Fraude met droge koeien ?

Zorg over fosfaatrechten,

Quote:
Dit zou gebeuren door de droge koeien onder te brengen in een aparte BV. Hierdoor kunnen de droge koeien onder een andere diercategorie vallen waar geen fosfaatrechten voor nodig zijn. Zodra de koeien gekalfd hebben, gaan ze weer terug naar het melkveebedrijf en naar de categorie melkleverend.

meer boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Goede reden voor RFC om de melkaanvoer te reguleren ?
grondlozeboer
Ik kan dat niet lezen. Maar wat is daar nu weer mee te frauderen?
jg
@grondlozeboer Droge koeien op aparte BV. Kamervragen van Lodders.
Druk
@jg
Alom wordt toch gepredikt: maximaal melken op basis van de beschikbare fosfaatrechten. Dan ga je toch geen jong- en droogvee houden? Deze route is toch al sinds de invoering van de fosfaatreductieplan in 2017 gangbaar?
+1
Wilbert
@jg en die BV heeft dan geen fosfaatrechten nodig? Of is het een buitenlandse BV met een adres in Nederland?
robbies
@Wilbert code 120
+1
Twentsch Land
@robbies

Code 120 hoef je geen BV voor te hebben.
+2
Wilbert
@robbies Dat is nog stommer dan ik zelf had bedacht...
Alsof het niet opvalt dat een melkkoe heen en weer verandert van code 100 naar 120 en weer terug. Als je het zo opzichtig aanpakt, krijg je de neus op de deksel.
+1
robbies
@Wilbert ik zeg niet dat ik het handig vind.
Twentsch Land
@Wilbert

Zeker valt dat op...maar van mijn veekoopman hoorde ik een aantal maanden terug dat er veehouders zijn die een koe waar ze geen kalf meer van aan willen zetten op code 120 zetten en dan toch nog een tijdje door melken om dan vervolgens naar de slacht te gaan.
+1
achterhoeker2
@Twentsch Land De veekoopman als bron is voor mij reden om het als fabeltje af te doen.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Zeker valt dat op...maar van mijn veekoopman hoorde ik een aantal maanden terug dat er veehouders zijn die een koe waar ze geen kalf meer van aan willen zetten op code 120 zetten en dan toch nog een tijdje door melken om dan vervolgens naar de slacht te gaan.

En vervolgens vallen er 100koeien in een hogere productieklasse en ben je nog minder af ook 😄 In veel gevallen kun je beter je koe op code 100 laten, ben je netto minder rechten nodig.
paul1
@grondlozeboer heb je toch ook ubn nodig ?
+1
grondlozeboer
@paul1 lijkt mij wel, vind t wel een beetje kansloos worden zo, leren sommigen het dan nooit?
als hier de media weer lucht van krijgt zijn de rapen gaar, en krijg je weer het wijzende vingertje van iedereen naar de boeren.......
+1
robbies
Kon je op wachten. Voor de sukkels en de slapers met 5 a 10 droge koeien is dit niet interessant. Voor de ondernemers en managers met 50-60 droge koeien natuurlijk weer wel.

Als de media hier op duikt, is het de schuld van de media/Lodders/Schouten en bij de betreffende ondernemers staan we straks complimentjes uit te delen omdat hij ondanks de wirwar aan regelgeving en referentiedata toch zijn bedrijf weer weet te verdubbelen.
+1
Herbert
@robbies precies, de "ondernemers" zijn de veroorzakers van de trammelant en regelgeving en de boeren zijn de dupe
+2
pa
Quote Reactie van @robbies:
Voor de sukkels en de slapers met 5 a 10 droge koeien is dit niet interessant. Voor de ondernemers en managers met 50-60 droge koeien natuurlijk weer wel.
Je omschrijving van de gewone boer is voor sommigen onder ons gewoon STUITEND.. Voor mijzelf ben je het niveau van de kleuterschool nog niet te boven gekomen.
+1
grondlozeboer
@pa ben ik helemaal met je eens, dit is een stukje arrogantie
+2
robbies
@pa ik denk dat de sarcastische ondertoon je ontgaat
pa
Quote Reactie van @robbies:
@pa ik denk dat de sarcastische ondertoon je ontgaat

