. Gezonde veestapel met weerstand geeft meer arbeidsvreugde en saldo dan een paar koeien extra in de stal
+1
Frans1
@sjoerd de melker het wil wel,maar dan moet je er wel wat extra aandacht aan schenken. Vaker per dag voeren en vaker bij de boxen langs bijvoorbeeld.hou je de koeien lager in rang er beter bij
dewittemotor
Bij RFC is toch 1 ligplaats per koe verplicht. Staat volgens mij ook in eisen bij Qlip controle.
Dus al die koeien bij overbezetters er onmiddellijk uitknikkeren.
robbies
@dewittemotor en de vergunningsoverschrijders ook.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
vergunningsoverschrijders ook

Zo jammer, dat we als sector uit pure frustratie over alle regelgeving elkaar vliegen af gaan vangen in plaats van de overheid erop aanspreken.
+3
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zo jammer, dat we als sector uit pure frustratie over alle regelgeving elkaar vliegen af gaan vangen in plaats van de overheid erop aanspreken.

Ik vind het ook jammer dat sommigen in al hun ambities de wet gaan overtreden door meer koeien te houden dan vergund zijn. 200 koeien houden op een vergunning van 100 is in 2015 uitstekend beloond en later ook nog eens door RFC
dewittemotor
@robbies klopt, met terugwerkende kracht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , melk , melkproductie , melkveehouders en huisvesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0