Melddatum kalveren

Is het de mensen hier ook bekend dat de melddatum bij i en r leidend is wanneer kalfjes weg mogen ipv de opgegeven geboortedatum?? Dus kalfjes die 2 dagen geleden geboren zijn maar vandaag worden aangemeld mogen pas over 14 dagen weg ipv 12.
familie pelle

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

m uut m
Geboortedatum is leidend
+4
Groen1
@m uut m Vanaf 1 januari 2018 is melddatum leidend. Af te voeren rund moet kwa geslacht, soort en kleur 1 op 1 overeen komen met schets anders wordt deze niet meegenomen.
sil
@Groen1 per 1-1-2018 staat onderstaand in het kalf volgsysteem:
36. Levensdagen:
aantal dagen dat een dier leeft, waarbij de dag van geboorte telt als eerste levensdag;

Kan nog niks vinden over melddatum.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @sil:
Levensdagen:aantal dagen dat een dier leeft

Dus als een kalf nog niet geboren is leeft het niet. Waarom doen ze dan zo moeilijk met koeien slachten die 9 maanden dracht zijn. 😀 😀
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @sil:
waarbij de dag van geboorte telt als eerste levensdag;

De melddatum geld als geboortedatum, dus vanaf dag aanmelden tellen. Heb je geslacht of kleur verkeerd en verander je deze bijv 4dgn later, begint de 14 dgn-telling opnieuw vanaf de dag van aanpassing.
Jan S
Quote Reactie van @cs-agrar:
Heb je geslacht of kleur verkeerd en verander je deze bijv 4dgn later, begint de 14 dgn-telling opnieuw vanaf de dag van aanpassing.

Waar heb je dat vandaan? Het lijkt mij stug.
voortman
@Jan S is ons als handel ook zo uit gelegd.
+2
de hoef
Quote Reactie van @cs-agrar:
Heb je geslacht verkeerd e

had jou iets slimmer ingeschat ceesie
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
had jou iets slimmer ingeschat ceesie

HAHA.. Oeps 😂
+1
Grensboertje
@Groen1 Dit was de planning voor 1 januari, maar de handelaar hier had het over 1 maart 2018 omdat men de zaken uiteraard weer niet voor elkaar hadden.
+1
m uut m
@Groen1
Momenteel is geboortedatum leidend.
Heb net contact met mijn beide koopmannen.
Ze zijn er mee bezig maar het is nu nog steeds geboortedatum.
mlkvhoudr
Bij t kalvervolgsysteem is opgavedatum leidend. T is mij niet duidelijk of dit w
Alleen bij de fc is. Maar ga er van uit bij alle melkfabrieken
@mlkvhoudr opgavedatum of melddatum? Is daar verschil tussen? I&r-systeem ligt ook wel eens op zn gat. Als dat net op n verkeerde dag valt moet dan iedereen maar een week later kalveren afleveren? want hier wird maar 1x per week kalveren gehaald.
+1
mlkvhoudr
@Koeienboer Jannes begreep net van kalverhandelaar dat het nog niet juridisch is dichtgetimmerd. Maar dat het wel de bedoeling is dat in het kalvervolgsysteem het de bedoeling is dat melddatum leidend is
+1
Waarom pas met 12dg opgeven. Moest toch binnen 3dg of is dat ruimer geworden? Of is die 3dg alleen voor stamboekvee? #dtv
+1
familie pelle
@Koeienboer Jannes ik zeg niet na 12 dg pas opgeven. Als er met kerstmis of in het weekend of als je buiten druk bent wil het hier wel eens voorkomen dat je 1 dag later t kalf aanmeld met geboortedatum een dag eerder. Volgens onze veehandelaar kan t kalf pas weg 14 dg na MELDDATUM. Dus niet 14 dg na geboortedatum. Maw een geboren kalf direct opgeven!!
+1
familie pelle
@familie pelle
Waarschijnlijk is deze regel het gevolg van het afschieten van die andere regel. ( verplichte opgave kalf binnen 24 uur ipv binnnen 3 werkdagen) hier kwam veel kritiek op.
cjw73
@familie pelle dat is mij ook vertelt door de koopman. Dit ter voorkoming dat kalveren elke dagen vroeger worden aangemeld. Het is nu met het kalver volgsysteem zo dat de melddatum leidend is en niet de geboortedatum.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
Dit ter voorkoming dat kalveren elke dagen vroeger worden aangemeld

Heb je ook jezelf mee, brengen ook gewoon minder op
Jan S
Quote Reactie van @cs-agrar:
Heb je ook jezelf mee, brengen ook gewoon minder op

Heb jij wel eens uitgerekend wat ze aan melk opzuipen? Voor biologische boeren staan de extra opbrengsten absoluut niet in verhouding aan opbrengstderving van de melk.
+3
Wilbert
@Jan S je hebt wel humor, zelf dure biomelk producen, maar jouw eigen kalveren zsm op de poedermelk bij een ander zien te krijgen, omdat het je de eigen melk te duur vindt. 😄
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
je hebt wel humor

Dat noemen we economisch inzicht Wilbert 😉
Jan S
Quote Reactie van @Wilbert:
je hebt wel humor, zelf dure biomelk producen, maar jouw eigen kalveren zsm op de poedermelk bij een ander zien te krijgen, omdat het je de eigen melk te duur vindt.

Jij kan niet lezen. Waar heb ik geschreven dat ik mijn kalveren poedermelk voer?
Ik geef alleen maar aan dat de opbrengsten van het de extra groei niet opwegen tegen de melkopbrengsten derving. Ook gaan verre weg de meeste biologische kalveren naar gangbare mesters.
Hier krijgen de kalveren minimaal 6 liter melk per dag.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan S:
jij wel eens uitgerekend wat ze aan melk opzuipen? Voor biologische boeren staan de extra opbrengsten absoluut niet in verhouding aan opbrengstderving van de melk.

Daarom ben ik ook niet bio, hekel aan schrale kalver 😅
Jan S
Quote Reactie van @cs-agrar:
Daarom ben ik ook niet bio, hekel aan schrale kalver

Over voorordelen gesproken. Kijk dan liever naar je eigen holsteinkalveren. Als ik zie wat voor een scharminkels bij de veehandelaar in de kar zitten dan krijg ik daarvan tranen in de ogen. En niet van het lachen. Veel bio kalveren komen van meer dubbeldoelkoeien en zijn dus ook bevleesder.
+1
jan w
Quote Reactie van @Jan S:
Over voorordelen gesproken. Kijk dan liever naar je eigen holsteinkalveren. Als ik zie wat voor een scharminkels bij de veehandelaar in de kar zitten dan krijg ik daarvan tranen in de ogen.

Dat heeft niks met het ras te maken. Heeft puur te maken met ondervoeding. Afgelopen week twee kalveren van vaarzen, 1 vaarskalf 100 % holstein van 51 kg en een stierkalf 75% holstein van 70 kg ( al had deze bij de geboorte wel iets kleiner mogen zijn ) Al is het niet genoeg, ze brachten samen wel € 300.= op.
Jan S
Quote Reactie van @jan w:
Dat heeft niks met het ras te maken.

Behalve dan dat die van zich zelf net even minder vlees hebben. Dus als je ze weinig voert dan blijven het magere scharminkels.
+2
Weidezicht
@Jan S die paar liter voor een kalf per dag kan er toch wel af. Zonder het kalf helemaal geen melk. De kalveren wel eens op de auto gezien van die schrale boeren? Alle dagen net te weinig melk en te slap om op de poten te staan. En dan aan imago van de sector willen werken en klagen als dat soort beelden de pers haalt.
+6
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
die paar liter voor een kalf per dag kan er toch wel af. Zonder het kalf helemaal geen melk.

Als je het economisch bekijkt kan het in heel veel gevallen niet en zeker niet bij vaarskalveren. Om ze in een hogere klasse te krijgen of veel extra kg te krijgen dat red je niet met 6 liter per dag. Waarom denk je dat Van Drie ons die kalveren minimaal 14 dagen wil laten opfokken? Als hij er veel aan kon verdienen dan deed hij dat zelf wel. We worden allemaal genaaid door die hufter. Ons de duimschroeven aandraaien en zelf een beetje freewheelen met buitenlandse kalveren. En natuurlijk staan de NZO en de Lto juichend langs de kant.
+3
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
Waarom denk je dat Van Drie ons die kalveren minimaal 14 dagen wil laten opfokken?

Kalveren moeten minimaal zolang op stro meen ik.
Nico96
@pieta Inderdaad, ik meen zelfs dat je ze met 9 dagen kunt leveren als de mester ze op stro opvangt.
pieta
@Nico96 Ik dacht eigenlijk dat het vrij stond als je fokkalveren verkoopt. Maar wellicht is het zo dat ook die nog een minimale leeftijd moeten hebben eer je ze vervoeren mag. Voor de grupstalliefhebbers: aanbinden mag niet onder de (ik meen) 6 maanden leeftijd.
m uut m
@pieta
Je mag een kalf vervoeren als de navel droog is maar binnen 100 km.
Verder dan 100 km moet het kalf 10 dagen oud zijn.
pieta
@m uut m Oke
brabo
Quote Reactie van @pieta:
aanbinden mag niet onder de (ik meen) 6 maanden leeftijd.

er zijn er anders ook wel die het kalf aanbinden in hun hokje zodat ze altijd met de kop naar voren staan.
pieta
@brabo Dat mag niet.
achterhoeker2
@Jan S Bravo!! Eindelijk eens iemand die het beestje bij de naam noemt.
achterhoeker2
@Jan S Bravo!! Eindelijk eens iemand die het beestje bij de naam noemt.
Erco
@Jan S bij blauwe kan t soms uit. N werk langer laten staan. Bij zb sowieso nooit
cjw73
@cs-agrar klopt maar sommigen denken er anders over.
boer.
@cjw73 mooi makkelijk dat melddatum leidend is. Kun je een kalf mooi 14 dagen voor fr geboorte melden. 50% kans op juiste geslacht en kan in principe direct weg. Je doet niets verkeerd. Is het geslacht anders pas je de melding aan en wacht je nog 14 dagen .
cjw73
@boer. Dat werd tot nu toe ook veel gedaan en dan kon je het geslacht zo wijzigen zonder hem langer te houden. Vanaf dit jaar komt er dus dan nog 14 dagen bij net wat jij al zei.
cs-agrar
Quote Reactie van @boer.:
50% kans op juiste geslacht

Veehandelaar moet geslacht controleren en bij een nodige verandering beginnen je 14dgn opnieuw te tellen..
Weidezicht
@boer. Je doet wel wat verkeerd. Je meld te vroeg. 14 dagen maal 3 euro melk per dag. Dat voer je er wel aan.
ted9
@boer. Man Man als je zo moet boeren.
+1
Weidezicht
@ted9 van mij oeft het ook niet tot op de minuut maar een beetje zorgplicht voor dar jonge spul hebben we wel toch
. Heb meerdere malen kalveren op de auto gezien schandalig. Zo'n boer moest zich schamen en Let wel onze linkse media meten dit soort dingen graag breed uit. En dat moeten we voorkomen en dat kan dus door een paar dagen langer dan misschien gewenst die kalveren goed na te lopen. Dat van drie zo n macht heeft is behalve zijn eigen verdienste (heb wel eens gehoord dat hij eigen lobbyisten in dienst heeft ) ook beetje boeten schuld. De veemarkten zijn bijna zonder slag of stoot gesloten endaarmee ben je de handel, prijsvorming en gevoel bij de waarde kwijt.
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
Heb meerdere malen kalveren op de auto gezien schandalig. Zo'n boer moest zich schamen

Heb maar eens een klein kalfje aan de scheit die slecht groeit. Met 30 dagen heb je hem nog niet op gewicht. De keus bestaat dan uit meegeven of dood spuiten. Maar daar hebben vanzelfsprekend alleen de knoeier maar last van. Voor de superboeren op dit prikbord zijn dat natuurlijk enkel maar theoretische vraagstukken, waar we iedereen die er wel mee kampt hard op moeten afrekenen.
+1
Wilbert
@Jan S ben bekend met kleine kalveren. Maar aan de schijt is vaak te wijten aan het manegement. Kan dat kalf niet veel aan doen.
Restmelk voeren, is stukken goedkoper en groeien ze ook van.
pietjepuk
Quote Reactie van @Wilbert:
Maar aan de schijt is vaak te wijten aan het manegement. Kan dat kalf niet veel aan doen.

nou heb er hier een staan die voor geen meter wil. Wilde van de geboorte al slecht drinken. op een gegeven moment vocht met sonde ingegeven. Nu leek het wat beter te gaan maar vanavond lag er weer zon hoop met witte stront in zijn hok.
pieta
@pietjepuk Als het een hoop is dan is het geen diarree. 😁
kanniewaarzijn
@pietjepuk Teveel gehad?
Jan S
Quote Reactie van @Wilbert:
ben bekend met kleine kalveren. Maar aan de schijt is vaak te wijten aan het manegement. Kan dat kalf niet veel aan doen.

Tja ik ben geen superboer natuurlijk. Mijn management zal wel veel te wensen over laten. Tja, dat krijg je met die notoire knoeiers. Jammer dat de veeartsen ook geen goed advies hebben. Zal ook wel aan mij liggen.
+1
Vario512
Quote Reactie van @Jan S:
Jammer dat de veeartsen ook geen goed advies hebben.

Voor goed advies moet je niet bij een dierenarts zijn. Kun je beter hier op het prikkebord of op het veeteeltforum om advies vragen. Het advies dat je aan staat, kun je overnemen, kost niets en niemand heeft een commercieel belang.
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
Restmelk

Wat is dat
+1
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
De veemarkten zijn bijna zonder slag of stoot gesloten endaarmee ben je de handel, prijsvorming en gevoel bij de waarde kwijt.

Mede dankzij de LTO. Die hebben zich er hard voor gemaakt om de veemarkten te sluiten. Dan zouden allerlei ziektes tot het verleden behoren.
+2
Weidezicht
Mee eens. Ideeën uit die hoek moet je sowieso wantrouwen. Maar als je beetje tegengas krijgt moet je niet op het nivo van superieuren en knoeien gaan discussiëren. Iedereen heeft wel kalveren die het niet doen. Maar war ik telkens bedoel is als er 30 bij de handelaar op de wagen zitten er 10 dunne krengen bij staan. Dat zijn niet allemaal niet drinkers.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
een beetje zorgplicht
Een beetje? 100% is het minste!
hans1980
Het blijven plaagstootjes van die RFC
+1
cs-agrar
@hans1980 Niet alleen van rfc, is bij Cono net zo. Is weer leuk geintje van onderonsje NZO-kalvermesters, dus eigenlijk mnr v3.
Grappig detail, KVS geld niet voor ingevoerde buitenlandse kalver..
Koeien boertje
@cs-agrar nou dat is het net.
Jv3 heeft nog veel te veel in de melk te brokken. Fuite (mkd driehoek) haalt ze ook met 14 dgn op en mest en slacht zelf. Maar dat zijn allemaal nog te kleine spelers die allemaal belang hebben bij oudere kalveren voor weinig geld. Eerder lagen de kalveren met een week op het hok en werd er aardig meer aan over gehouden. Die kooplui vechten ook niet meer voor een kalf. Ze halen het kalf op, brengen em naar de opvang, drinken koffie halen de commissie eraf en betalen de boer uit.
Ik vind het een knap frustrerende markt.
+1
Weidezicht
@Koeien boertje draai het eens om. De koopman denkt die boer is te gierig om er 2 weken melk in stoppen. Waarom zou ik nog hard op zoek gaan naar kalveren. Wagen vol slappe kalveren. Daar is ook geen handel van te maken. Boeren hebben er ook jarenlang geen zier om gegeven. Toen de veemarkten dicht gingen hoorden je de meesten niet. Geef de kalveren maar mee en stuur de koeien maar naar vion en later hoor je wel wat je ervoor krijgt.
+1
Jan S
Quote Reactie van @Weidezicht:
draai het eens om.

Dat zou ik maar eens doen als ik jou was. Van Drie dicteert de markt en bepaald de prijzen. Zo simpel is het. Het maakt nauwelijks wat uit wat voor soort kalveren je aflevert. Allemaal tientjes werk. Daar ga je niet rijk van worden. Als je speciale kalveren hebt dan krijg je een keer 50 euro extra.

Ik krijg de bijna de indruk dat je aan Van Drie promotie doet.
Weidezicht
@Jan S nee hou op maar zie mijn reactie klein stukje omhoog op ted9
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jan S:
Van Drie dicteert de markt en bepaald de prijzen

Zijn ook nog andere mesters
En als van Drie zoveel er aan verdient Het is een vrij markt !
Jan S
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Zijn ook nog andere mestersEn als van Drie zoveel er aan verdient Het is een vrij markt !

Verdiep jij je maar eens in monopolies en ogoligopolies.
MTSTAMMINGA
@Jan S
Macht misbruik duurt nooit lang in de handele
Jan S
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Macht misbruik duurt nooit lang in de handele

Machtsmisbruik is schering en inslag bij grote bedrijven. Alle grote bedrijven streven er naar om samen de markten te verdelen. Kijk naar de grote multinationals of de retail. Ze streven allemaal een monopolie of oligopolie na. Misschien zegt de bouwfraude je nog iets.
+1
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
ogoligopolies

A je met moeilijke woorden gaat strooien spel ze dan goed. Kunnen we het opzoeken.

nl.wikipedia.org/wiki/Oligopolie/
+1
friesboertje
@pieta
De Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook een oligopolie.
+2
buorman
@Jan S
Dan lever je toch niet [aan v3]
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
Dan lever je toch niet [aan v3]

Wat een dooddoener. Ik heb geen idee waar mijn kalveren naar toe gaan. Maar het is wel duidelijk dat de veehandelaren niet om Van Drie heen kunnen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
duidelijk dat de veehandelaren niet om Van Drie heen kunnen

Meeste kalveren in Purmerend gaan naar Baijens. Regeltjes zijn wel hetzelfde.
+4
buorman
@Jan S

Bullshit, Jij zet een product in de markt waar naar jou zin onvoldoende vraag naar is, oftewel de prijs die er voor betaald word zint jou niet.
Mest ze dan zelf, al dan niet met een partij van die goeiekope kalveren van collega's erbij, wie weet kom je ook wel in de quote
+1
pieta
@buorman Of (effe in het Engels) If you can't beat them, join them. Doe zoals wij, mest je eigen kalveren af en lever ze afgemest aan Van Drie. Ik vind het echt een beste kerel. 😁
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
Mest ze dan zelf, al dan niet met een partij van die goeiekope kalveren van collega's erbij, wie weet kom je ook wel in de quote

Jij kletst uit je nek. En dat weet jij ook donders goed. Partijen die aan de macht komen door hun macht te misbruiken en daarin geen strobreed in de weg worden gelegd door de overheid door belangenorganisaties (LTO), dat leg je altijd af.
En ik helemaal geen behoefte in de Quote te komen. Het was enkel als voorbeeld bedoeld om te laten zien dat Van Drie over onze ruggen zoveel geld verdient. Dat jij suggereert dat ik dat ik door zelf kalveren af te mesten misschien in de quote zou komen zegt alleen maar wat over jou.
+3
buorman
Quote Reactie van @Jan S:
en daarin geen strobreed in de weg worden gelegd door de overheid door belangenorganisaties (LTO), dat leg je altijd af.En ik helemaal geen behoefte in de Quote te komen. Het was enkel als voorbeeld bedoeld om te laten zien dat Van Drie over onze ruggen zoveel geld

Je begint een beetje heel erg zielig te worden JanS:
De overheid en LTO die jou moeten helpen om je niet zo gewilde product te slijten aan een partij die er vervolgens niet aan mag verdienen, althans niet over jou rug.
Ik denk dat ik wel weet hoe van3 zal reageren: 'je kan me rug op'.
Je kunt natuurlijk ook de tkt wat laten uitlopen, of zelfs gaan duurmelken, wie weet worden de kalveren noch wel eens schaars, en zo niet hoef je je iig minder vaak te ergeren
+2
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
Je begint een beetje heel erg zielig te worden JanS:De overheid en LTO die jou moeten helpen om je niet zo gewilde product te slijten aan een partij die er vervolgens niet aan mag verdienen, althans niet over jou rug.Ik denk dat ik wel weet hoe van3 zal reageren: 'je kan me rug op'.Je kunt natuurlijk ook de tkt wat laten uitlopen, of zelfs gaan duurmelken, wie weet worden de kalveren noch wel eens schaars, en zo niet hoef je je iig minder vaak te ergeren

Het is duidelijk dat jij geen idee hebt hoe machtsmisbruik in zijn werk gaat. Vandaar ook dat je zo goed te misbruiken bent. Jij hebt b.v niet in de gaten dat v3 15 % rendement heeft op zijn vermogen. En dat haalt hij niet omdat hij de kalveren zo duur betaalt. Wat is jouw rendement op je vermogen ook al weer?

Maar zo lang jij niet in de gaten hebt dat als alle nieuwe regels geheel toevallig wel voordelig zijn voor v3 en ons weer extra knevelen en geld kosten en dat de regels die ons opgelegd worden geheel toevallig niet gelden voor de kalveren die v3 uit het buitenland haalt, dan kan ik hier praten tot ik een ons weeg maar dan zul jij vrolijk meehelpen aan de kuil graven waar ze ons straks in begraven. En als je het nu over zielig hebt, kijk dat is zielig. Een slaaf die bezig is zijn eigen graf te graven.
+2
buorman
Quote Reactie van @Jan S:

Het is duidelijk dat jij geen idee hebt hoe machtsmisbruik in zijn werk gaat. Vandaar ook dat je zo goed te misbruiken bent. Jij hebt b.v niet in de gaten dat v3 15 % rendement heeft op zijn vermogen. En dat haalt hij niet omdat hij de kalveren zo duur betaalt. Wat is jouw rendement op je vermogen ook al weer?Maar zo lang jij niet in de gaten hebt dat als alle nieuwe regels geheel toevallig wel voordelig zijn voor v3 en ons weer extra knevelen en geld kosten en dat de regels die ons opgelegd worden geheel toevallig niet gelden voor de kalveren die v3 uit het buitenland haalt, dan kan ik hier praten tot ik een ons weeg maar dan zul jij vrolijk meehelpen aan de kuil graven waar ze ons straks in begraven. En als je het nu over zielig hebt, kijk dat is zielig. Een slaaf die bezig is zijn eigen graf te graven.

En wederom zit je super in je Calimerorol Jan s, nu oppassen dat je niet stilletjes in een hoekje gaat zitten, want de grote boze van3tjes gaan dan geheid op je ei pet inpikken.
Immers; het is niet eerlijk, want zij zijn groot en ik is klein...
Wat mijn rendement is gaat jou geen drol aan, maar wees gerust; van Drie verdient aan mij geen cent.
Dat is een keuze Jan, die kun jij ook maken.
Maar dan moet je die keuze wel maken, ook als dat inhoud dat je nog minder vangt voor je bijproduct.
Ga je eigen kalveren mesten, of laat ze zelf als nuka slachten en ga zelf de verkoop ter hand nemen.
Ik zeg niet dat dat financieel beter is, maar je hoeft je in ieder geval niet te ergeren aan het feit dat van Drie dat gewoon veel beter in de vingers heeft.
En mss graaf je dan idd wel je eigen graf, maar dat is altijd nog beter dan dat je voor van Drie jou graf graaft toch?
Wij in Fryslan hebben daar een gezegde voor: 'leaver dea as slaaf'.
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
En wederom zit je super in je Calimerorol Jan s, nu oppassen dat je niet stilletjes in een hoekje gaat zitten, want de grote boze van3tjes gaan dan geheid op je ei pet inpikken.Immers; het is niet eerlijk, want zij zijn groot en ik is klein. Wij in Fryslan hebben daar een gezegde voor: 'leaver dea as slaaf'.

Als je goed gelezen had wat ik schreef had je niet zo'n onzinnige reaktie gegeven. Het interesseert dat Jv3 groot is, maar waarom hij zo groot is en waar die winst vandaan komt. En die winst komt door machtsmisbruik! Hij gebruikt zijn macht om ons regels op te leggen en de nuka's prijzen laag te houden. Net als de grote supermarkt inkooporganisaties. Zie ook de topic "boeren aan de macht ( prikkebord.nl/topic/133883/ ). En daarom maakt hij zulke grote winsten.

Boeren zijn al lang slaven van de grote multinationals en andere machtsbolwerken (met name de banken, maar ook de overheid). Het feit dat je het niet ziet wil nog niet zeggen dat je het niet bent. Juist omdat ze het niet ziet kunnen ze de boeren (maar in principe de meeste mensen) zo gemakkelijk uitbuiten.

Quote Reactie van @buorman:
...Wat mijn rendement is gaat jou geen drol aan,Dat is een keuze Jan, die kun jij ook maken.Maar dan moet je die keuze wel maken, ook als dat inhoud dat je nog minder vangt voor je bijproduct.Ga je eigen kalveren mesten, of laat ze zelf als nuka slachten en ga zelf de verkoop ter hand nemen.Ik zeg niet dat dat financieel beter is, maar je hoeft je in ieder geval niet te ergeren aan het feit dat van Drie dat gewoon veel beter in de vingers heeft.

Het interesseert me ook niets wat jouw rendement precies is. Als je een half procent haalt doe je het niet eens slecht. Maar in vergelijking met Jv3 zijn 15% is het een schijntje. Het maakt niet uit of mijn kalveren naar Jv3 gaan of naar een ander zoals je zelf ook al aangeeft, omdat Jv3 de markt dicteert.
+1
pieta
@Jan S Dus volgens jou is Jan van Drie geboren, opgegroeid en opgevoed en toen is ie als carrière machtsmisbruik gaan plegen? Dat ie inmiddels de markt wellicht dicteert kan kloppen maar zo is ie niet begonnen denk ik dan maar.
Wilbert
@Jan S van drie maakt niet alleen winst door de lage inkoopprijzen. Ook bij mester, melk, voer en slacht wordt "efficiënt" gewerkt. Wat van drie echt handig is gedaan is het creëren van afzet. Zonder afzet geen omzet dus geen winst.
Je weet dat voor vele vele stiertjes wereldwijd geen afzet mogelijk is? Omdat er geen partij is die de afzet en marketing trekt.
pietjepuk
@Wilbert zou van drie ook al kompleette bedrijven opkopen? Kan makkelijk zat met een winst van 200 miljoen. Verhuur het aan een fanatieke rosemester en de kassa rinkelt langs alle kanten.
Jan S
Quote Reactie van @Wilbert:
van drie maakt niet alleen winst door de lage inkoopprijzen. Ook bij mester, melk, voer en slacht wordt "efficiënt" gewerkt. Wat van drie echt handig is gedaan is het creëren van afzet. Zonder afzet geen omzet dus geen winst.Je weet dat voor vele vele stiertjes wereldwijd geen afzet mogelijk is? Omdat er geen partij is die de afzet en marketing trekt.

Tuurlijk heeft JvD gezien waar er winst viel te halen. Daardoor heeft hij zijn imperium opgebouwd. Maar de laatste jaren komen er allemaal regels die heel toevallig allemaal gunstig zijn voor Jv3, de prijzen van stierkalveren zitten al jaren op een (stabiel) laag nivo en de vaarskalveren zijn bijna niets meer waard. De kleine kalfjes worden doodgespoten, terwijl de winsten van Jv3 elk jaar fors stijgen. De handelaren zijn nu aan de beurt. Ze moeten verplicht mee doen met het kalfvolgsysteem anders mogen ze geen kalveren meer aanvoeren. Terwijl aan de import van buitenlandse kalveren geen extra eisen gesteld worden.

Het is hetzelfde als met de supermarkten. ,Wij verkopen onze prei voor 20 cent per kilo en in de Aldi moet er 1,45 euro voor betaald worden. Knolselderij wordt er voor 99 cent per stuk aangeboden terwijl wij 11 cent krijgen. Colruyt promoot raapjes voor ‘maar’ 1,99 euro per kilo, wij beuren er amper 15 cent voor.”

Ik begrijp jullie dan ook niet dat jullie JvD met "hand en tand" verdedigen. Het lijkt wel of de boeren massaal lijden aan het Stockholmsyndroom (mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/…)
pieta
@Jan S En dan moet je nog eens weten dat 15 jaar geleden de rosé ongeveer 2.5 tot 2,60 per kg opbracht en nu 1 euro/kg meer en de slacht- en stierenpremie is er nagenoeg af. De mais is duurder. Mestafzet is duurder.
buorman
Quote Reactie van @Jan S:
Zie ook de topic "boeren aan de macht ( prikkebord.nl/topic/133883/ ). En daarom maakt hij zulke grote winsten.

Ach Jan S, jij doet allemaal aannames die voor geen meter kloppen, en die tijd dat de boeren aan de macht waren ligt alweer een tijdje achter ons [gelukkig].
Het waren toen net van3's, zoals jij van3 nu schetst.
Maar ik zag dat je de Hoef een duimpje gaf in de kwestie over die tweelingkalveren en geconstateerde fraude met kalfdatum vaarzen...
Tsja als jij ook extra tweelingkalfjes aflevert betaald van3 uiteraard niet de hoofdprijs 😁
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
Ach Jan S, jij doet allemaal aannames die voor geen meter kloppen, en die tijd dat de boeren aan de macht waren ligt alweer een tijdje achter ons [gelukkig].Het waren toen net van3's, zoals jij van3 nu schetst.

Jammer dat je de aannames niet stuk voor stuk ontzenuwd.


Als je jezelf niet vertrouwd, dan is het ook maar beter dat Jv3 jou uitbuit. Of niet dan?
pieta
@Jan S Wat een dooddoeners heb jij zeg. Ik dacht dat jij buiten de vaste hokjes denken kon. 😁
gerrie-hul
@cs-agrar Waar vallen die buitenlandse kalveren dan onder Dat er gerotzooid word is wel duidelijk
cs-agrar
Quote Reactie van @gerrie-hul:
Waar vallen die buitenlandse kalveren dan onder

nergens
gerrie-hul
@cs-agrar Ik denk dat je er een beetje naast zit Ken een bedrijf dat bijna niets anders doet dan bloedprikken bij mestkalveren op van alles en nog wat Als ze op een bedrijf aankomen zijn ze allemaal geregistreerd anders kunnen ze geen bloed prikken Maar als je vraagt naar ziekte insleep is het oor verdovend stil
Erco
Bij een gesexte kan je m gewoon eerder aanmelden nog voor de geboorte 😉
Leo,s vriend
@Erco nou, geweldig..........
+1
Melkveehouder6
@Erco en dan de volgende dag net onverwachte controle van NVWA of Qlip, "meneer waar ligt dat kalf dat gisteren geboren is want ik kan hem niet vinden....."
O de pootjes steken nog bij de koe eruit, ga maar in de afkalfstal kijken......
Nee daar worden we wijzer van.....
+1
@Melkveehouder6 Ja maar veehouder6 , het gebeurde wel (niet hier) de kleur is altijd goed , het geslacht niet, dat is gokken. Goed dat dit aangepast is !!!
+4
Jan S
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Goed dat dit aangepast is !!!

Vroeger gingen de kalveren met 3 dagen weg. Was geen enkel probleem. Toen dacht Jan van Drie ik kan meer geld verdienen als de boeren de kalfjes de eerste 14 dagen opfokken. Scheelt mij 11 dagen opfokkosten en bovendien is het risico van scheit ook voor de boer. Scheelt mij uitval en medicijnen. En daar bovenop betaal ik hetzelfde of minder dan een kalf van 3 dagen oud. En zo geschiede. Er werd een mooi promotieverhaal bij verzonnen en alle boeren waren blij dat ook deze misstand weer uit de wereld was. En nu zijn we met z'n allen heel boos als iemand zijn kalfje een paar dagen eerder dan volgens Jan Van Drie wenselijk is afvoeren. Wat zijn we met z'n allen toch een lieve manipuleerbare boertjes.😠
+2
mlkvhoudr
@Jan S is flauwekul wat je schrijft
+1
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
is flauwekul wat je schrijft

Tjonge wat ben jij genuanceerd. Het lijkt op onzin zo goed onderbouwd.

Als dit alles is wat je weet te melden, dan neem ik je niet serieus. Kennelijk zit je nog in de ontkenningsfase. Geeft niks. Bij katten duurt het ook altijd een poosje voordat de ogen open gaan.
+2
mlkvhoudr
@Jan S de ddd in kalverhouderij was veel te hoog. Dat kon niet zo door gaan. Daar komen deels regels vandaan. Dus moeten kalfjes meer weerstand hebben bij transport
+1
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de ddd in kalverhouderij was veel te hoog. Dat kon niet zo door gaan. Daar komen deels regels vandaan. Dus moeten kalfjes meer weerstand hebben bij transport

Juist en dat schuiven ze dan af op de boeren. En wat er in het buitenland gebeurd dat interesseert zo ook niets.
+1
mlkvhoudr
@Jan S mij ook niet. Moet hier zelf de boel voor elkaar hebben en houden. Voor een deel moeten we blij zijn met een afnemer als van drie. De palingroep of mkd driehoek. Zij verwaarden voor ons de stiertjes. Ze zijn niet heilig of zelfs maar iets daar in de buurt. Maar je zou ze missen als ze er morgen mee stopten
+1
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Maar je zou ze missen als ze er morgen mee stopten

Tuurlijk we zijn allemaal blij met onze dictator, kijk eens hoe goed hij voor ons is. Hij geeft ons een klein beetje geld voor onze kalfjes. Hoe kan zo'n man nu een afzetter zijn. PS Hij staat wel in de Quote 500 (quotenet.nl/Nieuws/…). Hoe krijgt hij dat nu voor elkaar.
Het is belachelijk dat hij ooit zo'n machtspositie heeft kunnen bemachtigen.
+1
mlkvhoudr
@Jan S we worden t niet eens blijkt wel. Op naar het volgende strijdpunt dan maar....
pieta
@Jan S Jaloers? 😁
Wilbert
@Jan S wordt tijd dat endendijk een column gaat schrijven over de kalfjes en zijn werkgever. Ben benieuwd of iedereen dan nog steeds fan is van hem... 😉
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jan S:
Vroeger gingen de kalveren met 3 dagen weg

Je kennis van geschiedenis valt me af
Vroeger gingen ze nuchter na de markt voor het vel !
Later kwam het mesten van klaveren
+1
m uut m
@MTSTAMMINGA
Niet alleen het vel.
Hoe kwamen ze aan stremsel .
+1
Jan S
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Je kennis van geschiedenis valt me afVroeger gingen ze nuchter na de markt voor het vel !Later kwam het mesten van klaveren

Ik had er geen rekening mee gehouden dat jij al bijna 100 jaar oud was.😃
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @Erco:
Bij een gesexte kan je m gewoon eerder aanmelden nog voor de geboorte

Dus jij gebruikt gesext sperma voor kalveren die weg moeten. Dat ik daar niet eerder opgekomen ben. wat ben ik toch een stommerik.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
Dus jij gebruikt gesext sperma voor kalveren die weg moeten.

shop.crv4all.nl/shop/nl/…
+7
dorpsrandhoeve
Ik zie dat zo gauw het over de kalvergeboorte/melddatum gaat, het ineens heel normaall is om fraude te plegen. Dat terwijl sommigen als het gaat over kringloopwijzer direct alles als fraude afschilderen. Stelletje navelstaarders.
puntertje
@dorpsrandhoeve wat is eigenlijk je punt, als ergens anders gefraudeerd kan worden, dan moet dat toch zeker ook met de KLW kunnen? Vreemde manier van toegeven dat de KLW zo frauduleus is.
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Dat terwijl sommigen als het gaat over kringloopwijzer direct alles als fraude afschilderen.

Jij noemt het liever een leugentje om bestwil 😁
dorpsrandhoeve
@Frans1 @puntertje Heb je goed gelezen wat ik schreef? Nee dat heb je niet.
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Nee dat heb je niet.

Misschien heb je het niet goed opgeschreven 😄
+2
Pluto
En dan krijg je dus van die gevalletjes dat er 2 weken zit tussen de geboorte datum van het kalf en de afkalf datum van de moeder . Als dit er uit komt bij controle kun je de melk 6 weken in de put laten lopen!. En het lullige is dat dit in het volg systeem na jaren nog tot problemen kan lijden zelfs als het dier al lang dood is !!.
achterhoeker2
@Jan S Bravo!! Eindelijk eens iemand die het beestje bij de naam noemt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!