10 jaar FrieslandCampina

17 december 2018 bestaat FrieslandCampina 10 jaar.
Mijn vraag is: is de fusie een succes, zijn doelstellings uitgekomen, of hadden Friesland Foods/Campina zelfstandig beter afgeweest.

Deel dit topic

Reacties

+5
pietjepuk
Als het een beetje mee zit kunnen ze het 10 jaarig bestaan nog net vieren.
putjesschepper
Had nooit moeten gebeuren,kosten zijn alleen maar gestegen.
de jonge
@putjesschepper en de eisen eisen eisen eisen
+19
JappieJo
Snap al dat commentaar op FC niet zo, iedereen zit te zeiken op FC maar overstappen doet bijna geeneen, menig DOC boer zou tekenen voor de melkprijs van FC...
+1
Erik 1979
@JappieJo tekenen voor de campina prijs is tekenen voor een slaven leven. Je laat je toch niet zo de les lezen door je eigen medewerkers! Dan maar iets minder€€€
+6
JappieJo
@Erik 1979 gelukkig is er bij een andere fabriek nooit wat aan de hand.
Erik 1979
@JappieJonatuurlijk is overal wat. Maar het slaat nergens op waar Campina LTO en de Rabobank mee bezig zijn. Is gewoon èèn blok ellende. Dat er nog steeds een klein aantal intrappen vind ik wonderbaarlijk. Van een deel die aan de strop hangen begrijp ik het. De Rabobank trapt het krukje er graag onderuit. Maar die verplichten je volgens mij niet om lid te blijven van zo'n Mussert club als LTO. Daarbij vraag ik mij ook af hoelang het duurt voordat er een melkveehouder de LTO gaat aan klagen omdat ze namens de sector spreken. Kijk maar bij dat andere topic wat weer zo'n N.. over de NMV schrijft. Naar mijn mening onacceptabel!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik 1979:
voordat er een melkveehouder de LTO gaat aan klagen
In een land waar zowel de LTO als de "recht"erlijke macht onderdeel zijn van een corrupte overheid heeft dit weinig zin.
Erik 1979
@kanniewaarzijn je moet ze openlijk aanklagen. Als ik een grote instantie aan wil pakken doe ik dat via de media. Vertel maar bij Jinek wat LTO allemaal geflikt heeft. Media komt op voor de kleine man. Dus ook voor de leidende melkveehouder die onterecht als fraudeur neergezet wordt. LTO 'ers zijn wolven in schaapskleren.
Twentsch Land
@Erik 1979

Dat je jinek ziet als die komt wel op voor de boer.....zegt wel iets over jezelf.
+3
Leo,s vriend
@Erik 1979 Bij Jinek kom je helemaal niet binnen, Melkvee gelezen?
jinek wil geen vleesproducenten aan tafel omdat ze zelf vegetariër is............
Erik 1979
@Leo,s vriend onzin. Die groningse boeren werden positief ontvangen. Ik ken extreem linkse journalisten. Heb je als eenling meer aan als de rechtse die alleen aan geld denken. Probleem is dat LTO meteen tegen de sector schopt. Je moet er natuurlijk niet heen gaan om te vertellen dat je een grote stal wilt bouwen en iedereen tegen is. Maar als je als veehouder onterecht uitgemaakt wordt als fraudeur en daardoor je dieren niet meer goed kunt verzorgen is er ruimte vrij. Yvonne Jaspers was er ook. Moet alleen een beter verhaal hebben.
Leo,s vriend
@Erik 1979 Ik citeer alleen een artikel, kan jij onzin vinden, maar dat is jou mening.
Erik 1979
@Leo,s vriend jinek ken ik natuurlijk niet. Ik heb wel ervaring met dat soort mensen. Die zijn over het algemeen heel sociaal. En moeten hun product ook verkopen. En dat is nieuws. Heb je een goed verhaal. Dan kom je daar ook aan tafel.
+1
Leo,s vriend
@Erik 1979 jij hebt toch wel een heel vreemd wereldbeeld.
+1
Erik 1979
@Leo,s vriend in de tijden van de generieke korting bij de varkenshouderij werdt de varkenshouderij gesteund door de SP. Tegen de varkenshouderij maar zonder schadeloos te stellen korten vonden ze niet kunnen. En dan heb ik het over Poppe! Je moet niet onderschatten waar je je meedestanders kunt vinden! Van Aartsen (VVD) was heeeel anders!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Erik 1979:
in de tijden van de generieke korting bij de varkenshouderij werdt de varkenshouderij gesteund door de SP. Tegen de varkenshouderij maar zonder schadeloos te stellen korten vonden ze niet kunnen. En dan heb ik het over Poppe! Je moet niet onderschatten waar je je meedestanders kunt vinden! Van Aartsen (VVD) was heeeel anders!

Ontken ik toch ook nergens?
+3
Flinstone
@Erik 1979 lul toch niet zo, SP die heeft de nertsenhouders de nek omgedraaid zonder schadeloosstelling! Pim Fortuin heeft zijn standpunt jegens de nertsenhouderij met de dood moeten bekopen en dan denk jjj je medestanders te vinden bij de SP!
Walgelijk gewoon
+4
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
zo'n Mussert club

ik heb niet veel met LTO, maar zo'n vergelijking slaat helemaal nergens op.
+1
JappieJo
@Erik 1979 wat maak je je naar om wat hier gebeurt, je bent blij om uit NL te zijn en zeer tevreden over DE, of is er mis je daar toch iets? Dat geklaag uit DE over NL hou je om mij maar DE
+1
Erik 1979
@JappieJo Campina zit heeeeel kort bij. Namelijk onze buurman levert eraan. Daarbij maak ik mij zorgen dat de onzin die jullie krijgen deels over waait. En Campina heeft een proef proces tegen mijn vader gevoerd of ze iemand die stopt waarvan de zoon naar het buitenland gaat maar binnen de campina gebied blijft te verplichten de melk te leveren. Campina wist voor dat wij gingen waar wij heen gingen en hebben ons gewoon genaaid.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @Erik 1979:
Campina wist voor dat wij gingen waar wij heen gingen en hebben ons gewoon genaaid.