Als dat zo is OK
+2
Rob07
Hier zijn de melkfabrieken aan zet. Een integriteitscommissie opzetten en wie zich bezig houdt met dit soort praktijken, geen enkele kg melk meer van afnemen.
+1
friesboertje
Je hebt wel lef als je nu nog "scherp aan de wind zeilt".
ted9
@friesboertje Een kat in t nauw maakt rare sprongen.
+2
casev
@friesboertje scherp aan de wind zeilen is niet verboden toch? Zolang je het maar kan verwoorden en bewijzen dat wat je doet wel binnen het toelaatbare is. Het zou niks voor mij zijn, maar daarom ben ik ook maar een sukkelaar met een handje vol droge koeien....
dwers
Die van de tweeling fraude zijn die er bij LTO al uit geflikkerd, en de Gommer korting van zuivelverwerkers.
wally
Nu er ruwvoer zat is en we allemaal verplicht extensief worden vind ik het niet meer als logisch dat we uitschot koeien afmesten op Eigen ruwvoer. betrouwbaar hollands vlees van regionaal. voer.

alleen nooit meer koe van code 120 terug naar code 100.
volgens mij weinig mee te frauderen en goed te controleren.

snap de ophef niet. vorige week ook al discussie op twitter geweest
staat gewoon letterlijk op de site van rvo dat je voor code 120 koeien geen rechten nodig hebt
Rob07
Het is ook belangrijk dat je voor een koe die op weg is naar de slager de code 120 kunt gebruiken. Goed in conditie brengen etc. maar niet weer terug naar code 100.
pietjepuk
Wat een zwam verhaal weer. moet toch makkelijk te controleren zijn. als zon bv tje in het verzier is. even bezoekje brengen veearts mee. als de koeien dan drachtig zijn kan het nooit code 120 zijn.
Grasbaal
Om nu gelijk van fraude te spreken, net zoals er jongveeopfokbedrijven een dienst verlenen zou je toch ook je droge koeien aan een drogekoeienbedrijf kunnen uitbesteden. Als dat gewoon met een uitschaar formulier gaat moet dit toch mogelijk zijn?
pietjepuk
@Grasbaal ja maar dan zijn nog gewoon fosfaatrechten nodig. want drachtige koeien zijn gewoon code 100.

of zou het bvtje op het eind van het jaar opgeven worden. lijkt me wel iets voor die grote koeien boer die wat ten oosten van @George zit die afgelopen jaar nog een stal voor weet ik niet hoeveel koeien in gebruik heeft genomen.
robbies
@Grasbaal zolang ze code 100 houden is er niets aan de hand. Het inscharend bedrijf moet dan echter wel fosfaatrechten hebben
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
zolang ze code 100 houden is er niets aan de hand.

Welke productieklasse ga je er dan aan hangen als ze geen melk geven op dat adres?
Op je melkveenummer gaan ze zo 2 klasses omhoog, omdat je je productie niet deelt over je dagen dat de dieren droog staan, scheelt zomaar 12% aan dagen waarover je niet kunt delen.

Het zal dus vooral interessant zijn voor grote bedrijven, die met melkproductie al rond de 10.000kg per koe zitten, waarbij je niet in een hogere productieklasse terecht komt.
+1
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
voor grote bedrijven, die met melkproductie al rond de 10.000kg per koe zitten,

moet je daar een groot bedrijf voor hebben?
Noorderling
@brabo
Lijkt me niet dat de kleinere bedrijven een aparte locatie hebben voor droge koeien. Daarnaast is het voeren van een extra boekhouding inclusief alle trammelant die je er bij krijgt gerommel in de marge.

Daarnaast mogen dieren die 90% van de dracht voltooid hebben, niet vervoerd worden. Kalven de koeien op een andere locatie en het kalf mag ook nog eens de eerste 10 dagen niet vervoerd worden. Bovenstaande komt je arbeidsefficientie niet bepaald ten goede.
m uut m
@Noorderling
Kalf mag vervoerd worden als de navel droog is (2 dagen ) maar niet verder dan 100 km.
KOC1981
@Noorderling niet vervoeren na 90% dracht wil zeggen dus 28 dagen voor kalven. normaal 42 dagen droog dan mag je de droge koeien dus 14 dagen ergens anders stallen??? laat ze deze bedrijven daar eerst al maar even op controleren.

bijvraagje, mogen ze wel wandelen? als't op locatie van de buurman is kan het te voet.
+1
Erik 1979
@KOC1981 ja ze mogen wel lopen. Maar als de dieren op afstand in een wei lopen mag je ze niet ophalen in een veewagen. Hiermee komen alle weidegangers in de problemen en zijn jullie hierin ook fraudeurs. ( ben ik de tweede kamer en lto voor 😂😂😂)
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
Lijkt me niet dat de kleinere bedrijven een aparte locatie hebben voor droge koeien.

je bracht het alsof het alleen voor de grotere bedrijven is weg gelegd om boven de 10.000 kg per koe te melken, maar nu blijkt dus dat je het voordeel bij de grotere legt vanwege de omvang.

Maar je hoeft helemaal niet met dieren te gaan rijden als je dat niet wil. Je kunt toch ook gewoon een (gedeelte van) een stal verhuren aan die andere BV, en je koeien blijven gewoon staan waar ze altijd al stonden. Zo hebben het sommige ook met een jongvee gedaan. De stal verhuurd aan een ander UBN en het jongvee op dat UBN gezet. In werkelijkheid is er eigenlijk niks veranderd voor het vee.
Noorderling
@brabo
Dan ga je wel tot het randje of er overheen. Voer etc moet allemaal gescheiden zijn.
Daarnaast zal je voor de BEX aan kunnen tonen dat je 2 gescheiden voerstromen hebt en niet alles wat door elkaar van beide bedrijven voert.
Je bent niet de eerste die gesnapt wordt die alle fosfaatrijke voeders op een ander brs nummer besteld dan het melkvee en even een flink BEX voordeel scoort en daarmee de mestverwerkingsplicht en grondgebondenheid tackelt 😉

mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren/…
- Een locatie heeft een eigen adres en minimaal 1 eigen toegangsweg (dieren, producten, voer, hygiënemaatregelen). Ten opzichte van een andere locatie is de huisvesting en de verzorging volledig gescheiden (personeel, voer, materialen en voertuigen).

- Iemand die dieren houdt, kan op 1 locatie maar 1 UBN laten registreren. Wel is het mogelijk om op 1 locatie voor meerdere houders meerdere UBN's te registreren. Dit mag niet als er varkens op deze locatie worden gehouden. Verder mag u als dierhouder ook meerdere UBN's hebben.
+1
Koeien boertje
Kan ik mijn jongvee ook bij mijn buurman die vleesvee heeft op laten fokken.
Maar denk als je dat probeert niet moet klagen als je over de streep zit en dan als fraudeur wordt aangeklaagd
+1
puntertje
Vooral tijdens het fosfaat reductie plan was dit natuurlijk een open route. En degene die het deed heeft zo wie zo helemaal niets met sectorbelang, het is de ikke ikke groep onder de 'collega's'
+1
Wat een gezever weer , ook nu weer over niks !!!
buorman
Kom der maar in Calon.....................
@buorman Ja alle leden worden eruut geknikkerd, exit lto.
Erik 1979
Wat een onzin. Als ze heel simpel alle vrouwelijke dieren boven de 24 maanden die ooit gemolken wordt als koe aanmerken. Indien nodig met terugwerkende kracht dan heb je bijna alle mogelijkheden weg. Dit is gewoon weer een gevalletje sector zwart maken. En er trappen er weer veel in. Ongelooflijk!
+1
robbies
@Erik 1979 en dan vleesveehouders maar duperen?
Erik 1979
@robbies snap ik niet. Die melken toch niet? Ik zou zeggen hou het simpel. Het is al moeilijk genoeg! Hoe makkelijker het is hoe beter de controle des te minder fraude en kosten. Daar is alleen de overheid en LTO niet bij gebaat. Simpel kost banen en kun je de sector niet mee schade!
robbies
@Erik 1979 een vleesveehouder mag onder de jouw voorgestelde maatregel alleen nog vleesvee houden met fosfaatrechten. Dat betekent overigens geen afzet meer van weidekoeien.
brabantboer1
We hebben dringend een droge koeien referentie nodig.
+2
grondlozeboer
@brabantboer1 die heb je dan toch al? op 2-7-15 had je ook droge koeien, kijk maar uit dat je geen drogekoeiengetal krijgt dat je ze op peil moet houden 😉
+2
brabantboer1
Het is eigenlijk gewoon heel simpel.

Als je een koe van catogorie 100 overbrengt naar 120 hoef je geen fosfaatrechten te hebben voor deze koe. Echter de wet zegt dat een koe die eenmaal 120 is, niet meer terug kan naar 100. Je kan dus niet switchen. Nu hoor ik al mensen zeggen, ja maar hij kalfde ineens...... wist niet dat ze drachtig was................... Dan gaat ze dus gewoon weer van 120 naar 100, maar de dagen dat ze 120 geweest is moet je terugrekenen en achteraf toch meetellen voor je fosfaatrechten.

De bewijslast om te bewijzen dat een koe van catogorie 100 naar 120 gegaan is en dus gestopt is met melk geven ligt bij de eigenaar.

In praktijk zal het er op neer komen dat rvo een lijstje uitdraait van fosfaatproductie en fosfaatrechten en deze langs elkaar legt. Bij overschrijding zullen ze verhaal komen halen en ligt de bewijslast bij ons als agrariers.
Erik 1979
@brabantboer1 super. Maar ondertussen worden jullie weer als fraudeurs aangewezen. Je kunt beter iemand omleggen dan productie dieren houden in Nederland. Want veehouders zijn momenteel de grootste criminelen die het hardst gestraft worden.
Wilbert
@brabantboer1 graag even de bron dat een koe niet van 120 naar 100 mag van de wet, is mij nieuw?
In veemanager kan het namelijk wel...
pietjepuk
@Wilbert een drachtige koe valt gewoon onder 100. dus drachtige koeien op code 120 zetten kan gewoon niet.
Noorderling
@pietjepuk in welke productieklasse valt een droge koe op een bedrijf zonder melkleveranties?
pietjepuk
@Noorderling de melkproductie is kleiner 5624 kg melk per jaar en daar hoort 32, 4 kg fosfaat bij
puddingbroodje
Als je 1000 koeien hebt en dus ongeveer jaarrond 100 droge koeien en de melkkoeien geven theoretisch 10600 kg. maken die als ze op een ubn staan met alleen drogen al 1670 kg minder Pklotum vol dan gaan op het melkkoeien ubn de melkkoeien veel meer melk geven wat die lijd tot meer productie omdat de max aan tabel 6 al bereikt is! met elkaar met 1000 koeien ruim 5500 kg minder p klotum nodig! met 100 melkoeien zal dat dan +/- 550 kg p klotum zijn .....mits mits mits
puddingbroodje
@puddingbroodje en dan hoef je nog niet eens fraude te plegen ....
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @puddingbroodje:
meer productie omdat de max aan tabel 6 al bereikt is

laat ze maar eens beginnen met die tabel op te rekken naar 20000 liter.
wolfje
Maar dit klopt wel,
het is zelfs zo dat het automatisch gaat als je niet meld dat het anders moet......
wij hebben 2 locaties, 1 melkvee, 1 droge koeien en jongvee. Droge koeien verhuizen van ubn als ze droog gaan en afgekalfd weer terug, i en r gemeld. Maar komen dan automatisch in andere diercatagorie omdat crv/gd geen melkvee herkend op een niet-melkleverend bedrijf.
Is mij overkomen 2 jaar terug. Hierdoor veranderd ook melkgift per koe en execretie.
Nu worden dieraantallen bij elkaar opgeteld, en ook zet crv handmatig de instelling om dat dieren als melkkoeien geregistreerd staan en niet als zoogkoeien.

dus hele verhaal klopt, je moet het alleen niet willen denk ik..

wolfje
puddingbroodje
@wolfje ik heb geen idee het was maar een hersenspinsel!
josl
@wolfje waarbij de overheid stelt dat je zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid van de administratie, niet de CrV. Dus je loopt 'automatisch' vast als je niet oplet. Bewust en/of onbewust. met achteraf gedoe, en geen excuus.
wolfje
@josl precies
fries8
Dit is niet mogelijk. er is al eens geschreven een koe in code 120 kan niet weer terug naar code 100
wolfje
@fries8 jawel hoor, gaat gewoon weer terug, vaak genoeg meegemaakt.
valt niemand op.
+3
cs-agrar
Al het bovenstaande lezende, jullie gunnen elkaar het licht in de ogen niet meer. Denk eerst eens paar stappen verder voor je reageert..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN