Geen inspecteur die over de schouder meekijkt: kalverfraude is eenvoudig, 'maar zoiets doe je toch niet?'

Boer Jos Pijs kan er met zijn kop niet bij

In 2017 werden bij melkveehouders onwaarschijnlijk veel meerlingen geboren. En één koe met twee kalfjes telt voor de fosfaatrechten lichter dan twee koeien met één kalf. Bedrog? Wat vinden de boeren ervan?

Boer Pijs (52) kan er met zijn kop niet bij dat collega-melkveehouders het afgelopen jaar op grote schaal zouden hebben gefraudeerd met het systeem waarin zij hun kalveren registreren. 'Dit is zo ontzettend dom', verzucht Pijs. 'Zoiets komt altijd uit. Ik snap er helemaal niets van. Boerenverstand, schrijft het Genootschap Onze Taal, betekent zoveel als 'gezond verstand' en 'nuchter redeneren'. Het is het soort intuïtie waar iedere ondernemer over moet beschikken. Zeker een boer.'

Deel dit topic

Reacties

+1
groeier
Ja niet te geloven zeg, alles loopt ook nog eens in de frut, dom dom, nooit meer doen.
Pluto
Maar er zijn ook boeren met bijzonder veel tweelingen die blijkbaar wel aan kunnen tonen dat er niks de hand is ???. Zeg maar die gene die er flink uit sprongen en afgelopen week bij eerste controle aan de beurt waren en waar niets aan de hand was .
groeier
Weet jij dan of nog dieren onderzocht moeten worden bij die bedrijven.
+1
Leo,s vriend
@groeier valt toch niks te onderzoeken, als betreffende boeren kunnen aantonen dat er werkelijk zo veel tweelingen geboren zijn is de kous af. Lijkt me
buorman
@Leo,s vriend
Het lijkt mij dat de NVWA moet aantonen
+1
Leo,s vriend
@buorman Bedoel ik ook. Bij bezoek dus.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
Het lijkt mij dat de NVWA moet aantonen

Vaarzen die theoretisch gekalfd zouden kunnen hebben, moeten getoond worden en gaan op de foto met een focus op de melkklier. Kortom, melkgevende vaars die op papier niet heeft afgekalfd valt door de mand. Aldus een gecontroleerde collega.
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Ik doelde op de [tweeling]kalveren
Jack Rijlaarsdam
@buorman Wanneer er een x aantal melkvaarzen loopt waarbij geen afkalving is geregistreerd èn er een hoog percentage tweelingen is opgegeven, kan ik me voorstellen dat daar conclusies aan worden verbonden. Of die stand houden bij een rechter is de vraag, dus kan ik me ook voorstellen dat ingezet zal worden op DNA-onderzoek van de tweelingkalveren.
buorman
@Jack Rijlaarsdam

Dat bedoelde ik Jack, de NVWA kan het wel aannemelijk vinden, maar voor de rechter zal dat nog wel bewezen moeten worden.
En dat is [lijkt mij] aan de NVWA, voor zover ik weet hoef je in Ned niet je eigen veroordeling te regelen.
Maw als de boer volhoud dat het een tweeling is, is het aan de nvwa om het tegendeel te bewijzen.
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Nou hele klus, uier (velletje als het goed is) en oormerk op 1 foto, daarom duurt het "onderzoek" zo lang!
MTSTAMMINGA
@slagroomvla
Ik denk dat de meeste vaarzen ondertussen op papier ook wel gekalf hebben
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Waar haal je alleen het kalf vandaan?
Ben je weer tweelingen nodig.
Wilbert
@Noorderling beetje creatiever! Doodgeboren kalveren van andere koe kun je aan een vaars koppelen. Of kalveren van koeien die je op termijn toch wil opruimen.
slagroomvla
@Noorderling Bij andere melkkoeien, die maken dan een hele lange lijst en zijn van de inseminatie nooit drachtig geworden. Of ze hebben verworpen en je bent het bloedmonstertje "vergeten". Ach daar zwam je wel een verhaal bij!
slagroomvla
@slagroomvla niks meer droogzetten natuurlijk, je bent net een grote proef met doormelken begonnen!!
+1
Teunis D
@slagroomvla Ja joh, maak er helemaal een puinhoop van...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , kalveren , kalfjes , kalf , melkveehouders , boer , boerenverstand , taal en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0