tjonge jonge door de bank genaaid door campina genaaid. Het is maar goed dat jij iedereen recht in de ogen kunt kijken.
+1
puntertje
@Erik 1979 je wordt gedreven door oud zeer begrijp ik wel.
Elvis
@Erik 1979 een van de best betalende coop in Noord Dld wil je melk en jij wilt geen lid blijven?
+6
torrarica
@JappieJo Het is maar een handje vol op dit prikbord wat overal tegenaan loopt te schoppen.
+1
Erik 1979
@torrarica precies. De LTO mannetjes. Die schoppen tegen de eerlijke melkveehouders. Ze schoppen tegen de vakbonden. Vroeger van dicht bij meegemaakt hoe ze tegen de NVV schopten. Als iemand iets goeds of positief doet dan hoor je dat als belangenbehartiger dat te ondersteunen. De vakbonden komen regelmatig met goede ideeën. Dan loopt LTO met de milieu clubs mee en schoppen ze tegen de vakbond aan inplaats dat ze hand in hand het plan gaan realiseren. Zolang de LTO niet achter de melkveehouderij staat en hand in hand met andere kunnen samen werken of dat ze opgeheven wordt blijft het een bende in Nederland voor de melkveehouders.
Twentsch Land
@Erik 1979

Die schoppen tegen de eerlijke veehouder !

Welke groep melkveehouders zijn de eerlijke volgens jou ?
Erik 1979
+4
torrarica
@Erik 1979 Je draait de boel nu om .Ben vroeger lid van nmv en lto geweest.Toen ze met ddb en nog met wat andere dingen begonnen met melk weg laten lopen en fabrieken blokkeren heb ik bedankt voor nmv.Denk dat lto nodig is om tegengas te geven en dingen te bereiken die je alleen niet kunt.Al zijn er ook heel wat dingen waar ik het niet mee eens ben en waarvan ik denk had dat niet anders gekund.Maar toch sta je samen sterker en bereik je meer dan hier op dit prikbord op iedereen te mopperen.Ben dus nog wel lid van lto en blijf dat ook.
+1
Erik 1979
@torrarica ik was de eerste grote melkveehouder die de kraan los gezet had. Daar had de NMV gewoon gelijk in. In die tijd was er nog een groot deel van de melkveehouders voor behoud van quotum. Dat was voor mij het belangrijkste item. Niet in een sneltreinvaart schaalvergroten zoals bij de kruidenierswinkels is gegaan. Is een historische fout van LTO om tegen die acties aan te schoppen. Daarbij schopt de LTO tegen de rechten van de mens. Namelijk het recht om te demonstreren! Ieder mens heeft recht om te staken/demonstreren als ze het niet eens zijn met het beleid of dat ze zich benadeelt voelen. Dat recht MOET je als mens organisatie of wat dan ook respecteren.
+2
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
In die tijd was er nog een groot deel van de melkveehouders voor behoud van quotum. Dat was voor mij het belangrijkste item

En daarom heb je je quotum verkocht en ben je naar Duitsland gegaan?
Erik 1979
@robbies ik ben in 2005 gegaan. Toen al het dure quotum verkocht. Schaalvergroting gaat gewoon hard. Komt een dag en dan zijn wij ook te klein. Met quotum heb je een leuke waarde onder het bedrijf en kun je ook 5% per jaar groeien. Ik denk dat wij komende jaren terug gaan naar 10%. Dat is ongeveer het aantal wat wij aan jongvee over hebben bij 30% vaarskalveren aanhouden. En wij zijn met die 10% niet de enige.
+2
robbies
Quote Reactie van @JappieJo:
iedereen zit te zeiken op FC maar overstappen doet bijna geeneen

afgelopen jaar 150 en er zitten nog heel wat op de wip als de plannen doorgaan. Noem het maar niks.
dewittemotor
@robbies Komen nog partij stoppers bij, dus een hoop leden minder in een jaar
kaas
@JappieJo hoeveel zijn er al over gestapt en hoeveel volgen er het komend jaar er zijn hele buurten waar ze vorige jaar no 7 adressen hadden om de melk op te halen is er volgend jaar niks van over allemaal vertrokken en daar moet je wijs op zijn als coöperatie,dan moet je je toch als bestuur je eens afvragen wat doen we fout maar het maak hun niks uit als ze vertrekken werd er in de jaren 80 en 90 gevochten om elke liter laten ze dit zo maar gebeuren.en wat er een mnd geleden gezegd werd 150 vertrekken er maar ik denk dat het er wel 300 worden .
en als de zuidelijker veehouder de kans had om een andere afnemer te vinden werden het er misschien ook wel 1500 die weg gingen.
+9
watblief
Vroeger was alles beter....dus niet. Coberco , de Goede Verwachting, Campina stonden allemaal aan de vooravond wat DOC nu heeft meegemaakt. Daarom is het zo makkelijk scoren voor menig prikker hier, je hebt altijd gelijk omdat ze de situatie nooit zover hebben laten komen.

