Asbestsanering ligt ver achter, maar de kosten gaan omhoog

Boeren met een asbestdak hebben nog tot 1 januari 2024 om deze daken te saneren. Als de daken er op die datum nog liggen, kleven er grote risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen aan. Provincies komen met regelingen om de sanering te versnellen, maar het initiatief ligt bij de boeren.

Deel dit topic

Reacties

david2
Goed dat ze dan vandaag bij me aan de gang zijn.... ( en mooi weer om het te doen)
vaak
@david2 Vorige week aanbesteedt en binnen 2 maanden alles vervangen door nieuwe golfplaten.
Dure grap maar het moet toch en het Is te verrekenen met de fosfaatrechten.
+2
weurding
@vaak sta er iet gemakkelijker in. Breek de zooi af. Is goedkoper en je krijgt ruimte voor ruimte
+1
vaak
@weurding Heb het overwogen maar toch voor iets anders gekozen. Kan altijd nog. De netto/netto investering valt nog wel mee.
Is wel een dure grap omdat het eigenlijk niks toevoegt. Bij sloop moet de asbest ook gesaneerd worden dus de meer kosten bestaan uit de platen.
Grootste nadeel is dat de ruimte voor ruimte woningen op grond zouden moeten komen dat nu pas naar privé kan. Ga je meteen bouwlocaties creëren dan slaat de fiscus je tegen de oren dus eerst naar privé en over een jaar of 10 alsnog omkatten.
+1
weurding
@vaak heb 800m2 loods dus meer ruimte zit ik niet op te wachten, inpandig putten uitbreken en dakvervangen is haast duurder dan vlak gooien en nieuw opbouwen, en muren van 2 meter zijkant kun je gewoon niks mee
Wilbert
@vaak als je voor 2024 (of later als het verbod ook later komt) de schuur alsnog sloopt, moet je de nieuwe golfplaten als asbest laten afvoeren. Saneren kan zonder maanmannetjes, maar de platen moeten wel apart eraf gehaald worden en apart gestort worden.
Het is onzinnige regelgeving, de theorie erachter is dat wanneer een golfplaat gebroken is, je niet meer kan zien of het asbest is of niet. Slopers willen dus helemaal geen stukjes golfplaat tussen hun puin.
paul1
@vaak hoeveel ben je kwijt per vierkante meter, incl nieuw dak ?
vaak
@paul1 1700 m2. incl 25 m lichtstraat van 2 m breed en 75 m Alu goot.€47500exclusief btw en zonder verrekening €4.50/m2 subsidie.
Een aantal bedrijven gevraagd maar niet iedereen geeft prijs op, veel te druk.
verbi
@vaak Na aftrek van de subsidie 23.44 euro ex btw? Dat valt me mee neem aan dat ook de windveren dan vervangen zijn en is het 1 of meerdere daken. Mag ik weten wie het gaat doen?
+1
vaak
@verbi 4 daken all in.
Erco
@verbi komen we hier ook ongeveer op. En dan zonnepanelen erop
+4
RSIB
Weer een artikel wat niet klopt. Over de datum van 2024 moet het kabinet nog definitief beslissen. Het is misschien wel een hamerstuk maar het kan ook nog wel eens anders komen.
+1
ted9
@RSIB precies zelfde als met de dieseltank toen waren er ook van die hardlopers. Heb zelf een nbwet vergunningen en daarvoor ammoniak aangekocht voor 200000 euro. De genen die niks deden kregen het aantal kg toegekend wat ze hadden toen aanvragen niet meer kon. Gewoon rustig blijven. Komt nog wel weer een overgangsregeling.
+1
van Ittersum
@ted9 ben alleen bang dat je verzekering en je hypotheekverstrekker eerder aan de bel trekken
+1
cjw73
@van Ittersum laat de verzekering het dan ook even aan de particulieren vertellen. Spraak kortgeleden ook nog met iemand die nog een schuurtje op het erf had staan.
Wist helemaal van niks.
van Ittersum
@cjw73 vraag je aan diezelfde particulier op hoeveel loonsverhoging zij dit jaar "recht" hebben zij je tot 4 cijfers achter de komma je dit wel kan vertellen #selectief geheugen
+1
cjw73
@van Ittersum zou kunnen niet gevraagd.
Maar 1 ding staat voor mij wel vast ze hebben geen idee hoeveel er totaal nog op ligt.
+1
paul1
@cjw73 grappig, als je niet weet dat er een schuurtje op je erf staat
van Ittersum
@paul1 de woz beschikking wel XD
Tommie1
@ted9
Ik hoop een 0 teveel
ted9
@Tommie1 klopt 20000 inclu vergunningen aanvraag voor twee provincies
spotmelker
Quote Reactie van @RSIB:
moet het kabinet nog definitief beslissen.

