FABRIEKSQUOTUM!!!

Ja, ja. Het is dan eindelijk zo ver. Friesland Campina stelt een fabrieksquotum in:

FrieslandCampina zet vol in op duurzame melk

Introductie Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat
Gebalanceerde en marktgerichte groei melkaanbod
FrieslandCampina maakt vandaag bekend zijn koers, met scherpe focus op duurzaamheid, te versnellen en verder in te vullen. Zo stelt FrieslandCampina aan zijn leden voor een gecertificeerde Top-Zuivellijn met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat te introduceren: zuivel met een lage CO2-equivalent en hoge scores op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarnaast voldoet deze Top-Zuivellijn aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid.
Naast de inzet en hogere beloning op duurzame en speciale melkstromen houden leden-melkveehouders de ruimte om te groeien. Groei van het melkaanbod is mogelijk binnen de ruimte van een vooraf overeengekomen groeiafspraak gebaseerd op de marktgroei. Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld.

Top-Zuivellijn en gebalanceerde en marktgerichte groei
Vooroplopende leden-melkveehouders die zich inzetten op duurzame en speciale melkstromen krijgen een hogere beloning. Tevens bouwt FrieslandCampina zijn bestaande duurzame en speciale melkstromen verder uit. De eerste zuivelproducten uit de toplijn zullen naar verwachting in 2019 in het schap van de supermarkten liggen.

Hein Schumacher, CEO Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Met de versnelling van onze duurzaamheidsinspanningen leggen we de lat voor zuivel hoger. De introductie van onze duurzame Top-Zuivellijn is daar een sprekend voorbeeld van. Hiermee vullen we onze purpose nourishing by nature verder in. Steeds betere voeding voor onze consumenten, met goede inkomsten voor onze melkveehouders. Daar draait het om voor nu en in de toekomst.”

Volumegroei van het melkaanbod is mogelijk binnen de ruimte van een vooraf overeengekomen groeiafspraak. Meer productie van melk dan de marktgroei leidt tot een inhouding op het melkgeld van 10 eurocent per kilo. Daarmee wordt de uitbetaling aan de leden-melkveehouders voor de extra melk meer in lijn gebracht met de marktgroei voor basiszuivelproducten. De FrieslandCampina-garantieprijs blijft de basis van de FrieslandCampina- melkprijs.

Frans Keurentjes, voorzitter van de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.: “Duurzame melk loont, daarvan zijn wij overtuigd. Als een van de toonaangevende zuivelcoöperaties in de wereld vragen wij om die reden onze leden zich versterkt in te zetten op de vraag naar duurzamere en speciale melkstromen. Naast de hogere beloning voor duurzaamheid willen we gebalanceerd en marktgericht groeien. Hiermee creëren we een coöperatie, waarin ook een volgende generatie melkveehouders een toekomst heeft.”

Deel dit topic

brabantboer1

Laatste  |  

Reacties

jan w
License to produce:
grond..........
fosfaatrechten: € 250.00 per kg
fabrieksquotum: € 2.00 per kg.

Het wordt wel luchtfietsen.
+2
sorry
@jan w allemaal van het padje af
+2
aldert
@jan w Waarom moet dat nou altijd in geld uitgedrukt worden? We hebben hier ook fabrieksquotum en het is geen cent waard.Jullie laten je allemaal gek lullen en de staat steekt uiteindelijk de centen in zijn zak.
Todi
@jan w Dus geen fosfaat rechten kopen/verkopen van de rfc boeren.
diekman
Levering 2016 als quotumjaar ?
+1
sorry
En....? nog bestuurders die geanticipeerd hebben..... ? die piek van 190 onlangs ?
+8
Braboboer
Wat een wanbeleid, schandalig gewoon
+2
sorry
@Braboboer ze laten dr eigen gewoon van markt afdrukken het rfc wordt de dmk van holland
dwers
Keuze uit 4 periodes hoogste word genomen, mijn inziens zit er wel een stukje oneerlijkheid in boeren die drie keer per dag zijn gaan melken jongvee de deur uit ( terwijl ze naar duurzaam willen , weiden eigen jongvee )
robbies
@dwers mijn koppeltje uit België kon ik bijna over de weg jagen. Is dat minder duurzaam dan een opfokker in Groningen zoeken?
+1
j h p
@dwers Eigen jongvee opfok eigen bedrijf +2 ct/kg zou een aardige beloning zijn, mag ook meer zijn, geen probleem.
+1
putjesschepper
Toen ik in 2014 zei is het niet beter om een fabrieksqoutum in te stellen lachte het bestuur me uit achter de tafel in herfstvergadering.want we kunnen het zat aan was het antwoordt.
KOC1981
@putjesschepper kijk jij ook weer blij dat je gewoon gelijk had
+5
putjesschepper
@KOC1981 het gaat me niet om me gelijk maar die zeer arrogante houding van ze.ze doen wat zij willen zonder leden serieus te nemen.
+1
Blijvenboeren
Eindelijk ingrijpen !! Geen van de anderen durft de groeiers aan te pakken...terwijl ze over alle millieugrenzen heen melken....en dan huilen als ze weer terug moeten en rest betalen voor terug gang
Ondertussen beurden we bij RFC ver boven alle anderen uit. Dat willen we ook zo...laten ze in Hveen maar lekker inzetten op opstalmelk...
+3
Porky
@Blijvenboeren ze moeten doen waar ze voor zijn aangenomen, het product te vermarkten en verwaarden, niks gn quota, gn KLW ,of weet ik wat ze verzinnen.
+2
cornelissen
@Porky Dat is al misgelopen met het (zeer onrechtvaardig ) fosfaatreductieplan. Heeft totaal niets met vermarkten te maken, maar politieke keuzes, zelfs nog zonder de leden van te voren te informeren
delavalboer
@Blijvenboeren groeiers.....volgens mij daalt het aantal koeien alleen maar..evenals het aantal boeren bij rfc. Lijkt toch nergens op hoe die met de melkveehouders omgaan. Wij zijn allemaal medeeigenaar. We gaan in heel veel zaken mee leveren altijd eerste klas melk en wat is daarvoor je beloning.
Na veereductie en fosfaatrechten nog weer een quotum!??? En bedankt ..
hans1980
Weet zeker dat de RFC bestuurders wel ff p rechten hebben gekocht...smeerlappen
+1
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
Weet zeker dat de RFC bestuurders

daar staat toch geen straf op
+15
Herbert
Het bericht op melkweb dat melkveehouders dankzij het kalvervolgsysteem nu tot 8 weken na levering van het kalf nog voor eventuele medicijnkosten of destructiekosten bij sterfte op kunnen draaien irriteerd mij nog wel wat meer. Wat bezielt dat volk om met zulke regels akkoord te gaan.
sorry
@Herbert dat moeten ze bij al die ex-bestuurders doen ..alles terug vorderen na al die miljarden verbrast te hebben en dan nog de golfplaten om je oren waaien...
+1
sorry
Quote Reactie van @Herbert:
dankzij het kalvervolgsysteem nu tot 8 weken na levering van het kalf nog voor eventuele medicijnkosten of destructiekosten

dat nodigt niet uit voor de kalvermester om extra zijn best te doen....achja..de jongens en meisjes van de ledenraad zijn een beetje naief
+3
Porky
Hahaha, wintervergadering 2015 " ga maar melken als het quotum weg is , we kunnen het hebben en verwerken " wat een zooitje ishet daar zeg, ze verzinnen v alles om te verdoezelen dat het gewoon niet loopt bij ze, nog een p jaar dan worden ze "opgevreten " door de Chinezen, weg RFC, Maaaaar de hoge heren krijgen een vette bonus,dat dan weer wel.
schoppenboer
Worden de fosfaatrechten ook goedkoper.
grondlozeboer
@schoppenboer nounounou wat een voordeel.
+1
demelkboer
@grondlozeboer de referentie lig zo dat de meesten nog wel fors rechten moeten kopen om aan de kg melk te komen van de meest gunstige periode
+2
weurding
Dus diegene die de stal nu halfvol hebben zien geen kans meer deze ooit vol te krijgen zolang men bij rfc blijft leveren?
paul1
@weurding zolang het glas maar halfvol blijft
hans1980
@weurding ja joh knelgeval p in/uit dan naar RFC referentie knelgeval....

Ik moet kosten...
Huppel
@weurding vertrekken bij RFC, naar a-ware en goedkope fosfaatrechten kopen van uittreed geld. Risico op een wat lagere melkprijs is nu wat makkelijker te accepteren
+3
de hoef
@weurding das dus gewoon in en in triest
bio boer
@weurding of gewoon van 10.000 kg met hoge kosten naar 7.000 kg met lage kosten
Huppel
Er staat letterlijk in de mail van RFC dat ze volumesturing per bedrijf willen en afstemming op de markt. Verwerkingscapaciteit wordt niet genoemd, noch te beperkte afzetmarkten. Met de mond vol van duurzaamheid bekruipt mij sterk het gevoel dat RFC met fabrieksquotum per bedrijf zelf gaat bepalen wie meer mag leveren en wie niet (groei afspraken) afhankelijk van bijvoorbeeld de score biodiversiteitsmonitormelkveehouderij.nl (Rabo WNF RFC) en dus kunt gaan sturen op gewenst melkstroom. Of eerst verder moet verduurzamen voordat je meer mag leveren. Dat betekent dus dat bepaalde ledenbedrijven op die manier uitgefaseerd zullen worden die in de ogen van RFC/Rabo en WNF kennelijk niet duurzaam genoeg zijn. Met in het achterhoofd het interview met Frans Keurentjes die al aangaf dat er bij RFC niet plaats is voor iedereen (coöperatie als schuilplaats).

Maar misschien ben ik ook wel beetje een doemdenker...
+5
sorry
Quote Reactie van @Huppel:
schuilplaats

de rfc is een schuilplaats voor mislukte bestuurders,dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden
+1
demelkboer
@sorry ik dacht dat die plek al bij lto was
+2
mlkvhoudr
@Huppel goede ontwikkeling lijkt mij niet produceren waar geen marge op verdiend word. Geniaal in al haar eenvoud
weurding
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
niet produceren waar geen marge op verdiend word.

denk dat de leveranciers dat anders zien, die willen meer leveren, meer marge
+2
mlkvhoudr
@weurding het is gewoon eenwijze beslissing geen populaire
+1
Huppel
@mlkvhoudr zullen ze eerst wel moeten investeren in fabrieken om daadwerkelijk verschillende melkstromen te kunnen verwerken. Zal voorlopig alleen maar een deel dagvers zijn
Farma_boerke
@Huppel dat doen ze al. Er gaat voor 100 miljoen geinvesteerd worden dit jaar. Het is alleen in/voor China
Noorderling
@mlkvhoudr
Jij hebt ook alleen maar koeien die geld opleveren?
mlkvhoudr
@Noorderling op de opfok en droogstand stand na de meesten gelukkig wel
+2
BoerBart
@Huppel Ik vind je analyse goed. Ik lees hem echter positief. Nu kunnen we zelf (want RFC zijn we zelf) de juiste richting bepalen. Geen cowboy praktijken, maar constructief de zaakjes op orde maken.
Over 5 jaar zijn we weer trots op RFC.
+8
de hoef
@BoerBart ik zie het effe anders, er stappen er nu boven de rivieren zoveel op dat de rest de last niet meer kan dragen, dus einde rfc
robbies
@de hoef dat denk ik dus ook. De incourante, maatschappelijk ongewenste bedrijven blijven over voor RFC met alle kosten van dien
+7
de hoef
@robbies mijn vader wilde laatst geld in rfc stoppen, heb het hem afgeraden,
was zelf ook een rasechte rfc er ,alle besturen gezeten ook als voorzitter, heeft er nu ook helemaal niks meer mee, en nog hebben de pipo s het niet door
ben overigens wel voor niet meer produceren dan de vraag ,
maar zie dit als een stuiptrekking, omdat joosten jan anker dwars heeft gezeten, heeft jan wraak genomen , en rfc geen afzet meer, maar gelukkig ben ik niet zo slim, zal het allemaal verkeert zien
+5
robbies
@de hoef het is volksverlakkerij van de bovenste plank. Ik ben een grote tegenstander van groei, omdat dat in andere sectoren tot problemen heeft geleid. Maar dit voorstel doet geen recht aan onze coöperatieve historie en maakt de coöperatie ongeloofwaardig gezien eerdere uitspraken van Joosten en Boer. Wat mogen we nog van RFC geloven? Een keuze kan volgend jaar al verkeerd uitpakken. Alle grenzen van redelijkheid worden wat mij betreft overschreden en maak daarbij geen onderscheid tussen bedrijven.

Als je nota bene je eigen coöperatie niet meer kunt vertrouwen, wie dan nog wel?
christo
@robbies Mij?
robbies
@christo jou vind ik vooral een beetje hysterisch
j h p
@robbies Blijkbaar geldt bij RFC ook nieuwe heren, nieuwe wetten.
+3
robbies
@j h p dat vind ik dus te makkelijk. Vroegtijdig de poppetjes wisselen betekent niet dat je je niet verantwoordelijk hoeft te voelen. Neem @Jack Rijlaarsdam als voorbeeld, heeft plannen, neemt contact op met RFC en vertelt zijn plannen en vraagt of hij de melk mag leveren, blijft bij RFC ondanks dat hij bij Cono binnen kon komen, heeft vervolgens een hoop gedoe met het overhevelen van mogelijke referenties voor een standstill en krijgt nu dit er overheen. En zo zijn er nog tientallen. Daar moet je als empathische bestuurder toch verantwoordelijk voor voelen?

Ironisch is natuurlijk dat de moed je zover in de schoenen gezonken is dat je aanklopt bij Zorg voor boer en tuinder en je daar een bemoedigend gesprek krijgt met.... Piet Boer.
@robbies Ja heel apart !!!
j h p
@robbies Ik heb het niet over het vroegtijdig gewisselde poppetje.
Voor die wisseling was hierover denk ik al heel wat over gesproken en het is een log schip.
Noorderling
@robbies
A la dmk, technisch falliet.
+1
BoerBart
@de hoef A-Ware zal minder betalen als ze genoeg melkaanbod krijgen. Zo komt er weer een evenwicht.
+1
de hoef
@BoerBart zit jij ook in het bestuur of soliciteer je
+1
BoerBart
@de hoef je zult het toch met me eens zijn dat jan anker niks teveel gaat betalen. Bij genoeg melkaanbod gaat hij onder RFC prijs zitten.
+4
de hoef
@BoerBart helemaal met je eens, maar rfc kijkt niemand meer na dalijk, te grote broek aan gehad, einde verhaal
George
+1
pietjepuk
@George vion 2.0
Porky
@BoerBart ja ,was vroeger al zo, het aanbod bepaalt de prijs, gewoon normaal blijven doen, dat schijnt voor sommige heeeeel moeilijk te zijn. Hier zit in omg weer zo,n idioot die een stal v 250 stuks aan het bouwen is, op zn we, gn kind of kraai op de wereld, koeien zijn dr al, kunnen niet doodvallen,want staan strak tegen mekaar in stal van 120 koeien. Ze moesten zulke gasten eens aanpakken. DIE maken de zaak naar de klote met hun grootheids waanzin.
Porky
@Porky moet staan op zn 61e
huske
@Porky heeft gewoon goed gekeken bij de varkensboeren. Eerst de beesten en omzet op peil brengen en dan pas bouwen
+3
RAUWE
@de hoef" Dit voorstel zal worden voorgelegd en besproken met de leden tijdens de voorjaarsbijeenkomsten. " staat er in de mail, dus als het merendeel tegen is, kan het de prullenbak in.
+1
j h p
@RAUWE Wordt er dan ook gestemd?
christo
@j h p Waar lever jij je melk aan?
j h p
@christo RFC
christo
@j h p Dan hoor je toch wel te weten hoe en wanneer er gestemd wordt. Nu is er eerst mogelijkheid tot inspraak. Waar zoals gebruikelijk niets mee gedaan gaat worden. Later stemt men achter gesloten deuren voor het voorstel. Amersfoort zal wel een chinese partnergemeente hebben.
j h p
@christo Dus het is dus nog steeds een toneelstuk die vergaderingen.
Heb de interesse in de coop 20 jaar geleden al verloren, als wij als leden over zoiets belangrijks als dit konden stemmen had ik zeker de moeite genomen om er te komen.
+1
KOC1981
@j h p das gewoon niet werkbaar, krijg je nergens ooit nog beweging in en melken we RFC uit, want dat is zoals met een referendum, de meerderheid is tegen verandering. en we willen allemaal graag meer contant geld = minder reserveren/investering in RFC voor de toekomst.
j h p
@KOC1981 Is een coop die de regels/beleid vaker verandert dan de onderbroek wel werkbaar dan?
Binnen 3 jaar van we verweken alles naar standstill naar fabrieksquotum.
De ledenstem zou in ieder geval voor een deel mee kunnen tellen.
KOC1981
@j h p tja, ze moeten gewoon toegeven dat ze toen een foute inschatting gemaakt hebben (deden ze gisterenavond ook) en daar is dit nu het gevolg van.
achteraf is het makkelijk lullen. ik had zelf ook niet verwacht dat we met z'n alle zoveel gingen melken. had verwacht dat voer/mest en PAS eerder zouden knellen.
Nu zegt WUR dat er binnen fosfaatrechtenstelsel nog ruimte is voor 15% groei in melk, dat zie ik ook niet gebeuren, maar ik ga niet meer zeggen dat het niet kan. en bij 1,5% groei van de hele club per jaar is die 15% binnen 10 jaar bereikt dus dan kan dit systeem ook weer de prullemand in. Komt de 15% er niet dan nog eerder
j h p
@KOC1981 Ik meen me te herinneren dat het al knelde voor dat de ingeschatte productiestijging bereikt was.
Ik red me er wel om, maar er zijn hier een paar aan het verplaatsen voor natuur, leveren aan RFC, de boel rond gerekend op groei, gaan ze daar iets voor regelen anders kunnen die plannen/voorbereidingen zo de prullebak in.
Porky
@christo omdat het in de statuten staat dat het verplicht moet worden voor gelegen aan "de leden " .er wat mee doen staat dr niet in. Nou dan weet je het wel
de hoef
Quote Reactie van @RAUWE:
kan het de prullenbak

de ledenraad stemt jij niet
+2
Wilbert
@BoerBart Ik had eigenlijk wel zoiets verwacht, maar het mailtje is zo summier en vaag, alle opties blijven open. Er zijn nog tal van zaken die onbeantwoord zijn of nog niet uitgewerkt. Ergens denk ik wel dat dit plan gaat sneuvelen door zijn complexiteit, nieuwe uitzonderingen en verdeeldheid in de sector.
Een leuke; wat als je fosfaatrechten krijgt uit de fosfaatbank? Hoe kun je dan alsnog extra omzet creëren of komt hier een uitzondering voor? Of ben je dan verplicht om te schakelen naar een melkstroom zonder beperkingen (bio?)
@Wilbert Ga er maar vanuit dat iedereen bij RFC nu de discussie hier volgt, en die met voorkennis hebben gehandeld vliegen eruit !!!
+2
weurding
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
die met voorkennis hebben gehandeld vliegen eruit !!!

binnenkort nieuwe ledenraad dus? 😉
+6
Huppel
@BoerBart
Ondanks dat ik denk dat we goede kaarten hebben, extensief , weiden, alleen maar blijvend grasland, beperkt kunstmestgebruik, agrarisch natuurbeheer en volop weidevogels staat het me tegen. Om een aantal redenen:

- De coöperatie dient te worden bestuurd door de leden, met het instrument wat gaat ontstaan wordt het andersom. Met name het opleggen van boven; dwingend; "wij bepalen wel wat goed is" stuit me tegen de borst. Is dat dan marktgericht ondernemen? En is dat coöperatief ondernemen?
- Ik heb er weinig vertrouwen in dat RFC op succesvolle wijze duurzaamheid weet te vermarkten. Ten eerste omdat ze daarmee nu achter de markt aan lopen gezien de andere initiatieven die er al zijn en de slagvaardigheid van concurrenten (meer van hetzelfde) en ten tweede, afgelopen jaar bleken ze niet in staat om geen groei te kunnen genereren in de key-markets; daar waar alle pijlen op zijn gericht (lees het jaarverslag nogmaals na). Ik vraag me af wat ze nu anders gaan doen.
- Het is nu eenrichtingsverkeer. Er worden verplichtingen gesteld aan de leden terwijl daar geen keihard committent van de directie tegenover staat in de vorm van resultaatafspraken zoals het nu lijkt. Zijn dit de ambities van de coöperatie of van de onderneming, directie? Minder melk betekent automatisch een hogere melkprijs wanneer je uit gaat van de verwaardingspiramide. De directie kan dan vrij makkelijk achteroverleunen en vertellen dat duurzaamheid een plus oplevert en de bonus binnen harken.
- Hoe moeten we deze DRIE initiatieven (quotum, duurzaamheid en melkrprijsdifferentiatie) zien ten opzichte van het zwalkende beleid van de afgelopen jaren? In welke mate gaat er afgeschreven worden op verwerkingscapaciteit? Momenteel wordt er nog volop geïnvesteerd in de grootste verwerkingslocatie van RFC waarbij maar een melkstroom kan worden Hoeveel dient er geïnvesteerd te worden in uiteindelijk het verwerken van verschillende melkstromen en logistiek omtrent melkstromen? Of krijgen we straks het verhaal te horen, alles gaat toch in dezelfde tankauto dus het is een wassen neus...

De combinatie is op volle vaart gaan zwalken en er wordt nu een forse ruk aan het stuur gegeven.
BoerBart
@Huppel Het hoeft geen wassen neus te zijn. Ook al differentieer je niet werkelijk op de fabrieken. Het verhaal dat alle Campina melk samen voor tenminste 15% uit topsegment bestaat is ook een goed commercieel verhaal.
Probeer jaarlijks die 15% op te krikken. Zo blijf je voorloper en laat je je intenties, ook in het landschap(tastbaar/controleerbaar), goed zien.
De groene lobby zal hier positief naar kijken.
We werden dol van het rondjes rijden op de vervelende rotonde, nu sturen we een weg in op weg naar een duurzame toekomst.
Duurzaam: Een rfc die niet omvalt.
Een milieuverantwoord duidelijk richtpunt voor ons (eigenaren van RFC).
cs-agrar
Quote Reactie van @BoerBart:
Duurzaam: Een rfc die niet omvalt.

Je mag aannemen dat dit altijd al het doel was?
+4
robbies
@BoerBart Je opportunisme is aandoenlijk Bart. Met het duurzaamheidsverhaal ben ik het mee eens, maar geef mensen ook de mogelijkheid om erin te groeien. Bedrijven die niet in het topsegment kunnen leveren, kun je niet zomaar de omzet de nek omdraaien. Dan weet je zeker dat ze nooit in het segment kunnen groeien. Hoe kan een intensieve veehouder ooit aan de grondgebondenheidsdefinitie voldoen als hij geen omzet kan realiseren? Begrijp me niet verkeerd; ik ben tegen verder intensiveren, maar ontneem de intensieve ook niet de mogelijkheid om te extensiveren.

In mijn beleving hoort bij het voeren van een verantwoord bestuur ook redelijkheid en billijkheid en die ontbreekt in dit voorstel, net zoals dat ontbrak bij het uitfaseren van grupstallen. Dat alleen is al een coöperatie onwaardig. En dan hebben we het nog niet over de verwachtingen die geschept werden met uitspraken als: Wij verwerken alle melk, alleen ga je sneller, maar samen kom je verder en een fabrieksquotum had me mijn positie gekost

Ik red me er wel weer mee, maar de rekening van het wanbeleid van de afgelopen jaren op deze manier eenzijdig wegleggen bij de leden-eigenaars is het grootste brevet van onvermogen dat je jezelf kunt geven.
cs-agrar
@robbies intressant detail, uitgaande van een vast fabrieksquotum, hoe gaat men met meer produktvraag in de toekomst om, wordt dan gewoon grondstof melk van buiten ingekocht, of komt er een soort melkbank waaruit men kopen/aanvragen kan, krijgt elk lid een 10%(?) meer leveringsruimte?
robbies
@cs-agrar Nou, aankoop van melk mag toch hopelijk niet meer aan de orde zijn zolang er veehouders zijn met stalruimte. Als afzet zo enorm nijpt en RFC eerst een balans wil krijgen tussen aanbod en afzet, dan zou ik eerder pleiten dat geen enkele RFC-er nog mag bouwen, anders dan vervanging van de bestaande stallen en dieraantallen. Gewoon een algehele nieuwbouw en uitbreidingsstop, dat trucje kennen ze bij RFC wel. Eerst de capaciteit benutten die er bij de leden aanwezig is als er ruimte in de markt komt.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Eerst de capaciteit benutten die er bij de leden aanwezig is als er ruimte in de markt komt

Is dat wel redelijk en billijk? Iemand die zijn stal nu gewoon vol heeft mag dus pas weer groeien als ieder ander lid zijn stal vol heeft?
robbies
@pieta dat is alleszins redelijker dan elkaar wegconcurreren binnen een coöperatie.
Noorderling
@robbies
Als door deze maatregel een categorie (grotere) boeren opstapt en het ledengeld inclusief de 5cent DMF opstrijkt wordt de Coöperatie ook uitgehold. Heb je hetzelfde als wat met DMK gebeurt is, men blijft zitten met een inefficiënte infrastructuur waardoor je niet meer een + uit kunt betalen. dan is het een neergaande spiraal het dal in. Er is jaren kleinerend gedaan naar DOC en onze oosterburen, voordat we het weten staan we naast ze.

Zou bij opstappen ca 15cent over de jaarleverantie van 2018 kunnen cashen. Aangeven voor 1 oktober. Ze hebben met het huidige voorstel wel druk op hun schouders gelegd om met de interimuitkering een bedrag uit te betalen dat leden binnen boord houdt. Met een prestatietoeslag als in 2017 duur het wel even voordat die 15cent weer gecompenseerd is.
robbies
@Noorderling dat de coöperatie uitgehold wordt ben ik helemaal met je eens. De rest weet ik niet. Nooit in geïnteresseerd geweest en nu nog niet
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
Zou bij opstappen ca 15cent over de jaarleverantie van 2018 kunnen cashen. Aangeven voor 1 oktober

Beter je huiswerk doen. Opstappen melden voor 1 september 2018 bij DMF en de oprotpremie wordt dan gebaseerd op jaarleverantie 2017.
Brutus64
@Jack Rijlaarsdam het zou zo maar kunnen dat ik dit ga besluiten, pak ik ook mooi dat geld van die vaste obligaties,, een schrale troost
Noorderling
@Jack Rijlaarsdam
Jaarleverantiebepaling is 17, heb je gelijk in. Zal niet veel verschil in zitten vergeleken met 18.
Dus dat is om het even, alleen wat de obligaties van 2018 doen is afwachten, zal ook wel niet veel soeps zijn.

Heb gelezen dat je je bij RFC 3maanden voor einde boekjaar moet afmelden. Komt dus niet overeen met DMF voorwaarden. Dat is dus wel een puntje.
+1
Wilbert
@Noorderling even voor de beeldvorming, 20-25% van de rfc melk wordt met verlies / zonder winst afgezet. Die volumes kan een aware of doc er niet bij hebben. Er is in Nederland totaal eigenlijk geen capaciteit over. Er gaat inmiddels nogal wat ledenmelk naar de locaties in België en Duitsland. Bij een overstap naar een ander geen garanties dat je daar dus wel kan blijven groeien op lange termijn.
Aan de andere kant, telkens een standstill aankondigen is ook geen doen. Er moet iets gebeuren. Echter gaat dit voorstel het niet halen, te onzeker voor groeiers en geen garanties op een fatsoenlijke melkprijs. Garantieprijs systematiek blijft immers overeind.
Noorderling
Quote Reactie van @Wilbert:
20-25% van de rfc melk wordt met verlies / zonder winst afgezet.

Zonder winst of met verlies is nogal een groot verschil.
Met 35 of 38 cent garantieprijs is het voor mij geen probleem dat RFC op de laatste ton melk geen winst maakt. Die winst pak ik wel. RFC is voor en van mij, en ik ben niet voor de RFC.

Zet daarnaast de referentieperiodes maar naast de periode van de 2cent regeling, 10 cent regeling, standstill en fosfaatreductieplan. Je bent er maar mooi klaar mee als je gekozen hebt daar aan mee te doen. Je wordt constant uit de tent gelokt om maar hoge referenties te scoren, tot dusver is plank gas altijd nog de beste remedie geweest, zal dit in de toekomst anders liggen?
Gauw maar een CO2 referentie scoren en al het grasland scheuren?
pieta
@robbies Wat is dan het verschil met de grupstalbedrijven? Die mochten alleen niet uitbreiden. Dat mag een ander nu ook niet.
robbies
@pieta dat je nog enigszins recht doet aan je coöperatieve grondbeginselen. Het zou idioot zijn dat boer A de nek wordt omgedraaid vanwege halflege stal en Boer B 5 spanten erachter plakt omdat hij zijn vliegwiel wel net op tijd aan het draaien heeft gekregen.
pieta
@robbies Nou bekijk ik het zo niet direct. Ieder die uit wil breiden moet fosfaatrechten kopen en extra volume aan de fabriek mogen leveren tegen fatsoenlijke voorwaarden. Maar om nou degene die stalruimte over hebben direct alle groeiruimte toe te bedelen vind ik wat overdreven.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Ieder die uit wil breiden moet fosfaatrechten kopen en extra volume aan de fabriek mogen leveren tegen fatsoenlijke voorwaarden.

Sterker nog,elke uitbreiding van de leden betekent efficienter kunnen laden,want de gemiddelde leverantie stijgt,want tegenover elke uitbreiding staat een stopper met de fosfaatrechten,ze hangen er nu enkel een anker op bedrijfsniveau bij aan,en dat is een hele kwalijke zaak
robbies
@pieta ik vind het ook wat overdreven als een RFC-boer van 300 koeien mag uitbreiden naar 500 koeien, maar een familiebedrijf van 80 naar 120 koeien de nek wordt omgedraaid
pieta
@robbies Ik vraag me dan even af wat je hier mee wilt zeggen. Maar als je nou een bedrijf hebt met 400 koeien (en rechten en fabrieksquotum ervoor) met ruimte in de stal voor nog 100 koeien, geen weidegang en niet grondgebonden en die gaat bij jou dan voor op een bedrijf met 80 koeien met weidegang en grondgebonden die een spantje aan zijn stal wil zetten. Even heel erg gechargeerd maar om het duidelijk te maken. 😁
robbies
@pieta dat kan inderdaad ook niet de bedoeling zijn. Op t einde moet de extra melk die nu komt te verwaarden zijn. Ik denk dat het voor opstallers heel er lastig gaat worden om harder te groeien dan die jaarlijkse 1.5%
+1
hans1980
@robbies Zou zwaar onterecht zijn voor bedrijven die oude stal nog willen vernieuwen tegen nieuwe al dan niet met uitbreiding
robbies
@hans1980 lezen Hans. Vervanging is geen probleem
+1
Wilbert
@robbies vervanging van gaat hand in hand met uitbreiding.
robbies
@Wilbert dan maar wat langer op je handen zitten
j h p
@cs-agrar De plus melk brengt 10 ct minder op, bij een 40+ fabrieksquotum prijs komt die plus melk er ook wel, als de extra winst die dat brengt in de nabetaling komt hebben we er allemaal wat aan, maar dat zal wel niet.
Wilbert
@BoerBart 15% is ongeveer 2 productielocaties. Maasdam en rijkevoort volledig omzetten naar de nieuwe melkstroom. Niet heel ingewikkeld.
Op foodlog staat 3 cent extra voor de toplijn melk.
grondlozeboer
@Wilbert goh van wie hebben ze die drie cent nu gekopieerd.....
+1
Rob07
Onze collega's bij de andere zuivelfabrieken kunnen nu mooi hun slag maken op de fosfaatmarkt.
Met dank aan de directie van FrieslandFoods.
casev
@Rob07 denk je dat een doc-er veel zin heeft in die rechten?
achterhoeker2
In de nieuwe oogst staat dat als je aan de voorwaarden van topline zuivel voldoet.
Wordt je niet gekort op de extra liters boven de referentie.
Op de referentie krijg je nog een paar cent extra.
Als je niet voldoet aan de voorwaarden van topline zuivel krijg je 10 cent korting op de liters boven de referentie . En je krijgt geen extra toeslag op je referentiehoeveelheid.
christo
@achterhoeker2 Ik denk dat je niet al te veel waarde moet hechten aan dat blaadje.
MJvW
@achterhoeker2 En wat worden de voorwaarden voor die topzuivel?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @MJvW:
En wat worden de voorwaarden voor die topzuivel?

1: Moet leverancier zijn bij Cono.. 😁
digger
Je zal maar net geboden hebben op een fosfaatveiling site🤔
Koeien boertje
Nu ze deze weg zijn ingeslagen is misschien voor de korte termijn wel goed.
Maar op de lange termijn hou je de boeren die niet veel groter worden, en de grote groeiers stappen straks een keer over.
Dus voor de toekomst lijkt het me geen goed plan
+1
christo
Kom allemaal naar de vergaderingen. Deze keer is het erg belangrijk dat je er bij bent. Meer wil ik er nu niet over zeggen. Dat merk je dan wel.
+3
slagroomvla
Schumacher maakt er een comateuze fabriek van! (heeft de naam ook niet mee) Miljarden geinvesteerd om einde quotering op te vangen en nu 3 jaar later jezelf klinisch dood verklaren. RFC top heeft er 1 grote bende van gemaakt!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fabrieksquotum geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!