Het zelfde geldt voor de Friesland Bank, technisch failliet maar door op tijd ingrijpen van toch die "hier vervloekte " Rabobank een catastrofe is voorkomen. Maar tis net opnieuw niet actueel geweest en daarom is het wederom makkelijk scoren, bij gebrek aan financieel inzicht.
kaas
@watblief de die fuscie had nooit door mogen gaan de vrijefabrieken stonden er goed voor gerkesklooster en zoh ed die deden het heel goed maar het is ons gewoon door de strot geduwd met omkoop geld.
watblief
@kaas u heeft altijd gelijk omdat je niet weet hoe het anders gelopen zou zijn. Met die vergelijk(terug kijkend naar de melkprijs van de afgelopen 10 jaar) doet FC het dus ook goed. Dus een redelijke goede melkprijs zou veel kunnen maskeren en is dus geen goede graadmeter voor de toekomst
Erik 1979
@watblief voor de melkveehouderij was het goed geweest als er concurrentie was. Dan moeten de melkfabrieken beter hun best doen. Waarschijnlijk hadden ze dan ook meer respect voor de toeleveranciers.
+4
de hoef
@Erik 1979 misschien willen de boeren wel te graag melken ,en daar maakt de handelaar gebruik van ,en de fabriek zit er tussen ,we moeten eerst schaarste creeeren
Erik 1979
@de hoef dat is gedeeltelijk waar. Respect voor de toeleveranciers kun je ook hebben al probeer je ze uit te knijpen. Dat schaarste creeeren kan alleen met Europees of wereldwijd quotum. Nu is het ieder voor zich.
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
we moeten eerst schaarste creeeren

zou zeggen geef het goede voorbeeld
de hoef
@pietjepuk daarom geen varkens rechten omgaan zetten na melkvee, wij melken al behoorlijk minder dan anders ,met de fosfaat moet je minder melken, met dikke gehaltes ,dat laatste lukt nu effe niet
+2
KOC1981
@Erik 1979 Als het aan de hoeveelheid concurrentie ligt, waarom betaald de gemiddelde Duitser met veel meer aanwezige melkfabrieken gemiddeld genomen dan veel slechter?
Erik 1979
@KOC1981 verbaasd mij ook. Kan ik niet verklaren. Vertrouwen doe ik het natuurlijk ook niet. Je produceert namelijk voor de zelfde markt.
+8
Greetje
20 jaar geleden de fusie van coberco en frieslandfricodomo van nabij meegemaakt, vonden we toen best spannend. Sommigen kozen eieren voor hun geld vertrokken(wat toen ook kon zonder uittreegeld). Dat was heel begrijpelijk want idd met coberco was het niet goed gekomen
10 goede jaren volgden, tot aan de fusie met campina, 10 jaren daarop zijn lastiger geweest, maar toch wel met bovengemiddelde melkprijs.

De gemiddelde rfc melkveehouder heeft de afgelopen 10 jaar zn brood kunnen verdienen, zonder zn bedrijf op te eten of in de klauwen van de bank of de voerleverancier te komen.

Vergelijk dat eens met de varkenshouderij, waarin nooit collectief in de afzet is geinvesteerd..
+2
Klopt greetje, met coberco was het niet goed gekomen, dit kwam door alle overname s, in te korte tijd. Heel veel boeren zijn op(over)gestapt naar andere verwerkers, de gevolgen. kennen wij.. Ik heb mijn twijfels over hoe RFC er daadwerkelijk voorstaat Miljarden vergokt in China . !!!We gaan het meemaken .?!?!?
+3
dieks2
@Detukkeroettwente overdrijf je nu niet een beetje?
+1
dieks2
@Detukkeroettwente met die miljarden bedoel ik
@dieks2 Nee dieksie dat denk ik NIET...
+2
puntertje
Als de fusie er niet was geweest had het er voor de Friesland Foods leden best wel goed uitgezien. De discussies over teveel mest etc. waren minder gedomineerd door het intensieve smaldeel en Campina zou een filiaal van Lactalis o.i.d. zijn geworden. In ieder geval hadden ze het zelfstandig niet gered.
Nu is de macht binnen RFC aan de 'Campina's', die dezelfde richting uit koersen als zij dat met Campina deden.
+2
Dre van Helmond
@puntertje Ze waren tot elkaar veroordeeld .
Friesland had geld en Campina had kennis.
Maar als 1 en 1 3 zou moeten worden is het door de cultuurverschillen geen 2 geworden.
Maar geen nood alle koeien gaan naar het noorden,dus het komt goed.
+1
puntertje
@Dre van Helmond naast het geld had Friesland Foods ook de aantrekkelijke markten terwijl Campina zich vooral had gefocust op Duitsland. Is nog steeds een drama.
Het geld verhuist nu in tegengestelde richting van de koeien naar het zuiden en leden in het noorden stappen op bij de coöperatie. En daardoor valt het bezit van RFC, wat toch m.n. in Azië een enorme waarde vertegenwoordigt, ook nog eens toe aan voormalige Campina leden. En die klagen nog steeds.
Hans van Bergen
@puntertje Het enige belang wat jij hebt is creeeren van ruzie en onenigheid. Overigens voor jouw informatie was Campina en veel betere cooperatie als ffcdc met een veel grotere waarde omdat het merk Campina alleen al miljarden waard is en was.
+4
dorpsrandhoeve
@puntertje Beetje gelul van je of niet?

Het is juist het deel van de wereld waar Friesland Foods toen al zat waar veel is verloren. En Borculo, waar op dit moment veel geld door het putje gaat is ook niet echt Campina gebied. Heel raar ook dat de voorzitter van het toenmalige Friesland Foods contact opnam met Campina, ipv andersom.

De doelstelling van de fusie was een bak geld verdienen. Nu weet ik niet of dat voor de directie was of voor de boeren. Maar er zijn toch een aantal goede jaren geweest.

Als je de bezetting in de ledenraad ziet, zitten er meer uit het voormalig Friesland foods gebied, dus daar hoeft het ook niet aan te liggen.

Hou je dus een beetje bij de feiten, en maak er wat van in plaats van de zooi af te breken!
puntertje
@dorpsrandhoeve Het geld is niet verdiend met de onderdelen van Campina. Duitsland is een drama en de honderden miljoenen die Campina daar als latente belastingvoordelen op de balans had staan ten tijde van de fusie zijn allang afgeschreven. Ook niet bij alle Friesland Foods onderdelen wordt geld verdiend, maar zijn er money-makers die uit de Campina stal komen? Ik kan ze niet bedenken.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @puntertje:
Ik kan ze niet bedenken.

Dat ligt dan waarschijnlijk aan jou.
puntertje
@dorpsrandhoeve som ze dan maar even op om mijn geheugen op te frissen
Melkveehouder6
@puntertje farm lactose, mona toetjes en ook in de consumptiemelk wordt nog wel wat verdiend!
puntertje
@Melkveehouder6 Knap dat je wat weet te noemen, maar of het klopt... Ik heb een bestuurslid hetzelfde gevraagd en die wist niets te noemen, dat geeft toch te denken.
+1
dorpsrandhoeve
@puntertje Dat zegt misschien meer over dat bestuurslid dan over Campina.
dorpsrandhoeve
@Melkveehouder6 Daarnaast is er nog milner, heeft dmv het laatste jaren niet verkeerd gedaan, waar overigens toen er ineens een bak melk kwam een paar jaar geleden de melk uit Friesland werd gelost, puur omdat dmv heel veel melk kon weg werken.
puntertje
@dorpsrandhoeve allemaal peanuts
KOC1981
@puntertje de afwaardering op het eigenvermogen ivm afboeking op de goodwill kwam doordat Fristi en Chocomel te hoog op de balans stonden, ook een leuke erfenis van FrieslandFoods, de voormalige directie heeft het Frisomerk in de Benelux verkocht aan Hero en daardoor vind je hier geen Friso in de rekken,... Dus ook oud Frieslandfoods had zijn gebreken.
puntertje
@KOC1981 ook dat
Hans van Bergen
@puntertje Het einge wat peanuts is is jouw bijdrage aan de maatschappij. Waarom eten jij en je vriendjes gewoon 3 maanden niet. Dan gaan alle boeren naar de klote en komen al jouw dromen uit.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
belastingvoordelen op de balans

Nee, de goodwill van Nutricia was een echte versterking van het eigen vermogen... Jaren later werd de truc met de goodwill impairment ontwikkeld. Verder is Duitsland inderdaad een permanente bleeder, maar wordt er wel een leuk beetje melk weggedrukt, die in de bulkpoeders of pizzakaas ook weinig had toegevoegd. Driekwart van de winst de laatste jaren kwam regelrecht uit China en dat is pas na de fusie echt op poten gezet nadat men zich eerder van de Chinese markt had terug getrokken. Als je toch oude koeien op wilt dreggen, vergeet dan ook niet de greep uit de kas door Attema te benoemen, die hij als een ware Robin Hood onder de FF-leden heeft uitgedeeld.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Nutricia was idd te duur, voor de rest is het onzin wat je zegt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Nutricia was idd te duur

Daar heb ik geen zicht op en daar gaat het ook niet om. Het draait om het feit hoe deze goodwill op de balans is verwerkt, afschrijving was door IFRS niet aan de orde, en dat de hierdoor scheef lopende verhouding tussen eigen vermogenscomponent en werkelijke waarde niet is gecorrigeerd bij de fusie. Dat jij dingen niet doorgrondt en daarom onzin vindt, wil natuurlijk niet zeggen dat het onzin is.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam het lijkje was stukken kleiner dan die van Campina.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
het lijkje was stukken kleiner dan

Een lijk in de kast wil zeggen dat er later een negatieve verrassing tevoorschijn komt. Daar was bij Campina geen sprake van, er waren nog nooit zwarte cijfers geschreven in Duitsland, dus geen lijk maar een ingecalculeerd slecht draaiend onderdeel.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam de 'verrekenbare' verliezen werden elk jaar keurig geplust op de balans terwijl iedereen winst dat ze nooit geëffectueerd zouden kunnen worden. Honderden miljoenen!
Maar Campina nam de opgeblazen balans lekker mee naar de fusie onderhandelingen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
de 'verrekenbare' verliezen werden elk jaar keurig geplust op de balans

Kom hier maar ff een koppie doen, dan haal ik de doos met oude jaarverslagen en persoonlijke notulen van de fusievergaderingen van zolder. Qua dossierkennis ga je het echt niet van me winnen, als je denkt discussie te gaan voeren met dit soort gel#l in de ruimte.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam over bakkies gesproken; heeft Frans al gebeld of hij bij jou een bakkie mag komen doen? Zo snel hij reageerde op het bericht van Mw. Derks op Melkweb, zo lang laat hij de reaguurders wachten op een reactie op jouw betoog. Ik veronderstel dat Frans de discussie met jou liever niet op Melkweb aangaat, maar het persoonlijk komt "verduidelijken". Dat zou wel jammer zijn
dorpsrandhoeve
@robbies Ik denk dat Frans de discussie met Jack niet aan durft puur door het feit dat Jack behoorlijk wat dossierkennis heeft.

Ik vind Frans Keurentjes nog steeds een zeer matige voorzitter. Hij heeft de laatste 2 jaar een aantal zaken geroepen die een coöperatie onwaardig zijn.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Ik veronderstel dat Frans de discussie met jou liever niet op Melkweb aangaat,

Dat zal de afdeling communicatie niet op prijs stellen. Daar heeft hij niets mee te winnen, alleen maar afbreukrisico. Best jammer, want interactieve discussie kan veel verduidelijken. Wel begrijpelijk, de stemming van reageerders op melkweb is doorgaans uitgesproken negatief.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
bericht van Mw. Derks op Melkweb

Ik hoorde dat de discussie was verwijderd, ff gecheckt en inderdaad: niet meer te openen. Probleem opgelost.
+2
robbies
@Jack Rijlaarsdam zag het ook vanmorgen. Minachting van de leden en de zoveelste blunder in communicatie
familie pelle
@robbies kan iemand die discussie nog plaatsen hier. Heb het gemist. Wat was de strekking?
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Ik kon hem net nog lezen ?
Jack Rijlaarsdam
@MTSTAMMINGA Misschien op de pagina van jullie district?
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Ja dat klopt
+1
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Vanmiddag kon ik er ook niet in, nu wel weer. Had er al even contact over gehad maar had schijnbaar te maken met een technisch probleem en er zou vanavond nog naar worden gekeken. Dat hebben ze dus gedaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hookwood:
Had er al even contact over gehad

Waarom? Komt er nog een inhoudelijke reactie of laat men het topic gewoon doodbloeden.
+1
hookwood
@Jack Rijlaarsdam ik had alleen een technische vraag gesteld. Maandagavond kon ik het topic namelijk gewoon openen terwijl er In een ander topic op Melkweb meldingen van algemene storing waren bij leden al voor maandagavond mbt dit topic. Gistermorgen kon ik er zelf ook niet meer in en dus even deze vraag bij één van de Melkweb medewerkers neergelegd.
robbies
@hookwood Ik lees alles wat op Melkweb voorbijkomt en heb nog nooit meegemaakt dat er een topic onleesbaar is vanwege een storing. Los daarvan; ik beheer zelf ook nog wat websites en een storing op een forum hoeft echt geen dagen te duren. Omdat ik goed van vertrouwen ben hou ik het maar op toeval.

Andere vraag: Gaat Frans nog een nieuw topic openen (reageren kan niet op het oude topic) om Jack een antwoord te geven? Of laten we het hier gewoon bij?
+1
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Gaat Frans nog een nieuw topic openen

ik denk dat ik het al weet. en jij
robbies
@de hoef Ik ook. Frans gaat gewoon antwoord geven want de Ledenraad die hem herkozen heeft gaat hem hiertoe dwingen.
de hoef
@robbies je hebt er iets meer vertrouwen in dan ik
zwier
Quote Reactie van @robbies:
Frans gaat gewoon antwoord geven want de Ledenraad die hem herkozen heeft gaat hem hiertoe dwingen.

Denk het niet, de ledenraad gaat hem niet dwingen. Heb zelf een vraag gesteld aan het hoofdbestuur die ze niet eens willen beantwoorden.
jg
@hookwood Waarom zou Frans geen inhoudelijke reactie geven . Dat versterkt je positie als bestuurder toch alleen maar ?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam je onderschat me
Twentsch Land
@puntertje

Ga dan de uitdaging aan, het zou leuk zijn dit live in een leuk zaaltje te doen 😉
puntertje
[@Twentsch land ik weet niet, iemand die een oud voorzitter beschuldigd van ' een greep uit de kas' en zich daarna beroept op uitmuntende kennis van zaken....
Twentsch Land
@puntertje

Dat punt kan zeker een onderwerp waard zijn 😉
+1
watblief
@Jack Rijlaarsdam Als je toch oude koeien op wilt dreggen, vergeet dan ook niet de greep uit de kas door Attema te benoemen, die hij als een ware Robin Hood onder de FF-leden heeft uitgedeeld

U lijkt hier wel een roddelblad....gebruik stukje uit een interview en die zet je met een grote kop op de voorpagina. U zou als columnist ook beter moeten weten, als partijen met verschillende culturen, financiën en andere zaken willen praten over een fusie(geen overname) moet je wel eerst op gelijke niveau uitkomen anders kun je nooit aan je leden, eigenaars of aandeelhouders van alle betrokken partijen verantwoording afleggen en vragen om toestemming. Dus deze persoon bij naam te noemen als ware dat hij een greep in de kas heeft gedaan tbv zijn leden is ver, ver onder de maat.

 
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @watblief:
ver onder de maat

Als nieuwbakken forumlid anoniem anderen de maat nemen vind ik ook niet kunnen. Op internet zijn de omgangsvormen nu eenmaal wat meer ongepolijst en een discussie wordt meer prikkelend bij het chargerend brengen van items. Wen er maar aan. De persoon in kwestie zal er overigens geen seconde van wakker liggen.
+1
watblief
@Jack Rijlaarsdam Dus populisme is uw handelsmerk? Goed te weten voor een ieder die uw berichten of artikels (mee-)lezen. En over mijn anonimiteit, lees al jaren mee maar voor het gemak maar een account aangemaakt, scheelt enorm veel scrollwerk.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @watblief:
Dus populisme is uw handelsmerk?

Als u daadwerkelijk al jarenlang meeleest weet u beter. Reacties worden vaak beïnvloed door de voorliggende discussie en perso(o)n(en) waarop wordt gereageerd.
watblief
@Jack Rijlaarsdam U vliegt hier weer uit de bocht. Met naar u eigen zeggen bezit van veel dossierkennis(?) is het en blijft ver ondermaats om dan juist personen persoonlijk aan te vallen. Dan zou u juist een ander geluid moeten laten horen. Mijn conclusie is dan ook dat u ook laat leiden door emoties en niet door hele feiten. Kortom u kunt ere-voorzitter worden van deze klaagsite van azijnpissers
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @watblief:
Mijn conclusie

Mooi dat u ook een mening heeft. Welkom op het prikkebord.
Holstein
@Jack Rijlaarsdam Hier vlieg je toch een beetje uit de bocht Jack. Tijdens het fusieproces is in opdracht van beide partijen door een extern adviesbureau (ik dacht Mckensey) een beoordeling van beide bedrijven gemaakt. Dat betrof niet alleen de vermogenspositie, maar ook een schatting van de winstgevendheid voor de komende 10 jaar. Vooral door de positie van FF op de markten in Azië was die winstpotentie van FF aanzienlijk groter. Wel werd daar de aantekening bij gemaakt dat het hier om (politiek) meer riskante markten ging, wat dan weer tot enige correctie voor die waardering leidde in het rapport. De winstpotentie van Campina, vooral melkgedreven en gericht op de europese markt, was bepaald niet geweldig.
Op basis van de uitkomsten van dit rapport is toen een verrekening gemaakt waarbij de FF leden een bepaald bedrag aan vermogen op naam kregen. Juist uit FF-hoek (met name uit de onderneming) is nadien meermaals het verwijt gemaakt dat die verrekening veel te laag is geweest, omdat op de Aziatische (en Afrikaanse) markten de winst werd gemaakt.
Maar hoe dan ook, als je samen besluit om een externe partij in te schakelen die beide fusiepartners gaat beoordelen, zul je je aan de uitkomst moeten houden als je tenminste door wilt met die fusie.
Maar 10 jaar na deze fusie lijkt mij dat je als Campina-lid toch weinig reden tot klagen kan hebben...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Holstein:
Maar 10 jaar na deze fusie lijkt mij dat je als Campina-lid toch weinig reden tot klagen kan hebben

Best wat te klagen, niet over de melkprijs. Kunnen we elkaar de hand schudden, toch?

Blijkbaar zat jij dichter bij het vuur dan ik destijds. De fusiepartners mochten elkaars boeken niet inzien, daarom werd inderdaad McKinsey ingehuurd om de fusie op poten te zetten. Pittige discussies gehad met bestuurders uit beide kampen, maar wanneer de vinger op de zere plek gelegd werd (op basis van historische jaarverslagen), kwam al snel het excuus dat men vertrouwde op de beoordeling van McKinsey en zelf niet tot in detail op de hoogte was. Ik heb het altijd een merkwaardige manier van zaken doen gevonden. Verder ben ik deze discussie niet gestart, maar ben nooit te beroerd om iemand verder te laten kijken dan z'n oogkleppen, al weet ik van tevoren dat dat eigenlijk verspilde moeite is. Voorlopig heeft de coöperatie moeite genoeg om het volgende decennium vol te maken. Wij kijken het waarschijnlijk nog een jaartje aan om te zien hoe de nieuwe voorstellen uitpakken.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Je meent op basis van jaarverslagen de wijsheid in pacht te hebben, maar Campina had een zeer opportunistische boekhouding, in lijn met de persoonlijkheid van Sanders, terwijl Friesland Foods zeer conservatief te werk ging. En voor dat je weer over de Nutricia deal begint, toen het gekocht werd kon er nog op afgeschreven worden maar door regelgeving veranderde dat. En dan moet je een impairment nemen als het een poosje beneden verwachting gaat. Gaat het daarna weer beter dan kun je dat niet weer plussen, maar het telt wel mee voor de 'headroom' voor nieuwe dreigende impairments binnen dezelfde divisie.
Jij bent blijven hangen in het boekhoudverhaaltje. Dat is idd dossierkennis, maar getuigt van weinig inzicht.
Jack Rijlaarsdam
@puntertje Mag ik hieruit opmaken dat ik nog geen koffie voor je hoef te zetten?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Je probeert me hier altijd al de les te lezen met je zgn dossierkennis, dus nee. Ik vind jou te eigenzinnig en jij vindt mijn kennis te beperkt vergeleken met je eigen dus dat zou een zinloze exercitie worden.
pieta
@puntertje Hij doet wat jij ook doet. Een gelijke dus. En daar durf je geen discussie mee aan? Zeg dan gewoon dat je er geen zin in hebt.
puntertje
@pieta dat zeg ik toch, maar het is geen kwestie van niet durven.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @pieta:
Zeg dan gewoon dat je er geen zin in hebt.

De hoofdreden is wss bescherming van de anonimiteit in dit geval denk ik .en dat doet dan wel iets aan de waarde van zijn mening af

Overigens schrijft punterje best wel eens dingen die aanzetten tot nadenken en moet ook nog wel eens lachen om zijn gekke vergelijkingen .
pieta
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Overigens schrijft punterje best wel eens dingen die aanzetten tot nadenken en moet ook nog wel eens lachen om zijn gekke vergelijkingen .

Dit is een van je niet serieus bedoelde stukken reactie hier? 😁
robbies
@pieta Je mag best toegeven dat Puntertje spitsvondige vergelijkingen kan maken. Daarmee wil je echt niet zeggen dat je het niet met hem eens bent, want dat ben jij niet
pieta
@robbies Ik zie wel eens een heel enkele keer iets spitsvondigs van hem. Maar zeker niet vaak. De meeste vergelijking die hij maakt vind ik kant noch wal raken. En humor ontbreekt het helemaal aan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Ik vind jou te eigenzinnig

Het had voor mij niet gehoeven, maar bedankt voor het compliment.
+1
Hans van Bergen
@puntertje Geven ze bij jullie bij miljeu defensie ook 3 miljard gulden uit voor een chocolade en fruitdrankje?? En dat terwijl de echte euro's verdiend worden in de babyvoeding en dat lieten ze lopen naar Danone. Ja het waren echte denkers die friezen
Noordoost
Binnen 5 jaar zijn ze beurs genoteerd
puntertje
@Noordoost Ze moeten zo snel mogelijk die For Farmers bestuurders uit het RFC bestuur flikkeren. Die kun je niet vertrouwen.
Erik 1979
@puntertje gewoon boeren in het bestuur. Iedere 4 jaar een ander. Die zijn namelijk ook de eigenaar. Dus die moeten bepalen!
ricardo
@Erik 1979 werkte jij vroeger bij agrovision?
+3
puntertje
@Erik 1979 Het zijn boeren, maar hang ze een stropdas voor en plotseling denken ze dat ze commissaris van een multinational zijn en zijn hun roots vergeten.
jg
@puntertje Dat is inderdaad een groot probleem.
kanniewaarzijn
@puntertje Macht corrumpeert.
Noordoost
@puntertje wat dacht je van het hele bestuur?
Maar nee, Fransje wordt gewoon weer voor 4 jaar herkozen
Jannus
Quote Reactie van @Noordoost:
Binnen 5 jaar zijn ze beurs genoteerd

Dan is de melkprijs een kostenpost geworden
+1
Noordoost
@Jannus zo zien ze het nu ook al
+6
storm
10 jaar RFC. ik lees hier veel over hoe het had gemoeten en 150 leden gaan het ook anders doen. Ben nu meer als 25 jaar boer en heb de nodige fusies meegemaakt.
We hebben ze naar DOC zien vertrekken zo'n 25 jaar geleden en 20 jaar geleden en dat zal af en toe best beter hebben gezeten maar door de bank genomen toch een jaarinkomen verschil.
Als wij dat hadden meegemaakt dan waren we geen boer meer geweest of een technisch failliet melkveebedrijf geweest.
Petje af voor diegenen die het bij DOC wel gered hebben maar ik wil er niet mee ruilen.
De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen met een grote groep leden die vertrekken naar A-Ware en ondanks de goed melkprijs daar gaan wij niet mee.
Ooit was Nestle een goed uitbetalende melkfabriek totdat ze de zaak verkochten aan de familie Vreugdenhil en gedaan was het met de pret.
U krijgt dan een brief met de mededeling dat ze afzet voor u geregeld hebben en dat is het.
Nog zo'n voorbeeld is bijv de Van Bakel melkafzet die het ook korte tijd allemaal veel beter konden of Noorderland melk waar je zomaar een maand melkgeld kwijt was.
Met de afzet van je belangrijkste inkomstenbron kan je je geen rare bokkesprongen veroorlovenen dat is wel wat je doet.
Met de afzet van je vee is het iets anders maar VION heeft ons nooit in de steek gelaten en de dikke auto van de handelaar met sigaar is ergens van betaald.
+1
bio boer
@storm hier is de nestle hochwald geworden die betalen wel goed als ik de boeren zo hoor
Erik 1979
@bio boer goed is anders. Campina beter😕Ook arogant. Maar niet zo idioot als Campina. Beleid is te begrijpen. Zou mij niets verbazen als ze overgenomen worden door Campina.
kaas
@storm je geschiedenis herhaalt zich klopt vroeger waren er ook hele grote akkerbouw bedrijven maar die zijn in de jaren 30 ook weer opgesplitst om dat het niet kon en zo kan het met rfc ook wel eens gaan .en die 150 rfc boeren die vertrekken dat zijn er volgens mijn info al veel meer en moet je eens reken wat rfc straks uit moet betalen aan die boeren gemiddeld 1,5 milj liter melk keer 25 cent daar krijgt het eigen vermogen een dikke tik van en dat zal toch ergens weg moeten komen .ze hebben niet voor niks de kip met gouden eieren verkocht [riedel]
sorry
Quote Reactie van @kaas:
1,5 milj liter melk keer 25 cent

hoe kom je aan die 25 cent?
kaas
@sorry ledengeld obligaties en de 5 cent oprot premie en dat loop echt in de papieren als je dat allemaal optelt
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kaas:
gemiddeld 1,5 milj liter melk keer 25 cent

Je bent iets in de war. Vertrekpremie is € 0,05/kg melk en de obligaties worden overgenomen door collega's of de Rabobank. Het blijft geld, maar voor ruim € 10 miljoen afscheid nemen van 150 grotere melkveehouders kon voor RFC nog wel eens een uitstekende deal zijn.
Erik 1979
@Jack Rijlaarsdam dat het overgenomen wordt door de Rabobank maakt mij het meeste zorgen. 85% van de melkveehouders in Nederland is gefinancierd door de Rabobank. Daarvan zit een groot deel in bijzonder beheer of komt er in als ze niet 100% na hun pijpen dansen. En dan nog eigenaar van Campina. Door dat ze eigenaar zijn van Campina hebben ze de NZO in de hand. En de verwevenheid tussen LTO Campina en Rabobank is ook niet ver weg. Zo is bijna de gehele melkveehouderij geknecht.
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik 1979:
dat het overgenomen wordt door de Rabobank maakt mij het meeste zorgen

Eerst jezelf in het dossier verdiepen, dan blaten. Zes maal per jaar worden de obligaties verhandeld tegen een vaste koers. Is er meer aanbod dan vraag, dan neemt Rabo dit over en is verplicht dit de volgende ronde(s) weer aan te bieden. Deze opkoopgarantie is er puur om de leden zekerheid te bieden en is afgedekt tot € 25 miljoen. Verder is er ook geen zeggenschap aan de obligaties gekoppeld, dus je hele complottheorie kan in de prullenbak.
Erik 1979
@Jack Rijlaarsdam niet helemaal waar. Wat jij schrijft wel. Maar via 85 % van de melkveehouders hebben ze een groot aandeel. Dan hebben ze ook gefinancierd. Het is gewoon een feit dat als de Rabobank bankt zegt spring dan beeft heel Nederland wat betreft agrarische sector. Daarbij vind ik het een groot probleem dat de aandeelhouders niets te zeggen hebben. Dat maakt de coöperatie een communistisch blok. Luisteren naar de leden doen ze niet. Als de leden dan weg willen betaald de Rabobank. Achter gesloten deuren loopt het spelletje. Buiten regelt het gekozen bestuur (wat feitelijk niets te zeggen heeft) het dat de boeren stil zijn.
+1
Twentsch Land
@Erik 1979

Weer een heel verhaal wat lijkt op de Elfstedentocht schaatsen met aan je rechtervoet een hoge Noor en aan je linkervoet ijshockeyschaats ..... probeer het eens met aan beide voeten hoge noren.
Erik 1979
@Twentsch Land ik kan niet zo goed schaatsen. Dus elfstedentocht zit er niet helemaal in. Maar toch bedankt voor de tip👍
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik 1979:
Het is gewoon een feit dat als de Rabobank bankt zegt spring dan beeft heel Nederland wat betreft agrarische sector.

Het wordt weer tijd voor je pilletje, denk. Het overgrote deel van agrarisch Nederland heeft flinke overwaarde op z'n bezittingen èn komt netjes z'n verplichtingen na. Dan is er weinig reden om te beven.

Quote Reactie van @Erik 1979:
Daarbij vind ik het een groot probleem dat de aandeelhouders niets te zeggen hebben

RFC is nog steeds niet beursgenoteerd, dus van aandeelhouders is geen sprake. Het lijkt mij juist een goede zaak dat inspraak en kapitaalsverstrekking zijn gescheiden. Uiteindelijk hebben de leden het via de ledenraad het voor het zeggen. Jammer alleen dat dit er door de grote diversiteit aan eigen belangen voor zorgt dat er bijna niet wordt gestuurd, maar alleen gereageerd.
jpls
@Jack Rijlaarsdam en wat als de pot van 25milj. op is, de laatste 2 opkooprondes was er al meer aanbod dan vraag, en daarmee is de pot van 25 milj. al voor 10% aangesproken.
Alle bedrijven die in het voorjaar van 2019 weg gaan vertegenwoordigen toch een belangrijk deel ledencertificaten vrij, en daar moet dan ook nog maar vraag naar zijn, en ik begrijp dat het risicodragend kapitaal is
jpls
@jpls in de statuten staat overigens ook dat RABO ze alleen maar mag aanbieden als er meer vraag is dan aanbod, de afgelopen handelsdag dus niet, zoals ik het begrijp.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jpls:
in de statuten staat overigens ook dat RABO ze alleen maar mag aanbieden als er meer vraag is dan aanbod,

Nogal een open deur. Eerst worden de leden bedeeld, blijft er over is Rabo verplicht deze op te kopen, is er tekort en heeft Rabo in bewaring, dan dienen deze weer aangeboden te worden.
putjesschepper
@jpls bedrijven die begin 2019 weggaan kunnen pas 2020 aanspraak maken op ledencertificaten.
+2
Flinstone
@jpls ach in 2016 was er ook meer aanbod dan vraag maar dat probleem was snel over en in voorjaar zomer is dat vaker zo!
Als ik het allemaal zo lees dan is er veel geld gebruikt voor fosfaatrechten! Maar het rendement oo obligaties is altijd beter als op de bank zetten!
Ik zie het deels als een prima optie om wat geld achter de hand te hebben voor mindere tijden!
Een paar jaar terug wilden een aantal boeren uit het Noorden de obligaties vast vrijmaken al dan niet geadviseerd door een accountant!.
Die doen dat nu misschien door de coöperatie te verlaten en denken een goed alternatief te hebben!
Gebeurde ook destijds bij de vorming van Friesland/Coberco of Friesland Foods ik weet al gaar niet meer hoe het toen heette!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jpls:
wat als de pot van 25milj. op is

Dan stopt de Rabo in ieder geval met opkopen. RFC betaalt gewoon voor deze faciliteit en heeft de opkoopgarantie juist enkele jaren terug verlaagd, omdat de vraag naar de obligaties gemiddeld genomen zo groot is dat de noodzaak van een hoger bedrag er niet is. Zeker niet nu de aangroei wordt geremd doordat de reservering op obligaties is verlaagd van 10% naar 5% en de reservering absoluut gezien ook nog eens onder druk staat.
+2
wolfje
Nadat we al gelukkig eerder afscheid hadden genomen van Friesland, vorig jaar ook Lto lidmaatschap opgezegd en dit jaar andere financier gevonden.
Na elk afscheid waar we best tegenaan zagen achteraf gerealiseerd dat we beter af zijn zo, in ieder geval geen indirecte verantwoordelijkheid meer dragen voor de destructieve maatregelen die door dit trio (worden ook we sectorpartijen genoemd) zijn bedacht en uitgevoerd door de overheid.

Besturen gaan hun eigen weg en CEO's hebben maar 1 belang dat is hun volgende functie bij een ander bedrijf.
Frans1
Quote Reactie van @wolfje:
dit jaar andere financier gevonden

Triodos
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
Triodos

Mooie financier. Voldoe je aan alle "groene" eisen, maar heb je nog wat neveninkomsten van buiten het bedrijf, dan wil men niet financieren.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @wolfje:
en dit jaar andere financier gevonden.

In mijn omgeving worden ook twee stallen gebouwd Zonder geld van een bank
Die ontwikkeling kan best weleens snel gaan
Je betaalt iets meer rente En je hebt/krijgt weer geld zat van de investerder
ricardo
@MTSTAMMINGA dicht bij je in de buurt Karst? Wat voor rente hoor je ?
MTSTAMMINGA
@ricardo
Dikke 3%
Frans1
@MTSTAMMINGA en wat voor looptijd/aflosverplichting
MTSTAMMINGA
@Frans1
Is allemaal bespreekbaar
slagroomvla
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Is allemaal bespreekbaar

Als iets te mooi is om waar te zijn, .......
kaas
@slagroomvla tot je meer aan de verplichtingen houd dan is het vaak snel gedaan met particuliere investeerder.
ricardo
@MTSTAMMINGA voor dikke 3% kun je toch ook bij de bank terecht wat is dan het voordeel?
+2
Frans1
Quote Reactie van @ricardo:
voor dikke 3% kun je toch ook bij de bank terecht

Als het geld elders gehaald moet worden is dat vaak niet zonder reden
+1
robbies
@Frans1 vergeet niet het aantal investeerders ook is toegenomen sinds geld op de bank geen fluit meer waard is. Dus het hoeft echt niet uit armoede te zijn dat er een externe investeerder betrokken wordt
+4
Frans1
@robbies dat snap ik,maar ik heb net overgesloten voor minder,en ik geloof niet dat die bedrijven uit liefdadigheid naar andere investeerders gaan waar ze meer moeten betalen.
pietjepuk
@Frans1 voor 3% kun je 10 jaar vast afsluiten en dat vindt ik al teveel als 1 jaar vast stukken minder is.
watblief
@wolfje leg uit waarin in u beter af bent, ik lees meer rancune en dan feiten. Bewijs mijn ongelijk in wat ik lees zou ik zeggen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
160
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
0