Ik denk dat het onhaalbaar is op die datum alle asbest verwijderd te hebben. In Duitsland leggen ze er een coating overheen, of dat helpt weet ik niet. Verder blijf ik het een aan hysterie grenzende dure hype vinden om daken voortijdig te renoveren. Hier wordt het vervangen omdat het gaar is, het waren de laatste asbest-arme platen en dat was helaas geen kwaliteit.
casev
@spotmelker een aannemer zei hier laatst, dat wanneer je twijfeld of je dak uit +/- begin jaren 90 asbest is of niet heel simpel is: ligt hij er nog op: dan is het asbest. Refererend aan de zeer bedenkelijke alternatieven uit die tijd
+2
spotmelker
@casev Mijn aannemer wilde die asbestvrije papier-maché platen niet eens leggen in die tijd, hij zei dan moet je over 3 jaar weer. Nu ligt het 27 jaar.
Bekkink
Hier €24,80 per m2..ex btw en subsidie .golfplaten eraf en erop.
+5
groeier
@david2 Goed dat ze vandaag bij mij aan de gang zijn !!!
Wat een onzin zeg, komt de komende 5 jaar ook wel weer een flinke huizen crisis, aannemers staan dan vanzelf weer in de rij om je dak te vervangen.
+1
van Ittersum
@groeier diegene die na het jaar 2017 opeens belasting moeten betalen maar nog wel een asbest dak hebben liggen zijn in mijn ogen niet even efficiënt bezig met hun middelen of mogelijkheden, dunkt mij, immers het moet toch!. Maar ik kan uiteraard niet meekijken in "de keuken" van een ander. De melkmachineleverancier vertelde mij dat hij nog druk is met achtergestelde prijsopgaven van groot onderhoud over het jaar 2017
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
dunkt mij, immers het moet toch!. Maar ik kan uiteraard niet meekijken in "de keuken" van een ander. De melkmachineleverancier vertelde mij dat hij nog druk is met achtergestelde prijsopgaven van groot onderhoud over het jaar 2017

belasting betalen gaat niet gelijk op met liquiditeit. Zal toch ook nog afgelost moeten worden. Daarnaast moet de buffer weer aangevuld worden, fosfaatkorting en eventuele productiestijging bijkopen. Dan kan het asbest weer een jaar wachten.
van Ittersum
@Noorderling wel belasting, geen geld, fijn is dat!!!!!

vanmorgen nog een mechanisatiebedrijf gesproken, meer als 90% van de nieuwe trekkers en zelfs 2e handse in mindere mate , allemaal lease.....En dat je zelfs trekkers tot max 12 jaar (fendt tot 18 jaar) oud in de lease kunt hebben.... dan denk ik...van 10 trekkers die er nieuw rijden er 9 bij gebrek aan geld rondrijden, en dan nog steeds zeggen dat zelf bemesten(huur tank 1euro/m3) ze geld verdienen (ze verdienen niets, ze zouden geld kunnen besparen) . spreekwoord: Buurmans gras....
cjw73
@van Ittersum bij auto's is het net zo hoor.
Was vorige week nog in sneek bij een garage konden ze niet eens vertellen wat de auto koste. Bijna alles wat weg gaat is per maand betalen.
+1
van Ittersum
@cjw73 lekker die 1e van de maand, uw knippert, wij strippen......
Bekkink
@van Ittersum ik geloof als je een offerte van asbestsaneren bij de boekhouder inlevert kunnen ze die kosten uitsmeren over 3 jaar..is mij verteld....heb ik wel gedaan....
van Ittersum
@Bekkink vamilregeling klopt, meer zelfs nog
pietjepuk
Quote Reactie van @Bekkink:
die kosten uitsmeren over 3 jaar..is mij verteld....heb ik wel gedaan....

over drie jaar moet je dan ook de asbest saneren.

nu kosten in rekening brengen om je belasting naar beneden te krijgen maar nog niets uitgeven. over drie jaar wel de kosten van saneren maar geen aftrek meer voor de belasting. Is niet echt handig voor je kasstroom.
van Ittersum
@pietjepuk nu haal je alles door elkaar....

de verplichting ga je wel aan, ook de uitvoering. de afschrijving is variabel (vamil = Variable Afschrijving MILieuinvestering)
pietjepuk
@van Ittersum volgens mij haal jij dingen door elkaar. bekkink had het over reserveren vam kosten.
van Ittersum
@pietjepuk hij antwoord wel
paul1
@Bekkink o dus je hebt 3 jaar de tijd om te betalen ?
Bekkink
@paul1 nee...offerte gemaakt in dec. Van t voorjaar sanereren maa kan nu deel van de kosten op 2017 zetten....scheelt belasting en het moet toch gebeuren....
Erco
@Bekkink uitsmeren tot 2024 idd
groeier
@van Ittersum
Enkele uitzonderingen heb je altijd wel.
+1
vrije boeren
Laat ze eerst maar eens met meer subsidie komen.
van Ittersum
@vrije boeren asbestvrije platen afhalen en afvoeren kost meer dan asbesthoudend platen. Dus dat kan de reden niet zijn. Er geen geld voor hebben of (nog niet) voor over hebben zal de reden wel zijn
groeier
@van Ittersum
2024 kan ook nog goed naar 2027 gaan ivm tijdgebrek.
cjw73
@van Ittersum op moment is het eerder niemand kunnen vinden die het eraf wil halen bij mij.
+2
van Ittersum
@cjw73 daarom adverteren ze nog steeds bij het leven en staan ze nog op duur betaalde beurzen....ik geloof dat dat wel meevalt. Ik denk dat dit meer een gezochte reden van de asbesthoudende boer is
cjw73
@van Ittersum heb kortgeleden zowel man en mach als tn sloopwerken op bezoek gehad en nog met 1 telefonisch contact gehad, maar ze melden alle 3 wacht maar even tot er meer duidelijkheid is, nu mogen we het niet doen.
Ik zit met een gedeelte asbest tussen 2 daken in en er mag niet met een telescoop kraan gewerkt worden op dit moment.
vaak
@cjw73 Klopt, telescoopkraan is verboden vanaf 1-1-18
cjw73
@vaak word gewoon gezegd wacht maar een tijdje misschien komt er een oplossing.
Er waren meer probleem situaties zoals bij mij.
paul1
@cjw73 een tussen-oplossing
brabo
@vaak
Wat zou daar de reden van zijn?
pietjepuk
@brabo goeie vraag man bak aan een telescoopkraan mag gewoon alleen voor het verwijderen van asbest niet.
brabo
@pietjepuk
dus bungelend in een bakje aan een torenkraan mag wel......
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:
dus bungelend in een bakje aan een torenkraan mag wel......

ja alleen zodra het over asbest verwijderen gaat weer niet.
van Ittersum
@brabo arbo
van Ittersum
@cjw73 dus ze willen wel maar mogen niet, das wat anders....
+1
cjw73
@van Ittersum jij je gelijk. Ze willen wel ja alleen ze weten niet hoe.
Pluto
Afgelopen herfst een mannetje van LTO gesproken over de regelgeving bij sanering. Hij had nog maar pas signalen door gekregen dat de regelgeving de sanering tegen werkten en niet het financiële gedeelte. Hij was stomverbaasd toen ik hem vertelde dat deze signalen al in 2004 waren gemeld bij zijn eigen helpdesk . De bizarre regelgeving leid tot verspreiding van asbest deeltjes naar de omgeving !. Het verhaal dat asbest wordt verwerkt tot weet ik veel klopt niet, het wordt gewoon gestort en afgedekt met een laag zand !.
casev
@Pluto klopt. Asbest uit heel het land word gestort in amersfoort. Met een grote shovel met ijzeren banden fijngemalen tot poeder, en een laag grond erover. Word op een 1 of andere manier erg stilgehouden voor de media....
van Ittersum
@casev echt gezien, of aan de bar gehoord?
van Ittersum
@Pluto er zijn op vele stortplaatsen in Nederland plekken waar het gestort wordt, bij de Joure ook. Verwerken is nog niet uitgevonden, maar het ligt nu wel gecontroleerd en verpakt "In opslag"
cjw73
@van Ittersum verpakt is wel wat een groot woord hoor. Ben meerdere keren op de wierde geweest, maar er gaat nogal wat stuk tijdens het leeg kiepen van de containers hoor.
Ouwe Gerrit
@cjw73
Golfplaten zijn ook gemaakt van een ongevaarlijk soort asbest. Ze maakten er ook wegen/paden van. Grote stofwolken. Nog nooit iemand aan dood gegaan.
+2
MARTIJN G
@Ouwe Gerrit Als je te dom bent om het te begrijpen kun je beter je mond houden.
nrc.nl/nieuws/2012/…
ted9
@MARTIJN G er zit zeker een gezondheid risico aan maar als je er niet in boren of slijpen gaat is het waarschijnlijk minder gevaarlijk dan dat je elke dag met je fiets een gevaarlijke kruising oversteekt. Eigenlijk zou men roken of meeroken helemaal moeten uitbannen maar ja daar verdienen ze net iets teveel aan.

Heb wel eens het idee dat het de roverheid wel goed uit komt om als datum 2024 te pakken. Komen ze mooi van oude gebouwen in het buitengebied af die ongeschikt zijn voor caravan stalling of andere opslag.
brabo
@van Ittersum
ook in Tilburg wordt gestort, en in België gooien ze het in oude mijnen
Koeien boertje
@brabo hier is ook vroeger van alles in de grond verwerkt maar je stopt het nooit zo ver weg dat je het nooit weer terug vindt. Dus de volgende België generatie komt het weer tegen.
vrije boeren
@Pluto verrek dan kan ik het ook zelf verwerken
+2
Pluto
@vrije boeren Als de boeren de mogelijkheid en de toestemming krijgen om het zelf te doen is al het asbest voor 2021 weg!!. Aangezien het verdien model heiliger is dan de volksgezondheid zal dit niet snel gebeuren .
Jan3
Weet iemand van jullie hoe zo'n asbestsanering werkt? Moet het vee uit de stal? Hoe schoon moet het vloeroppervlak, gordingen, ligboxen en roostervloer zijn? Is er op dit punt verschil tussen verschillende aannemers?
van Ittersum
@Jan3 de voorbereiding is het belangrijkste, nog voor dat er een inventarisatieplan wordt gemaakt., dat bespaart heel veel geld en tijd. (Ik ga eerst melken , schrijf zo verder)
van Ittersum
@van Ittersum zijn we weer.

Vooraf goed overleg met de aannemer, wat wie doet en vragen wat je zelf kunt doen. Dat hele asbest afhalen stelt niets voor. De voorbereiding begint al met de prijsopgave dus. Werk wijze is dat er vooraf gekeken wordt wat waar je asbest ligt, zorg dat alleen de asbest op het dak zichtbaar is. Dat andere achter je schuur even op vakantie sturen. Die man gaat al het asbest inventariseren ook wat je nog niet hebt of wil afvoeren, vandaar die losse platen. Op basis daarvan maakt hij een inventarisatierapport, dit is de handleiding voor de asbestsaneerder en de controleur, dus alle losse asbest even weg(dakgoot vooraf ook even nakijken en/op de grond). Maar indien al je gordingen en dak van onderen vies of dik onder de stof zitten komt dat ook in het rapport voor. Dus vooraf alle gordingen en dak schoonspuiten, in iedere geval geen spinnenwebben of nesten. Mooi klusje om dit met een hoogwerker te doen vanaf de voerpad, geeft even een bende maar dat duurt maar een dag. Daarna komt zo'n persoon alles opnemen en vanuit daar weet je wat er gebeuren moet, soort asbest dat je hebt. Misschien een tip, denk ook aan de verbindstukken van je gordingen indien die uit ijzer bestaat om te vervangen, je kunt er nu mooi bij, ik heb dat ook direct gedaan.
Het asbest saneren deden wij over twee dagen omdat het jongvee en droogstaand vee binnen stond. Smorgens vroeg melken, koeien naar buiten schoonschuiven, folie op de vloer en afplakken, linten zetten en daarna houd het voor u op, toekijken dus. Dat afhalen gaat zo snel dat ze de ene kant in een ochtend kunnen doen. Vanaf 1 uur tot 3 uur waren alleen maar bezig de gordingen na te vegen en te af te zuigen en alles asbestvrinte maken ook op de folie. Om 3 uur kwam dan de inspecteur en die ging als een strenge juf alles controleren, rapporteren, foto's maken en deze gaf hem daarna vrij om de onderfolie op te ruimen en om zeg maar 5 uur konden de koeien weer naar binnen. De volgende dag hetzelfde maar dan voor de andere zijde, beesten naar de andere kant, schoon schuiven enz. Folie moet echt als een deken door de hele stal van saneren liggen, dus alles wat je vooraf weg kunt halen aan rotzooi, voer, alles, weg weg ermee. Dus vee kan wel maar niet waar gewerkt wordt ivm de folie.

Ik heb het door Man&mach laten doen. Alles, gordingen rep., dak afhalen, nieuwe nok, dak, dagoot t/m zonnepanelen aan toe. 1 gesprekspartner . Zeer goed bevallen, die moet ervoor staan en dat deden ze qua logistiek en werk. Ook prijsopgave door verschillende laten doen die elk specialistisch waren maar uiteindelijk was dat duurder. Nu binnen een week alles klaar door hun
+3
vaak
@van Ittersum Jij zegt dat je het zwerfasbest even op vakantie moet sturen maar ik had al de oude losse platen buiten liggen op een pallet en hij zou het gewoon meenemen. Het moet toch weg.
Wel heeeel belangrijk Is dat het buiten ligt want anders noemen ze het een binnen sanering en dat Is onbetaalbaar.
Volgens mij hoeven de platen en gordingen pas schoon gespoten te zijn daags voor het saneren, dit Is niet van belang voor de instantie die het asbest monster komt nemen.
cjw73
@vaak het zwerfasbest moet je met de saneerder regelen dat hij het even mee neemt, maar net wat @van Ittersum zegt tijdens de inventarisatie even opruimen want daar doen ze soms moeilijk over
van Ittersum
@cjw73 juist , na de inventarisatie weer te voorschijn halen, zit niet op het dak dus moet extra bemonstert worden.... en een extra rapport, slim meegedacht @cjw73
Wilbert
@Jan3 alles wat los zit moet de stal uit. Vloeren worden bedekt met folie. Hoe schoner het dak van binnen, des te sneller zijn ze klaar.
cjw73
@Wilbert dan is dat vast een precieze saneerder geweest. Koeien zijn er hier niet uit geweest de vorige keer.
weurding
Benieuwd hoe lang de particulier heeft, in het kopje staat wel "boeren", maar op een enkeling na gebeurt hier weinig met particulieren qua sanering
van Ittersum
@weurding bij ons juist heel veel, daar zijn juist de boeren die lui zijn in het saneren
+1
paul1
@van Ittersum of de financiele middelen er niet voor hebben
van Ittersum
@paul1 je vergeet het woordje "willen" in je reactie 😉
Frans Z.
Hier stond in het rapport 3 schuren met asbest,1 geinventariseerd. (een stal duurt nog wel 3 jaar,andere stal eerst nog wat binnenasbest verwijderen).Ongeveer 10 dagen na inventarisatie 3 man politie in uniform en 3 man van omgevingsdienst en gemeente op erf:wilden in niet geinventariseerde schuren kijken..............(drugs)
Ook waren ze eerst nog bij de buren binnen geweest,verkeerd nummer.
Kan het gekker,is waar gebeurd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's asbestsanering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN